Înainte de a vă oferi sinteza săptămânii, vă oferim un foarte, foarte interesant și folositor interviu realizat de Trinitas TV cu Gabriel Marin, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din România. Acesta ne vorbește despre relația dintre viața spirituală, Inteligența Artificială și contextul geopolitc actual.
Vizionare plăcută!
Citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Echipa de la Antena 1 a stat de vorbă, printre altele, cu Părintele Teologos de la Muntele Athos despre influenţa tehnologiei, despre relaţia dintre ortodoxie şi tehnologie, dar şi despre călugărie, rugăciune, valori şi Muntele Athos în sine.
În cazul sfinților români din închisori, cum spuneam, nimeni nu poate să facă asta, nici ei. Și exact cu asta se ocupă Biserica. Cu posibilitatea iertării. Adică biserica este știința terapeutică care îl face pe om să depășească moartea, să depășească despărțirea, adică îl face pe om să ierte, îi dă posibilitatea să ierte. Înțelegi? Și deci ei au ajuns să ierte prin tot programul ascetic, prin toată toate poruncile sau cum vrei tu. Prin ortodoxie, prin rugăciune, prin studiu, prin răbdare, prin lupta cu sine însuși – au ajuns să poată să ierte, inclusiv pe torționarii respectivi.
Urmăriți un scurt material documentat care ne prezintă sintetic care sunt momentele cele mai importante în perioada de la Sfintele Paști până la Pogorârea Sfântului Duh – perioadă numită și perioada Penticostarului.
M-a scos și mi-a spus, planctonul: ”Știi că ai fost în camera nebunilor?” Pentru că a fost la Gherla și camera morții și camera nebunilor. Deci a fost și camera morții, patru spitale, și la spital, la Pitești, deci reeducarea s-a făcut prin bătăi. Bătăi îndelungate cu tot felul de… Și ca să mai vorbim după aceea, pentru cei care erau cu credință, cei care erau teologi, pentru că s-a mers și pe linie politică, ca să-ți bagi joc după aceea, ce era de Paști sau de Crăciun, ați văzut filmul „Între Chin și Amin”, a dat drăguț, nu?
„Măi, binecuvântatule, din cauza asta te mâhnești? Să te bucuri că poți dormi. Sunt oameni care iau pastile să adoarmă.” „Dar nu dorm în biserică, Gheronda!” „Hristos, pe când era în barcă, era furtună și vreme rea, iar El dormea. Și noi în biserică, care este casa Domnului, și sunt de față toți Sfinții și toți părinții dimpreună și e atât de bine și e cald, oare nu vom adormi? Vom adormi.” Așadar…. Acest lucru arată cum gestionau acei oameni feluritele întâmplări ale vieții: punând înainte gândul cel bun și cu o oarecare destindere. Nu se nelinișteau, iar apoi dădeau și valoare situației prezente.
Vedeți, fraților, asta este o tulburare bună extraordinară, un comportament și mai distruptiv din partea lui Hristos mai ales pentru un evreu cerșetor din vremea respectivă, fraților. Însă vedeți ce înseamnă virtutea omului acesta desprins de lume în fericirea luminii duhovnicești dincolo de lumina materială. Vedeți că omul nu îl agresează pe Domnul zicând „Măi, omule ai înnebunit! Ce tot vorbești? Nu există așa ceva – Fiu al lui Dumnezeu!” sau pe de altă parte nu cade în fața binefăcătorului său într-o prosternare timorată, subrațională, nu carele cumva să-L contrazică sau să-L deranjeze cu ceva, știți, așa ca un animal, aproape.
Din contră, Îl întreabă pe Domnul cu înțelepciune dar și cu luminarea smereniei: „Și cine este, Doamne, ca să cred în El?” Înțelegeți? Și atunci Domnul într-o fantastică replică de la egal la egal cu cel smerit, înțelept și luminat a zis plin de iubire și smerenie: „L-ai și văzut! Și Cel ce vorbește cu tine, Acela este”. Fenomenal, fraților! Vedeți că nu zice „Eu sunt” – că putea să zică, însă din smerenie nu se prezintă în sens egoist, ci ca „Cel care vorbește cu tine, Acela este”.
