Vă oferim rubrica „Întrebări și răspunsuri” alcătuită din comentariile pe care ni le-ați trimis și cărora le-am răspuns pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Temele au legătură cu cele două mari sărbători între care ne aflăm acum: Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh. De asemenea, sunt și întrebări care privesc și situații de viață în fața cărora ne aflăm pentru a le rezolva duhovnicește. Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Prin plăcerea iubirii lui Hristos și a raiului. Să ne gândim la frumusețea lor.
Nu poți – însă dacă te străduiești vei rămâne constantă și după aceea Domnul te va binecuvânta și mai mult.
Să nu deschidem gura când suntem mânioși și să nu ne gândim la cei care ne vorbesc de rău ci la Hristos.
Să faci răbdare și să fii exemplu duhovnicesc pentru ei.
Dacă ne tulburăm este de folos să evităm. Desigur că mai presus este să știm să gestionăm aceste situații.
E nevoie de concentrare și atenție și atunci rugăciunea o să te învețe.
Nu este greșit – dacă ești în voia lui Dumnezeu. Ceea ce contează sunt persoanele și voia lui Dumnezeu și nu atât studiile.
Îi ajută în problemele tehnice; sunt mari probleme umane, însă.
Da, trebuie însă discernământ să nu ne desprindem de Dumnezeu.
Compară-te cu Dumnezeu și cu sfinții! Amintește-ți de veșnicia ta și gândește-te că tot ce ai făcut ai făcut cu darul lui Dumnezeu!
Sunt două planuri: interior, sufletesc și exterior, trupesc. Pe planul interior, Hristos fiind Dumnezeu, va fi cu noi în toate zilele într-un mod foarte concret prin harul Său – desigur pentru cine dorește. Pe planul exterior, Hristos S-a înălțat la cer cu trupul Său și acesta este un eveniment care provoacă o anumită întristare. Planul interior este mai important decât cel exterior.
Duhul Sfânt L-a trimis pe Hristos în lume. Duhul Sfânt vine după ce Hristos se înalță la Tatăl pentru că trebuia îndumnezeită firea umană. Lucrurile se fac cu rânduială.
Este mai bine așa decât neființa.
Da, așa este pentru că diavolul dorește să-i recupereze terenul pierdut.
Este OM adevărat însă Om perfect, îndumnezeit. Asta este importanța Înălțării: ridicarea omului la cer și nu distrugerea (sublimarea) acestuia.
Asta vine în timp. Să ai program program duhovnicesc constant și atunci în timp vei întreba și vei afla tâlcuirea diferitelor experiențe pe care le vei avea. În general este iubirea.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
13 Comment
Referitor la acea întrebare cu prezenta și absența lui Dumnezeu, da, Domnul este totdeauna cu noi, dar noi nu suntem totdeauna cu El și atunci când conștientizăm cât de departe suntem de casa Lui părintească, postim.
Parinte, de ce simt ca sunt intunecata la minte? Nu am discernamant sa mi dau seama daca este bine sau nu ce fac. De exemplu, intru intr o polemica pe un anumit subiect incercand sa apar niste valori crestine si morale. Apoi ma gandesc daca am facut bine sau trebuia sa tac din gura si sa fiu smerita. Si cam asa se intampla cu toate lucrurile pe care spun sau fac. Cum stim ca facem un lucru bun?
Binecuvântată sa va fie ziua! Am și eu o observație de făcut : am văzut în biserică, atât la enoriași cât și la preoți, ca unii dintre ei nu fac semnul crucii corect. Foarte multe persoane fac cruce alandala, își flutură mâna dintr-o parte în alta de parca suferă (Doamne – ferește!) de paralizie! M-aș bucura sa văd că ne facem semnul crucii cu respect, întocmai cum arată o cruce! Purtăm cruciulițe la gât, de ce nu vedem ca brațele acesteia sunt perfect perpendiculare? Așa și noi trebuie sa ne facem semnul crucii, sa fie întocmai cu cea de la gât! A te închina făcând cruce frumos și corect, a nu bolborosi cuvintele rugăciunii, înseamnă să ai respect pentru întreaga Creație a lui Dumnezeu, pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru sacrificiul acestuia pentru noi! Gândiți-vă numai la suferința Lui când a fost răstignit! Va rog mult pe cei care pana acum ați făcut semnul Sfintei Cruci alandala, uitați-vă în oglindă și învățați sa faceți corect semnul crucii. Apoi când veți merge la biserică, uitați-vă la alți oameni care fac cruce la fel cum făceați și voi…ajutați-i și pe ei sa înțeleagă si sa învețe sa își facă corect semnul Sfintei Cruci! Nici nu va imaginați cât de important este sa faceți corect semnul crucii! Are o multitudine de implicații benefice pentru noi, nu numai de natură spirituală ci și fizică. Doamne-ajută tuturor!
Părinte, referitor la ce ați spus ca este mai bine in iad decât in neființa, dar Mântuitorul spune la un moment dat către cei ce nu credeau in El ca mai bine le era lor dacă nu s-ar fi născut. Oare se referea la cei care merg in gheena ( de unde nimeni nu mai poate fi scos vreodată ) și nu in iad? Maica Domnului sa fie cu noi toți!
Mântuitorul vorbește ca figură de stil acolo, pentru că, de fapt, nu noi NE naștem („pe noi ne”) ci SUNTEM născuți (de către alții) – adică decizia este în ultimă instanță a lui Dumnezeu după cum bine se știe. Dumnezeu nu face greșeli.
MAI BINE INIAD DECAT SA NU EXISTI ?….?
Da. Așa spune Biserica – pentru că dorința ultimă a oricărei existențe este de a exista.
IN IAD?… SA EXIȘTI IN IAD?
Atunci poate ca nu am înțeles eu bine nimic din viață.
Hristos s-a inaltat!
Parinte, repetati in mod frecvent indemnul de a avea un program de rugaciune. Ce inseamna mai exact? Sa ne rugam la ore fixe, dupa un anumit tipic sau avem o flexibilitate in a ne organiza, atata timp cat ne rugam zilnic? Va multumesc din suflet pentru indrumare.
Bună ziua ! Aici explică mai in detaliu părintele: https://www.chilieathonita.ro/2022/05/17/cum-se-face-rugaciunea-zilnica-in-sfantul-munte-parintele-teologos/
Scuze că mă bag. 😁
Nu va cereti scuze, eu va multumesc ca mi-ati raspuns! M-ati ajutat cu indrumarea dvs! Dumnezeu sa va ajute!
Dacă-mi permiteți, mai e un motiv pentru care Dumnezeu permite întruparea sufletelor chiar dacă știe că unele vor ajunge în iad: principiul libertății. Tot de la dvs. l-am aflat. Nu există iubire, lumină, fără libertatea de a alege întunericul. Dacă Dumnezeu ar întrupa doar sufletele care știe că vor ajunge în rai, atunci El ar încălca acel principiu, umanitatea n-ar mai fi liberă să aleagă între bine și rău, ar fi setată precum animalele, într-o singură direcție, iar asta ar însemna moartea iubirii, moartea raiului.
Da, evident. Mulțumim că l-ai amintit.