Arta ortodoxă și în special filmele sunt un subiect foarte dureros astăzi, dacă luăm în considerare faptul că civilizația noastră este foarte dependentă de vizual. Urmăriți un material pe această temă realizat cu Cristian Ciorăneanu, regizorul documentarului artistic despre Sf. Neagoe Basarab, unul dintre cele mai cunoscute documentare de acest gen realizate în țara noastră.
Noi am promovat documentarul aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/10/01/pe-urmele-mariei-sale-sf-neagoe-basarab/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Autorul documentarului „Pe urmele Măriei Sale”
Părintele Teologos: Ne aflăm acum cu Cristian Ciorăneanu pe care eu îl cunosc și voi îl cunoașteți cel mai bine după un celebru documentar numit „Pe urmele Măriei Sale”, nu?
Cristian Ciorăneanu: Da.
Părintele Teologos: Un documentar făcut în mare parte în Sfântul Munte, dar nu numai, despre Sfântul Neagoe Basarab, nu?
Cristian Ciorăneanu: Da, Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Părintele Teologos: Cum ți-a venit ideea sau cum a început…?
Cristian Ciorăneanu: Practic, proiectul s-a născut aici, la Muntele Athos. Eu fiind un student în trecere, să zic, și făcând practică în Muntele Athos la Facultatea de Teologie, prin bursele Erasmus – mă bucur și de privilegiul de a fi pionier și unul din persoanele care au profitat această bursă de practică în Muntele Athos full-time, adică toate bursele – și pentru master și pentru licență.
Intenția
M-am gândit să plec din Muntele Athos, lăsând ceva în urmă: un film despre Sfântul Munte. Ajuns la Vatopedu, am vorbit și cu sfinția voastră și cu părintele Vasile doctorul și cu părintele Chiril și părintele Vasile în laboratorul sau a zis: „Domne, e prea vag să faci un film despre Muntele Athos. Găsește-ți o nișă, o călăuză!” Și ne-am gândit și am ajuns la concluzia că bine ar fi să scoatem în evidență viața și ctitoriile Sfântului Voievod Neagoe Basarab – din 2008 este este sfânt, este recunoscut, canonizat ca sfânt. Și eu nu știam foarte multe, nu aveam așa o vastă cultură despre ce a realizat Sfântul Neagoe în Muntele Athos, dar am avut ocazia să merg pe urmele sfântului, să cunosc foarte multe documente și din muzee și nu numai, clădiri care au rămas în picioare de acum 500 de ani.
Și coincidența face sau pronia lui Dumnezeu, mai bine spus, s-au împlinit chiar 500 de ani când am realizat filmul în 2021. Când l-am terminat s-au împlinit 500 de ani de la plecarea sala cele veșnice.
Deci filmul s-a născut filmul s-a născut aici, în Muntele Athos, mai concret la Mănăstirea Vatopedu, cu una din persoanele care m-a îndreptat așa – „Cristian, trebuie să mai înveți!…” Nu vă mai aduceți aminte. Sunt șapte ani de acuma…
Părintele Teologos: Da, mi-a aduc aminte ceva, da…
Drumul pentru a învăța
Cristian Ciorăneanu: „Cristian, trebuie să mai înveți un pic, să vezi…”. Și am învățat bineînțeles multe lucruri. A fost un film și de învățătură pentru mine. Am mers la masterul de film documentar după vreo doi ani. Părintele Vasile m-a pus pe mine și pe cameraman să facem și un proiect în afara filmului – cât eram la Athoniadă. Pentru a face acest film, a trebuit să mă înscriu la Athoniadă doi ani de zile. Am făcut un proiect de șapte minute care a luat locul întâi în Atena și Athoniada, ca școală care a găzduit acest proiect, a fost foarte bine văzută în Grecia. Chiar episcopul de Pireu au venit și a luat premiul în numele Athoniadei și pentru că eu am realizat acest lucru… – fără să fie mândrie sau slavă deșartă – au spus: „bine, te mai păstrăm încă un an și te lăsăm să filmezi prin Mănăstirea Vatopedu și evident Muntele Athos.” Și așa s-au putut face așa de multe filmări în Muntele Athos.
