Ascultați un cuvânt al părintelui Haralambos Papadopoulos care ne clarifică un detaliu important în viața duhovnicească: cum să ne raportăm la tendința de a imita fără discernământ exemplele pe care le avem în viața noastră.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Altceva înseamnă imitarea sfinților, care ne este arătată de Biserică. Nu înseamnă imitarea unicului mod al sfinților, prin care s-au întâlnit cu Hristos, înseamnă imitarea ca și insuflare. Adică, mă inspiră și imit dorul sfântului pentru Hristos, dorința lui de a posti. Însă, modul meu de a posti are de-a face cu mine, pentru că eu am un caracter deosebit de ceilalți. Rezist sau nu rezist? Cât rezist? Mă inspiră și imit setea sfântului de a fi în comuniune cu Dumnezeu, de rugăciune. Însă, ce mod de rugăciune mi se potrivește voi afla cu duhovnicul, care îmi va da răspunsul de la Dumnezeu. Pentru că unora li se potrivește să citească rugăciuni, cum ar fi Pavecernița mică, însă, altcineva nu poate, se pierde, obosește, se plictisește. Îmi spune: „Părinte, pe mine mă odihnește să mă rog pe metanier.” „Roagă-te așa!”
Am cunoscut monahi în Sfântul Munte care nu puteau sta loculului, erau oameni iuți din fire. Aveau o stare de agitație, nu puteai să-i ții într-un loc și să le spui: „Fă asta, pentru că cutare sfânt așa făcea!” Eee! Uitați imitația greșită! Ce făceau? Își făceau canonul plimbându-se. Am mers foarte de dimineață la acea mănăstire – mă trezisem și nu-mi era somn – am mers de dimineața în pronaos, era întuneric, nu aveau curent electric acolo. M-am așezat într-un colț și văd un monah plimbându-se în sus și-n jos, în sus și-n jos, … Și, când am întrebat, mi-a spus că-și făcea canonul. Un altul mi-a spus: „Părinte, îmi iau metanierul și voi merge să mă plimb”.
Acum cu pandemia toți au devenit iubitori de natură și de fitness: și-au luat adidași, trening – fac mișcare. Slavă Domnului! A ieșit și ceva bun de aici! Îți spun: „Dacă aștepți să ieșim normal, n-o să ieșim niciodată. Așa că hai să luăm un cățel, o pisică, și o pereche de adidași, un trening, că altfel nu mai ieșim din casă!” Bun lucru dacă-l păstrăm și nu se pierde după ce trece asta. Așadar, altul spune: „Părinte, eu fac canonul mergând, fac trei șiraguri [de100] de Doamne Iisuse.” „Eu îmi pun căștile, ascult pavecernița și mă rog.” „Ascult o predică și fac rondul prin casă.” Foarte bine!
Așadar, imitarea sfinților înseamnă imitarea inspirației lor. Mă inspir din viața unui sfânt, nu fac exact ce-a făcut el. Pentru că nu e absolut sigur că asta mi se potrivește mie. Mă inspir din râvna lor pentru Dumnezeu, râvna pentru a merge la biserică, râvna pentru post, zelul pentru a face milostenie. Cum voi face eu milostenie, ține de mine. Mi-a spus o fată alaltăieri: „Părinte, m-am înscris la cantinele sociale și voi găti gratuit pentru săraci de două ori pe săptămână.” Foarte frumos! Altul dă lucruri la săraci, altul dă … Ați înțeles ce înseamnă imitarea? Aceasta este!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Ce bine atins, simplu și direct la obiect! Ca toate marile „adevaruri”, odată asimilat pare atât de evident ca te întrebi cum de nu ți-a dat orin cap pana acum… și totuși o viata întreaga nu ai înțeles pana nu ai citit/auzit asta. Mulțumesc, de mare folos!
Da!Nici nu m-am gândit că aș putea lucra gratuit la o cantină pentru cei săraci sau la un azil pentru bătrâni să ajut cu igienizarea…
Bunul Dumnezeu să mă ajute să găsim un timp…pot lua și copii cu mine.Oare este bine?