Există credință la nivel antreprenorial? Sfinții ajută și pe plan profesional? Cum putem reuși într-adevăr în afaceri? Urmăriți o discuție dintre Ionuț Nistor, patronul firmei MaxiMove Translations ( https://maximovetranslations.com/ ) și părintele Teologos pe aceste teme.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu Ionuț Nistor aici, care este fața nevăzută a ediției engleze a site-ului nostru. Nu știu dacă știți, știu că unii dintre voi urmăresc ediția în engleză, este o ediție destul de populară pe care postăm articolele, clipurile, de fapt, de pe ediția românească și cineva le traduce. Principalul traducător sau, cum să spun, coloana vertebrală a traducerilor de pe ediția în engleză a clipurilor este Ionuț Nistor. Mai bine zis, firma lui. Se numește Maxi Move Translations are și un site foarte frumos, cred că o să-l punem pe burtieră.
Și astăzi o să discutăm cu Ionuț nu atât procesul de traducere a clipurilor din română în engleză, ci procesul de traducere a omului din om păcătos în om duhovnicesc, adică relația dintre antreprenoriat și viața duhovnicească, pentru că el este directorul firmei respective.
Firmele și viața duhovnicească
Întâi de toate, apropo de viața duhovnicească, cum poate să existe o atmosferă, o viață duhovnicească într-o firmă? Sau mă rog, din punctul tău de vedere?
Ionuț Nistor: În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație.
Părintele Teologos: Dumnezeu să te binecuvânteze!
Ionuț Nistor: Și ce pot să spun? Noi avem o firmă cam de trei ani, am împlinit acum în februarie, trei ani de activitate. Am încercat cumva să îmbinăm și viața duhovnicească și antreprenoriatul pentru a ne păstra echilibrul, să zic așa, pe termen lung și principiile pe care le-am aplicat multe dintre ele le-am luat de la părinți de la Muntele Athos sau de la alți părinții români sau de alte naționalități, care ne-au ajutat să ne organizăm cumva activitatea din cele două perspective.
Ca să începem așa cu câteva idei ar fi de exemplu, să ne ajutăm unii pe alții, să avem o avem o politică cumva să slujim aproapelui, nu neapărat să-l conducem sau….
Părintele Teologos: Să-l jupuim….
Ionuț Nistor: Să-l jupuim, așa, adică plecând de la conducerea companiei să încercăm să ne ajutăm unii pe alții, să avem dispoziția de a sluji, de a ne jertfi pentru celălalt.
Părintele Teologos: De a fi o familie, nu?
Ionuț Nistor: Da. E o firmă de familie cumva. Eu și soția mea suntem acționarii și avem mulți colaboratori și români, dar și din străinătate, pentru că traducerile se fac în general, de nativi. Deci cumva dacă facem o traducere în engleză sau în germană, lucrăm cu un nativ din țara respectivă. De aceea, avem peste 8000 de colaboratori în toată lumea.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Nistor: Din toate țările, cred, ale pământului…
Părintele Teologos: Maica lui Dumnezeu!
Ionuț Nistor: Și cu câteva sute lucrăm în mod constant, să zic așa…
Părintele Teologos: Fraților, deci o armată de traducători, slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Nistor: Da, cam așa se lucrează în domeniu și ne-am adaptat și noi.
Metode testate și adeverite
Da, apoi rugăciunea unuia pentru alții ajută foarte mult. Cumva asta ne ajută să trecem peste multe probleme, să reușim tot timpul să punem gândul cel bun atunci când apar dificultăți, să încercăm să nu ne concentrăm foarte mult pe obținerea de bani. Adică de la început așa a fost o luptă mare până să înțelegem cum aplicăm cuvântul acesta: „căutați întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă”.
Bun, caut Împărăția lui Dumnezeu la firmă, dar cum să adauge resursele, banii…
Părintele Teologos: Da, da, toate celelalte…
Ionuț Nistor: Soluțiile, toate astea. Și într-adevăr funcționează.
Părintele Teologos: Da?
