Ascultați un cuvânt delicat și plin de har al părintelui Grigorie, starețul mănăstirii Sf. Doctori fără de arginți, care ne arată cum ajungem să-l cunoaștem pe Dumnezeu.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
– Părinte Grigorie, de obicei încheiem fiecare interviu cu o întrebare. Ce mesaj adresează fiecare mănăstire celor care ne urmăresc acum? Care ar fi mesajul sfinției voastre?
– Niciodată nu mă odihnesc cu mesajele. Îmi place mult tăcerea. În acest moment, dacă Biserica vrea să-și facă simțită puterea în lume trebuie să aleagă tăcerea cea binecuvântată. Am auzit pe cineva care spunea: „Dacă vrei să vorbești în toată lumea, să înveți limba engleză. Dacă vrei să vorbești cu Dumnezeu trebuie să înveți limba greacă.” Dacă vrei, cu adevărat, să pricepi cine este Dumnezeu, trebuie să-ți închizi gura. Nu e nevoie de mesaje. Avem nevoie de exemplul sfântului din Biserică. De iertare, de deschiderea spre celălalt. De simțirea problemei celuilalt ca fiind a ta. Acest lucru nu trebuie spus. Și acum când o spun nu înseamnă că se întâmplă. E nevoie doar să se petreacă. Dacă reușim să se petreacă acest lucru sau dacă încercăm să-l facem, suntem mult mai aproape de Dumnezeu decât orice modalitate de exprimare.
Așadar, faptele! Să urmăm acest exemplu! Să ne mulțumim doar cu o tăcere care cere de la noi fapte, ca să facem simțită realitatea celui de lângă noi. Dumnezeu este „depărtat” de noi din nemărginita Sa pogorâre și dragoste. Nu se arată nimănui, ca să ne lase să credem în mod liber. Dacă s-ar coborî El acum, am fi forțați să credem în această vedere. Ascuns, însă, în inimile fiecăruia dintre noi, poate să „socotească” până și grăuntele de muștar precum un munte.
Așadar, suntem bucuroși și de „absența” Sa care este o tăcere extrem de binegrăitoare. Poate că la început Dumnezeu nu se face simțit în viețile noastre, însă, în realitate, este permanent Acolo! Și este permanent acolo cu o dispoziție iubitoare extraordinară. Ne creează, ne lasă liberi pe pământ, atât de liberi, încât putem să renunțăm la El – dacă va fi nevoie. Se face unul precum suntem noi – ca să ne mântuiască – și iarăși, faptul Învierii Sale Îl pune la „îndoială” înlăuntrul nostru, ca să spunem singuri în libertate – vrem să credem în El sau nu? Și dacă spunem „da”, după ce simțurile noastre nu iau parte atunci se întâmplă un lucru foarte important. Și dacă spunem „nu”, avem cumplite îndreptățiri față de El. Că nu L-am văzut [cunoscut] nicăieri. Noi v-am spus totul.
– Vă mulțumim foarte mult.
– Eu vă mulțumesc. Să fiți bine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Minunata vorbire cu Dumnezeu din dragoste pentru Dumnezeu și pentru aproapele!
Cu o faptă bună mângâiem pe aproapele chiar dacă nu-i vorbim des…
Doamne ajuta să pot și eu!
Sarut mana, Parinte si pentru aceasta postare!
Dincolo de folosul pe care il extragem din cuvintele părintelui Grigorie, numai vocea sa blanda si cuvantul atat de cald iti ajung la inima, si parca sunt o „terapie” in sine. Va multumim mult.
Daca imi permiteti as dori sa intreb ceva, ce nu are legatura cu tema prezentata, si anume, care este intelesul din spatele cuvintelor spuse de Mantuitorul catre Sf Mironosita Maria Magdalena, dupa Invierea Sa, „nu te atinge de mine, ca inca nu M-am suit la Tatal”? Despre ce a fost vorba si de ce a oprit-o atunci, dar mai tarziu Sf Ap Iuda i-a spus sa il atinga ca sa se convinga?
Va multumesc si iertati-ma va rog.
Da, așa este! P. Grigorie este un părinte cu har. Referitor la întrebare, vezi aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/04/26/cine-este-prima-persoana-care-l-a-vazut-pe-domnul-inviat-parintele-teologos/
Multumesc frumos! Doamne ajuta!
Sfântul Apostol Iuda?
Apostolul Luca!
Greșesc Părinte?
Am greșit!
Apostolul Toma!
Toma necredinciosul …care …era credincios…dar toate au fost spre folosul nostru… Toată viața noastră se desfășoară după NOUL TESTAMENT!
Dacă avem ochi de văzut și urechi de auzit!