Dumnezeu are fluiditate de gen? Rugăciunea „Tatăl nostru…” este greșit spusă și trebuie să spunem „Persoana fără gen a noastră…” sau „Mama noastră…”?
Ascultați o discuție halucinantă bazată pe o hotărâre a „Bisericii” Anglicane, moderată de cunoscutul Pierce Morgan.
Audiție cu folos! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Mai departe: Să ne rugăm! Tatăl nostru… Scuze, nu și de-acum încolo… Părintele nostru fără gen care ești în ceruri… Vă sună bine? Printr-o rupere de secole de tradiție, Biserica Angliei ia în discuție să nu se mai refere la Dumnezeu ca „El”, introducând pronume neutre în rugăciuni și imne. Sunt împreună cu autorul și activistul creștin Simon Hill și realizatorul de emisiuni conservatoare din SUA, Ben Furgus.
Poziția conservatoare a lui Ben Furgus
Ben, îmi imaginez că atunci când ai auzit de asta a început să-ți iasă fum pe urechi. Ce părere ai despre un Dumnezeu cu gen neutru?
– Felicitări Bisericii [Αngliei] pentru că face tot posibilul pentru a deveni complet irelevantă față de societate cu această prosteală „woke”. E jenant că nu țin cont de ce zice Scriptura și să vadă anumite lucruri precum „Tatăl nostru carele ești în ceruri”. Și apoi stau și se gândesc: Uau! Dintre toate problemele pe care le au oamenii în lume: am putea ajuta oamenii, cu sărăcia, copiii, cu orfanii și când sunt oameni înfometați în toată lumea, să mergem și să rescriem asta așa încât să nu ofensăm pe nimeni. Ghici ce? Scripturile sunt ofensatoare pentru păcătoși, sunt ofensatoare pentru creștini fiindcă e despre bine și rău. Sunt oameni care mereu vor fi ofensați de Biblie și să vrei să scoți părțile ofensatoare din ea și să oferi fiecăruia o îmbrățișare generală este un dezastru pentru Biserică. Oricine face asta, după mine, n-ar trebui să fie într-o poziție de conducere în Biserică și ar trebui să fie dați afară imediat pentru încercarea asta.
O discuție halucinantă
– Simon Hill, ce răspunzi la asta?
– Cred, cu tot respectul pentru Ben, are dreptate că Biserica ar trebui să fie preocupată de sărăcie, de nevoile copiilor, Biserica ar putea deveni mai activă și susținătoare pentru cei marginalizați, dar aici nu e vorba ca Biserica să ia în considerare o schimbare masivă, e doar o parte a Bisericii Angliei având o discuție despre o posibilă permitere a unor variațiuni în închinare în felul în care ne referim la Dumnezeu. Și de fapt nu e nimic nou, Dumnezeu nu este literal bărbat sau literal femeie.
– Sigur e nou, de-aceea vorbim! Zici că Dumnezeu nu e bărbat? Să te întreb ceva, serios: sunt eu negru?
– Nu știu, nu vă văd, am doar microfonul.
– Sunt bărbat sau femeie? Întrebare serioasă.
– Bănuiesc că bărbat, din ce spuneți. Bineînțeles că Iisus, ca om…
– O secundă, deci dacă puteți fi așa logic și mă adresez lui Piers Morgan, este Piers Morgan alb sau negru?
– Momentan mă identific ca alb.
– Piers e alb. Dumnezeu nu e alb sau negru.
– Deci te identifici ca alb. Asta e nebunia! Chiar faptul că ezităm și oamenii sunt îngrijorați cum să răspundă la afurisita asta întrebare este absurditatea a ceea ce se întâmplă cu lumea asta. Piers, ca să știi, nu mă deranjează să zic că ești alb. Nu mă deranjează să zic că nu ești Roy Macaroy, nu mă deranjează să zic că nu ești femeie, sau că ești Iisus. Nu mă deranjează să zic că e diferență între bărbat și femeie, n-ar trebui să fie o pauză lungă fiindcă ne e frică să deranjăm pe cineva zicându-le adevărul. Faptul e că sunt anumite lucruri care sunt pur și simplu: Da, Iisus este bărbat.
– Dacă pot spune, Simon, îmi imaginez că mulți oameni din Anglia, creștini, care au văzut titlul ăsta din Daily Mail de pe prima pagină, „Va deveni Dumnezeu fără gen?” vor bombăni cu voce tare și vor crede că Biserica Angliei a devenit „woke” și, după cum știm, odată ce asta se pornește, începe să-i înstrăineze pe oameni de Biserică. Și la o vreme când Biserica necesită mai multă susținere, nu mai puțină, sunt surprins că ar vrea să apese butonul „woke”.
