Vizionați episodul 2 din prima traducere ortodoxă a celebrului film „Iisus din Nazaret” regizat de Franco Zeffirelli în 1977. Este filmul de referință care a adus cei mai mulți oameni aproape de Biserică.
Dincolo de faptul că are multe inexactități istorico-dogmatice, unele involuntare iar altele intenționate, filmul reușește să ne arate că Iisus Hristos a fost și este axul în jurul căruia se învârte spirala istoriei.
Are meritul de a ne arăta – chiar și în mică parte – măreția vieții Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, lucru care nu l-a realizat într-o asemenea măsură nicio altă producție cinematografică – dacă luăm în considerare faptul că „Patimile lui Iisus”, filmul regizat de Mel Gibson (mai corect dogmatic și istoric) este concentrat exclusiv pe patimile Domnului.
După câteva detalii tehnice o să vă prezentăm succint câteva din problemele episodului de față, probleme văzute din punct de vedere ortodox. Vă rugăm ca aceste observații, însă, să nu vă știrbească bucuria duhovnicească în Hristos cel Adevărat pe care această vizionare ar trebui să v-o producă.
Cu darul lui Dumnezeu, vă vom prezenta în fiecare sâmbătă un episod la aceeași oră.
Vizionare plăcută!
Scurte detalii tehnice
- Dacă aveți un celular, o tabletă sau orice alt ecran care are posibilitatea de a se roti, înainte de a porni filmul, țineți ecranul în poziție orizontală.
- Sugerăm să folosiți player-ul de mai jos (fereastra în care se derulează filmul) pe tot ecranul (full screen). Pentru aceasta apăsați pe butonul din colțul din dreapta jos a acestuia: (pentru a reveni, apăsați din nou). Căutați în player-ul de la sfârșitul articolului butonul acesta:
- Dacă vă apar și subtitlurile în engleză, apăsați pe butonul „CC”. Avem propriul mecanism de subtitrare. Nu folosim YouTube.
Considerente duhovnicești
Trebuie să înțelegem că acest film este un unul artistic făcut de către o echipă neortodoxă care – la măsurile lor – au încercat să-L portretizeze pe Hristos. Acest lucru este imposibil, chiar și pentru ortodocși. Deci este foarte ușor să găsim probleme dogmatice în această lucrare. O astfel de acțiune împinsă la extrem socotim, însă, că ar dăuna, în loc să folosească duhovnicește. Din cauza aceasta amintim doar câteva lucruri care pot fi expuse succint și pe înțelesul publicului larg:
- Conform tradiției, Sfântul Iosif, logodnicul Maicii Domnului, nu a fost tânăr ci a avut o vârstă înaintată.
- Sfântul Ioan Botezătorul boteza prin afundare. Botezul lui Iisus a fost prin afundare.
- Sfinții Apostoli Andrei și Filip s-au întâlnit în alte condiții cu Domnul.
- Vindecarea demonizatului nu a avut loc la începutul activității misionare a Domnului.
- Sf. Ap. Ioan și Sf. Ap. Andrei au fost primii ucenici ai Domnului.
- Pescuirea minunată îl prezintă pe Sf. Ap. Petru mult mai agresiv decât era în realitate.
- Sf. Ap. Petru nu avea o contră cu Sf. Ap. Matei
- pilda fiului risipitor (Luca 15) a fost rostită după chemarea Sf. Matei, nu în timpul cinării în casa acestuia (Luca 5
De asemenea, în textul Noului Testament nu se regăsește:
- adormirea dreptului Iosif;
- dialogul dintre Irod Antipa și Sf. Ioan Botezătorul, pe când acesta se afla în temniță;
- dialogul dintre Irod Antipa și Irodiada;
- faptul că Sf. Ap. Toma a fost sluga lui Iair care a vestit moartea fiicei sale;
- evenimentul legat de casa Sf. Maria Magdalena.
Vizionare plăcută!
Prima parte este aici.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
12 Comment
Domnul si mantuitorul nostru Iisus Hristos avea ochii albastrii sau caprui?
Așteptăm ep.3!Mulțumim!
E postat și ep. 3 și ep. 4. 🙂
Va multumesc pt acest al 2lea episod, l-am asteptat toata saptamana numărând zilele.
Sa ma ierte Dumnezeu dar terminati odata cu linguseala asta de 2 bani. Filmul este impresionant dar pe youtube e tradus de ani buni in toate limbile. Foarte bine ca a fost postat si aici dar nu exagerati.
Hristos nu ia spaga si ma indoiesc ca ii plac linguselile.
Cred că Octavian se referea la traducerea care, cum a menționat părintele, este prima adaptare ortodoxă.
Nu e o simplă traducere de pe internet, e o traducere Ortodoxă din ce am înțeles eu, ceea ce face aceste clipuri cu totul speciale.
În Ceaslovul cel Mare regăsim traducerea unei presupuse scrisori aparținând unui oficial roman, Publius Lentulus, care L-a văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos, scrisoare adresată împăratului Tiberiu și care conține o descriere a Figurii Mântuitorului. În ceea ce privește ochii, scrie că avea „ochi gri schimbători și luminoși” (oculis glaucis uariis et claris). În multe traduceri în limba română scrie ochi albaștri, albaștri-închiși sau albaștri-vineții. Scrisoarea lui Lentulus este după unii specialiști o apocrifă din secolul al XV-lea, dar după alții este veridică, fiind descoperite manuscrise destul de vechi în limba greacă, dovadă că ar fi fost scrisă în limba greacă sau a circulat în acestă limbă până când a fost tradusă în latină în secolul XV.
Alte descrieri mai avem de la Nichifor Calist („ochi închiși la culoare”) sau Sf. Ioan Damaschin („ochi frumoși”), fără a specifica ce culoare erau.
@Admin, daca ati putea va rog sa uploadati doar traducerile corectate. Multumesc
Este doar traducerea ortodoxă.
Doar traducerile ortodoxe de la episoadele 1-4 le puteti uploada undeva (creare link de descarcare) ? Ma gandesc ca le aveti. Multumesc
Va mulțumesc pentru acest film Iisus din NAZARET, de câte ori îl văd plang😢seara bună va doresc!