Ionuț Nistor: Deci am testat-o și cumva asta era o provocare: hai, să vedem! Uite, avem atâtea învățături duhovnicești, hai, să le aplicăm și să le testăm! A fost ca un fel de laborator pentru noi, în firma în firma și activitatea noastră. Am vrut să testăm și să vedem dacă le putem aplica în viața de zi cu zi. Și a funcționat.
Părintele Teologos: Da, deci de fapt, ați făcut un salt al credinței, nu? Pentru că logic nu merge treaba asta, dar ați făcut un salt al credinței și a mers.
Banii – pe ultimul loc
Ionuț Nistor: Da, chiar zicea un părinte că banii să fie ultima grijă ultima voastră grijă. Aveți multe probleme de rezolvat până să ajungeți la bani. Când ați rezolvat toate problemele, atunci vă vă gândiți ce faceți, cum obțineți banii sau ce grijă aveți în privința banilor.
Părintele Teologos: Așa este, că banul este întotdeauna un efect secundar al profesionalismului vostru. Asta trebuie să fie! Deci întotdeauna banul trebuie să fie răsplata pe care omul ți-o dă datorită faptului că tu l-ai odihnit, că tu i-ai dat un colțișor de rai. Pentru că orice om caută raiul și noi trebuie să-i oferim raiul celuilalt. Bineînțeles, voi din punctul vostru revedere al serviciilor și așa mai departe, adică trebuie să-l odihniți pe om, să simtă dragostea voastră și atunci omul va da în schimb banul.
La fel și noi trebuie să facem… bineînțeles că noi, vezi de fapt, tot monarhismul în principal, dar și Biserica nu caută banii, că întotdeauna când cauți direct banul se nasc traume, scandaluri și firma nu rămâne, firma efectiv nu rămâne. Ci întotdeauna, dacă se caută întâi, cum spuneam, raiul adică duhovnicia și dragostea, banul vine ca și efect secundar. Adică mai dă omul un pomelnic, mai una alta și asta întotdeauna vine când omul știe foarte bine că da, ok, celălalt mă ajută.
Și eu cunosc cazuri de firme care s-au dus pe tema banilor și s-au făcut praf și pulbere. Firme care s-au dus pe tema – țin minte acum o firmă foarte mare și foarte celebră de informatică demult. Ce au făcut ăștia ăștia? Făcuseră pe vremea respectivă cel mai bun limbaj de programare de departe – se numea turbopascal, turbo c++, poate cei mai în vârstă cunosc la ce mă refer.
Ionuț Nistor: Da, am învățat și eu la liceu.
Un caz real
Părintele Teologos: Pe vremea când eram tineri, da. Ei, și firma asta, Borland se numea, unde colaboram și deci știam toată povestea, ei au aflat că în Rusia, programul – bine și în România, dar mai ales în Rusia – programul era super-piratat. Și atunci ăștia în loc să-i dea în judecată și să caute daune materiale și așa mai departe, ce au făcut? Au tipărit manuale. Au tipărit manuale pentru ăsta și atunci au avut o bază de oameni foarte mare, care cunoșteau limbajul respectiv și atunci de acolo încolo și-au ales și ei angajați și colaborări în viitor și oamenii au început să cumpere și licențe. Deci în clipa în care ajuți pe oameni, Dumnezeu te va ajuta. În clipa în care aceeași firmă, Borland, după ani și ani s-a concentrat pe bani și au dat cu piciorul la nevoile comunității – cunosc dinăuntru – firma respectivă s-a dus de râpă și mai ales într-un mod foarte foarte urât. Au plecat toți fondatorii care erau pentru comunitate și firma, dintr-o stea luminoasă care a schimbat, a revoluționat toată piața limbajelor de programare, a ajuns praf și pulbere. De ce? Pentru că firma intrase în mâinile unor mândri, ale unor oameni care nu se concentrau pe ce vrea comunitatea, de fapt, ci se concentrau pe făcut bani, pe stors de bani.
Deci ferească bunul și Sfântul Dumnezeu!
Ionuț Nistor: Da, sunt multe exemple de genul acesta.
Părintele Teologos: Da, exact, sunt foarte multe exemple. Bun, deci asta, după cum vezi, dacă omul se depărtează de Dumnezeu și se duce către mamona, Dumnezeu nu-l ajută.
