Ascultați un cuvânt cu discernământ și dragoste de neam al părintelui Justin Pârvu care ne dă un bun sfat legat de cum să ne raportăm la neamul nostru.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Complexitatea ortodoxiei românești
Să știe lumea aceasta a noastră creștin-ortodoxă, să trăiască în unitate, în duh de rugăciune, în duh de unitate și în duh de jertfă pentru trecutul nostru istoric și așa de valoros și frumos, pe care o numim noi ortodoxie românească.
Despre neamul acesta ce simțiți? Ce i se întâmplă neamului?
Suntem într-o stare, am putea spune, destul de anevoioasă, din punct de vedere al convingerilor noastre de neam și de țară. Fiii noștri se răspândesc în toată lumea, părăsind locurile acestea așa de bogate și frumoase; rămânând, în sfârșit, în mâinile străinilor și a unor asiatici și occidentali care vin cu toate influențele negative din punct de vedere spiritual și creștin.
Pâine duhovnicească
Este vorba despre părăsirea acestor meleaguri și foarte puțini dintre ei care se mai reîntorc ca să mai împodobească frumusețile acestea ale trecutului nostru. Dacă s-ar mai naște un Ștefan cel Mare, un Mircea cel Bătrân, un Petru Rareș, cu mult regret, dar priviți spre trecutul acesta care i-au lăsat aii să ducă mai departe trecutul nostru istoric. Pentru că la ora aceasta, sărăcia în care vorbim despre ea, dar nu atât pâinea cât viața noastră spirituală lipsește. Nu atât bucata de pâine – pentru că atâtă vreme cât pământul acesta ne dă hrana și sănătatea îl avem la dispoziție și îl părăsim zi de zi.
Oare dacă Ștefan cel Mare ar fi avut asemenea moldoveni; n-am mai fi existat noi cu aceste bogații și cu aceste frumuseți pe care le râvnesc străinii, cu toate așezămintele, mormintele acestea frumoase ale Voronețului. Putna, Moldovița și toate frumusețile acestea care ne împodobesc tot trecutul nostru . Aceste toate așezări au fost făcute cu sacrificii, cu munca lor proprie și cu osteneală. Punând la bază credința și sănătatea viitorului nostru.
Străduință și mulțumire
Acum, în lumea aceasta a noastră, a tineretului care este atât de dezorientat și descompus – încât nu-l mai interesează decât dolarul. Jumătate din lumea aceasta se închină dolarului, se închină Antihristului și părăsind pe Hristos. De aceea, nouă, la ora actuală ni se cere să formăm în familiile noastre, în școlile noastre, în Biserica noastră să avem aceasta în suflete: duh de unitate, de jertfă, de dragoste, să cuprindem cu brațele noastre, cu toate forțele menținerea noastră așa, Ortodoxia, care ne asigură mântuirea și împăcarea cu Dumnezeu.
Astea sunt vremurile care le trăim noi, sunt niște vremuri de prefacere, în același timp, folosindu-l la scara gândită, ne pregătim mântuirea și veșnicia, împăcând cu tot trecutul nostru istoric această biserică și mănăstire pe care am așezat-o aici în locul acesta atât de frumos și plăcut, ca să fie o mărturie și o mulțumire pentru cei care au murit în 1948 și până în prezent, vorbind despre acestea alea Aiudului, Pitești, Gherla, Canal, mine șamd…
În cinstea lor, ca mâine ma voi întâlni cu cei dincolo, să le aducă, în sfârșit, ca o recunoștință pentru jertfele lor. Doresc tineretului și lumii noastre creștine să trăiască în credință, în curățenie sufletească, în dragoste, în unitate și-n duh de dăruire pentru valorile acestea ortodoxe.
Dumnezeu să binecuvinteze neamul nostru și să-l ducă pe culmile frumuseții și a mântuirii și a dragostei și împăcării cu Dumnezeu!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Parinte, cred ca un proiect pentru tara ar fi implementarea distributivismului ca si sistem social ( chiar daca are sorginte catolica si apartine lui G. Chesterton, preluat mai tarziu de Ion Mihalache in programul de partid taranesc) dar sub umbrela BOR…care ar asigura pentru inceput logistica ( utilaje+ plus teren agricol) si incurajate tinerele familii sa nu mai lucreze in strainatate (umiliti in constructii sau badante). Familiilor sa li se dea sa lucreze acele terenurile manastirilor cu procent din profit, sa creeze micro-ferme; s-ar crea sa zic asa mici comunitati rurale, in care sa se promoveze traditiile romanesti, ortodoxia, viata duhovniceasca. Un fel de chibut ortodox. Acele familii sa-si creeze prima lor banca de credit si ajutor reciproc, prin care sa se ajute reciproc. Poate asa s-ar re-cumpara terenurile agricole vandute la straini. Facand asa, poate ca tinerii nu s-ar mai duce afara, evident BOR sa inceapa o lucrare de la firul ierbii, adica din rural, unde sa educe populatia in spirit ortodox, anti-avort, anti alcool, a dragostei de neam si pamant, etc oferindu-le nu o masa calda la cantine sociale, cat sa-i invete pe oameni sa „pescuiasca” singuri. Poate suna idealist, dar nu este imposibil…un fel de implicare a bisericii si in planul acesta material atat cat sa se creeze o generatie stapana pe ea, cu principii clare. Cred ca daca se facea asta din anii 90, aveam acum popor bogat si un neam in disolutie.
Idealist in sensul ca, evident, structurile care țin România in sclavie nu vor permite astfel de derapaje! Sunt conștientă de asta. Nu-s naiva
In schimb, cred ca se poate, prin rugăciune! Totul se poate. 😊
Subscriu.