– Și eu am mormăit când am văzut titlul din Daily Mail fiindcă e atât de inexact. Sugerează că ar urma vreo schimbare majoră în Biserica Angliei, mai degrabă decât un comitet ce discută despre niște schimbări minore. E posibil să te înstrăineze pe tine de Biserică fiindcă vrea să fie inclusivă, dar e complicat… Pe mine nu mă deranjează să-L numesc pe Dumnezeu el, sau ea, sau ei…
„Tatăl nostru”
– Și ce-ai face cu rugăciunea domnească? Ce-ai face, Simon, cu rugăciunea domnească? Nu poți începe cu „Tatăl nostru”.
– Zic în continuare „Tatăl nostru” dar… sunt rugăciuni din Evul Mediu care-L numesc pe Dumnezeu „mamă”.
– Stai așa, dacă crezi în neutralitatea de gen pentru Dumnezeu, de ce ai începe rugăciunea domnească cu „Tatăl nostru”? N-are sens, nu? Ar trebui să schimbi în „Persoana noastră”…
– Pot zice Tată sau Mamă, căci cred că Dumnezeu ne e și Tată și Mamă. Cum am zis, sunt rugăciuni din Evul Mediu care-L numesc mamă.
– Deci „Mama noastră care ești în ceruri”. Stai așa, vreau să știu. Toate bisericile, oriunde merg unde e vreo biserică se spune rugăciunea domnească, zici că trebuie să schimbăm cuvintele în „Mama noastră care ești în ceruri”? Asta sugerezi?
– Iisus s-a referit la Dumnezeu ca…
– Stai să întreb, să lămurim, ca toți ce ne urmăresc să nu aibă impresii greșite, dacă se hotărăște că Dumnezeu e de gen neutru, care sunt cuvintele cu care începe rugăciunea domnească? Cum o începem?
– Eu cred că ne putem referi la Dumnezeu ca Tată sau Mamă sau Părinte.
– Ați fost vreodată la o slujbă unde se zice „Mama noastră care ești în ceruri”? Simon, ai fost la vreuna?
– Am fost la o biserică unde se zicea „Părintele nostru”, da.
– Dar Mama noastră?
– Nu în rugăciunea domnească, dar în alte rugăciuni, am condus rugăciuni în biserică unde-l numeam Mamă.
– Dar rugăciunea domnească e cea mai importantă dintre toate, știm asta, în Biserica creștină.
– Nu, ce face o rugăciune importantă este sinceritatea inimii, nu argumente despre cât de veche e.
– Dar ce e sincer la schimbarea cuvintelor, după secole, la această rugăciune cheie a bisericii creștine? De la Tatăl nostru la Părintele nostru…
– Ben, pentru mine problema e că nu are niciun sens. Ca și cu alte lucruri „woke”, sună minunat și inclusiv până la momentul în care… Problema e, Ben, când te duci pe drumul ăsta, sună bine în principiu – da, să fim mai inclusivi – până când ajungi la detaliul în sine. Care sunt cuvintele rugăciunii domnești? Când aud că ar putea fi „Părintele nostru care ești în ceruri” sau „Mama noastră care ești în ceruri”, îți zic, mama mea care e catolică și vede asta de-acasă o să arunce cu lucruri în televizor.
– Da, dacă vrei să distrugi religia, așa o faci. Dacă vrei să distrugi credința oamenilor în Dumnezeu, asta faci. Dacă vrei să distrugi Biserica, așa o distrugi. Și asta e ceea ce unii e posibil să dorească prin „trezirea” asta, zicând: „Nu ținem la nimic ca să includem totul” și nu ținem la deosebirea dintre bine și rău”. În cele din urmă, dacă urmărești ce vrea să zică Biblia și ce cred oamenii… Lăsați-mă să termin, am tăcut mult și mi-a fost foarte greu. Biserica e despre drept și nedrept și bine și rău. Dacă renunți la asta, Biserica nu mai poate ține la ce e drept și la principii și să declare că lucrurile sunt în fapt greșite. Veți distruge Biserica, și o societate care nu crede în nimic, în niciun Dumnezeu, spre asta se îndreaptă cu asta…
– E o dezbatere interesantă. Simon, Ben, vă mulțumesc…
– Nu neg ce-i bine și rău.
– Sigur că da, încerci să schimbi Biblia. Nici nu-mi poți spune ce e un bărbat și ce-i o femeie.
– Nu m-ai întrebat asta, dar cred în principii, dar nu că Dumnezeu e un Om în cer.
