Citiți rubrica cu întrebări și răspunsuri selectate din comentariile pe care ni le-ați trimis și cărora le-am răspuns pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Temele au legătură cu postările din această săptămână precum și cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Să nu deschizi gura când ești mânioasă și să nu dai importanță exagerată lucrurilor. Nu acționa rapid.
Da – este iubire de slavă deșartă, însă nu putem să rezistăm fără susținerea din partea celor din jurul nostru pentru că nu avem măsura duhovnicească necesară.
Să ne mustrăm pe noi înșine, să ne rugăm cu zdrobire de inimă și să știm că sunt expresii ale egoismului din noi. Curaj!
Trebuie să înțelegem că Înălțarea este scopul nostru.
Nu te lua după cum te consideră oamenii chiar dacă e (mai) greu. Ai credință în Dumnezeu!
Program duhovnicesc constant și intens. Să ne retragem din griji și din zgomot.
Sigur vor fi plătite. Domnul încearcă să ne facă să le plătim aici pe pământ. Dacă nu, dincolo. Să ne pocăim!
Întâi de toate trebuie să fie smerite și în această smerenie este și măreția și curajul.
Dumnezeu vorbește și astăzi, însă sunt mulți nu știu că se întâmplă și azi. Mulți astăzi nu iau seama.
Trebuie să mergem totdeauna chiar dacă nu simțim. Atunci mărturisim că-L iubim pe Hristos. Astfel ies patimile.
Dacă potențează patimile, cum se întâmplă de obicei, atunci nu.
Nu e bine să fie „puțin mai real” pentru că atunci se ajunge în carnal. Trebuie să fie ceva care să ne înalțe și să ne scoată din această lume.
Au experiența acestor lucruri pentru că au trecut prin aceste drame. Problema acestor oameni este faptul că nu-L cunosc pe Hristos, deci nu știu cum să iasă, chiar dacă Dumnezeu vrea să-i scoată.
Da, se poate spune astfel. Duhul Sfânt este mângâietor și iubitor, nu totdeauna o experiență în Duhul Sfânt înseamnă că omul respectiv care o are s-a sfințit sau are măsuri duhovnicești înalte. Milostiv este Stăpânul!
Nu așa. Depinde de ce facem noi și nu atât de ce fac ceilalți. Desigur că alții sunt factori de influență însă, în ultimă instanță, fiecare om este responsabil pentru mântuirea lui. Dumnezeu nu este o mașină de „contorizat puncte” pentru mântuire. De exemplu, desigur că într-un fel iubim în clipa în care suntem înconjurați de oameni duhovnicești și în alt fel ne comportăm în clipa în care suntem băgați la închisoare cu torționari plătiți să ne chinuie. Vezi cei închiși pe vremea comunismului dintre care s-au distins sfinții români din închisori. Cum spuneam Dumnezeu nu este o mașină oarbă care să ceară același comportament de la cel chinuit din închisoare cu cel care trăiește într-un mediu duhovnicesc. Tot pe baza exemplului sfinților din închisori vezi că omul nu numai că se poate mântui ci chiar se poate sfinți. Desigur că noi nu promovăm astfel de medii pentru că nu știm cine rezistă și experiența ne arată că nu mulți rezistă. Dincolo de asta, mediul este nociv întâi de toate pentru torționarii și toți ceilalți care păcătuiesc.
Vezi clipul –„Țelul omenirii: Duhul Sfânt – părintele Teologos” Sper că atunci o să înțelegi de ce Sf. Serafim de Sarov a spus că „Țelul vieții duhovnicești este dobândirea Duhului Sfânt”. Vezi că și în istorie Hristos S-a înălțat pentru a-L trimite pe Duhul cel Sfânt peste noi. Acesta ne sfințește și ne duce la Fiul și la Tatăl. Dacă nu îl ai pe Duhul care este Dumnezeu, paradoxal, nu poți ajunge la Dumnezeu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!