Urmăriți un frumos documentar despre botezurile care se fac în Ortodoxie în special în perioada Postului Mare, înainte de Paște, însă nu numai.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Pr. Iosia Trenham, Pr. Calinic Berger – „Pescari de Oameni” Câștigând Convertiți la Credința Ortodoxă Botezuri și Mirungeri, Sâmbăta Mare 2017 – Biserica Ortodoxa Sf. Andrei, Riverside, California
O zi minunată aici la Biserica Sf. Andrei în această sfântă sâmbătă de 15 aprilie 2017. Tocmai ce am avut marea bucurie de a oficia Liturghia Sf. Vasile cel Mare și de a completa catehismul a 28 de oameni dragi. Acesta este punctul culminant al cel puțin unui an, pentru unii chiar doi ani, de instruire și pregătire pentru a deveni creștini ortodocși. O zi extrem de fericită pentru parohie de a-i vedea pe acești oameni, care au învățat atât de multe și au dat atât de mult din ei înșiși, să ajungă la acest moment, să fie botezați în Sfânta Biserică Ortodoxă și să devină aceste noi și frumoase plante [în grădina Domnului]. Toți dansăm și ne bucurăm de includerea lor în Trupul lui Hristos. Este o încurajare extraordinară pentru întreaga comunitate.
Pericopa evanghelică de astăzi a fost relatarea din Evanghelia Sfântului Matei despre Iisus, care după învierea Sa, i-a trimis pe ucenicii Săi să meargă în toată lumea și să facă ucenici în toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh şi învăţându-i să păzească tot ce le-a poruncit El. Aceasta este misiunea Bisericii. Atunci când ne mărturisim credința întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică, când spunem că suntem apostolici, nu ne referim doar la faptul că suntem zidiți pe pietrele de temelie ale apostolilor și că ne ținem cu fermitate de tradiția sacră pe care ei ne-au împărtășit-o, ci ne referim și [la faptul] că le continuăm misiunea în lume. În Biserica Ortodoxă avem și o orientare către exterior, îi iubim pe toți și dorim ca toți să vină la noi, vrem ca toată lumea să fie spălată prin Sfântul Botez, vrem ca toți să devină locuința Duhului Sfânt prin mirungere, dorim ca fiecare să fie îndumnezeit prin participarea la Sfânta Euharistie. Aceasta este dorința noastră.
Iar micul nostru eveniment de astăzi, care a fost atât de fericit pentru noi, sperăm că va continua în această parohie. Am botezat și am miruns în jur de 400 de oameni în cei 25 de ani de existență aici. Felicitări din suflet tuturor celor 28 de nou-botezați ai acestei parohii și felicitări din suflet tuturor sponsorilor acestora, vreo 30-40 de nași care și-au deschis inima și au pus noi copii înăuntru și au promis să-i însoțească prin pădurile acestei vieți până la ultima lor suflare. Felicitări tuturor celor care ați devenit atât de bogați astăzi prin nașterea unui copil în familia voastră. Și felicitări tuturor prietenilor și familiei noilor convertiți. Să-i vezi pe cei pe care îi iubești că fac un angajament atât de important față de Dumnezeu, că se angajează prin jurămintele sacre să aparțină exclusiv lui Iisus și să-L slujească dincolo de orice dorință din viața lor este uluitor și frumos.
Să-i văd mărturisind Crezul Bisericii aseară aproape că m-a făcut să plâng, cum toți au spus atât de profund și atât de îndrăzneț „Cred întru Unul Dumnezeu”. Asta rezolvă totul, pe loc. În această epocă a confuziei și a incertitudinii, atât de plină de îndoială, aceștia nu sunt așa. Aceștia cred în Unul Dumnezeu și în Fiul Său și în Duhul Sfânt, și în Biserica în care locuiește Sfânta Treime. Ce zi frumoasă!
A, și în timp ce noi ne bucurăm, în timp ce dansăm în această zi… iadul plânge… De patru ori în această dimineață, la începutul slujbei, când am cântat „Doamne strigat-am…” de patru ori răspunsurile au început cu cuvintele: „Iadul oftează și plânge”. „Iadul oftează și plânge”. Slavă lui Dumnezeu că acea gură feroce care a înghițit atât de mulți oameni, că acea moarte oribilă și hidoasă, puterea celui rău, o astfel de ispită care guvernează această lume căzută și ține atât de mulți oameni în întuneric, și departe de Dumnezeu, atât de mulți oameni în anxietate, în rupere a sinelui, în relații zdrobite, în deznădejde, în depărtare de bine, nu mai stăpânește acest pământ.
