Ascultați un cuvânt cu discernământ al PS Irinei al Londrei & Europei de Vest în care acesta ne arată din experiența sa în mediile online cum ar trebui să ne stabilim identitatea noastră ca Biserică Ortodoxă în secolul 21 mai ales în online. Interviul a fost luat de părintele Iosia Trenham.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
[Părintele Iosia]: – Preasfinția voastră, aș dori să știu ce gândiți despre subiectul identității, al găsirii identității cuiva. Cultura noastră este foarte obsedată de asta. Ne compartimentăm și ne prezentăm lumii prin identitățile noastre particulare, rasa noastră, clasa [socială], forma noastră de așa-numită sexualitate etc. Mă întreb dacă ne puteți ajuta să înțelegem care este miezul identității, ce înseamnă asta pentru un creștin în raport cu căutarea seculară pe care o vedem peste tot în jurul nostru?
[Episcopul Irenei al Londrei și Europei de Vest]: – Să începem cu latura seculară (laică) pentru că aceasta este cea pe care o experimentăm în lumea din jurul nostru. Secular nu trebuie să fie un cuvânt rău în sine, ci pur și simplu înseamnă epoca, perioada în care trăim. Problema este atunci când epoca în care trăim începe să definească realitatea în mod diferit față de adevăratele surse ale realității. Și de acolo vine sensul negativ al cuvântului secular pe care îl folosim, noi creștinii, în mod normal.
Identitatea este în centrul discuțiilor seculare moderne. Totul este despre definirea a cine sunt. Și tocmai aceasta este problema, că eu sunt chemat să definesc cine sunt. Și acest lucru se poate întâmpla la orice nivel. Pot alege, după cum spuneați, să folosesc orice factori doresc: îmi pot alege etnia, limba mea, statutul socio-economic, statutul meu educațional ca instrumente pentru a defini cine sunt. Dorințele mele, temerile, speranțele mele și, crescător, (de fapt, ceea ce acoperă aproape întreaga discuție în momentul actual al istoriei) probleme despre sex… Intenționat nu spun gen, deoarece aceasta este o problemă în sine. Sexul, o realitate biologică, și felul în care interacționăm cu el. Suntem învățați în epoca în care trăim că sexualitatea poate fi separată de această realitate biologică și că în acea separare există un număr aproape infinit de posibilități pentru mine ca să-mi definesc identitatea prin orice rezultă din asta. Și suntem învățați că în asta ne vom găsi fericirea, adică să devin cine vreau să fiu, să definesc cine vreau să fiu, chiar dacă acest lucru s-ar putea schimba în moduri dramatice de-a lungul vieții.
Înțelegerea identității de către Biserică este fundamental diferită. Noi creștinii nu ne definim identitatea, ci o descoperim în Hristos. Învățătura Bisericii este că fiecare individ uman devine o persoană unică prin relația sa cu Hristos și prin modul în care El ne dezvăluie cine suntem cu adevărat. Și există o mare teamă în societatea seculară de orice ne-ar putea pune identitatea în mâinile altcuiva, ca biserica, Dumnezeu, oricine. Trebuie să fiu eu cel care definește cine sunt. Dar creștinii au înțeles mereu asta ca fiind aproape înșelăciunea primară.
Este șarpele în Geneza cel care vine la Adam și Eva și le spune: „Nu vrei să fii altfel decât te-a făcut Dumnezeu?” El a zis: „Fii așa!” Eu îți spun: „Poți fi altfel.” Și concluzia supremă a acelei povești despre Adam și Eva este care? Auto-definirea creează tristețe, durere, suferință. Și îmi pare rău că trebuie să spun asta direct, dar o voi face. În lumea din jurul nostru exact asta văd că se întâmplă din obsesia modernă cu auto-definirea.
Trăim într-o generație care spune: „Acum ești liber, așa cum nu ai mai fost niciodată înainte, să definești cine ești și cine vrei să fii, iar aceasta va crea o eliberare cum nu ai mai cunoscut vreodată ca rasă”. Și care este rezultatul? Trăim într-o generație cu mai multă depresie decât în orice altă etapă a istoriei omenirii, mai mulți oameni iau medicamente pentru anxietate decât în orice alt moment al istoriei omenirii, există mai multe sinucideri în generația noastră decât în orice alt moment al istoriei omenirii. Și trebuie să fii foarte închis la minte să nu vezi legătura dintre aceste lucruri. Se pune vina pe orice altceva: „că oamenii devin depresivi nu din cauza căutării propriei identități, ci pentru că se confruntă cu opoziție în identitățile pe care le aleg”. Îmi pare rău, există o limită până la care putem accepta astfel de scuze.
Trebuie să vedem în această pandemie de depresie și anxietate și durere și întristare că ceva a mers prost în centrul acestei căutări. Și Biserica oferă calea corectă: „Nu trece prin viață încercând să definești cine ești!” Fii suficient de smerit, fii suficient de deschis pentru a accepta că s-ar putea să nu ai nicio idee cine ești menit să fii și să-i permiți lui Dumnezeu, care te-a creat în libertate, să te ghideze să descoperi asta. Și poate că e mai mult în identitatea ta decât ți-ai imaginat tu vreodată și s-ar putea să fii definit în moduri la care nici măcar nu te-ai gândit. Să nu te definești singur! Și atunci vei afla, ți se va descoperi ceva care îți va deschide inima spre cine ești tu cu adevărat.
[Părintele Iosia]: – Fie ca acest cuvânt frumos să ajute, Preasfinția voastră, pe toți cei care se luptă cu această căutare a identității. Vă mulțumesc foarte mult pentru acest cuvânt. –
[PS Irenei]: Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Chiar îl ascultasem și pe părintele Stephen De Young alaltăieri, vorbind și el despre identitate, spunând că aceasta nu e ceva înnăscut, care se decide sau se discerne individual, ci e relaționala, se descoperă și se construiește în relațiile pe care le avem și în care ne angajam, cu oamenii și cu puterile spirituale. Aici la 2:34:40: https://www.youtube.com/live/UFriGtQqvZo?feature=share