Ascultați un frumos cuvânt pentru tineri al părintelui Pimen Vlad, în care acesta ne poartă de la subiectul tatuajelor până la cel despre sfinții contemporani. Un cuvânt de folos!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
De ce se tatuează unii oameni
Iată dragi mei că ne vedem iarăși. Săptămâna trecută m-am adresat mai mult copiilor, tinerilor și v-am spus diferite lucruri. Mă mai gândeam la un lucru pe care am uitat să-l spun și mi-a venit pe parcurs în minte. Multora nu le place de corpul lor, de trupul lor așa cum l-a făcut Dumnezeu: curat, frumos. Au o problemă cu asta și încerc să se mâzgălească. Tatuaje peste tatuaje, începând din vârful capului până la unghii. Și ne mânjim în tot felul, începând de la lucruri simple, de la o floare, de la o semnătură, de la persoană care ni se pare nouă dragă, până la tot ce vrei și e posibil, până la capete de mort, până la balaur, la păsări…
Pentru ce toate astea? Eu știți ce mă gândesc? Cred că cei care fac lucrul ăsta se simt neîmpliniți, au alte probleme, probleme sufletești. Și atunci, încearcă să iasă în evidență în felul ăsta, că dacă-și face pe trup tot felul de tatuaje o să iasă și el în evidență cu ceva. Deci nu-i un lucru grozav că te tatuezi, ci e o dovadă de slăbiciune. Omul care este cum trebuie, rămâne așa cum l-a făcut Dumnezeu. E mulțumit de trupul lui, dă slavă lui Dumnezeu, îi cere ajutorul, nu trebuie să să vopsească tot. Gândiți-vă, ești tânăr, ești copil și îți place de o fată și te duci să-ți tatuezi numele ei? Da? După o lună, două, un an, te cerți cu ea, s-a terminat…
Vopseaua folosită poate fi nocivă
Mai târziu găsești alta, dar tu ai numele celei dintâi, pe care de câte ori îl vede cealaltă, o deranjează pe următoarea. Poate ajungi și te căsătorești. De câte ori îl vede soția ta, o deranjează că ai tatuat alt nume. Trebuie să ciupești pielea acuma, să-l scoți. Copiii or să te întrebe: „Tată, da pe mama n-o cheamă așa, cine e femeia pe care o ai tatuată pe mâini?” sau știu eu pe unde. Deci și alt lucru, mai discutam cu unii, vopseaua asta care se folosește la tatuaje, mai ales astea prin înțepături intră în sânge, intră în organism și ai toate șansele să faci cancer sau alte boli și în timp, îți otrăvește organismul. Pentru ce ne trebuie toate astea? De ce să ne batem joc de trupul nostru frumos?
Tatuajul este dovada neîmplinirii și a slăbiciunii
Dacă făcea Dumnezeu trupul nostru plin de vopsele, cu cap de morți, și alte lucruri asemănătoare, sunt sigur că erau mulți atunci care căutau vopsele albe ca să le astupe. Permanent noi suntem contra, nouă nu ne place ceea ce avem, dovada neîmplinirii noastre interioare și atunci căutăm să acoperim cu lucrurile astea. Problemele vin din interior și acolo trebuie rezolvate, în mintea și în inima noastră, nu prin toate lucrurile astea că ne facem rău singuri. Nu e o dovadă de bărbăție, nici de șmecherie, nici de cool, nici de ce vrei tu, nu-i o dovadă. Este o dovadă de slăbiciune, o neîmplinire sufletească. Deci trebuie să cauți în altă parte lucrul ăsta, să-ți rezolvi problemele sufletești.
Cu un duhovnic, prin spovedanii, împărtășanie, legătura cu Dumnezeu, rugăciunea personală, participarea la Sânta Liturghiei o să vedem că ajungem să ne împlinim sufletește. Nouă ne lipsește Dumnezeu în sufletul nostru pentru că noi îl depărtăm prin astfel de lucruri și atunci suntem permanent neîmpliniți. Suferim că nu suntem iubiți. Suferim că suntem neîmpliniți, că poate dacă avem bani sau nu știu ce lucruri, sigur o să fim mulțumiți sau să fim împliniți. Nu, dragilor, n-o să fim împliniți niciodată. Și cred că am mai spus-o cândva, nu mai știu, dar în orice caz o repet.
