Ascultați un cuvânt scurt, clar și documentat în care ni se prezintă cele mai importante momente din Postul Paștelui. Este un foarte bun cuvânt și pentru cei care doresc să fie introduși în structura Postului Paștelui și pentru cei puțin mai avansați.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Pregătirea pentru Duminica Paștelui este o perioadă de timp cunoscută sub numele de „Post Mare”. Aceasta este o perioadă plină de slujbe suplimentare, rugăciuni suplimentare și timp și efort suplimentar pentru a ne aminti de Dumnezeu. Vom arunca o scurtă privire introductivă asupra Postului Mare.
Încă o dată, începem prin a declara că Patristix e un canal care doar introduce subiecte care cel mai bine se descoperă în Biserică. Subiectul despre care vorbim astăzi e absolut uriaș și dacă ne-am propune să-l parcurgem cum trebuie ar dura cât durează Postul. Dacă vreți cu adevărat să știți despre Postul Mare, să-l experimentați, trebuie să-l trăiți. Și asta înseamnă să mergeți la slujbe, să mergeți la biserică, să înțelegeți și să creșteți în relația voastră cu Iisus Hristos. Dacă aveți întrebări despre orice auziți în acest episod, dacă aveți întrebări despre implicarea și intrarea în perioada Postului Mare, vizitați o Biserică Ortodoxă și discutați cu un preot despre asta.
Acest videoclip este o introducere foarte prescurtată în Postul Mare. Postul Mare diferă oarecum între cum este văzut de ortodocșii răsăriteni și cum este văzut în lumea catolică occidentală. Acest videoclip va analiza Postul Mare din perspectiva ortodoxă răsăriteană, dar atât perspectiva răsăriteană, cât și cea vestică a Postului Mare sunt vechi de secole și secole.
Cum să înțelegem Postul Mare?
Postul Mare poate fi înțeles cel mai bine ca o expediție, o aventură care se întâmplă în fiecare an. Tot ce a făcut grozave toate poveștile de aventură pe care le-ați iubit vreodată se întâmplă într-adevăr, în afara unei cărți de povești, o dată pe an, în Postul Mare. Nu este un ciclu repetitiv, pentru că de fiecare dată când intrăm în perioada Postului Mare, intrăm în ea mai puternic din cauza ultimei noastre călătorii și intrăm într-o nouă călătorie, o nouă expediție către destinația finală, care este sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos în Duminica Paștelui. În timpul Postului Mare se întâmplă multe la Biserică. Sunt o mulțime de slujbe suplimentare, o mulțime de rugăciuni suplimentare. Slujbele noastre sunt mai lungi decât de obicei. În acest timp Biserica postește, iar membrii Bisericii sunt încurajați să se roage mult mai des și să facă pomană săracilor.
Fiecare duminică din Postul Mare marchează o piatră de hotar majoră în călătoria și expediția către Duminica Paștelui, sau Paștele. (Și va mai fi un episod despre aceste două cuvinte și cum funcționează). Înainte chiar să înceapă Postul Mare, există un preludiu al expediției, o pregătire pentru cei care urmează să se îmbarce în această aventură.
Duminicile Triodului
Prima este „Duminica vameșului și a fariseului”. Auzim povestea și ne amintim de puterea rugăciunii adevărate și ne uităm la ce e rugăciunea adevărată și ni se amintește de smerenie. Duminica următoare ne uităm la „pilda fiului risipitor”. Aceasta este o poveste puternică care ne ajută să-L înțelegem pe Dumnezeu Tatăl. Ne ajută să înțelegem adevărata putere atât a pocăinței, cât și a iertării.
Duminica următoare este „Duminica Judecății de Apoi”. Ne amintim ce înseamnă să fii creștin și unde se îndreaptă toate acestea: către rai, către Paradis. Această duminică se mai numește și „Duminica lăsatului sec de carne”, deoarece este ultima zi în care se mai mănâncă produse din carne până la Paști. Pe parcursul săptămânii următoarei cântăm diferite imnuri de Post. Asta ne duce până săptămâna viitoare.
Aceasta este „Duminica lăsatului sec de brânză”, deoarece renunțăm la toate produsele din brânză, lapte și ouă până la Paște. Aceasta este cunoscută în mod obișnuit sub numele de „Duminica iertării” deoarece în această duminică iertăm toate greșelile pe care simțim că oamenii le-au făcut față de noi și le cerem celorlalți iertare pentru tot ce le-am greșit. Intrăm astfel în Post cu conștiința curățată. Și, în timp ce ne gândim la iertare, ne amintim în această zi de izgonirea lui Adam și a Evei din Paradis. Ne amintim cât ne-a costat acea răzvrătire pentru că această răzvrătire este ceea ce Iisus vine să repare, să vindece, în Duminica Paștelui. Aceasta este ultima zi înainte de începerea Postului Mare.
