Ce spun cei din interiorul Facebook care sunt sinceri cu ei înșiși? Ascultați pe doi dintre cei mai autorizați oameni – Sean Parker, un fost director Facebook și Chamath Palihapitiya un miliardar care a fost un programator la Facebook când această platformă a început. Realitatea este puțin mai dură decât – poate – ne-ar plăcea să credem.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
SEAN PARKER [fost președinte Facebook]: Când Facebook era la început, au fost oameni care au venit la mine și mi-au spus: „Știi… eu nu sunt pe rețelele de socializare…” și eu le spuneam: “Bine! Știi… vei fi!” și atunci ei spuneau: „Nu, nu, nu, îmi prețuiesc interacțiunile din viața reală, prețuiesc momentul, prețuiesc prezența și prețuiesc intimitatea…” și le spuneam: „Bine că ești un contestator conștient! Este în regulă, nu trebuie să participi! Dar șă știi că te vom prinde în cele din urmă…”
Nu știu dacă înțelegeam cu adevărat consecințele a ceea ce spuneam, pentru că consecințele neintenționate ale unei rețele care crește la un miliard sau două miliarde de oameni… și îți schimbă relația cu societatea… unul cu celălalt … probabil că interferează cu productivitate în moduri ciudate…
Efectele asupra creierului
Doar Dumnezeu știe ce efect are asupra creierului copiilor! Dacă procesul de gândire care a început construcția acestor aplicații (Facebook fiind prima dintre ele, ca să înțelegem mai bine), acel proces de gândire a fost axat pe cum să consumăm cât mai mult posibil din timpul și din atenţia ta conştientă şi asta presupune să vă oferim un plus de dopamină din când în când, pentru că cineva a apreciat comentariul tău sau o fotografie sau o postare sau orice altceva… și asta te va face să contribui cu mai mult conținut și asta îți va aduce mai multe aprecieri și comentarii, așa că este un feedback de validare socială în buclă. Este exact genul de lucru la care s-ar gândi un hacker ca mine pentru că exploatezi o vulnerabilitatea din psihologia umană. Și cred că noi inventatorii, creatorii… eu, Mark, Kevin Systrom și Instagram, toți acești oameni, am înțeles acest lucru în mod conștient și am făcut-o oricum.
CHAMATH PALIHAPITIYA [developer Facebook la început; Avere: miliardar] Acea cultură lipsește aici, așa că o parte din ceea ce încercăm să facem pentru a atinge acele obiectivele, este să adoptăm puncte de vedere cât mai îndrăznețe asupra lumii și apoi să ne antrenăm să avem răbdare. Și este foarte greu! Întreaga societate este configurată să nu aibă răbdare. Mai aud și de un conflict cu această mentalitate “eșuează rapid și învață”, pe care dacă pariezi mult, ca și cum ai vrea să fie cea corectă…, cum știi când este adevărat? Cred că această abordarea de eșuare rapidă funcționează cu consumatorii afacerilor de pe internet, dar nu cred că funcționează pentru lucruri care contează cu adevărat… în principiu.
Psihologia
Afacerile bazate pe utilizatorii internetului exploatează psihologia și acesta este unul [din domeniile] în care vrei să eșuezi rapid, pentru că oamenii nu sunt previzibili, și vrem să descoperim psihologic cum să te manipulăm cât mai repede posibil și apoi să-ți dăm înapoi acel puseu de dopamină. Am făcut asta genial pe Facebook, Instagram a făcut și el, WhatsApp de asemenea, Snapchat a făcut-o, Twitter a făcut-o, așa că există numeroase exemple, WeChat o face… Acestea sunt exemple grozave că eșecul rapid este calea corectă spre exploatarea psihologiei maselor mari de oameni.
Vreau să ne întoarcem la exploatarea comportamentului utilizatorului în afacerile pe internet pentru consumatori. Ai spus că acesta este un timp pentru căutarea sufletească în afacerile de social media și tu ai fost parte din construirea celei mai mari. Ce căutare sufletească duci acum pe tema asta?
