Ascultați un cuvânt extraordinar și delicat al părintelui Iosia Trenham care – bazat pe Sfinții Părinți – aduce o dovadă neașteptată a învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Sfântul Atanasie cel Mare, marele părinte al Alexandriei și de fapt al întregii Biserici Creștine, când a murit, elogiul său a fost rostit de Sfântul Grigorie Teologul. Avem o copie a acestui text. În acel elogiu, Sfântul Grigorie Teologul l-a numit pe Sfântul Atanasie ocrotitorul atât al celor căsătoriți, cât și al monahilor. A fost un patron model pentru ambele stări. El nu numai că a încurajat și învățat familiile căsătorite cum să trăiască, dar ne-a învățat o paradigmă pentru înțelegerea mărturiei despre Împărăția lui Dumnezeu dată de celibat și de viața monahală. Nu celibatul propriu-zis mărturisește despre Împărăția lui Dumnezeu, ci celibatul consacrat, celibatul creștin, nu burlăcia, ci o viață de completă dăruire lui Dumnezeu, în care până și manifestările legitime ale unirii conjugale prin căsătorie sunt lăsate deoparte pentru ca toate energiile să poată fi dedicate lui Dumnezeu.
O dată, Sfântul Atanasie a fost întrebat: „Cum putem noi, creștinii, să dovedim că Învierea a avut loc?” „Cum să dovedim că Iisus însuși chiar a înviat din morți și a biruit moartea?” Răspunsul lui a fost foarte simplu. A spus: „Uitați-vă la cei feciorelnici!” „Feciorelnicii, călugării și călugărițele, consacrați Domnului, sunt martori că natura umană a fost transformată dramatic.” De îndată ce Dumnezeu Fiul și-a asumat natura umană, noi am fost transformați. Botezul ne-a dat aripi pentru a zbura spre Cer, Sfânta Euharistie a susținut acel angajament ceresc atât de mult încât vedem realitatea nemaiauzită a celibatul consacrat pentru toată viața.
Știți că multe mișcări religioase, chiar și în lumea antică, au avut forme de celibat, dar au fost temporare. Fecioare ale templului au existat în religiile greacă și romană, dar erau adesea realități temporare și când aceste persoane împlineau 30 de ani se căsătoreau. Practica asta există și astăzi în monahismul budist. Mulți oameni din țările budiste intră în mănăstiri pentru a-și forma caracterul, a învăța să se roage și lucruri de genul ăsta, dar apoi părăsesc mănăstirea și se căsătoresc. Ce este șocant la călugării creștini este că ei fac un angajament pe viață și se ridică deasupra patimilor trupului pentru totdeauna. Și Sfântul Atanasie a spus că acest lucru nu a fost făcut și nu ar putea fi făcut de nimeni, cu excepția celor care sunt uniți cu Iisus Hristos Cel înviat, atât Dumnezeu cât și om.
În acel sens, prezența monahilor este o mărturie a lumii de dincolo și a invaziei Împărăției lui Dumnezeu în această viață. De fiecare dată când vedem un monah, să ne gândim: „Împărăția lui Dumnezeu este aici.”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Ascultati cu atentie cuvantul domnului Trenham si stiti ca este un cartofor emotionant al faptului ca Iisus Hristos intr-adevar a inviat din morti.