Exemplul omului bogat din India
Celui mai bogat om din India i s-a luat un interviu și l-a întrebat: Ești fericit? Care e situația ta? Când ai început să fii fericit? A conceput primele afaceri și o adunat și el, știu eu, 1.000.000 euro și era neîmplinit, nefericit. După aia a început să adune tot mai mult, 10 milioane, 100 de milioane, nu știu câte miliarde. A ajuns cel mai bogat om din India, dar tot nemulțumit, nefericit și neîmplinit se simțea, deși aveam din punt de vedere material, totul. Înăuntru lui era gol, parcă ceva îi lipsea. Odată, un prieten i-a zis:
– Dacă tot ai atâția bani, fă și tu un bine. Uite este într-un loc un centru cu 200 de copii cu dizabilități care nu pot merge și au nevoie de cărucioare. Nu vrei să le cumperi și tu 200 de cărucioare?
– Cum să nu, ia banii.
– Dar te rog un lucru, să oferi tu cărucioarele copiilor.
– Bine, hai că vin.
Împlinirea pe care o simți când oferi
A cumpărat cărucioare moderne, automate, cu butoane ca să poată să se miște singuri. Când a început să înmâneze cărucioarele copiilor a putut vedea bucuria în ochii celor cu aceste problemele. Când erau puși în cărucior și vedeau ei că puteau să se miște singuri, au început să se joace, unu cu altul și pur și simplu străluceau toți de bucurie. Unul dintre copii, când a fost pus în cărucior, l-a prins și nu mai voia să-i dea drumul. Atunci omul s-a aplecat spre el și l-a întrebat dacă mai dorește ceva. Copilul i-a răspuns: ”Vreau să îmi amintesc fața ta și când voi ajunge în Rai să-ți mulțumesc și atunci”. Auzind acestea, omul bogat a început să plângă și a spus că abia atunci s-a simțit și el împlinit, fericit, când a văzut fericirea în ochii copiilor cu probleme.
În acele momente pentru acei copii parcă nu mai existau probleme, doar datorită acestui cadou care la nivelul lui era unul neînsemnat. Dragilor, vedeți de unde vine împlinirea și fericirea? Ați înțeles ce am spus? Nu când aduni și când ai, ci atunci când dai, când faci bine. Omul acesta, făcând un bine, a simțit bucurie în inimă. Asta ar trebui să simțim și noi, în fiecare zi. Dar asta ce înseamnă? Să oferim în fiecare zi un cuvânt bun, un gest de dragoste, de ajutor. Să oferim tot ce putem noi, în toate privințele și atunci o să fim împliniți și fericiți.
Duminica Sfinților Români
Mă mai gândeam la un lucru: urmează Duminica Sfinților Români. În calendar s-au trecut o parte din ei, ca să putem să ne amintim de ei și să-i cinstim în fiecare zi. Dar sunt mut mai mulți, foarte mulți. Eu cred că Sfinții sunt prietenii noștri. Cu cât avem mai mulți prieteni, cu atâta suntem ajutați mai mult. Ce înseamnă să ai prieteni? Nu este suficient să spui că suntem prieteni. Prietenii se întâlnesc între ei. Prietenii vorbesc unii cu alții. Prietenii se respectă. Dacă e ziua unuia, ceilalți prieteni se duc la ziua lui. Când se prăznuiește un sfânt, dacă spui că îți este prieten, te duci la biserică de la începutul slujbei, te duci și seara, dacă e vecernie, sau priveghere, stai acolo pentru că este ziua prietenului tău.