Acum simt o uriașă vinovăție. Cred că știam cu toții în străfundul minților noastre, deși ne-am prefăcut pe acest segment că probabil nu există consecințe nedorite cu adevărat rele. Cred că în adâncimea minții noastre știam într-un fel că ceva rău se poate întâmpla, dar modul în care am definit-o nu a fost așa. Acum cred că am creat instrumente care să rupă țesătura modului în care funcționează societatea. Acesta este cu adevărat punctul în care ne aflăm acum. Și v-aș încuraja pe toți, ca viitori lideri ai lumii, să vă gândiți cu adevărat la cât de important este acest lucru. Dacă hrănim bestia, aceasta ne va distruge, dacă o împingem înapoi, avem şansa să o controlăm și să o stăpânim. Și va veni un moment în timp când oamenii vor trebui să se desprindă de unele din aceste instrumente și de lucrurile pe care se bazează.
Cum distrugem societatea?
Buclele de feedback, care determină puseuri de dopamină, pe care le-am creat distrugând modul în care funcționează societatea. Fără discurs civil, fără cooperare, dezinformare, lipsă de adevăr și nu e doar o problemă americană, nu este vorba despre reclame rusești. Aceasta este o problemă globală, așa că suntem într-o situație foarte proastă. Părerea mea este că erodează miezul bazelor modului în care oamenii se comportă prin și între ei… și nu am o soluție bună. Soluția mea este că nu mai folosesc aceste instrumente. Nu le mai folosesc de ani de zile. A creat o tensiune uriașă între mine și prietenii mei, tensiuni uriaşe în cercurile mele sociale. Dacă te uiți pe profilul meu de facebook probabil că am postat de două, trei-cinci ori în șapte ani. De mai puțin de zece ori și e ciudat. Cred că într-un anumit fel nu am vrut să fiu programat și așa că m-am deconectat, dar nu am confruntat [problema] și acum să văd ce se întâmplă, este cu adevărat deranjant.
Mă gândesc că există exemple în care s-a făcut o farsă pe whatsapp în care, într-un sat din India oamenii se temeau că copiii lor vor fi răpiți etc și apoi au apărut aceste linșaje ca rezultat, în care oamenii erau vigilenți și alergau în jur crezând că au găsit persoana și… Acum, serios…? Cu asta ne confruntăm acum… Imaginează-ți că am duce asta la extremă, în care actori răi manipulează acum mase mari de oameni să facă orice vor. Este o stare foarte proastă și agravăm problema, ne organizăm viețile în jurul acestui simț perceput al perfecțiunii pentru că primim recompensă prin aceste semnale în timp scurt, inimi, like-uri, degete în sus… și confundăm asta cu valoarea și cu adevărul.
Și ceea este cu adevărat, este o falsă și fragilă popularitate pe termen scurt și asta te lasă (trebuie să recunoști) chiar mai gol decât înainte să o faci, pentru că asta te forțează să intri în acest cerc vicios în care te întrebi “Acum care este următorul lucru pe care ar trebui să îl fac?” pentru că am nevoie iar [de dopamină]. Gândiți-vă la asta practicată de două miliarde de oameni și apoi gândiți-vă cum reacţionează oamenii la percepţiile celorlalți. Este ceva foarte, foarte rău…
Se pare că îți asumi o responsabilitate personală adâncă și deoarece ai făcut parte din asta…
Am făcut o treabă grozavă acolo și cred că acea afacere face covârșitor de mult bine în lume. Cum am decis să-mi petrec timpul acum este să iau capitalul cu care ei m-au răsplătit și să mă concentreaz pe modificări structurale pe care să le pot controla. Nu pot controla [ce este pe facebook]. Pot controla deciziile mele să nu folosesc această prostie. Pot controla deciziile copiilor mei și anume că nu au voie să o folosească și apoi mă pot concentra pe diabet și educație și schimbările climatice. Asta este ceea ce pot face, dar toți ceilalți trebuie să caute în sufletul lor mai mult în legătură cu ce sunt dispuși să facă pentru că nu vă dați seama ce faceți, dar sunteți programați. A fost neintenționat, dar acum trebuie să decideți la cât de mult sunteți dispuși să renunțați, la cât de mult din independența voastră intelectuală.
