Urmăriți un impresionant (în sens negativ) și documentat material despre toxicitatea rețelelor de social media, în spatele pojghiței strălucitoare care ne atrage către acestea.
Trebuie să fim informați de pericolele ce ne sunt în preajmă și să avem discernământul necesar pentru a le putea evita.
Vizionare cu folos! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
40% dintre elevii de liceu recunosc că se simt lipsiți de speranță pentru săptămâni întregi la rând. Experții în sănătate mintală spun că timpul petrecut pe rețelele de socializare este un motiv cheie. Obiceiurile dependente, cum ar fi derularea în căutare de conținut negativ poate să le adâncească sentimentele de depresie. Reporter pe domeniu medical, Lori Johnson, explică cum părinții își pot ajuta copiii adolescenți să evite pericolele din social media.
– Noi cercetări arată că problemele de sănătate mintală a adolescenților, precum depresia, anxietatea și chiar gândurile de sinucidere, sporesc o dată cu creșterea timpului petrecut pe rețelele de socializare. Pentru prea mulți a devenit o dependență, deoarece aproape jumătate dintre adolescenți raportează că sunt aproape constant online, inclusiv pe rețelele de socializare.
Dr. DANIEL AMEN [psihiatru de copii]: [Social media] a fost dezvoltată de oameni din Silicon Valley care înțeleg [procesul căderii în] dependențe și [rețelele de socializare] au fost create pentru a da dependență. Ei vor mai mult timp investit de către creier, pentru că asta înseamnă mai mulți bani pentru aceste companii foarte bogate. Această dorință a companiilor de social media de a atrage consumatorii să petreacă mai mult timp pe platformele lor, se întâmplă chiar dacă ele știu că, în unele cazuri, poate fi dăunător.
FRANCES HAUGEN [fost director de producție al Facebook]: Facebook știe că îi conduce pe tinerii utilizatori spre anorexie.
– De exemplu, un denunțător Facebook a depus mărturie în fața Senatului, că firma își ascunde propriile cercetări care arată că platformele sale pot eroda multe aspecte ale stării de bine pentru un adolescent.
FRANCES HAUGEN: Atunci când Facebook e direct întrebată despre aspecte atât de importante precum: „Ce impact aveți asupra sănătății și siguranței copiilor?”, ei aleg să inducă în eroare și să devieze…
– Experții dau vina pe utilizarea excesivă a rețelelor sociale pentru multe dintre problemele psihologice cu care se confruntă copiii în ziua de azi.
Dr. CAROLYN RUBENSTEIN [psiholog]: A devenit una dintre problemele majore cu care se confruntă clinicienii pe sănătate mintale.
– Prea mulți adolescenți se simt prost în pielea lor, în comparație cu alți utilizatori ai rețelelor de socializare, care par a fi mult mai fericiți și mai frumoși, când, în realitate, nu sunt nici una nici alta.
Dr. CAROLYN RUBENSTEIN: Cred că imaginea corporală este una dintre zonele majore în care începem să vedem un impact uriaș, mai ales cu toate filtrele utilizabile și toate aplicațiile pe care le poți folosi acum pentru a te face să arăți ca o persoană complet diferită. Hărțuirea pe net e o altă sursă majoră pentru anxietatea adolescenților. În cultura anulării, dacă faci ceva ce cineva consideră că este distorsionat sau incorect, vei fi destul de intimidat și ostracizat. Și mai e și „doomsrolling-ul”, căutarea compulsivă de noutăți cu conținut deranjant, care adâncește sentimentele de teamă, depresie și disperare. Ești pe telefon, derulezi… și te simți îngrozitor și parcă cauți mai mult din acel ceva care să îți confirme acel sentiment. Așa că doar te afunzi tot mai mult în această gaură întunecată pe social media. Nici măcar nu îți dai seama că faci asta și te lasă într-o stare de rău, asemănătoare cu cea a celor cu probleme mentale, în care nimic nu îți dă o stare bună și este destul de înfricoșător. Pe lângă starea mentală apăsătoare generată, unii creștini cred că rețelele de socializare contribuie la înrăutățirea sănătății spirituale.
KELLY NEWCOM [Fondator „Părinți curajoși”]: Mulți cred că copiii se vor îndepărta de credință atunci când termină liceul și merg la facultate. Eu nu cred deloc asta. Cred că majoritatea copiilor vor începe să să se îndepărteze de credință când vor avea propriile smartphone-uri și vor folosi social media, pentru că îi învață o viziune atât de diferită asupra lumii, diferită de cea din Biblie. Ca de exemplu acceptarea idolatriei… Căutarea de a fi venerat. Până la urmă, rețelele de socializare te pun pe o platformă, ei înșiși le numesc platforme. Așa că, în loc să ne închinăm singurului Dumnezeu adevărat, ne dorim faima și venerarea noastră, adesea folosind minciuni. Scriptura se referă la adevăr. Toată Scriptura pe care o avem este cuvântul lui Dumnezeu și este adevărul. Nimic din ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare nu trebuie de fapt să fie adevărat pentru a fi promovat.