Sfântul Ioan, apostolul cel iubit, Îl descrie pe Iisus venind pe Pământ sub această imagine frumoasă: La sfârșitul Apocalipsei a văzut venind din cer un înger puternic având în mâna lui un lanț masiv. Gândiți-vă doar la genul de lanțuri care se pun în porturi pentru a ține bărcile și apoi măriți-le, nu știu, de zece ori, de o sută de ori… Acesta e genul de lanț pe care îl purta îngerul. De ce? Pentru că Hristos avea să-l ia și să-l lege pe diavol timp de o mie de ani și să-l țină în robia aceea pentru ca „să nu mai înșele neamurile”. Aceeași imagine o folosește Iisus în învățătura Lui pentru a descrie ceea ce face El astăzi, cum își face adevărul Său să avanseze și îl ține pe cel rău legat astfel încât acesta să nu mai poată ține oamenii în întuneric. Cuvintele lui Iisus sunt astfel, el a spus: „Dar nimeni nu poate, intrând în casa celui tare, să-i răpească lucrurile, de nu va lega întâi pe cel tare, şi atunci va jefui casa lui.” Iisus a spus asta pentru că unii oameni Îl priveau scoțând demoni și vindecând viețile oamenilor și nu doreau să urmeze învățăturile Lui sacre, așa că modul în care ei au explicat asta a fost prin a sugera că motivul pentru care EL avea putere asupra diavolului era că El ar fi fost cel mai mare diavol dintre toți și ar lucra în afacerea asta, ca stăpân al lor, marele Domn al Întunericului, Beelzebul.
Va puteți imagina, să sugereze că Iisus, care învia oameni din morți vindeca lepra și bolile oamenilor, le salva relațiile, îi aducea înapoi de la marginea prăpastiei și să-L numească pe El Domnul morții. O, săracii oameni, săracii oameni! În acest context trebuia să le explice de ce diavolul pierdea atâta teren, de ce nu mai putea ține oamenii. În acest context, Iisus a descris lucrarea Sa de a lega și răpi bunurile furate, care aparțineau omului celui tare, care era diavolul.
Astăzi, frați și surori, Biserica, Hristos în Biserica Sa ține acel lanț puțin mai strâns legat în jurul diavolului și a luat înapoi 28 de trofee frumoase, imagini ale lui Dumnezeu. Le-a luat înapoi, le-a sădit în Biserica Sa ca plante noi. Aceasta este lauda bisericii, de aceea ne închinam lui Hristos. El este regele nostru și El este regele acestor 28 de noi convertiți. Urmați-L, dragilor, fiți credincioși Lui! El va lupta pentru voi până la sfârșit și veți moșteni o împărăție fiind slujitori credincioși. Ce zi de bun augur!
Frați și surori, o experiență absolut penticostală (de botez la maturitate), dacă pot folosi acest cuvânt, o bucurie extraordinară și o revărsare a Harului. Vreau să îi felicit în primul rând pe părinții care și-au botezat copiii astăzi, pentru că orice părinte dorește toate lucrurile bune pentru copilul său: un cămin cald și înțelegător, o educație excelentă, sănătate, relații sănătoase, prietenii sănătoase, orice oportunitate posibilă, dar mai mare decât toate aceste daruri este darul pe care l-ați dat copilului vostru astăzi, și anume darul lui Hristos Însuși, care sălășluiește acum în inimile lor și Credința Ortodoxă care este lumina vieții noastre, care dă un sens mai profund la tot lucrul pe care îl facem, îl face mai bogat, îl face vesel și îi conferă o importanță pentru că nu se mai face doar pentru noi sau pentru ei, ci pentru numele Domnului. Și când facem ceva pentru Domnul, El îl face cu atât mai frumos, cu atât mai semnificativ, cu atât mai concentrat în toate felurile posibile.