Ajutorul harului
Ai niște exemple sau cum vezi tu ajutorul lui Dumnezeu în firma ta? Exemplele clare ale ajutorului harului, ale…?
Ionuț Nistor: Da, sunt în fiecare zi, să zic, adică toate problemele legate de deadline-uri, de bugete, de calitate, de orice poate să apară într-o firmă, de resurse umane – lucrăm cu oamenii și atunci unde sunt oameni sunt și probleme – le rezolvă Dumnezeu. Adică noi ne punem nădejdea în Dumnezeu. Încercăm. Nu putem să gestionăm, mai ales că lucrăm cu oameni din culturi diferite, mai ales…
Părintele Teologos: Da și sute și mii de oameni…
Ionuț Nistor: Este imposibil să cunoști cultura fiecărei țări, să te adaptezi la ea și atunci doar Dumnezeu poate să găsească soluții și când vedem că nu mai putem, mergem la icoană și „Doamne ajută!…”
Doamne, facă-se voia Ta!
Părintele Teologos: „Doamne, ajută, să găsim traducător!”
Ionuț Nistor: Da, da, în problema asta și încercăm să nu ne stresăm foarte mult. Îi dăm lui Dumnezeu scrisoarea cu cerința și apoi „Doamne, facă-se voia Ta! Dacă vrei să rezolvăm problema, o rezolvăm. Dacă nu, o să vedem ceva o să se întâmple cumva cu chestia asta”.
Părintele Teologos: Așa este.
Ionuț Nistor: Da, avem și un coordonator, să zic, care ne ghidează în activitatea noastră. Este vorba de Sfântul Ioan Maximovici.
Părintele Teologos: A, da? Slava lui Dumnezeu!
Ionuț Nistor: Ocrotitorul firmei noastre.
Părintele Teologos: Detalii?
Ionuț Nistor: De acolo și numele.
Un Sfânt din spatele firmei
Părintele Teologos: A, Maxi Move de la Sfântul Ioan Maximovici. Maica lui Dumnezeu! Credeam că e ceva maxi-taxi, ferească… să mă ierte Sfântul! Da și detalii?
Ionuț Nistor: Sfântul Ioan Maximovici de la început ne-a purtat de grijă.
Părintele Teologos: Serios?
Ionuț Nistor: El fiind și un sfânt care a călătorit foarte mult, cunoaște multe culturi, limbi străine, a fost chiar și traducător, a tradus multe cărți…
Părintele Teologos: Da?
Ionuț Nistor: Și atunci ne-a dat Dumnezeu ocrotitorul acesta.
Părintele Teologos: Păi, să aveți icoană! Cred că cred că aveți icoane și candele și așa…
Ionuț Nistor: Slavă Domnului! Da.
Părintele Teologos: Și ceva concret cum v-a ajutat Sfântul? Sau eu știu…? Un contract mare sau ceva…
Ionuț Nistor: Da, sunt proiecte și mai mari și mai mici, Avem de exemplu, minuni de genul „ai nevoie de bani pe data de”, cu o lună, cu două înainte îți vin proiecte exact de suma de care ai nevoie pentru peste o lună sau două și te gândești de unde, cum. Adică nu ne-am planificat nimic, nu… E greu – noi fiind doar două persoane care ne ocupăm de partea de management și de vânzări – să ai un efort de vânzări astfel încât să poți acoperi anumite nevoi mai mari. Și atunci, Dumnezeu și Sfântul Ioan Maximovici rânduiește ca toate să se așeze astfel încât la momentul potrivit să fie banul exact cât trebuie la problema care țipă să zic așa.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Da. Mare sfânt!
Sfântul Paisie și sfatul său
Ionuț Nistor: La Sfântul Paisie am găsit cuvântul ăsta și am zis hai, să-l testăm!
Părintele Teologos: Ia, să vedem, merge, are dreptate Sfântul?
Ionuț Nistor: Sfinte Paisie, dacă nu merge…
Părintele Teologos: Ești răspunzător tu! Da, da, slavă lui Dumnezeu! Asta este foarte foarte bine, de ce? Pentru că vedem ortodoxia aplicată. Deci vedem faptul că într-adevăr șandramaua asta merge. Vezi, ortodoxia este un mod de viață supra-logic adică nu e normal și am văzut și o fază de genul ăsta, adică zici „Doamne ajută-mă!” și dintr-o dată pac apare.
