Citiți rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” pentru a afla despre câteva teme și situații pe care le întâmpinăm în urcușul duhovnicesc sensibil împletit cu viața zilnică. Comentariile cărora le-am răspuns au fost selectate de pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, din cursul acestei săptămâni. Să vă fie de folos!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Boala este un mijloc de sfințire. Să mulțumim lui Dumnezeu pentru asta și să avem rugăciune și răbdare.
„Doamne Iisuse Hristoase, milueiște-mă!”. Dacă sunteți mânioși, nu deschideți gura. Dacă greșești, să-ți ceri iertare.
Ai mai multă credință în Dumnezeu și mai puțină în gura lumii. Nu fii atât de iubitor de sine însuți.
Mda – e cam păcat. Fiecare cum poate, însă. Omul în Hristos poate să ridice orice.
Pentru că altfel cădem în mod necesar în înșelare.
Să nu-l judecăm și să nu avem încredere în gândurile noastre.
Dumnezeu nu este forțat de nimeni – mai ales dacă suntem păcătoși. Principalul mod de a afla voia lui Dumnezeu nu este simțirea noastră ci întrebarea către un Avva. Nu te încrede în simțămintele tale. Ai grijă! Să fim smeriți și să ne rugăm fără să primim gânduri.
Cu „Doamne Iisuse…”. Prin ascultare.
Să avem conștiința nimicniciei noastre relativ la imensitatea omenirii, a timpului și a spațiului. De asemenea, să nu uităm că suntem doar un foarte mic mădular din Adam cel global.
Să avem grijă să nu avem griji. De asemenea să avem un program duhovnicesc constant și o viață cât de simplă posibil.
Totul va fi o certitudine. Credința nu este condiționată de timp ci – în propoziția ta – de necunoașterea deplină.
Prin credință în Dumnezeu, rugăciune zilnică și necredință în ceea ce ne spun gândurile.
Dacă ne rugăm cu intensitate și ne amintim prin ce au trecut sfinții.
Să ne gândim la veșnicia noastră, să ne rugăm și să avem credință că Dumnezeu știe mai bine.
Da, chiar a fost împărțită. Să avem grijă să ne rugăm ca să avem experiența harului atotputernic și după aceea nu vom mai avea astfel de nedumeriri.
Vezi dacă vă puteți jertfi unul față de altul.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
11 Comment
Hristos a Înviat Părinți Sfințiți!
Această vreme minunată să ne fie nouă spre Mântuire!
Doamne ajută!
Cum sfătuiți să procedeze o fată care își dorește sa se apropie de un tânăr care frecventează aceeași biserica?
Este un gând care mă frământă, cu atât cât in ultimul timp mă gândesc mult la căsătorie si simt ca acest băiat ar putea fi persoana potrivită.
Va mulțumesc!
Draga Ana, incerc si eu o varianta feminina de raspuns 🙂, poate vei gasi vreun folos in cele ce ti s-au scris. Cred ca cel mai bine e sa-ti intrebi duhovnicul, pentru ca te cunoaste.
Eu m-as cerceta intai sa vad daca framantarile, gandurile nu sunt cumva obsesie (uneori tindem sa proiectam asupra altuia o imagine eronata, fabricata de noi).
M-as ruga pentru baiat cateva zile la rand fara sentimente patimase, ci incercand o dragoste frateasca, crestineasca. Daca tulburarea e rea, ar trebui sa dispara, pentru ca diavolii urasc dragostea. Daca persista, as incerca sa aflu cate ceva despre tanar, daca nu e logodit, de ex. (de preferat de la duhovnicul lui, sau de la femeia de la pangar daca prezinta incredere etc.)
Ca sa-l pot cunoaste, i-as spune scurt cum ma cheama, ca l-am vazut pe la Biserica si i-as da o carte (as alege poate ceva de parintele Seraphim Rose, pentru actualitate si complexitate…), spunandu-i ca putem schimba impresii daca doreste. Ne-as acorda astfel putin timp amandurora, timp in care as citi si eu cartea. 🙂 Apoi as lasa totul in voia lui Dumnezeu.
Daca ulterior baiatul m-ar evita, nu m-as supara deloc si as incerca sa nu-l tulbur. Poate si-a ales alta cale, poate lucreaza cu sine si e in „reparatii” sau poate nu ma place etc.
Daca ceva nu se leaga, e mila lui Dumnezeu Care din nesfârșită iubire ne fereste de primejdii viitoare. Maica Domnului sa te aiba in paza!
Iti mai spun ce mi-a spus parintele duhovnic. Înainte de toate trebuie sa fie Hristos. Pentru ca o casnicie sa functioneze, atat barbatul cat si femeia trebuie sa asculte de Hristos. Avand acest exercitiu, vor putea sa asculte si unul de altul. Altfel, casatoria este o promisiune pe care o incalcam, cu consecintele sufletesti de rigoare.
Nu toti oamenii sunt facuti pentru casatorie. Cand cautam disperati pe cineva, pe Hristos Il cautam de fapt. El Este sursa tuturor bunatatilor. Oamenii nu pot suplini niciodata lipsa lui Hristos, desi tindem sa avem pretentia asta de la ei. Hristos nu ne tradeaza si nu se plictiseste. Ne spune numai adevarul, ne vrea numai binele. Nu ne paraseste, noi Il alungam. Si Cine ne cunoaste asa cum nu ne cunoastem nici noi?
Hristos a înviat! Parinte ce ne puteți spune despre cartea lui Enoh?
Este o carte care a făcut distrugeri în istoria Bisericii. E de evitat!
Domniță, să mă iertați că mă bag în vorbă. Vă înțeleg prin ce treceți (am fost și eu tânăr)). Ce aș face eu în locul dvs:
1/ Băiatul, fie nu a sesizat intențiile dvs, fie e timid (e foarte delicat într-o comunitate, mai ales religioasă, să faci avansuri unei fete. )
2/ Vorbiți discret cu preotul sau cu preoteasa (mai ales) sau cu o persoană discretă de încredere care să „spargă gheața” primei discuții / primei întâlniri. Asta e cel mai sensibil. Dupăia lucrurile merg de la sine. Adică cineva care să mijlocească un context amical, de încredere și neutru unde să discutați, să vă întâlniți. Ceva gen masă comunitară, cafea comunitară, aniversare, sau alt eveniment (în general protestele sunt experte la așa ceva)
3/ Vorbiți cu alte femei, măritate, de încredere poate ar avea alte idei. (Adică nu vă explic să vă feriți de lelițe și bârfitoare:))
Încă o dată mă scuzați. Îmi dau seama, e și frumos dar și greu prin ce treceți. Numai bine:)))))))
(De fapt ca băiat când cauți fete, cel mai complicat e gestiunea „Nu”-urilor, mai ales în contextul avalanșelor emoționale când ești tânăr. Asta te blochează și în general preferi să te faci că plouă.)
Un comentariu bun – o singură obiecție aș avea (sublinierea mea): „(în general protestele sunt experte la așa ceva)” – ești sigur de asta? 🙂
Preotesele, soțiile preoților. (Rol pe cât de discret pe atât de crucial în bunăstarea parohiilor)
(IA din corectorul automat + nu mai văd bine)
Mulțumesc pentru aprecieri,( m-am inspirat dintr-o discuție de la o biserică)
Ati fost simpatic cu protestele. Chiar am incercat sa inteleg 🙂
Părinte, care e atitudinea corecta fata de sectanti, protestanti, colegi de serv., care canta urlând pe lângă noi cântecele lor…