Întrebările unui grup numeros de pelerini au constituit baza dialogului purtat cu monahul athonit Pimen Vlad. Temele sunt de larg interes iar răspunsurile cuprind soluții ce pot fi aplicate acum.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul)
Powered by RedCircle
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
va rog nu renuntati sa puneti si transcriptul. este foarte folositor. multumesc
Da, așa este. Însă este foarte dificil să le facem la toate clipurile, mai ales dacă sunt lungi.
In legatura cu exemplul parintelui de la inceputul discutiei, faptul ca Dumnezeu dorea sa ia baiatul la El pe cand era mic, intrucat odata ce a crescut a inceput sa faca nedreptati… Asta implica ca exista destin? Ca orice ar fi facut copilul ajungea sub influente negative si in cele din urma impuscat? De aceea Dumnezeu a vrut sa il ia in cer? cum interpretam tragediile din viata noastra? O tragedie trebuie sa aiba sens precum se intampla in povestioara parintelui? De ce au loc tragedii in lume daca nu exista destin si daca exista liber arbitru?
Din cauza păcatului. Păcatul este o sursă de plăcere care trebuie scoasă printr-o durere analoagă pentru a se restabili echilibrul.
păcatul in general? sau păcatele persoanei căreia i s-a întâmplat o tragedie? păcatele cui?
Iertare ca intervin. Un parinte a relatat o discutie intre p. Arsenie Boca si o fata care avea cancer si dureri chinuitoare, pe care nu le mai putea rabda. Fata nu facuse pacate mari ca sa merite, aparent, atata suferinta. P. Arsenie i-ar fi spus sa mai rabde putin, ca prin suferinta ei si-ar fi scos din iad pana la al 7-lea neam (daca-mi amintesc exact).
Evghenie Rodionov, soldat rus martirizat prin decapitare de Ceceni in 1996. Filmul martiriului este postat pe net, i-a fost trimis si mamei lui acasa. Cum s-ar vedea asta, din perspectiva noastra… e tragedie? Mama ramasa fara unicul copil, ucis cu salbaticie la 19 ani, sau mama de mucenic pentru Hristos, care s-a dus in bratele lui Dumnezeu si care poate si-a mantuit tot neamul?
Depinde cum vedem tragediile, ca-n pilda cu familia saraca care n-avea decat o vaca. Noaptea a murit vaca si sarmanii s-au tanguit, neintelegand de ce a trebuit sa ramana si fara ea. Venise de fapt ceasul sa moara femeia, dar lui Dumnezeu i-a fost mila de ei si le-a luat vaca. Dumnezeu ne minimizeaza pe cat posibil suferinta si scoate mereu ceva bun din orice rau.
Mie mi-a spus parintele duhovnic ca nu exista destin; nu suntem papusi manevrate cu sfoara. Asta ar exclude ideea de “liber arbitru”. Dumnezeu insa cunoaste dinainte ce alegeri vom face.
Traseul nostru prin viata nu e “batut in cuie”. Dumnezeu poate interveni oricand, dar doar daca-I cerem sa intervina si daca-I dam voie. Nu incalca libertatea noastra, atat de delicat este Dumnezeul nostru! Ne sopteste: “Imi dai voie sa te ajut?” Cine mai are un astfel de Dumnezeu…?
Daca Maica Domnului nu ar fi fost de acord, intruparea lui Dumnezeu nu ar mai fi avut loc. Atat de mult ne iubeste Dumnezeu pe noi, oamenii. De aceea diavolul ne uraste de moarte.