Urmăriți o știre halucinantă care ne arată până unde poate merge TikTok cu urmărirea persoanelor pe care le are drept țintă. De luat aminte!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Jurnalista britanică Cristina Criddle a descris pentru prima dată cum a fost momentul înfiorător în care a descoperit că era urmărită de TikTok. Acum, uitați-vă la această pisicuță, pare destul de inocentă, dar prin intermediul contului pisicii sale, reporterul de la Financial Times a aflat că era spionată. Patru angajați [ai TikTok] aflați în Beijing și SUA au accesat datele contului său în vara trecută pentru a încerca să identifice sursele ei pentru un articol. Compania mamă a TikTok, ByteDance, care a recunoscut încălcarea datelor, a spus că angajații respectivi au fost concediați.
Să discutăm mai multe despre aceasta și să mergem la Glasgow, unde putem vorbi cu redactorul nostru pe tehnologie, Zoe Kleinman. Zoe, cred că ceea ce este cu adevărat izbitor în legătură cu acest lucru este faptul că dovedește ceva ce TikTok a negat anterior.
– Cred că aveți perfectă dreptate. Acest lucru e cel mai fascinant. O știu pe Cristina de mult, suntem prietene, am lucrat împreună în trecut, și m-a sunat și mi-a spus: „Cred că e timpul să-ți spun ce mi s-a întâmplat.” Și cred că are perfectă dreptate pentru că am văzut aceste articole despre TikTok, că a fost interzis pe telefoanele guvernamentale, interzis pe telefoanele de serviciu în mai multe țări acum. Iar motivul interzicerii este că e atât de multă nervozitate în jurul securității și asta deoarece dacă datele utilizatorilor occidentali pot fi accesate în China, deoarece ByteDance, compania-mamă a TikTok, are încă sediul central acolo. Acum, ByteDance a spus întotdeauna că nu, categoric nu, nu sunt accesibile, nu sunt stocate în China și nimeni nu se va uita vreodată la ele. Și iată că avem un exemplu în care se pare că niște angajați, despre care TikTok spune că acționau fără autorizare și că au fost concediați și acuzați de conduită greșită, chiar au accesat datele jurnalistei pentru a încerca nu numai să o localizeze pe ea, ci și pe cine era în preajma ei, pentru a încerca să-și dea seama cu cine vorbea.
– Așa cum spuneți, fie că aceștia acționau singuri sau nu, dar doar faptul că s-a întâmplat și că a fost posibil este destul de îngrijorător. Și, în acest sens, oare toată lumea ar trebui să se îngrijoreze de asta, sau e vorba doar despre jurnaliști, indivizi importanți care ar putea fi vizați?
– Ei bine, până acum, sfatul a fost că e o decizie personală. Și recent am vorbit cu Michelle Donelan, noul ministru al științei aici în Marea Britanie, și era absolut sigură că, dacă, personal, vă doriți să aveți TikTok pe telefon sau pe tabletă, atunci această decizie vă aparține și există, evident, o securitate sporită în jurul oricui are acces sau stochează date sensibile de orice natură, și cred că probabil acest sfat va continua în această formă pentru destul de multă vreme. Dar, așa cum ați spus, ceea ce este foarte interesant în ceea ce i s-a întâmplat Cristinei este faptul că s-a dovedit pentru prima dată că ceva de care oamenii s-au îngrijorat, până acum doar teoretic, chiar e posibil, chiar dacă ByteDance insistă că nu a autorizat niciodată acest lucru și că ia toate măsurile posibile pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla. – Spuneți-ne cât de ușor sau de dificil este să afli că ești urmărit.
– Ei bine, e foarte, foarte dificil. Cristina a aflat doar pentru că a primit un apel telefonic de la TikTok cu câteva zile înainte de Crăciun, spunându-i că e un articol în New York Times pe care ar putea dori să-l citească. Și când l-a citit, a descoperit că era una dintre cei câțiva jurnaliști care au fost urmăriți și pe care TikTok a recunoscut că i-a urmărit. Adică, sincer, probabilitatea este că nu ai ști decât dacă te-ar anunța cineva.
– Acest lucru este extraordinar! Și faptul că păreau să existe multe puncte de acces. Adică, contul aparținea pisicii ei, contul prin care a fost urmărită.
– Da, așa e, Cristina a setat contul pentru că e jurnalistă pe tehnologie, ca și mine, și e interesată de modul cum funcționează social media. Dar nu prea voia să pună clipuri cu ea însăși, așa că a creat cont pisicii sale. Nu era nimic care să o lege de acest cont ca jurnalistă, dar, evident, când l-a creat, toate datele de utilizator au ajuns acolo. Și era un cont mic, cu mai puțin de 200 de urmăritori. Știi, niște videoclipuri drăguțe cu o pisică, cu câteva sute de vizualizări. Nu avea vreo postare care să fi devenit virală și să fi atras atenția. Toate rețelele de socializare adună o mulțime de date despre tine, dacă ești pe ele. Și rețelele sociale occidentale le folosesc pentru a monetiza, pentru a vă vinde reclame, a încerca să vă convingă să rămâneți pe site cât mai mult timp, oferindu-vă lucruri despre care știe că vă vor plăcea, și știu asta doar datorită datelor pe care le adună despre dumneavoastră. Merită să subliniem că China nu permite accesul în țară (în China) a niciunei rețele sociale occidentale, așa că nu este o relație bidirecțională. Nu e ca și cum companii ca Meta, care deține Facebook și Instagram, ar putea colecta date similare despre cetățenii chinezi.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Din câte înțeleg eu din reportaj, nu era „contul pisicii pe tik tok”, era un cont tik tok pe telefonul jurnalistei în care aceasta posta videouri despre pisica ei. (adică pisica nu era un spion în slujba PCC :))
Apoi, „toate rețelele de socializare adună o mulțime de date despre tine, dacă ești pe ele. „, deci tik tok face ca toată lumea.
Dupăia e mai mult sau mai puțin acceptat faptul că ex Facebook actual Meta este între altele o sculă de spionaj mondial în slujba serviciilor de informații americane.