A doua zi, la Liturghie, te spovedești, te împărtășești, te bucuri să stai de vorbă cu prietenul tău, îl cinstești. Atunci te cinstește și el și te ajută. Deci dăm dovada de prietenie, nu se poate doar să cerem, să spunem că ne este prieten sfântul și doar îi cerem. Trebuie să dăm și noi dovada de prietenie, ați înțeles? Avem atâția sfinți, cum dăm noi dovada de prietenie?
Maica Domnului mijlocitoarea noastră
Mai ales o avem pe Maica Domnului, Împărăteasa Cerului și a Pământului. Ea este Cununa Sfinților, adică Ea L-a născut pe Mântuitorul. Vă dați seama? Ea este deasupra la toate, are cinstea cea mai mare și după aceea Ea este urmată de Soborul Sfinților. Ea întotdeauna mijlocește pentru noi și când cere ceva la Mântuitorul cu Ea vin toți sfinții și se pleacă în fața Mântuitorului și cer și ei, ca să-l înduplece și-n felul ăsta întotdeauna sunt îndeplinite rugăciunile lor și în special ale Maicii Domnului.
Da dragilor. Și câți sfinți avem și noi românii, începând chiar din primele veacuri. Încă se găsesc și acum Sfinte Moaște pe la Niculițel sau prin alte părți, Sfinte Moaște din primele veacuri ale creștinilor. Deci au fost mucenici o grămadă și în țara noastră.
Sfântul Dionisie Exiguul
După aceea, îl avem pe Sfântul Dionisie Exiguul, care gândiți-vă că la timpul acela, în primele veacuri ale creștinismului, Papa de la Roma a trimis după el (atunci era o singură Biserică, în 1054 s-au separat). Gândiți-vă ce înțelepciune avea. Cunoștea multe limbi și Harul lui Dumnezeu era peste el. Ajunsese vestit până la Roma în condițiile în care nu existau televizoare, internet, telefoane, nu existau mașini, nu existau avioane. Din gură în gură a ajuns veste până acolo, că e om cu viață sfântă și a fost chemat la Roma. El este cel care a propus ca numărarea anilor să înceapă cu anul nașterii lui Isus Hristos.
Pământul țării noastre îmbibat în sângele mucenicilor
Îl mai avem pe Sfântul Ioan Valahul și mulți alți sfinți care sunt de acolo, din zona noastră. Mai avem multe Sfinte Moaște: Sfântul Ioan de la Suceava, Cuvioasa Parascheva, Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfânta Filofteia, avem pe la Timișoara, pe la Tismana, peste tot. Deci țara noastră e plină de sfinți, prietenii noștri. Noi avem mii și mii și mii de sfinți. Vă dați seama câți au murit apărând țara? Au ajuns mucenici. De ce? Pentru că ei nu s-au dus să facă rău cuiva, ci și-au apărat bucățica de pământ, familia, credința și neamul. Au luptat pentru asta și au murit și s-au dus în cer. Gândiți-vă că pământul țării noastre îmbibat în sângele mucenicilor și al eroilor.
Suntem un neam cum puținii sunt și nu spun degeaba lucrul ăsta. Noi niciodată n-am fost să prigonim pe nimeni, să ne ducem să le luăm pământurile, să ne lărgim țara noastră. Dar dacă ne uităm la vecinii noștri, cam toți când au avut ocazia, tot au rupt din țara noastră, s-au luptat să ne rupă pe toate căile, iar noi ne-am văzut doar de treaba noastră. Cine ne-a ținut pe noi cine ne-a ajutat? Legătura cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu Sfinții. Omul în simplitatea lui cerea ajutorul lui Dumnezeu, cerea ajutorul Maicii Domnului, ajutorul sfinților care au murit acolo, care s-au jertfit acolo, care s-au nevoit acolo.
Datorită sfinților români există încă țara noastră.
