Sfântul Sinod al Bisericii din Cipru s-a întrunit luni, 22 mai 2023, în ședință extraordinară, sub președinția Arhiepiscopului Ciprului PF Gheorghe și s-a ocupat de propunerea de lege care modifică Legea Codului Penal, cu adăugarea unui nou articol 233B: „Pseudo-terapii de conversie…”.
Sfântul Sinod rămâne fidel învățăturii Sfintei Scripturi care spune că Dumnezeu a creat două genuri: bărbat și femeie.
De asemenea, Sf. Sinod spune că sexul este un dar dat de Dumnezeu oricărei ființe umane, care slujește misterul vieții.
Genul este determinat de fiziologia corpului uman și nu este un element de alegere, autodeterminare sau schimbare după bunul plac.
Biserica nu are și nici nu dorește să aibă posibilitatea de a-și impune poziția oamenilor.
Cuvântul evanghelic este clar: „Cine vrea să vină după mine…”. Totuși, ea își păstrează dreptul de a-și exprima o opinie și de a-i sfătui pe credincioși.
Modificarea Legii și introducerea articolului de mai sus în Codul Penal echivalează cu anularea dreptului la exprimare religioasă liberă și a credințelor poporului cipriot, care sunt protejate de articolele 18 și 19 din Constituția Republicii Cipru și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Pe baza acestui fapt, considerăm că:
a) libertatea religioasă a persoanei este încălcată și incriminată, libertate ce este garantată de articolul 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede în mod clar exprimarea liberă și nestingherită a convingerilor religioase, „public sau privat, prin cult, prin predarea și practicarea îndatoririlor și ritualurilor religioase”.
b) Se incriminează penal tradiția veche a Țării noastre, care dorește ca credincioșii, care se încredințează în mod liber îngrijirii pastorale a Bisericii, să recurgă la aceasta pentru consiliere.
c) Se incriminează penal dreptul inalienabil al omului de a decide liber, de a alege și de a căuta, în cadrul legalității și libertății religioase, sprijin și îndrumare spirituală în chestiuni extrem de personale și sensibile, pentru care poate fi, în final, incriminat. el însuşi decide acceptarea lor sau nu.
Statul ar trebui să recunoască drepturile tuturor cetățenilor Republicii Cipru fără excepție. De asemenea, au aceste drepturi cetățenii care își practică credința, care este exprimată în regulile și doctrinele care au fost valabile de-a lungul veacurilor în Tradiția noastră ortodoxă grecească. Biserica nu poate fi forțată la tăcere de dragul globalizării și al așa-numitei „noi ordini mondiale”.
Dreptul cetățeanului de a-și exprima liber opiniile și alegerile sale de stil de viață este respectat de Constituție și de Legi. Ar trebui, totuși, să se reflecte în caracteristicile speciale, care reflectă etosul și valorile Bisericii și structura socială a statului cipriot, care este format din majoritatea creștinilor ortodocși.
Sub pretextul apărării drepturilor omului, un grup de oameni nu poate să-și impună altora modul lor de viață și nici munca de protejare a drepturilor omului nu ar trebui să servească intereselor politice sau de altă natură de vânătoare a voturilor sau de afișare publică.
Biserica este mama tuturor fără excepție, ea nu critică sau condamnă. Este un refugiu către care ne întoarcem cu toții, pentru a găsi prin sfânta sa experiență spirituală și sfintele sale taine, sprijin, inspirație, consolare și întărire în luptele existențiale și presiunile psihologice cu care ne confruntăm.
Biserica poate coopera perfect cu oameni care nu au nicio credință religioasă sau referință metafizică și să împărtășească cu ei respectul pentru libertatea umană. „Cunoașteți adevărul și adevărul vă va face liberi” (In 8, 32).
Prin urmare, facem apel către membrii noștri din parlament să nu distrugă tot ce este sănătos în acest loc. Degenerarea spirituală a societății nu este cea mai bună soluție pentru un popor care luptă pentru supraviețuirea națională.
Dacă lumina Învierii lui Dumnezeu-omul Iisus Hristos poate lumina inima omului, atunci poate și transforma întreaga persoană. Biserica mereu cu dragoste și smerenie se roagă pentru cel care se luptă și se pocăiește.
De la Sfântul Sinod al Bisericii din Cipru
Sfânta Arhiepiscopie a Ciprului,
22 mai 2023.
Sursa: Romfea.gr
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Lăudat sa fie Iisus!
Foarte frumos și corect explicat. Păcat că ne ducem singuri la pieire.
Și păcat că unii pe alții ne susținem in distrugerea normalității, a adevărului și a bunului simt
Dumnezeu cu mila
Ei …şi câte vor mai urma! CEDO obligă România să recunoască căsătoriile dintre persoane de acelaşi gen … https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26283866-cedo-obliga-statul-roman-adopte-legislatie-prin-care-recunoasca-cuplurile-acelasi-sex.htm
Bunul Dumnezeu să ne întărească şi să ne miluiască.
Acuma, una e România, alta e Biserica Ortodoxă. România e stat laic și membră a unor convenții internaționale, de aceea decizia CEDO este corectă și logica din punct de vedere legal, pentru că are în vedere respectarea drepturilor și libertăților oamenilor, libertate pe care o respectă și Biserica, după cum a declarat mai sus și Sinodul Bisericii din Cipru. Dacă oamenii sunt liberi să-și aleagă orientarea sexuală, reiese în mod evident că sunt liberi să se și căsătorească. E vorba de căsătorii civile, nu religioase.
Teoretic asa este, dar practic astia nu se lasa, si, pentru motive misterioase sfarsesc prin a vrea sa aiba si cununii religioase. Problema cu legislatia este daca ii pedepseste pe cei care refuza sa-i cunune religios, sau refuza sa le ofere alte servicii din motive religioase. De ex. in America a fost un caz celebru care a ajuns la curtea suprema: https://en.wikipedia.org/wiki/Masterpiece_Cakeshop_v._Colorado_Civil_Rights_Commission . Sunt niste intrebari pe care trebuie sa ni le punem: 1. de ce acest cuplu a ales tocmai aceasta cofetarie ca sa le faca prajitura? Era ceva special cu acest magazin, erau cei mai buni? 2. Cand au vazut ca sunt refuzati, au fost suparati in mod evident si au angrenat toata aceasta masinarie, procese, articole, bani aruncati etc. De ce nu au recunoscut urmatoarele: bai, asta este e nebun, nu vrea sa ne faca prajitura, in fond are acest drept, hai sa mergem in alta parte, si ne facem o prajitura acolo. Si eu am fost refuzat de-a lungul vietii, si probabil daca va scormoniti memoria, o sa gasiti instante in care si dvs ati fost refuzati.
Legislatiile tarilor din vest sunt schimbate in asa fel incat sa fii pedepsit (drastic) daca iti exersezi dreptul de a spune ce gandesti in legatura cu trans, daca vine in contradictie cu politica oficiala.
Statul nu trebuie să valideze un comportament care este distructiv pentru cetățenii săi. CEDO nu (mai) are noțiunea de bine și rău.