Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă oferim un cuvânt foarte bun al părintelui Ștefan Mindea despre părintele Justin Pârvu și despre neamul românesc, cuvânt pe care l-a spus în urmă cu puțin timp în cadrul simpozionului ținut în cinstea părintelui Justin.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza)
Powered by RedCircle
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vizionați mai jos un documentar artistic în două părți care descrie viața Sfântului Valeriu Gafencu, cel mai mare sfânt cunoscut cu numele din temnițele comuniste.
(…) cum spunea părintele Rafael Noica și nu numai el, toți Sfinții Părinți că Ortodoxia este firea omului. Adică nu este posibilitatea de alegere. (…) În clipa în care însă ieși din Ortodoxie, e iadul adică e această încrâncenare, omul nu mai poate să doarmă, omul este războit de gânduri, este chircit de gânduri, este tulburat nu-și mai găsește pacea, nu-și mai găsește liniștea. Înțelegi? Pentru că Hristos este pacea noastră.
Oricând suntem copleșiți cu imagini puternice, de intensitate crescândă, atunci începem să intram în stadiul de epuizare a dopaminei. (…) Și dacă cineva undeva se simte dezamăgit și simte că „viața nu are sens”… sunt șanse ca sistemul său de dopamină să fi fost împins prea tare.
Iau jugul suferințelor, necazul greutăților. Voluntar, omul pus în slujba Domnului cu toată forța, cu toată puterea lui. El nu mai trăiește pentru el, nu mai trăiește el, ci Hristos, cum spune acolo Ap. Pavel: este omul contra firii.
„[…] şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure”, le-a spus câteva semne. Dar pe mine nu mă preocupă atât de mult aceste lucruri, adică pe mine, personal. Mă preocupă mai mult faptul că există unele lucruri de bază, pe care, ca creștin și ca monah și ca slujitor, trebuie să le fac și nu le fac. (…) Se vor întâmpla de vreme ce Dumnezeu Însuși a spus-o, se vor întâmpla. Dar se vor întâmpla atunci când se vor întâmpla.
Ortodoxia este un mod de viață. (…) Ortodoxul este cel care are modul de viață corespunzător prin care dovedește că este vindecat cel puțin parțial, că are adevărata credință, cunoștință suprarațională despre Dumnezeu. Ei, această cunoștință se manifestă prin Biserică, fraților, prin unirea dintre Adam cel global, unirea sfinților cu și prin Dumnezeu.
Conștiința ne va judeca! Când vom merge înaintea Domnului să fim judecați, conștiința, lângă noi, e ca un avocat. Dacă am făcut ascultare de conștiință, ea ne va apăra. Dacă, însă, nu am ascultat-o, ea ne va condamna. Și cine va scăpa atunci? Pentru că atunci pocăința nu va avea nicio putere. Părerea de rău nu va folosi la nimic.
(…) ca să ai cu adevărat bucuria Învierii trebuie să te lupți un pic. Să te ostenești. Să te înfrânezi. Că ce se întâmplă? Dacă în toate zilele astea, până la Înviere, te lupți să ții postul, chiar de ți-i greu, chiar de nu știu ce, te tentează, îți este poftă. Dar renunți la toate astea. Ia gândește-te când ajungi la Înviere cu câtă bucurie ajungi atunci!
Și măcar unu dacă dăm și noi, ne dă 10 Dumnezeu înapoi, ne dă 100. (…) Dar să luptăm, să luptăm, că altfel, nu se poate! Și-n felul ăsta să strigăm la Dumnezeu, la Maica Domnului: „Maica Domnului, întărește-ne, ajută-ne!” Vedem cât e de bună Maica Domnului, cu cât drag ne ocrotește, ne acoperă tot timpul.
El m-a eliberat din temnița puternică a new-ageism-ului și a filozofiei oculte. Sunt mai fericit decât oricând până acum în viața mea, mă simt mai întreg decât am fost vreodată în viața mea. Dacă există speranță pentru mine, există speranță pentru oricine. Eram cea mai pierdută persoană pe care o cunoșteam și Domnul m-a atras la Sine și a avut milă de mine.
Tămâia reprezintă ofranda noastră, rugăciunea noastră și slava Sfântului Duh. Aceasta este mirosul care intră în noi și stă cu noi chiar și după ce plecăm de la biserică.(…) tămâia fiind utilizată de preoți, este oferită lui Iisus, [în calitate] de Mare Preot.
Soluția adevărată de care au nevoie tinerii este Hristos dimpreună cu îngrijirea de specialitate necesară. Altfel problema nu se va rezolva definitiv niciodată.
Ascultați pe Konstantin Kisin care cu o minte foarte clară ne dovedește într-un mod concis că ideologia „woke” așa cum a ajuns astăzi este, de fapt, o ideologie foarte agresivă, o ideologie a rănirii celorlalți prin hipersensibilizarea noastră, o ideologie anti-umană.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!