De exemplu, știu că în fotografie este Duhul Sfânt – la fotografi neapărat Duhul Sfânt – aveți grijă; la traducători, Sfântul Ioan Maximovici și la fotografi este și Sfântul Evdochim și Maica Domnului! Sfântul Evdochim Vatopedinul.
O întâmplare
Deci a venit cineva la Vatoped – eu aveam o cameră foarte veche – și a venit cineva la Vatoped și îmi zice: „aș dori…” nici nu mai țin minte. Cred că el mi-a cerut sau eu i-am dat, în orice caz avea niște fotografii de la un hram și omul a fost foarte impresionat de fotografiile foto respective, cu darul Maicii Domnului, și a zis „să-mi spui câți bani vrei tu ca să îți cumperi aparat foto”. Și eu totdeauna sunt de principiu că niciodată nu cer dacă nu este nevoie stringentă și, mai ales, dacă nu este aparatul potrivit pentru nevoi. Întâi de toate omul lucra pentru bani și nu eu și deci nu-l jupui pe om, să fim serioși. Și am zis „nu am nevoie” și într-adevăr nu aveam nevoie atunci.
Bun și nu știu câți ani au trecut până când să apară aparatul de care într-adevăr aveam nevoie, pentru că în cazul monahismului sunt niște condiții foarte speciale, condiții de lumină redusă, părinții sunt negri, se mișcă deci e nevoie de un sistem de auto-focus foarte complex și foarte bun. Și exact de Sfântul Evdochim Vatopedinul, exact de hram, s-a anunțat aparatul de care aveam eu nevoie. Ok, dar între timp, omul respectiv tot îmi spusese „măi, să-ți iau aparat, să-ți iau aparat, să-ți iau aparat” și eu am zis „nu nu nu nu nu” până când omul s-a oprit că era și o chestie de obraz ,adică știi.
Și eu zic „măi, dacă e de la Dumnezeu, eu nu o să deschid discuția cu omul ăsta; el să o facă cumva”. Bun și a doua zi de hram, de Sfântul Evdochim, pac apare omul ăsta de niciunde și apare și stă în fața tronului arhieresc singur, după slujbă, în fața toronului arhieresc care, mă rog, la Vatoped e acolo și vine la mine out of the blue, deci de nicăieri și îmi zice: „mai vrei aparat?” Și îi zic: „da”. Și a pus banii în bancă și zic părinții „de unde?” Și le-am spus toată povestea.
Și crede-mă, de la Sfântul Evdochim, adică de pe 7 octombrie sau 5 octombrie când este, nici nu mai țin bine minte, m-am chinuit, am făcut tot posibilul să vină aparatul, nu s-a putut. Mail, trimis oameni, telefoane, tot. Nimic! Deci nu. Eu doream să vină de Crăciun, nu s-a putut de Crăciun, doream să vină de Paște, nu s-a putut de Paște și, în ultimă instanță, când totul era pierdut, eu eram așa să nu zic deznădăjduit că e mult, dar desumflat și eram și foarte obosit, la hram de Buna Vestire care e hramul principal la Vatoped, Mămica Domnului acolo, eram la poartă, stăteam la poartă așa și vine unul cu pachetul și zice „ține, că ăsta e pentru tine!” Și mi-l pune și pleacă. M-am trezit cu aparatul în brațe. Deci fac sfinții, ajută sfinții!
Sfinții ne ajută
Ionuț Nistor: Da și toți sfinții atunci când apar probleme nu ne rezumăm doar la Sfântul Ioan Maximovici…
Părintele Teologos: Da, da, da, da.
Ionuț Nistor: Încercăm să aducem cât mai mulți în echipă… pe măsura problemei, să zic așa.
Părintele Teologos: Da, da, evident și Sfântul vezi că întâi de toate încearcă să te smerească, să-ți rezolve problema duhovnicească și apoi, te ajută și pe plan material. Bun, asta este partea bună.