LORIE JOHNSON: Deși poate fi greu pentru tineri să reducă timpul pe social media, cercetările arată că îi poate ajuta pe copii să se simtă mai bine. Într-un astfel de studiu, adolescentele care au redus consumul [de social media] la jumătate pentru doar câteva săptămâni au raportat o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale.
Părinții își pot ajuta copiii să reducă consumul [de social media] în primul rând, dând ei un exemplu bun. Unul dintre motive pentru care tânăra generație se simte atât de izolată și deznădăjduită este pentru că, în timp ce erau în creștere, ochii noștri nu erau ațintiți asupra lor, ci asupra telefoanelor noastre. Experții recomandă trasarea unor limite cu privire la ceea ce copilul dumneavoastră poate face online și pentru cât timp. Copiilor tăi nu le va plăcea, dar asta e… Aplicațiile de control parental, cum ar fi Bark și Net Nanny, pot ajuta la aplicarea acestor reguli. Astfel conținutul dăunător este identificat și blocat și acest lucru este foarte important în timp real, iar părinților li se oferă o imagine globală asupra comportamentului digital al copiilor lor.
Experții recomandă părinților să se pună de acord cu părinții prietenilor copiilor pentru aceleași limite, apoi să folosească timpul rămas pentru întâlniri în persoană. Ne asigurăm că se adună împreună, că au acea întâlnire față în față, că nu se simt izolați, deoarece sunt încă în relații reale autentice… ceea ce am avut și noi când am crescut. Așa că, în timp ce majoritatea experților spun că social media nu e cu totul rea pentru adolescenți, este mai bine să fie consumată în doze mici, împreună cu multă socializare în persoană. [A transmis] Lori Johnson, CBN News.
– Ei bine, există o tendință tulburătoare în cultura noastră de astăzi. Am vorbit cu un grup de tineri care aveau între 18 și 24 de ani și le-am adresat o întrebare foarte directă: „Câți dintre voi au speranță pentru viitor?” Și nici măcar unul nu a ridicat mâna. Și fie că dați vina pentru asta pe pandemie sau pe diviziunea politică, sau diviziunea rasială, pe declinului culturii americane sau pe probleme de social media și pe cum aceste dispozitive ne rescriu creierul și ne fac pe toți să regândim ceea ce înseamnă mecanismele de recompensă în cultura noastră, acest fapt are un efect absolut devastator asupra generației care se formează acum. Deci, ca părinți, în cazul meu ca bunic, ce putem facem? Ashley, ce facem?
– Nu am un răspuns, însă cred că este important să conștientizăm că social media nu va pleca nicăieri, ea avansează și pătrunde peste tot. Nu cred că va pleca nicăieri, așa că avem nevoie să gândim practic, iar Lori a punctat lucruri practice pe care părinții le pot face. Numărul unu este să fie ei un exemplu. Dacă nu vreți ca copilul vostru să fie pe telefon, nu mai stați voi pe telefon atât de mult. Cred că este important și pentru generațiile mai tinere, care sunt considerate cele mai conectate și totuși cele mai deconectate generații. Ele sunt conectate la telefoane, dar nu se conectează cu adevărat cu oamenii, față către față. Deci reuniunile în persoană, indiferent în ce formă, în grupuri de tineri, sportive sau întâlniri școlare sunt importante. Dar cred, de asemenea, că e important… pentru că e mult întuneric pe social media și sunt mulți oameni acolo, trebuie să mergem noi acolo unde sunt oamenii și să aducem lumină în întuneric. Și știu că o mulțime de oameni și preoți fac asta și oferă conținut minunat, plin de Dumnezeu și de speranță pentru generația tânără.
– Și eu cred că este important să limitezi social media. Și tu ai un membru al familiei care spune: „Nu. Copiii mei nu vor fi pe rețelele de socializare, nu vor avea aceste dispozitive, pentru că schimbă creierul.” Și cred, ca bunici, ca părinți, că trebuie să recunoaștem că aceste amintiri emoționale vor dăinui pe tot parcursul vieții lor. Dacă ai 13 ani și ești făcut de rușine pe social media pentru felul cum arăți, vei purta asta cu tine…
– Da, așa este!
– Așa că ar fi mult mai bine să prevenim asta decât să mergem mai departe.
– Adevărat!
– Iată un gând pe care l-am avut în această dimineață: „Nu poți face selfie-uri și să te sacrifici!”
– E bun… Dacă totul se rezumă la selfie-uri, atunci unde este viața ta de sacrificiu, la care ne cheamă Iisus pe toți?
– Da. Este un cuvânt bun.
– Putem să punem astea deoparte și să spunem că „ar fi mai bine”? Deși recunosc că folosesc [telefonul] pentru a citi Biblia.
– Și eu. Da, să ne concentrăm mai puțin pe noi înșine și mai mult pe cei din jur, mai mult pe Evanghelie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!