„Mie nu o să mi se întâmple”
Și să nu credeți „Nu o să mi se întâmple mie pentru că sunt geniu, de la Stanford”. Probabil că ești cel mai predispus să cazi, pentru că ai bifat căsuțe toată viața. Fără supărare, băieți! Nu a luat-o niciunul personal… Lent și constant în rezolvarea problemelor dificile. Începeți prin a dezactiva aplicațiile sociale și oferiți creierului o pauză pentru că atunci veți fi măcar puțin mai motivați să nu fiți motivați de ce cred toți ceilalți despe voi. Înțelegeți ce vreau să spun? E greu…
Gândiți-vă la cum lucrează toate astea împreună. Ce legătură au postările tale online despre gofre cu faptul că eu vreau să încep o afacere și să acumulez capital? Asta îți aprinde creierul pentru feedback super rapid. Este același creier pe care îl folosești pentru a construi o companie. Să nu crezi că nu este același. Înțelegeți? Nu, da, nu…?! Aveți un singur creier și îl antrenați fie că mă crezi sau nu, indiferent că o știi sau nu, dacă o recunoașteți că nu… Recunoaşteţi că aceste lucruri unde vă petreceți ore întregi pe zi vă rescriu psihologia și fiziologia într-un mod pe care acum trebuie să-l folosiți și să mergeți să descoperiți cum să fiți productivi în lumea comercială. Deci dacă nu schimbați asta, veți primi același fel de comportamente dincolo. Schimbați asta! Există un motiv pentru care Steve Jobs era anti rețele de socializare. Vă spun că nu folosesc aceste aplicații, nu sunt ca el în nici un fel, dar încerc în mod proactiv să-mi rebranșez chimia creierului să nu fie concentrată pe termen scurt. Vă spun că sunt legate. Chamath, îți mulțumesc mult că ai fost aici și ne-ai luminat pe noi toți…
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
8 Comment
Ma gandesc la cazul Ana Modoran, asa zis influensar, arestata de doua ori in aceeasi zi pentru conducere sub influenta alcoolului si a stupefiantelor de mare risc. Doamna are un canal de youtube unde din ce am inteles face clipuri in care vinde produse si face o gramada de lucruri penibile. Genul de canal care castiga instantaneu inimile a milioane de tineri,avea peste 1 milion de urmaritori care doreau stilul dumneai de viata.
Sărut mâna Părinte, îmi puteți da un sfat cum as putea sa scap de aceasta dependenta de Facebook sau Youtube, simt ca îmi ia prea mult din timp, timp în care as putea face multe lucruri fositoare!
Dacă nu poți să stai departe de Facebook, încearcă să-ți ștergi contul, dacă nu ai încercat deja. Chiar dacă nu reușești din prima, pentru că nu e instantanee ștergerea, repetă procesul până reușești. Începe cu ce e mai rău și mai nociv, facebook și instagram, și apoi vei vedea și cu celelalte. Eventual, caută alte activități sau podcasturi în acest timp, precum cele duhovnicești, sau chiar folosește doar yutube în scopul ăsta, până scapi de Facebook, adică până se va șterge contul în 30 de zile. Și, în primul rând, trebuie să realizezi și să-ți reamintești încontinuu ca dependența asta de facebook e și duce la autodistrugere, la decădere mentală și spirituală, la pierderea libertății și autonomiei, la nimicirea minții și a sufletului. Desigur, e necesar un minim efort de voință, dar nu se poate altfel decât folosindu-ne libertatea și voința. Doamne ajută!