Și să știți că datorită lor țara noastră așa cum este ea, se păstrează oricât încearcă mai marii lumii să se lupte sau să dărâme, să rupă cu dinții din ea dacă se poate. Mai ales acum în perioada comunistă s-au umplut iar cerurile de sfinți mii și mii, chinuiți acolo cum n-au fost nici în primele veacuri, putem spune, tocați la propriu, în felul ăsta umplându-se cerul de sfinți. Vedeți câte lupte sunt la nivel mondial să nu cumva să-i băgăm în calendar? Să le lege de coadă ceva, că au urât pe nu știu cine, că au prigonit pe nu știu cine, numai să nu cumva să ajungă în calendar. Și toate astea pentru că, fără să-și dea seama la timpul lor, tot cei din umbră au contribuit la uciderea acestora și acum îi deranjează.
Au vrut să îi șteargă din calendar și din conștiința oamenilor. Deci vă dați seama cum lucrează Dumnezeu? Lucrează prin sfinți prin Maica Domnului și nu ne lasă niciodată. De asta să nu ne fie rușine niciodată cu neamul nostru, pentru că ne tragem dintr-un neam de sfinți, un neam de eroi, un neam care dintotdeauna și-a văzut de treaba lui, de sărăciile, de nevoile de tot felul fără să facă rău nimănui. De-asta să aveți mândrie de neam. Nu e o prostie să te mândrești cu neamul tău. Neamul nostru s-a născut, am putea spune, creștin și nu numai că s-a născut creștin, dar cercetătorii tot găsesc de 3000 de ani, de 4.000 de ani, dovezi prin care arată că noi eram acolo și nu numai că eram acolo, dar eram un popor ajuns la o anumită măsură.
Noi avem rădăcini adânci pe acest pământ
Se descoperă tot felul de ceramici, tot felul de obiecte ce dovedesc că erau la un nivel la timpul acela și reușeau să facă diferite lucruri, să trăiască ca popor acolo. Și nouă acum de multe ori ne e rușine. „Mi-e rușine să spun că sunt român!”. Cum să-ți fie rușine? Când ne uităm la toate popoarele din jur, în afară de greci, toate au fost popoare migratoare care au apărut după o serie de ani. Noi avem rădăcini adânci acolo. Și gândiți-vă, în perioada cât au fost sub turci toate țările din jur au fost pașalâc turcesc, doar noi ne-am menținut, indiferent prin ce am trecut. Le-am mai plătit tribut, una-alta, dar ne-am menținut acolo, ne-a ridicat Dumnezeu permanent oameni care s-au dăruit, s-au jertfit, au luptat și chiar o murit pentru țară.
Fruntea sus, sunt român
Deci asta vreau să vă spun, să fiți mândri că sunteți români, indiferent în ce colț de lume vă duceți, să nu vă fi rușine. Cu fruntea sus. Da, sunt român! Și dacă ne uităm până aproape de timpurile noastre, câte genii a dat România. Și la ora actuală, câți români sunt în străinătate bine văzuți, câte invenții au fost făcute de români, genii precum Eminescu și mulți alții. Oameni capabili avem și la ora actuală. De-asta vă spun, fruntea sus!
Nu vă grăbiți să vă duceți în străinătate
Am văzut tineretul din țară, aproape nu mai ascultă muzică românească. Toți engleză și alte limbi. Discutam cu cineva care a avut un fel de banchet la sfârșit de an și-mi spunea că fiecare copil a ales o melodie. Și ce-au ales? Păi normal zice, engleză sau alte limbi, nici măcar unul nu alesese o melodie în română. Le era rușine să aleagă în română, toți se credeau cool dacă aleg nu știu ce limbă. Unde s-a ajuns? Tineri, aveți grijă ce faceți, nu uitați că sunteți români! Nu vă grăbiți să vă duceți în străinătate pentru că-i dezastru.
Primesc permanent mesaje, scrisori de la mame cărora li s-au dus copiii în străinătate. Au plecat copii curați și au luat-o razna. Ori nu s-au mai întors, ori și-au distrus viața total, dacă nu prin droguri, au început să se cupleze băieți cu băieți, fete cu fete și și-au distrus viața. Asta îi învață străinătatea. Vi se pare că vă duceți să învățați cine știe ce acolo. Nu învățați nimic. Învățați în țara voastră ortodoxă, unde aveți și biserica aproape, aveți modele bune aproape. Sunt lucrurile astea frumoase care se învață acasă la tine, nu prin nu știu ce țări, prin nu știu ce facultăți. Avem facultăți bune și în România.