(…) permiteți-mi doar să afirm că agenda transumanistă este anti-umană în nucleul ei, și asta din mai multe motive. Unul este că transumaniștii nu au nicio credință, sunt necredincioși, atei. În principiu, [pentru ei] nu există un singur Dumnezeu Creator și, prin urmare, El nu a modelat omul în mod unic după Chipul Lui, deci [pentru ei] rasa umană nu este făcută după Chipul lui Dumnezeu, rasa umană nu este purtătoarea unui trup sfințit și a unui suflet nemuritor și deci învățătura lui Iisus, cum că omul este trup și suflet, este irelevantă și, prin urmare, [omul] nu are puterile de bază ale sufletului uman, inclusiv, apropo, liberul arbitru și libertatea. Pe cât de mult le place transumaniștilor să vorbească despre angajamentul lor de a dori creșterea libertății de alegere a oamenilor, ei nu au niciun concept înrădăcinat filozofic conform căruia libertatea este prețioasă. Au experiența lor, desigur, le place, dar nu o pot înrădăcina într-o viziune asupra lumii sau în teologie.
cred că am scris despre asta în cartea despre Sfântul Evmenie – mi-a povestit că i-a spus Domnului: „Dumnezeul meu, vreau să-i mântuiești pe toți creștinii ortodocși.” Și S-a bucurat Domnul. Sfântul Îl vedea. I-a mai spus apoi: „Vreau să mântuiești pe toți creștinii, pe ortodocși, pe catolici, pe protestanți, pe toți!” Și S-a bucurat Domnul. I-am mai spus: „Vreau să mântuiești pe toată lumea, pe necredincioși, pe credincioși, pe cei de alte credințe, pe toți.” Și S-a bucurat Domnul. Și de vreme ce am văzut că S-a bucurat Dumnezeu, am prins mai mult curaj și I-am spus apoi: „Vreau să-l mântuiești și pe diavol și pe Iuda.” Și s-a întristat Dumnezeu. Oare de ce S-a întristat Dumnezeu? Pentru că El vrea să-i mântuiască, dar ei nu vor.
Trecând 20 de ani, s-au gândit să-l dezgroape – pentru că aici, în Grecia, este obiceiul ăsta (chiar și în Athos, după 7 ani, după 20) – și au găsit trupul întreg, neputrezit și cu miresmă. Mulți încă se gândeau la el ca la un om care a greșit, că a făcut și-a dres, și l-au îngropat iar. Mai târziu, iar i-au găsit trupul întreg, pentru a doua oară, și l-au îngropat iar. A treia a oară, a orânduit Sfântul Dumnezeu ca să găsească, ca la orice adormit, doar osemintele. Maicile se întrebau de ce nu a rămas trupul întreg, dar mai târziu, Nectarie s-a arătat cuiva și a spus că Dumnezeu a îngăduit lucrul acesta, pentru ca să se poată împărți la cât mai multă lume din moaștele lui.
Urmăriți un frumos documentar despre locul actual al scăldătorii Siloam, scăldătoare unde a fost trimis orbul din naștere pentru a se spăla și a-și recăpăta vederea.
Și Biserica oferă calea corectă: „Nu trece prin viață încercând să definești cine ești!” Fii suficient de smerit, fii suficient de deschis pentru a accepta că s-ar putea să nu ai nicio idee cine ești menit să fii și să-i permiți lui Dumnezeu, care te-a creat în libertate, să te ghideze să descoperi asta. Și poate că e mai mult în identitatea ta decât ți-ai imaginat tu vreodată și s-ar putea să fii definit în moduri la care nici măcar nu te-ai gândit. Să nu te definești singur! Și atunci vei afla, ți se va descoperi ceva care îți va deschide inima spre cine ești tu cu adevărat.
Vizionați un documentar halucinant în care sunt prezentate distrugerile cauzate de progresismul care a fost experimentat într-unul dintre cele mai cunoscute orașe din SUA: Portland. De luat aminte!
Vă anunțăm că am actualizat aplicația noastră de Android la o nouă versiune astfel încât să poată să ruleze pe ultimele versiuni ale acestui sistem de operare. O puteți accesa din diferite locuri ale site-ului nostru menționate în articolul de mai-jos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Interviu excepțional!!! Nu am superlative !!! O analiză calmă și obiectivă departe de nevrozele mediatice anxiogene. În plus relativizează părerile absolute despre „tehnologie „, IA, etc.
Mulțumim domnul Gabriel!