Urmăriți un scurt material documentat care ne prezintă sintetic care sunt momentele cele mai importante în perioada de la Sfintele Paști până la Pogorârea Sfântului Duh – perioadă numită și perioada Penticostarului.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Am făcut deja un episod despre perioada premergătoare Crăciunului, cunoscută ca „Advent”. Am făcut un episod despre perioada premergătoare Duminicii Sf. Paști, cunoscută ca Postul Mare. Acum, ne concentrăm pe perioada imediat următoare Duminicii Paștelui: de la Sfintele Paști până la Rusalii (sau Cincizecime). Explorați perioada Pascală.
Întregul an este, pentru Biserică, o călătorie cu sărbători și posturi, și praznice. Perioada de după Duminica Paștelui (Sf. Paști) este o perioadă de sărbătoare. Încă o dată [vă spun] că acest episod nu va acoperi totul. Sunt prea multe lucruri de discutat! Pentru mai multe informații despre implicarea în viața zilnică a Bisericii, vizitați o Biserică ortodoxă și vorbiți cu un preot despre aceasta. Acest video va sări peste multe, dar va oferi o imagine de ansamblu asupra perioadei cunoscută, în mod obișnuit, sub numele de Sezonul Pascal sau Penticostar, perioada imediat următoare Sf. Paști, în care continuăm să sărbătorim Învierea lui Iisus Hristos.
Săptămâna imediat următoare Duminicii Sf. Paști este numită Săptămâna Luminată. Ea poate fi privită ca o prelungire a Duminicii Sf. Paști, durează aproximativ 8 zile de la sărbătoare. Pentru creștinii ortodocși de astăzi aceasta este adesea o perioadă cu sărbători și procesiuni, slujbe și nunți. Prima duminică după Duminica Paștelui este Duminica Tomii, duminică care a fost așezată acolo în mod special de Biserica pentru că e o duminică în care ne amintim de o istorisire despre îndoială. Biserica ne amintește aici că Hristos ne poate vindeca îndoielile dacă i le aducem, iar cu ajutorul Lui le putem depăși, și că îndoiala nu este ceva de temut.
Duminica imediat următoare e Duminica Femeilor purtătoare de mir. Aici ne amintim de curajul femeilor care au mers la mormântul lui Hristos în ziua Învierii Sale, și de bucuria pe care au simțit-o când au aflat de Învierea Sa și că au mers peste tot să spună oamenilor despre această bucurie. Iar asta ne amintește să facem și noi același lucru. Și apoi, în următoarele săptămâni, ne amintim de câteva minuni săvârșite de Iisus în timpul propovăduirii Sale pe Pământ, și cum aceste minuni ni se aplică. Așadar, a treia duminică după Sf. Paști este Vindecarea paraliticului. Aici ne amintim că Iisus îi spune unui om să-și ridice patul și să meargă, și ne amintim că și noi suntem paralizați în păcat și că suntem vindecați de Hristos și ni se cere să ne ridicăm patul și să mergem.
Miercurea imediat următoare acestei duminici se numește Sărbătoarea Înjumătățirii Cincizecimii. Ne aflăm acum la jumătate între Duminica Paștelui și Rusalii, la care vom ajunge în curând. În această zi ne amintim de Hristos, Învățătorul, printr-o povestire despre El învățând la Templu. În duminica a 4-a ne amintim istorisirea despre Iisus și femeia samarineancă de la fântână și ne amintim că și noi vrem să bem această apă vie pe care El i-o promite. Aceasta e, de asemenea, o zi potrivită pentru a ne aminti de Sfânta Fotini, o respectată misionară și membră a Bisericii creștine timpurii. În duminica următoare ne amintim de Hristos vindecând un orb. Și noi dorim vindecare de propria orbire spirituală și să fim primiți în lumina lui Hristos.