Depășirea ispitelor
Ispite ceva, lupte?
Ionuț Nistor: Da, sunt și ispite, vă dați seama că lucrând cu oameni din diferite culturi, din diferite religii, cu diferite concepții și apar ispite mai mult interioare decât exterioare, pentru că în domeniu există o politețe, să zic așa, o uzanță care se folosește în comunicare, astfel încât rar se ajunge la cuvinte urâte sau așa. Dar ispitele interioare sunt destul de mari și e o luptă, să zic așa.
Părintele Teologos: Și Sfântul Ioan Maximovici…. aceleași arme…
Ionuț Nistor: Cu armele creștine de luptă. Mi-a plăcut un cuvânt, cred că l-am auzit tot de tot la un părinte din Sfântul Munte. Era vorba de slujirea pelerinilor în Sfântul Munte: suntem cu un picior în isihasm și cu un picior în slujirea pelerinilor. Și cumva așa ne-am gândit și noi.
Părintele Teologos: Așa este!
Ionuț Nistor: Suntem cu un picior în isihasm și cu un picior în activitatea firmei, astfel încât să putem depăși toate ispitele acestea….
Părintele Teologos: Da, pentru că altfel nu se poate, altfel te tulburi, apar traume, apar schisme. Nu vorbim de schisme teologice aici, ci vorbesc de rupere între oameni. Tot felul de lucruri de genul ăsta. E neapărat necesar asta.
Familia și firma
Apropo de asta, acum gestionezi timpul cu familia, cu soția?
Ionuț Nistor: Da, fiind o firmă de familie, cumva avem o flexibilitate care ne ajută să ne rezolvăm și problemele familiei și cei trei copii pe care îi avem, să-i putem duce la școală, să ne organizăm…
Părintele Teologos: Să-ți trăiască!
Ionuț Nistor: Adică Dumnezeu rânduiește și momente de respiro când ne putem ocupa și ne putem bucura împreună și alte momente când trebuie să muncim și să ne concentrăm asupra muncii. Da, dar se găsesc soluții, adică dacă le faci cumva toate la timpul lor, să zic așa, atunci se așează lucrurile și se rezolvă și cu copiii și cu firma…
Părintele Teologos: A, deci cu pace așa.
Ionuț Nistor: E un echilibru și o armonie, să zic așa, în tot sistemul acesta pentru că este o firmă de familie și suntem toți implicați, de la copii până la părinți…
Părintele Teologos: De la copii!…
Ionuț Nistor: Copiii nu neapărat în activitatea practică, dar oricum prezența lor are un impact asupra activității.
Părintele Teologos: Da, mă gândesc. Toată dragostea noastră copiilor și soției.
Ionuț Nistor: Mulțumim!
Părintele Teologos: Să să ajute bunul Dumnezeu!
O activitate internațională și provocările ei
Da, ai spus că lucrezi foarte mult cu oameni din afară, chiar mai mult, dacă nu mă înșel, decât cu cei din România. Se vede diferența dintre – și nu mă refer aici la biologic neapărat, ci mă refer aici la duhovnicie, la modul de a gândi -cum vezi?
Ionuț Nistor: Da, sunt diferențe destul de mari, vă dați seama! V-am spus că sunt oameni din aproape din toate țările, lucrăm cu ei. Sunt diferențe de cultură, diferență de religie, de abordare. Ne unește cumva domeniul că lucrăm în general cu firme de același profil, să zic, ca și noi, unele mai mari, altele mai mici. Diferențele încercăm să le depășim…
Părintele Teologos: Câteva trăsături?
Ionuț Nistor: Să le depășim așa cu zâmbetul pe buze, să avem răbdare, chiar dacă câteodată unele lucruri ne supără sau noi îi supărăm pe ceilalți, ne cerem iertare. Încercăm să căutăm pacea mai mult decât dreptatea.
Părintele Teologos: Da, da, da, apropo cum spunea părintele Arsenie Papacioc…
Ionuț Nistor: Da și se depășesc toate…
Părintele Teologos: Asta este foarte important pentru că, de obicei, vezi la firmele care sunt îndepărtate de Dumnezeu că încearcă cumva cu forța, dar se pare că nu merge cu forța.