– Cred că dacă vom începe rugăciunea cu „Mama noastră care ești în ceruri” ne-am pierdut toți mințile oricum…
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
Ce discuție interesantă. Este o discuție relevantă pentru timpurile noastre. Ea reflectă puțina noastră înțelegere despre noțiunile cu care operează mintea noastră. Evident ca Dumnezeu este peste distincții de gen. Totuși ni s-a cerut să înțelegem lucrurile într-un anumit fel. Nu ni s-a cerut să analizăm critic mai presus de putința noastră. Mintea noastră este foarte limitată. Toate eforturile noastre de a înțelege dincolo de ceea ce descoperă simțurile este ridicolă. Dacă unii spun că avem tehnologie și știință, acelea sunt tot limitate de capacitați senzoriale și de limitele intelectuale care din nou, sunt supuse simțurilor. Bottom line: suntem foarte limitați. Dr aceea când vine cineva și declară că Dumnezeu este sau nu este de un anumit gen, corectând ceea ce Dumnezeu însuși a lăsat, totul devine foarte ridicol. Singurul mod în care putem înțelege realitatea este sa ne supunem mintea la ceea ce Dumnezeu ne descoperă.
Vă pierdeți în amănunte uitând lucrurile simple
” Tatăl nostru „, este al ” NOSTRU ”
Adică și al păcătoșilor , și al rătăcitilor precum și al celor care se cred sfinți , al nostru , nu al lor
Iar biblia , noul testament , despre asta vorbește
Toată suflarea are dreptul la împărăția raiului atâta timp cât nu fuge de ea
Ce frumos. La Constantinopol a avut loc un simpozion pe o temă oarecum similară. Simpozionul s-a sfârșit în jurul datei de 29 mai 1453.
Să dea Dumnezeu să nu sfârșim și noi la fel
Vă pierdeți în amănunte uitând lucrurile simple
” Tatăl nostru „, este al ” NOSTRU ”
Adică și al păcătoșilor , și al rătăcitilor precum și al celor care se cred sfinți , al nostru , nu al lor
Iar biblia , noul testament , despre asta vorbește
Toată suflarea are dreptul la împărăția raiului atâta timp cât nu fuge de ea
Și după cum ne-a spus învățătura , El este cel cu haine ponosite , cel căruia îi este foame , sete…., nu este alb sau negru sau cine știe ce gen…
Citiți ziua înfricoșatei judecăți
În acest video un părinte explică de ce e Dumnezeu Tatăl, chiar dacă nu e bărbat. Minutul 41:
„If His manner of creation was like a mother, if He was God the Mother, instead of God the Father, the creation would have come out of God’s womb, and there would be no difference between the created and the Creator. Because, just as we are the stuff and the substance of our mother, the creation of God the Mother would be of the stuff and the substance of the Creator, but it’s not that way at all. God is Father. So what is His manner of creation?… is to speak the world into existence.”
https://youtu.be/qD1KWhfBB-g
Părinte, mi-am pus şi eu problema de ce Dumnezeu, Fiul si chiar îngerii (numiţi în Biblie fii lui Dumnezeu), sunt asociaţi cu genul masculin? Şi mă gândeam că masculinul ar putea avea legatură cu Spiritul, ar fi o reprezentare a aspectului spiritual al existentei, care ordonează si direcţionează; iar feminunul are legătură cu materialul sau cu creaţia; este o reprezentare a creaţiei şi a activităţii creatoare. De aceea şi este femeia născătoare şi principala responsabilă cu crearea vieţii. Sau de aceea, în Geneză, „fii lui Dumnezeu au văzut că fiicele oamenilor sunt frumoase”, pentru că spiritualul/spiritul este atras de creaţie, într-un fel sau altul (doar că acei îngeri rebeli au vrut să îl refacă/reconceapă pe om după chipul şi asemănerea lor, nu a lui Dumnezeu).
Ar fi corectă o asemenea perspectivă?
„Fiii lui Dumnezeu” nu face referire la ingeri ci la fiii lui Set, iar fiicele oamenilor se refera la fiicele lui Cain. Consulta traditia sau Hronograful/intreaba un preot ca stie.
În primul rând, pe părintele l-am întrebat, nu pe tine. Am auzit și eu de varianta Set.
Apoi, tocmai tradiția, inclusiv ebraică, spune că fiii lui Dumnezeu sunt îngeri, chiar dacă există la unii părinți și părerea că sunt fiii lui Set. Dar majoritatea susțin iporeza angelica, care e și cea mai rezonabilă, întrucât se spune fără echivoc „fiii lui Dumnezeu” și ai oamenilor, nu fiii lui Set și fiicele ui Cain.
Vezi și părintele dr. Stephen de Young și părintele Andrew Damick, pe podcastul Lords of Spirits, unde discută și explică în detaliu aspectul ăsta. Și ei știu.
*Lord of Spirits