La trei zile după aceasta este Odovania praznicului Învierii Domnului. Aceasta este ultima zi de Paști, am putea spune. Până în acest moment, întreaga Biserică a cântat imnuri de Înviere. Când doi creștini se întâlneau, își dădeau unul altuia salutul pascal. O persoană spunea: „Hristos a înviat!”, cealaltă răspundea: „Adevărat a înviat!”. Azi e ultima zi în care facem acest lucru. Ea pune capăt Sezonului Pascal. Următoarea zi este exact la 40 de zile după Duminica Paștelui (sau Sf. Paști): este Ziua Înălțării. Aici ne amintim de înălțarea lui Iisus la Cer și de cuvintele marii trimiteri a [Sf. Apostoli] de a merge în toată lumea să propovăduiască Evanghelia.
Și nu am terminat încă! Următoarea duminică după aceea este Duminica Primului Sinod Ecumenic, când ne amintim de Părinții Bisericii Primare care s-au adunat pentru a lupta împotriva ereziei arianismului și pentru a stabili Crezul de la Niceea: o mică declarație de adevăr care definește teologia creștină.
Duminica următoare este Duminica Sfintelor Rusalii (Cincizecimea). Este una dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii. Este ziua în care ne amintim de pogorârea Sf. Duh și formarea Bisericii creștine. Este o slujbă frumoasă la care să mergeți, iar dacă mergiți, ascultați cuvintele așa-numitei „rugăciuni în genunchi de Rusalii”. Aceasta e una dintre cele mai bune teologii trinitare pe care le veți auzi și este scrisă atât de bine, încât este poezie pură. Această zi este o sărbătoare minunată, și e urmată a doua zi de Lunea Sf. Duh, iar aceasta este exact la 50 de zile după Duminica Sf. Paști. Dar nu ne vom opri încă! Chiar în următoarea duminică după aceasta este prima duminică după Rusalii.
Acum, pentru că Rusaliile sunt ziua în care a fost înființată Biserica, fiecare duminică din restul anului, în Biserică, este numerotată în funcție de câte săptămâni au trecut de la Rusalii. Așadar, aceasta va fi prima duminică după Rusalii, iar în orice altă săptămână în care veți veni într-o Biserică Ortodoxă veți ști exact câte săptămâni au trecut de la Rusalii. Întotdeauna vor fi numerotate. Această numerotare a duminicilor după Rusalii va continua până când Biserica va reintra din nou în ciclul de pregătire pentru Postul Mare.
Aceasta este ultima sărbătoare mobilă a Bisericii, ultima sărbătoare a cărei dată e legată direct de data Duminicii Sf. Paști. Este cunoscută sub numele de Duminica Tuturor Sfinților. Această sărbătoare a Tuturor Sfinților a fost mutată în sec. al IX-lea în Anglia în luna noiembrie. Această mutare a datei în Anglia a afectat până la urmă întreaga lume occidentală, și mulți oameni din Vest sărbătoresc atunci Ziua Tuturor Sfinților. În Biserica Ortodoxă, noi încă o păstrăm în săptămâna de după Rusalii. Îi comemorăm pe toți sfinții pe care îi cunoaștem și iubim și ne amintim că sunt mulți sfinți ale căror nume nu le știm, dar care sunt cunoscute de Dumnezeu. Și ne amintim de chemarea de la Dumnezeu pentru noi toți să fim sfinți.
Așadar, după cum puteți vedea, în Biserică avem mult mai mult decât Crăciunul și Duminica Paștelui. Există mai mult decât Adventul și Postul Mare. Întregul nostru an e dedicat lui Dumnezeu cu multe de sărbătorit și multe motive pentru a ne aminti de Hristos. Cu sărbători și comemorări care umplu calendarele noastre, ne putem aminti zilnic, dacă dorim, să vedem și să mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrurile frumoase pe care le-a făcut în lume, în Biserică și în viețile noastre.
Vă mulțumim foarte mult că ne urmăriți! Acest video, împreună cu cel despre Advent și Postul Mare, constituie un fel de bază pentru a înțelege anul bisericesc. Dar, așa cum am spus la început, mai sunt multe de învățat despre ciclul anual al Bisericii și vă rugăm să vizitați o biserică ortodoxă pentru a afla mai multe.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!