Imnul Acatist este cel mai vechi imn care a mai rămas în Biserică până astăzi dintr-o multitudine de imne care au existat în vechime însă care astăzi nu se mai cântă. Imnul Acatist a rămas pentru frumusețea lui duhovnicească și importanța lui istorică, generând iarăși în Biserică și alte imne bazate pe aceeași structură.
Înainte de sinteza săptămânii, vă rugăm să urmăriți cele patru stări ale Imnului Acatist cântate de părinții de la Schitul Lacu în Denia Imnului Acatist din 2023.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza)
Powered by RedCircle
Citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Pr. Ioan Raza: Multă lume zici vine și zice: „voi sta puțin”. Și nu zic nimic. De fapt, ei stau cât au nevoie. Duhovnicul lor este omul care este pregătit să te asculte. Cum a zis părintele Rafael „și omul care este pregătit să fie sfâșiat”. Deci cumva aici cam asta este crucea noastră, să zicem, a celor cărora Dumnezeu ne-a îngăduit să fim duhovnici, să fim sfâșiați, să nu putem avea – după Sfântul Sofronie – rugăciunea inimii, pentru că avem în noi acea radioactivitate pe care o topim doar în următoarea Sfântă Liturghie când simți că te eliberezi, dar că purtăm efectiv acest coș de gunoi al comunității, umanității….
Sunt oameni, noi toți, fiecare dintre noi cărora ni se pare greu uneori în viață să iertăm. Dacă suntem onești, vedem că sunt oameni pe care simțim că nu-i vom putea ierta niciodată cu adevărat, așa cum ar trebui. Dar haideți să fim dispuși să încercăm! Să încercăm să iertăm! Să fim dispuși să permitem iertării să vină în noi pentru acei oameni. Să nu ne agățăm în secret de judecată, de mânie și de ura pe care o putem simți față de alții. Dacă eșuăm în a fi dispuși să simțim milă, cum putem cere milă de la Dumnezeu?
Ce ne împiedică să-L cunoaștem pe Dumnezeu? Sinele?
Ne împiedică faptul că nu trăim noi. Noi trebuie să ne facem model de viață și atunci toate celelalte ni se adaugă nouă. Dar noi mai întâi trebuie să ne punem, să ne așezăm pe o viață interioară, acolo să lucrăm ca să putem perfora interiorul vieții sufletești. Să apărem ca o lumină evidentă în fața lumii. Nu numai prin vorbe. Fapta este la baza Ortodoxiei.
La ce sfințenie a ajuns, de la ce viață a avut înainte! Ce ne dă de înțeles asta? Oricât de păcătos ai fi, orice viață ai avut, dacă te întorci cu toată inima la Dumnezeu, El le șterge ca și cu buretele și poți să ajungi la sfințenie. Exact cum era și Sfântul Moise Arapul, dacă ați citit, la fel și Cuvioasa Maria Egipteanca, nu doar că a ajuns la sfințenie, dar dacă ne uităm la duminicile astea din Postul Mare, vedem că i s-a dedicat o duminică și ei, adică e între sfinții cei mai mari.
Deci Dumnezeu în Biblie îi acuză pe amoriți de comiterea acestui mare rău al sacrificării de copii, iar dovezile arheologice scot la iveala realitatea că într-adevăr canaaniții practicau acest rău și erau vinovați. Acum unii ar putea susține: canaaniții nu au fost tratați corect pentru că ei nu aveau legea lui Dumnezeu, Dumnezeu nu le-a dat lor legea Lui. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a creat pe toți oamenii să știe în inimile lor dacă ceva de genul unei practici de sacrificare a copiilor este bună sau rea. Și e clar că toți știm în inimile noastre, conștiința noastră dând mărturie, că este o practică rea. Așa că nimeni nu poate avea scuză.
Vedeți, duhovnicul este sau – mă rog – AR TREBUI să fie mult mai aproape de Dumnezeu și asta e capital pentru că Dumnezeu este iubire. Vedeți, tinerii au o mare capacitate de iubire și aceasta nu trebuie distrusă! Ci doar canalizată acolo unde trebuie și curățată de necurății. Asta a fost și în cazul Sfintei Maria Egipteanca. Nu putem să judecăm pentru că femeia asta avea o fenomenală capacitate de iubire, însă nu știa unde este iubirea cea adevărată. Bineînțeles, asta înainte de convertirea ei.
Dragii mei, iubirea adevărată este cu mult mai mult decât ceea ce vedeți în filme, iertați-mă că vă zic! Dacă această capacitate de iubire nu este canalizată unde trebuie, adică la Hristos și prin Hristos – unde și cum trebuie – atunci se va stinge și îi vezi pe tineri depresivi, blazați și fără chef de viață, fără sens real. Banii, cariera, averile nu sunt un sens real pentru o persoană făcută după chipul lui Dumnezeu cel perfect duhovnicesc.
Cineva poate fi agresat cu ușurință și poate să dezvolte strategii de supraviețuire într-o lume a intimidării și a severității, în timp ce smerenia se naște prin voie liberă. Se poate naște atunci când o persoană își dorește să o dobândească. Asta se întâmplă atunci când persoana înțelege care este rostul smereniei.
Oameni buni, este un mesaj pentru pocăință și rugăciune către bunul Dumnezeu să se milostivească către noi!
Nimeni nu va câștiga.
Dr. GREENFIELD: Pentru detoxifiere de jocuri video și alte conținuturi de pe internet este ca atunci când oamenii renunță la substanțe.
Acestea sunt cele mai multe console și controlere de jocuri video pe care le-am văzut vreodată în cei 25 de ani de tratare a dependenței de jocuri video. Sper că Wade poate tolera anxietatea care va veni asupra lui.
Și îmi spune, vezi acest lac? Și întreb ce este aceasta? Acestea sunt lacrimile acestui copil. Lacrimi, râu de lacrimi, și a plâns așa întreaga zi. Și întreb: ce-a pățit de plânge?
Trebuie să înțelegem că acest film este un unul artistic făcut de către o echipă neortodoxă care – la măsurile lor – au încercat să-L portretizeze pe Hristos. Acest lucru este imposibil, chiar și pentru ortodocși. Deci este foarte ușor să găsim probleme dogmatice în această lucrare. O astfel de acțiune împinsă la extrem socotim, însă, că ar dăuna, în loc să folosească duhovnicește. Din cauza aceasta amintim doar câteva lucruri care pot fi expuse succint și pe înțelesul publicului larg:
Ce se poate spune despre Metaverse dincolo de reclama care i se face? Care sunt pericolele care se ascund în spate?
Urmăriți acest material care prezintă o analiză a fenomenului la 2 ani de la apariție pentru a afla.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Părinte, oare ne puteți ajuta cu traducerea filmului nou apărut de 4 zile cu Sfântul Gavriil Georgianul?
Aveți link:
https://youtu.be/rOVB-6st9TU
Chiar am fi dorit însă materialul este mult prea lung.