Impactul filmului
Părintele Teologos: Care a fost impactul filmului?
Cristian Ciorăneanu: După ce l-am lansat chiar în ziua de hram, 26 septembrie – am fost la Curtea de Argeș. Înainte îl filmasem și pe Înaltul Calinic al Curții de Argeș, Arhiepiscopul și el a venit la premieră, a vorbit și dânsul. Pentru că era în timpul pandemiei au putut veni doar 100, dar au fost 100. Am avut și un cor frumos care a cântat – cor de copii. Și la început am spus că e o recepție banală sau puțin receptată, să zic așa sau gustată de public. Apoi, fiind profesor de religie la liceu, l-am diseminat elevilor. Ei au spus că e un pic cam lung, fapt pentru care – într-adevăr, foarte lung și dens, să zicem – fapt pentru care am condensat și am făcut ceva mai simplu pentru liceu, de jumate de oră. Am făcut o variantă de jumate de oră pe care a publicat-o pe YouTube.
Părintele Teologos: Originalul cât era?
Cristian Ciorăneanu: Originalul este și acum de 93 de minute și împreună cu domnii mai mari, să zic așa, decât mine de la Osea Film, – Aureliu Surulescu și Cristian Filip, vom comprima în 25 de minute, dar în patru episoade cele 93 de minute. De fapt, nu le comprimăm, le facem patru episoade, pe seriale. Și atunci îl vom și da sperăm la Netflix sau oricum la o televiziune care să îl ia ca serial și e mult mai recomandat așa.
Promovarea
Părintele Teologos: Planuri de viitor?
Cristian Ciorăneanu: Noi lucrăm acum cu Osea Film. Sunt și eu implicat în Osea Film, ocazie cu care lucrăm la mai multe proiecte, avem în plan patru proiecte. Unul din ele este un serial despre cele șapte zile ale creației dintr-o perspectivă și teologică și laică, să zic așa,
Părintele Teologos: Științifică?
Cristian Ciorăneanu: Științifică și teologică, da. Să zic laică că în sensul în care sunt și părți de psihologie și de medicină și de biologie și mai ales, în cazul meu că sunt un student, un doctorand la bioetică – probleme de bioetică și de neuroștiință, care sunt actuale.
Părintele Teologos: Oh! Ia, să vedem!
Cristian Ciorăneanu: Un serial care într-adevăr vrea să fie scurt la obiect, dar foarte concludent din mai multe puncte de vedere. Exact cum spuneau unii oameni că acuma nu se mai uită lumea la un film de două, trei ore. Ei, dar vrea 25 de minute, dar să fie tot acolo.
Proiecte
Părintele Teologos: Fraților, interesant asta cu șapte zile ale creației. Foarte, foarte interesant! Pe plan Pe plan duhovnicesc – o viață de sfânt sau ceva de genul ăsta…?
Cristian Ciorăneanu: Da, avem. Suntem în proiect deja sau sunt în proiect că doar acum m-am întâlnit cu domnii și am pus la cale, să zicem așa, țara. E un proiect început. Singura nuvelă scrisă de Sfântul Nicolae Velimirovici: „Tărâmul inaccesibil”. E celebră ea ca nuvelă, e singura scrisă de el și vrem să o ecranizăm, vrem să fie în limba engleză.
Părintele Teologos: Foarte bine!
Cristian Ciorăneanu: E o scenă din al doilea Război Mondial. Nu vă dau mai multe spoilere nici cu ocazia asta, dar o să fie într-adevăr ceva autentic pentru că am dat scenariul, am dat cartea să fie…
Părintele Teologos: A! Scenariul este scris?
Cristian Ciorăneanu: L-am dat, dar nu…
Părintele Teologos: A, încă nu este finalizat. Au venit niște fete de la scenaristică, au scris scenariul și am zis: nu. Ca să fiu un scenariu pe care noi să-l publicăm, să-l facem film trebuie să transpire mâine în timp ce citești scenariul.
