Ascultați un cuvânt foarte bun și cu discernământ al unui monah athonit (părintele Alexei) care a a ajuns Episcop de Alaska despre una dintre cele mai sensibile teme: cum să ne găsim un părinte duhovnicesc. De asemenea, PS Alexei ne dă niște sfaturi foarte folositoare legate de viața duhovnicească.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
[Episcopul Alexei din Alaska]: Probabil este cel mai bine dacă vrei să intri în Împărăția Cerurilor trebuie să fii ca un copil mic. Și indiferent la ce vârstă intră cineva în Biserica Ortodoxă trebuie să fie ca un copil, gata să învețe, gata să accepte ceea ce spun tatăl și mama despre viața, despre ce este sigur, ce este dăunător, ce este bine, ce este rău și cum poate o persoană să crească. Mama este, desigur, biserica, iar tatăl este, desigur, preotul care va iniția persoana în viața creștină.
Este bine să încerci să intri, într-un fel ca și când înveți totul pentru prima dată. Chiar dacă cineva poate avea o tradiție a creștinismului din care provine, este bine să intre ca și când totul ar fi nou. Totul e nou, totul e minunat. Să se străduiască să… cu credință de copil… să se bucure de faptul că dintr-o dată mai are o mamă, Maica Domnului, cea mai perfectă mamă dintre toate mamele, să spună rugăciunile, rugăciunile de dimineață, de seară și în special să învețe despre sfintele taine și să învețe ce este viața virtuoasă și să încerce să ducă o viață ortodoxă, începând cu lucruri foarte simple ca de exemplu să aibă o lumină aprinsă în casă în fața icoanelor, să se roage în fața icoanelor, să facă semnul crucii înainte de masă, să facă semnul crucii de mai multe ori de-a lungul zilei, să spună rugăciunea și să crească pur și simplu prin citirea de cărți duhovnicești.
În ceea ce privește găsirea unui părinte duhovnicesc… Mergerea la o mănăstire pentru căutarea unui părinte duhovnicesc arată adesea că mă consider foarte special și… adică sunt atât de special și atât de important și de remarcabil încât preotul de la parohie probabil că nu este suficient de bun pentru mine. Deci, mie îmi trebuie cineva mult mai bun de atât. Ei bine, acea persoană a început deja greșit. Pot exista momente, pot apărea probleme spirituale în care, la fel ca și în cazul unui medic, poziția locală a cuiva s-ar putea să nu fie la înălțimea unei situații serioase, dar în cele mai multe cazuri, pur și simplu urmează-l pe preot și lucrează la virtuțile: smerenie, ascultare…
Ascultarea este o virtute fundamentală în Biserica Ortodoxă. Este cea mai importantă virtute în Biserica Ortodoxă. Și deci, dacă cineva intră în ea, trebuie să intre cu dorința de a fi copil ascultător al lui Hristos. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că există o singură tragedie pentru un creștin și aceasta este neascultarea de Legea lui Dumnezeu. Aceasta este singura tragedie. Și, desigur, neascultarea este bineînțeles modul prin care omul neascultării a fost aruncat din Paradis. Prin ascultarea Maicii Domnului, Hristos S-a întrupat. Hristos a fost ascultător de Tatăl, apostolii au fost ascultători de Hristos. Printre întregul nor de slăbiciuni, avem acel exemplu de ascultare.
Deci [trebuie să aibă] dorința de a învăța ceea ce predă biserica, să fie dispus să-și taie voia astfel încât să poată, de fapt, face voia lui Dumnezeu și să se străduiască să crească smerenia, credința și iubirea, să fie smerit cu privire la propriile gânduri. Biserica are o bogăție cu adevărat infinită. Și acel banchet este pregătit, nu trebuie să mănânci totul imediat. Să începi încet, să începi treptat și să te bucuri să fii creștin ortodox. Nu e nimic mai bun și nici nu ar putea fi vreodată.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Trebuie sa ai încredere in duhovnic ca îți poți deschide sufletul in fata lui și te poate călăuzi spre Hristos. Chiar dacă e de parohie sau manastire. Și sa rezonezi cu el, cu stilul lui.
Da Mălina asa este. Trebuie sa existe conexiunea aceea…
Sărutăm dreapta Părinte!
Vă rog să mă iertați că îndrăznesc să spun un cuvânt despre mine… problema mea …
Nu înseamnă că de sunt mai bolnavă sunt și mai specială…am nevoie de ajutor mai mare.
A fost așa și pe când Dumnezeu bătea pământul cu pasul!
Nu toți preoții de mir au timpul necesar pentru a ajuta un suflet ,, mai special” … Vă rog să mă iertați!
Rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare din câte am înțeles au nevoie de o atenție specială din partea ambelor părți.
Și atunci când ești salvat dorești să-ți fie Duhovnic Părintele ce te-a ajutat.
Aici trebuie să fie discernământ din partea noastră,a mirenilor!
Eu una țin aproape de parohie acum.. . ceasul morții poate fi oricând…la capul meu va fi Părintele de la Parohie și multe alte suflete care m-au ajutat . Mă rog la Dumnezeu să mor pe patul meu!La ce vremuri trăim,este un dar de la Dumnezeu să avem parte de toate cele creștinești!
Să ne ajute Dumnezeu pe toți să ne mântuim!