Ionuț Nistor: Da, oricum, nu abordăm subiecte sensibile, încercăm să ne rezumăm la activitatea profesională și fără să căutăm conflicte și așa mai departe.
Părintele Teologos: Da. Slava lui Dumnezeu! Pentru mine este foarte încurajator că faptul că vezi o firmă sau vezi pe cineva – sunt și alte exemple – vezi pe cineva că poate să reușească cu Dumnezeu. Știm asta, dar când vezi concret lucrul ăsta, parcă îți dă un foarte mare curaj.
Ionuț Nistor: Da, am constatat că nu a fost exploatat destul de mult tezaurul ortodox în domeniul antreprenoriatului și de asta am zis „hai să testăm, să vedem!”. Eram conștient că se găsesc soluții în spiritualitatea ortodoxă pentru cam orice problemă personală, profesională și de altă natură, dar nu erau testate, nu am găsit un undeva să spună cineva „uite, dacă vrei să reușești în afaceri, folosește principiile acestea!”. Am zis hai să le implementăm noi și să le testăm noi pe propria piele, să zic așa.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Nistor: Și într-adevăr s-a dovedit un succes acest aspect, având în vedere că te ajută să-ți păstrezi echilibrul. Să nu exagerezi nici într-o parte, nici în cealaltă. Adică nici să fii doar cu rugăciunea și să lași totul baltă, dar nici să fii îngropat în activitate și să uiți de tine și de toate lucrurile din jurul tău.
Părintele Teologos: Da și să devii surmenat și toate astea.
Ionuț Nistor: Da și la un moment dat cedezi oricum. Domeniul este foarte solicitant, foarte dinamic și dacă nu ai o măsură în activitate nu poți rezista mult. Chiar spunea cineva că în domeniul acesta poate intra oricine, dar nu mulți rezistă. Așa vorbesc de cei din industrie, din breaslă, da. Am fost la câteva conferințe și auzeam discursul lor: oricine poate să intre în domeniu traducerilor, nu este nicio problemă, sunteți toți așteptați, dar nu mulți rezistă.
Ortodoxia și valoarea ei
Părintele Teologos: De ce? Iartă-mă! Deci o dată din cauza faptului că nu au ortodoxia ca și generatoare de echilibru și generatoare de putere. Alt motiv?
Ionuț Nistor: Da, atracția aceasta în extreme – ori te atrage banul și lupți pentru bani și pierzi altceva din alt punct de vedere, ori cauți activitate cât mai multă tot la fel, până la urmă tot pentru bani și cedezi psihic sau fizic sau din alte puncte de vedere. La fel, apar multe probleme cu contractele. Adică traducerile se aplică la documente, la tot felul de conținut care este sensibil, să zic așa, confidențial și pot să apară și aici alte complicații. Capcane sunt peste tot în domeniul ăsta, să zic așa, și atunci, dacă nu ai niște eyes in the sky care să te ghideze…
Părintele Teologos: Nu reziști…
Ionuț Nistor: E foarte greu să reziști, da.
Părintele Teologos: Îmi faci o foarte mare impresie că până și vesticii – pe care eu îi iubesc foarte mult, dar trebuie să recunoaștem că sunt departe de Dumnezeu – deci până și ei își dau seama că nu rezistă mulți, adică este nevoie de sprijin duhovnicesc.
Ionuț Nistor: Da! Că mă întrebam și eu, dar bun, nu rezistă mulți, dar cei care rezistă ce fac? Mă întrebam, dar n-am aflat.
Părintele Teologos: A, n-ai aflat. Ai aflat acuma, da…
Ionuț Nistor: Sau să-mi găsesc eu calea mea… o să meargă, o să meargă, n-o să meargă, n-o să meargă. Și atunci am pus…
O situație de lucru în vest
Părintele Teologos: Da, și eu dau mărturie pentru tema asta. Chiar pot să dau foarte multe mărturii. De exemplu, țin minte la Autodesk – acolo unde era un business unde colaboram la Inventor care e un program ce aduce venit net pe an de 800 de milioane – era la un moment dat – 800 de milioane de dolari – principalul lucru care se discuta acolo nu erau algoritmii de modelare 3D. Deci Inventor este program de modelare 3D. Ci era flexibilitatea smereniei. Adică ăștia spuneau da, ok, noi suntem Autodesk, adică ăia care au făcut, eu știu? Canalul Panama… Dar noi dacă ne încrâncenăm generăm o atmosferă foarte toxică și în firmă între noi dar și și în comunitate și ne distrugem. De-asta a căzut Borland, fosta firmă, cum spuneam.