Părintele Teologos: Așa este!
Viața duhovnicească și arta
Cristian Ciorăneanu: Trebuie să fie foarte intens, că e o poveste scurtă, dar e foarte intensă ea. Și scenariul trebuie să fie foarte intens și el și foarte concludent și profund duhovnicesc. Și cum mi-a plăcut și mie să le spun altora chiar de la facultate că mă întrebau cele de la actorie eu fiind la regie, la masterul de film documentar. Ziceau: „de ce nu lucrăm cu cei de acolo?” Și le-am spus: „păi, tu ce poți să faci?” Și a zis: „orice.” „Ei, de aceea nu putem să lucrăm pentru că eu și nu numai eu, dar în general un om cu conștiință creștină zice – când lucrez la un film e ca și cum aș lucra la o icoană; intru acolo într-o anumită stare de rugăciune. Dumneata dacă poți să faci orice înseamnă că nu poți să faci film care să aibă tentă creștină chiar dacă nu e numai un film creștin. Poate să fie un film educativ.
Trebuie să ai o anumită pudoare, tu transmiți dincolo de cameră lucrul ăsta. Trebuie să ai o anumită verticalitate și o morală creștină, o curăție a inimii care se simte și se vede dincolo de cameră.
Părintele Teologos: O duhovnicie care transpare.
Cristian Ciorăneanu: Exact. Și eu – e ca și cum aș face o icoană. Dacă lucrez la un scenariu nu sunt mahmur sau băut sau așa. Trebuie să am o stare de spirit, postesc, exact ca atunci când lucrează la icoană un pictor de icoană – postește, postește negru până la 12:00, merge la Liturghie dimineața, poate face pravila personală, spovedanie, împărtășanie.
Ziceam cu frații aceștia despre platforma pe care a propus-o lider și a spus suntem frați în măsura în care suntem la potir, la Sfânta Împărtășanie. Putem să dăm și altora într-adevăr, dar trebuie să fim noi niște raze. Le dăm și altora de alte confesiuni, dar să fim noi raza de soare și de acolo pornim, ăștia suntem, dacă putem să facem ceva, vom face doar dacă ne ajută Dumnezeu, altfel este ceva ce nu se va putea realiza.
Influența din Sfântul Munte
Părintele Teologos: Cum te-a influențat Sfântul Munte? A avut Sfântul Munte vreo influență asupra ta?
Cristian Ciorăneanu: Da! Eu pot să spun că aici am crescut. Și duhovnicește… Părintele Iustin care mi-e duhovnic – Iustin Miron de la Oașa – a spus: „dragule, păi, ai ajuns acolo, să știi de unde ai plecat, dar să-ți vezi de rugăciune!” Și am încercat să-mi văd de rugăciune, aici a fost ca un fel de maraton duhovnicesc că trebuia să te ocupi de asta. Aici, dacă te ocupi de asta ești bine, dacă nu te ocupi de asta, nu ești bine! E simplu!
Părintele Teologos: Așa este. Deci Sfântul Munte te-a născut duhovnicește.
Cristian Ciorăneanu: M-a renăscut duhovnicește și cred că asta se întâmplă cu fiecare om care vine aici, la dumneavoastră, în Muntele Athos în general și la dumneavoastră și caută asta. Maica Domnului nu lasă pe nimeni cu sete. Îi alimentează pe toți din punct de vedere duhovnicește și nu numai. Au chemări și căutări pe toate planurile și le găsesc aici mulți oameni.
Filmul ortodox azi
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Cum vezi…? Eu am mai multe dureri înăuntrul meu, dar una dintre dureri este arta audiovizuală ortodoxă. În cazul de față, mă refer în principal la filmul ortodox și documentar și mai ales film artistic, care dacă este să-l parafrazez pe Caragiale – este sublimă, putem spune, dar lipsește cu desăvârșire.
Ce ai putea să spui? Ce am putea să facem?