Să ne rugăm la sfinții noștri
Am pornit de la sfinții noștri. Avem sfinți mulți, ați văzut și calendarul e plin, sfinți minunați care fac multe minuni. Duceți-vă la Sfânta Paraschiva, stați de vorbă cu oamenii și vedeți câte minuni se fac acolo. Studenții și elevi, de câte ori se duc la examene, sunt ajutați. La Sfântul Dimitrie, la Sfânta Filofteia, la Sfântul Ioan și la mulți alți sfinți. Deci țineți legătura cu ei, că ei o să se ducă mai departe, la Dumnezeu și or să mijlocească. Și cum am spus, să fim mândri cu țara noastră, să o iubim, să o sprijinim, să nu o dărâmăm pentru că prea mulți oameni din exterior se luptă să o dărâme, ajutați de oameni din interior.
Ce am făcut noi pentru neamul nostru?
Mulți din aceștia poate au doar numele românesc sau nici numele nu-l au și normal că nu-i doare și nu-i interesează, își fac treaba, își iau banul și se duc mai departe, dar nu-i interesează ce se întâmplă cu țara. Deci iubiți-vă țara, apărați-o, ajutați-o cu tot ce puteți pentru că atunci când o să ne ducem la Dumnezeu o să răspundem și pentru lucrul ăsta. În afară de ce am făcut noi personal cu sufletul nostru și ce am făcut pentru cei din familia noastră, vom fi întrebați și ce am făcut noi pentru neamul nostru? Dacă l-am sprijinit, i-am fost alături, am luptat pentru îmbunătățirea țării, adică pentru o viață frumoasă și normală, nu în bătaie de joc cum vin legi acum pentru care înainte se făcea închisoare pe viață, iar acum este legal.
Deci să sprijinim lucrurile frumoase începând din familie, iar mai apoi în școli. Profesori, aveți o mare datorie, ce faceți și cum educați copiii! Îndatoriri au și cei ce au funcții înalte. Și cum am zis, să ne cinstim sfinții. Să nu fie școală sau clasă, în care să nu fie icoană pe pereți cu Maica Domnului, cu Mântuitor în brațe, sau în anumite locuri cu diferiți sfinți cum sunt: Sfinții Trei Ierarhi, Sfânta Ecaterina și mulți alți sfinți. În felul ăsta o să avem și ajutor. Iar copiii în momentele grele, la examene au unde se uita, la icoană și pot cer ajutor.
Avem o țară minunată, o țară frumoasă, o țară bogată
Da dragilor? Luați aminte la ce v-am spus și aveți grijă, nu vă lăsați influențați de tot ce este mas-media, care permanent spune că suntem o țară de nimic, că oamenii fac numai lucruri rele, că nu avem nimic bun. Nu! Toate astea-s manipulări. Avem o țară minunată, o țară frumoasă, o țară bogată. De-asta și atentează mulți la țara noastră. Pentru că au ce fura din ea. S-a furat de atâtea mii de ani și încă se fură. Deci țineți cu dinții de țara noastră, nu mai fugiți în străinătate, că nu acolo e scăparea. Pentru un ban în plus vă distrugeți familia, vă distrugeți copiii care trăiesc acolo și sunt influențați de toate lucrurile acelea. Gândiți-vă bine ce faceți, cinstiți-vă cum am spus, țara, sfinții, neamul și tot ce-i românesc!
Să ne ajute Maica Domnului, toți sfinții și se mijlocească la bunul Dumnezeu pentru noi!
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Este pacat sa-so faca cineva tatuaj in forma de cruce?
Este de evitat. Să fim așa cum ne-a lăsat bunul Dumnezeu.