Duminicile din Postul Mare
A doua zi după Duminica Iertării este Lunea Curată. Biserica acum postește. Biserica acum se pregătește și începe această călătorie spre Paști. Apoi, după prima săptămână a Postului Mare ajungem la prima duminică a Postului Mare care se numește „Triumful Ortodoxiei”, Ortodoxia în acest caz însemnând „doctrina adevărată”. În această duminică sărbătorim în special restaurarea cinstirii icoanelor după controversele iconoclaste din secolul al VIII-lea. Ne amintim că icoanele au fost readuse la locul lor cuvenit în Biserică, iar acest lucru e crucial în înțelegerea noastră despre cine este Iisus Hristos, care este întregul scop al Postului Mare.
A doua duminică a Postului Mare este închinată Sfântului Grigorie Palama, un sfânt din secolul al XIV-lea. Apărarea rugăciunii și vorbirea sa despre puterea rugăciunii în cunoașterea lui Dumnezeu și că nu ne putem baza doar pe raționalism, cărți sau învățătură bună, au însemnat un alt „Triumf al Ortodoxiei”, motiv pentru care e amintit în această zi. Deci, deși se numește „Duminica Sfântului Grigorie Palama”, este încă o duminică despre înțelegerea lui Dumnezeu, despre înțelegerea lui Hristos. Același lucru se poate spune despre fiecare duminică din Post și, într-adevăr, despre fiecare duminică a anului. Înainte de secolul al XIV-lea, această duminică era închinată Sfântului Policarp, un martir creștin timpuriu despre care aveam un episod în pregătire.
Duminica a treia a Postului Mare este „Duminica Sfintei Cruci”. Ne amintim ce a făcut Iisus pe cruce și că doar prin Hristos acest simbol are o asemenea putere și greutate pentru creștini. Ne mai amintim în această zi să ne purtăm propria cruce în viața noastră așa cum spune Iisus în Evanghelii. Duminica a patra este „Duminica Sfântului Ioan Scărarul”. Acesta a fost un sfânt din secolul al VI-lea care a scris despre scara ascensiunii divine. Este o scară figurativă care descrie călătoria creștinului cu ajutorul lui Hristos spre a se apropia de Hristos. Este o carte foarte iubită și o lecție mult iubită de care ne amintim în fiecare an în această duminică.
Apoi, duminica a cincea din Postul Mare este „Duminica Sfintei Maria Egipteanca”. Vom avea un episod despre ea. Povestea ei este foarte puternică și un exemplu sporit de pocăință, puritate și post. Este exemplul suprem despre ceea ce este Postul. În cursul săptămânii viitoare, Biserica Ortodoxă va ține slujbe în care vom citi Canonul Sfântului Andrei al Cretei. Acesta a fost scrisă în sec. al VII-lea. Este numit uneori Canonul Pocăinței și uneori numit Marele Canon. Este o scriere foarte puternică, foarte profundă. Și este foarte emoționant și semnificativ să o auzi citită cu voce tare în Biserică.
Săptămâna Mare
În continuare ajungem la ultima săptămână. Începe cu „Sâmbăta lui Lazăr”, o zi în care ne amintim că Iisus l-a înviat pe Lazăr din morți. Acesta este atât un preludiu pentru propria Sa înviere, cât și pentru învierea omenirii, care este și semnificația Paștelui. A doua zi este „Duminica Floriilor”, când ne amintim de intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim. Sărbătorim acest lucru cu ramuri de palmier și împodobim bisericile noastre cu plante înmugurite și flori și ne amintim că Îl primim pe Hristos în inimile noastre.
Următoarele câteva zile sunt cele mai intense, profunde și puternice zile ale întregului an ortodox. Aceasta este Săptămâna Mare. Luni Mare și Sfântă, Marți Mare și Sfântă, până la Vinerea Mare și Sfântă. Se fac slujbe în fiecare zi a săptămânii și singurul mod real în care vă pot spune despre ele este spunându-vă să mergeți la o biserică și să le experimentați. Urmează Sâmbăta Mare și Sfântă și în această zi începem să vedem și să simțim ceea ce vine.
Paștele
Apoi… Sâmbătă seara e o slujbă care începe târziu, cu întuneric total. Această slujbă începe și se desfășoară în întuneric până în momentul când sărbătorim Învierea. Se aprind lumânările, pornește cântarea și încep să se cânte imnurile Învierii! Este cel mai singular, epic eveniment al unei vieți ortodoxe și se întâmplă o dată pe an. Nu pot spune mai mult decât „duceți-vă și vedeți!” Este cu adevărat minunat. A doua zi urmează câteva slujbe suplimentare și apoi cântăm imnuri de Înviere timp de 40 de zile, până la Înălțare. Și acesta este punctul culminant al călătoriei noastre. E punctul culminant al călătoriei noastre ca și creștini în viață și e punctul culminant al acestei expediții care este Postul Mare. Aceasta este epica și incitanta expediție.
Vom face un videoclip în care să explicăm de ce este Paștele atunci când este, și cum i se calculează data și diferențele pentru ortodocși și lumea occidentală. Dar este important să rețineți că, deși uneori avem aceeași zi, în cei mai mulți ani suntem separați. Așadar, dacă nu ați văzut niciodată o slujbă de Paște ortodox, să fie acesta anul în care să faceți asta. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți în călătoria voastră de Post, în timp ce ne parcurgem drumul împreună spre Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!