Și felicitări fiecăruia dintre voi care, prin providența lui Dumnezeu, în această zi a fost condus la acest mare dar al Sfintei Credințe Ortodoxe. Dacă fiecare dintre noi [cei] aflați aici în această dimineață se gândește la asta, fie că am fost botezați în copilărie sau mai târziu în viață, nu se poate nega că, într-un fel misterios, Domnul Însuși, aproape fără nicio alegere a noastră, ne-a adus la circumstanțele, oamenii și biserica potrivite pentru a ne da acest mare și sfânt dar – Credința Ortodoxă. Când sunteți botezați și mirunși, frați și surori, să înțelegeți că: nu e pur și simplu o spălare a păcatelor, este o sălășluire în inimă, și nu numai în inimă, ci în locul secret al inimii, în altarul inimii, în locul din spatele iconostasului, în adâncul sufletului nostru. Acolo vine Domnul și va rămâne permanent.
Sfântul Marcu Ascetul spune: „El vine și închide ușa și trebuie să batem neîncetat și să-L căutăm pentru că Împărăția cerurilor este înlăuntrul nostru.” Acesta este marele dar pe care l-ați primit astăzi. Domnul Însuși a venit și s-a sălășluit în voi. Acum trebuie să închei cu cel mai frumos și emoționant pasaj din Sf. Ioan Gură de Aur, care enumeră într-o frază scurtă toate darurile pe care le-ați primit la Botez. Și am meditat la această frază și am observat că a început cu darul libertății. Acesta este darul în Hristos. El ne-a dat libertatea, eliberarea nu doar de trecut, eliberarea de păcate, eliberarea de toate acele lucruri pe care ne-am dori să le eliminăm. El ne dă libertate pentru viitor, eliberare de anxietate, eliberare de frică, libertate de opinie, eliberare de orice ne-ar împiedica să-L slujim din toată inima, așa cum El Însuși ne-a chemat să facem.
Acesta este cuvântul Sf. Ioan Gură de Aur și voi încheia cu asta: „Înainte de ieri erați captivi, dar acum sunteți liberi, ați devenit cetățeni ai bisericii. În ultima vreme ați trăit în rușinea păcatelor voastre, dar acum veți trăi în libertate și dreptate. Nu sunteți doar liberi, ci și sfinți, nu sunteți numai sfinți, ci și drepți, nu numai drepți, ci și fii, nu numai fii, ci și moștenitori, nu numai moștenitori, ci și frați și surori ai lui Hristos, și nu numai frați și surori ai lui Hristos dar și comoștenitori cu El, și nu numai comoștenitori, ci și membri, și nu numai membri, ci și templul Său, și nu numai templul său, ci și instrumente ale însuși Duhului Sfânt. Domnul nostru Iisus Hristos să fie cu voi toți și să vă dea mulți ani!
Ce zi! Iisus le-a spus ucenicilor săi: „Așa cum Tatăl Meu M-a trimis pe Mine, așa vă trimit și Eu pe voi, ca să mergeți și să aduceți rod”. Și acesta este ultimul meu cuvânt pentru voi, noii convertiți de astăzi: Domnul Dumnezeu v-a chemat așa cum a chemat pe mulți înaintea voastră. Iar acum El vă spune: „Vreau să mergeți, vreau să dați roade, vreau să fiți la fel de buni și milostivi precum creștinii pe care i-ați întâlnit și care v-au ajutat să veniți astăzi la botez, cum au fost ei buni și milostivi cu voi. Să fiți la fel de iubitori, la fel de interesați de oameni precum Biserica a fost interesată de voi. Apropiați-vă de ei! Nu trebuie să fii teolog, nu trebuie să fii preot, trebuie să fii doar un credincios sincer și smerit, care să poată vorbi despre propria sa experiență, despre ce a făcut Dumnezeu pentru tine. Te-am ales ca să mergi și să aduci rod.”
Este un efort mic, dar sperăm că va crește și sperăm că acest videoclip va fi o încurajare pentru frații și surorile noastre din S.U.A. și din alte locuri, să-și păstreze inimile deschise pentru oamenii din afara bisericilor lor și să-i primească cu mult entuziasm în credința ortodoxă, și să le oferim inimile noastre, instrucție și învățătură pentru a le putea da un program catehetic serios astfel încât oamenii care sunt interesați de Biserica Ortodoxă să știe cât de dedicați le suntem, cât de interesați suntem în ei și că ni se pot și ei alătura, să fie spălați de către iubirea lui Dumnezeu și să devină mădulare ale Trupului lui Hristos și apoi să împărtășească ei înșiși altora ce li s-a întâmplat lor aici. Aceasta este marea noastră dorință.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Doamne ajuta!
E pacat ca in saptamana luminată să îi spun parintelui duhovnicesc niște probleme?
nu
sambete si binecuvantare Divina in viata lor!