Cristian Ciorăneanu: Sunt influenți, eu am văzut oameni, dar ei încă nu sunt uniți. Încercăm să-i unim pe acești oameni în energiile lor și să-i canalizăm către a face artă duhovnicească pentru că ea există, ea e puternică, sunt foarte creativi oamenii, dar încă nu s-au unit, încă nu s-au unit către a face lucruri de calitate. Trebuie să fie oameni care studiază, bineînțeles, oameni care sunt în harul Bisericii, în tinda bisericii și oameni care vor să arate lumii că și biserica este demnă de poziția ei în lume. Să arate în lume că ea este ce este ea de fapt.
Pentru că sunt oameni – eu m-am întâlnit și la Cannes, am fost de două ori la Cannes cu „Sfântul Neagoe” și nu numai – „domne, e de nișă”. Da, dar dacă făceai un film care nu era de nișă, dar avea perspective, putea fi văzut. De aceea, oamenii sunt în setați de spiritualitate mai ales de cea ortodoxă care e autentică. Doar că noi trebuie să știm să ne vindem produsul. Și acuma, într-adevăr, suntem în marketing, păi, hai, să vedem ce are Ortodoxia și încercăm.
Deci eu sunt unul din pionieri, mă gândesc, în această artă creștină deocamdată, dar mai sunt oameni care lucrează și suntem în lupte de gherilă, să zic așa.
Despre scopul artei
Noi dacă ne-am uni și sperăm să ne unim într-un fel sau altul să promovăm arta creștină, să promovăm valorile creștine în așa fel încât bineînțeles să ajungem la scopul acestei arte și acela de a ajuta oamenii la mântuirea sufletului. Adică de a-i îndemna pe oameni să înțeleagă că viața asta nu e ultima, că nu e totul și că au resurse de unde să aibă legături cu Dumnezeu, pentru că până la urmă ăsta e scopul artei: de a te apropia de Dumnezeu indiferent de artă.
Părintele Teologos: De a ajunge la perfecțiune, nu?
Cristian Ciorăneanu: Adică la Dumnezeu.
Părintele Teologos: Exact. Slavă lui Dumnezeu! Deci văd că există aceste tendințe, dar ce facem, cum putem să promovăm această artă? Adică putem să promovăm această artă? Adică Netflix sau cum?
Cristian Ciorăneanu: Da și ei sunt foarte interesați. Am văzut că au publicat un film 100% Muntele Athos – „Athos”, exact așa se numește filmul.
Părintele Teologos: Da?
Cristian Ciorăneanu: Am fost uimit să-l văd pe Netflix, cumpărat de Netflix și nu numai, au fost multe filme spirituale. Problema e că platforme ca Netflix cumpără orice și discernământul tău este să știi ce să vezi, când să vezi, cum să vezi. În principiu nu se investește în filme creștine. Eu am avut o mare bătaie de cap cu asta, dar nu vreau să mă plâng acuma. Până acum câteva luni încă mai aveam datorii, dar până la urmă Dumnezeu te ajută.
Adică eu, când m-am apucat de filmul despre Sfântul Neagoe Basarab, m-am gândit că e utopic să crezi că vei putea face ceva, erau foarte multe piedici, dar te duci înainte cu rugăciune și cu speranța că până la urmă Sfântul Neagoe face filmul sau el face și te ajută cum ar veni și așa a fost – Maica Domnului a vrut să mă lase să stau aici, să fiu sănătos și așa mai departe și m-a ajutat, adică am simțit realul ăsta. A fost un un parcurs duhovnicesc dublat de minunile lui Dumnezeu și ale Sfântului Neagoe Basarab și nu numai.
Minune
Părintele Teologos: Ai putea să ne spui unui fapt concret?
Cristian Ciorăneanu: Un fapt concret vă spun. Când am fost, chiar un părinte din Lacul – nu o să-i spun numele, din schitul în care ne aflăm aici – a venit, erau Sfintele Paști, Săptămâna Luminată și plecam spre România. Nu prea aveam bani de camere, nu prea aveam eu așa și aveam nevoie de cadre, mai ales de dronă.
