Ascultați un cuvânt scurt și frumos al IPS Athanasie de Limassol despre secretul Sfântului Nectarie din Eghina.
Care este acest secret? Urmărind acest material, veți afla.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Atunci când am vizitat – cred că mulți dintre voi ați fost – Eghina, în camera Sfântului Nectarie, acest mare Sfânt al vremurilor noastre… Acolo, în dormitorul său, există un desen făcut de el însuși. Și dacă nu l-ați văzut, atunci când veți merge, să-l căutați. Făcuse desenul atunci când era încă în Alexandria, înainte să fie prigonit pe nedrept, fiind considerat imoral și o urâciune în Biserică. Acolo sunt desenate trei cruci. Și, deasupra Crucii celei mari a lui Hristos, este scris: „Crucea lui Hristos, moștenirea mea.” Și se pare că exact această Cruce a lui Hristos, moștenirea lui, a fost cea care i-a pecetluit toată viața sa.
Cum de a putut trece prin această mare a vieții învolburată de tristeți, de calomnii, de prigoană, de lipsuri foarte mari, prin care a trecut el, dar și toți Sfinții Bisericii noastre. Pentru că el a înțeles ce înseamnă cu adevărat să trăiască cineva în Hristos, ce înseamnă trăirea în Hristos. Și ce înseamnă gândirea lumească? Gândirea lumească nu înseamnă doar să ieșim în oraș și să ne distrăm. Cugetul lumesc înseamnă și să credem că în Biserică toate ne vor merge bine, că viața noastră va fi fericită, și că nu trebuie să ne găsească niciun rău. Aceasta este gândire lumească.
Cugetul lui Hristos este altul, este sensul Crucii. Îmi amintesc de un Sfânt care avea multe necazuri. De fiecare dată când simțea că se întreabă de ce să i se întâmple acel lucru, de ce să sufere această nedreptate, acest lucru rău, această încercare, această prigoană totală… Pentru ce toate acestea? Și bolile înfricoșătoare… una după alta, și nenumăratele încercări… Și spunea: „De fiecare dată când îmi ridic privirea să mă rog lui Hristos, Îl văd pe Cruce. Și nu pot să-I spun nimic.” De aceea, și Biserica înfățisează înaintea tuturor, deasupra catapetesmei, pe Hristos. Și ce scrie acolo în iconografia ortodoxă? „Împăratul Slavei”. Ca să ne arate că tronul acestui Împărat al Slavei nu se aseamănă scaunelor lumești – precum acela pe care stau eu – ci este o cruce. Acolo stă Împăratul Slavei.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Da!Acum înțeleg de ce nu mai am in inimă Bucuria ce o aveam pe când trăiam in curțile Maicii Domnului?
Acolo este Jertfa Mântuitorului dătătoare de viață!
Aici … acasă la mine …am și eu gânduri de respingere a chinului și încet, încet apar și fricile și tristețea…
Ca om trăitor in lume trebuie să alergăm cu gândul curat și cu fapta la duhovnic să ne spovedim des și să primim după cum hotărăște Dumnezeu, Sfânta Împărtășanie care ne întărește cât să putem și noi să ne jertfim cu mare bucurie!
Dumnezeu ne Luminează prin dispoziția de jertfă!
În comoditate primim ,,daruri” de la altcineva…
Vă rog să mă iertați Părinți Sfințiți!
Asa e. Dacă nu ar fi existat crucea lui Hristos, poate ca m-as fi sinucis. Nu as fi văzut un sens în a fi umilit, in a fi nedreptățit…dar asa este, fiindcă în spatele crucii sta invierea.
Mă bucur că ai rezistat . 💐