Dacă însă avem această flexibilitate a smereniei și ne smerim, adică avem o inimă moale, o inimă blajină așa mai departe, atunci reușim. Și chiar directorul lor de asigurarea calității cu care aveam relații foarte strânse – Chris Mitchell – Dumnezeu să-l binecuvânteze! El îți spunea că apreciază foarte mult duhovnicia. Zicea că el este din Anglia și apreciază foarte mult duhovnicia și faptul că noi, monahii, ne-am dedicat lui Dumnezeu și că au nevoie foarte multă de noi exact pentru a asigura echilibrul în firmă. Deci asta făceam acolo, nu scriam cod, ci eram un fel de… N-are importanță cum se numea poziția mea acolo, dar îi ajutam să-și mențină echilibrul și să mențină o anumită luminare pe cât poate….
Ionuț Nistor: Un fel de paratrăsnet.
Părintele Teologos: Da, da, un fel de paratrăsnet și nu numai atâta. Evitarea extremelor pentru că întotdeauna extremele sunt de la diavol. Pentru că apare tema asta. Cred că și în traducerea apare. Over-engineering se numește în informatică, adică se lucrezi mai mult decât este necesar pe ceva, pe un domeniu care nu este atât de important.
Aici, libertatea de patimi, adică dreptatea asigură succesul. Și vezi că într-adevăr ortodoxia este o învățătură de credință de succes.
Ionuț Nistor: Da, este testată.
Părintele Teologos: E testată. Slava lui Dumnezeu!
Despre viitor
Cum vezi viitorul?
Ionuț Nistor: Da, am nădejde că din ce în ce mai mulți oameni o să-și împroprieze modul acesta de a aborda afacerile și cred că sunt multe exemple la noi în țară de persoane care sunt implicate în viața duhovnicească și trăiesc viața duhovnicească și au un succes în afaceri. Unele mai la vedere, altele mai puțin la vedere – cumva mai tăinuiți așa.
Dar cred că pe viitor din ce în ce mai mulți oameni sunt deschiși spre antreprenoriat că este foarte mult promovat la noi în țară și cu tot felul de proiecte și dacă nu ai o soluție care să te să-ți asigure un succes pe termen lung, de fapt, nu ai nicio soluție. Dacă nu reușești decât până la prășit să rabzi și nu până la sfârșit, atunci…
Părintele Teologos: Nu mai ai cucuruzul…
Ionuț Nistor: Este o luptă este o luptă de fiecare zi și dacă nu ai armele necesare nu reziști foarte mult, asta este.
Părintele Teologos: Da și asta mă gândesc că nu reziști odată, înăuntrul tău, după care în interior, în familie, după care în relația cu statul, în relația cu clienții, în relația cu nimeni de fapt.
Ionuț Nistor: Da.
Părintele Teologos: E foarte important asta. Deci slavă lui Dumnezeu că Îl avem pe Dumnezeu și mă bucur tare mult că ai nădejde.
Ionuț Nistor: Doamne ajută!
Îndemn
Părintele Teologos: Pentru că foarte mulți nu au nădejde. Oameni buni, să aveți nădejde! Să aveți nădejde că ajută bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Domnilor, Mulțumim pentru podcast!
Ce ar fi de făcut când cineva (într-o firmă) se străduie să îi ajute pe ceilalți (cam cum ați spus)i, dar ceilalți trag chiulul pe spinarea lui ? Știu un caz apropiat cu cineva, într-o firmă mare care se străduie în sensul asta (ajutător, nu dictator), și sub-alternii și colegii îl cam iau de prost, joacă teatru, fac „gașcă” și tot pe el cade vina.
Încă o dată mulțumiri;)