Am renunțat, adică mi-am șters contul de Facebook acum vreo trei ani. Deși, nici ștergerea contului nu se poste face imediat, ci se poate reveni în 3o de zile, deci și asta e făcută ca să îngreuneze plecarea utilizatorilor. Mi-am dat seama că ceva nu e deloc în regulă, că e nu numai autodistrugere, cât și un sistem de control și manipulare, care merge dincolo de companie și e în colaborare cu structurile politice de conducere, motivul pt care oanenilor li se solicită să-și declare numele real, fără pseudonime, iar, de la un moment dat, nici nu mai ai voie să ți-l schimbi. Acesta a fost și unul din motivele pt care am decis să șterg contul, dincolo de dependența și atracția evidentă și constantă de a-l folosi.
Însă problema e că doar compania/companiile sunt creatoarea și responsabile de această rețea sociala și distrugere, ci toți utilizatorii, pentru că oamenii VOR să o folosească, să fie cunoscuți, să se evidențieze, să se facă importanți, sa fie apreciați. Facebook le dă oamenilor ceea ce vor, inclusiv like-uri și aprecieri, dar fără neaprecieri, sistem folosit și de alte rețele. Deci sunt exploatate egoismul și narcisismul nostru, iar noi le dăm frâu liber, ni le manifestam, ni le punem la dispoziție și ii lăsăm să le și sa ne folosească, așa cum și noi ne folosim de alții, și inclusiv de companie, pentru a ne promova, a ne impune (inclusiv punctul de vedere), a câștiga influență, importanță, renume, și chiar pentru a manipula.
Iar acum, nemai folosind Facebook (și nici Instagram, desigur), și fiind cunoscute problemele, mă întreb cum de oamenii oamenii încă îl mai folosesc.
Corectare: problema e că NU DOAR compania e creatoarea și responsabila de această rețea socială, ci toți utilizatorii..
E la fel ca și cu poluarea, că tot a pomenit Chamath de schimbările climatice: nu doar industria petrolului și fabricile sunt responsabile de emisiile de CO2 și metan, ci inclusiv consumatorii de combustibili fosili sau alte produse provenite de la acestea.
Sau la fel cu distrugerea pădurii Amazoniene și efectele distrugătoare ale zootehniei intensive: nu doar fermierii sunt responsabili de defrișarea pădurilor pentru pășuni sau nutreț, sau de consumul enorm de resurse și terenuri agricole, de nitrificarea apelor, emisii de metan, ca și pentru modul de tratament al animalelor; ci toți consumatorii devcarne și produse de origine animală provenite din astfel de surse, adică majoritatea de pe piață. Distrugerea e întreprindere comună, începută sau dirijată de unii oameni, și apoi consimțita și în reținută de joi toți, sau de majoritatea osmenilor, având la bază egoismul, ambițiile, patimile și plăcerile tuturora.
Coborîți în fața blocului și adunați gunoaiele. Nu sunt suficiente? Mai adunați și la blocul de vis a vis. Un exercițiu bun de smerenie și pentru monahi și monahii. Și un exemplu concret și public de umilință și de bucurie smerită, pentru credincioși și necredincioși.
Faceboock-ul așteaptă. Nu fuge niciunde.
Mai simplu de atât nu cred că există. 🙂
Și o altă problemă gravă și motiv pentru care nu am mai vrut și putut să folosesc Facebook e că acolo, ca și în alte rețele, oamenii se înșală între ei, e o rețea bazata pe fățărnicie, adică poți să nu mai urmărești pe cineva, dacă nu-ți place, fără știrea acelei persoane, dar rămâi „prieten”, ca să nu îți pierzi numărul de prieteni sau de urmăritori, sau să nu creadă acea persoana ceva negativ despre tine.. Iar acel om poate încă te urmărește. E chiar o ipocrizie și oribil să folosim astfel de rețele în acest mod sau în astfel de condiții. Adică, știm că ne înșelam unii pe alții și că ne folosim de alții, dar noi tot continuăm să folosim rețeaua.