Și vine la mine. Eram în portul Dafni. Cei care merg în Muntele Athos știu acest port bine. Eram în portul Dafni și acolo vine la mine. Zice: „De ce ești abătut? Că nu ai voie să fii trist în Săptămâna Luminată! Nu ai voie! E canonic, nu ai voie!”
Părintele Teologos: Da.
Cristian Ciorăneanu: Nu sunt foarte trist, dar, uitați, lucrez la un film despre Sfântul Neagoe Basarab și până acuma n-a mers foarte bine că n-am avut niciun fel de fonduri, toate au fost din bursele mele, eu sunt și la o anumită vârstă, ar fi trebuit să lucrez, dar sunt aici, sunt în două masterate, nu am de unde să am foarte mulți bani.
Zice: „Uite, cum fac! Îți dau îți dau eu o dronă, îți cumpăr eu o dronă.” Și a venit părintele acela cu mine la Tesalonic, mi-a cumpărat drumul, deci mi-a dat banii de drum, a venit cu mine la Tesalonic în magazinul de drone, mi-a cumpărat cea mai performantă dronă la vremea respectivă – era vreo 3000 €.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Cristian Ciorăneanu: Cu card cu tot, deci numai trebuia să-i dau drumul și să filmez prin Muntele Athos cu binecuvântările de rigoare, bineînțeles. Și sper cu ocazia asta să mă ierte cei pe care i-am deranjat într-un fel sau altul… A fost o minune adică pur și simplu așa.
Părintele Teologos: Chiar că minune, mai ales din Lacu, de la noi…
Cristian Ciorăneanu: Da, nici nu mă așteptam să… e una din puținele pe care… Multe s-au întâmplat, ce nu pot să zic?! Dar asta a fost așa imediat, discuția a fost de cinci minute, nu a stat să mă întrebe „domnule, dar tu de fapt chiar faci un film sau nu?” Și nu mă cunoștea, nu era ca și cum mă știa de nu știu cât timp. A venit la mine direct a zis „Da, eu am evlavie la Sfântul Neagoe, e de la Dumnezeu, te ajut!”
A mers cu mine, a cumpărat drona și a mers în țară, unde bineînțeles am filmat la Turnu, unde n-am filmat și cu drona respectivă.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Potrivire
Cristian Ciorăneanu: Si da. Să-I dau slavă lui Dumnezeu pentru toate. Și a fost una din minuni să zic și financiare a fost asta, dar au fost și cele de ordinul pur și simplu duhovnicesc. Noi am putut să avem premiera chiar cu toată pandemia în ciuda deplinei pandemii, la 500 de ani, de hamul Sfântului Neagoe Basarab la Curtea de Argeș, filmul terminat.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Deci toate…
Cristian Ciorăneanu: Toate, toate toate s-au aranjat numai ca o minune!
Tinerii și audio-vizualul
Părintele Teologos: Maica lui Dumnezeu! Slavă lui Dumnezeu! Ce părere ai despre – mă interesează foarte mult, știi că e un subiect predilect la mine – tinerii și puterea lor de consum în privința artei audio-vizuale…?
Cristian Ciorăneanu: Da, este într-adevăr astăzi cea mai puternică formă de manifestare și cel mai puternic canal – audio-vizualul este peste tot. Din păcate, el are și repercursiuni grave și asupra conștiinței și asupra spiritualității și asupra creierului, asupra vieții în integralitatea ta. Și există deja programe și în alte state și vor fi și în România – asociații și programe care vor dilua această putere nocivă.
Ea nu este numai nocivă, ea este și bună, deci nu, dar are și partea cealaltă monedei.
Părintele Teologos: Efecte secundare….
Cristian Ciorăneanu: Efectele celelalte pe care noi trebuie să le vedem și fiind deja tineri de vârste mai mari, că suntem de diferite vârste și noi suntem deja mai mari ca tineri…
Părintele Teologos: Și eu tot tânăr sunt…
Metode de ajutor
Cristian Ciorăneanu: Exact, dar trebuie să vedem cum îi ajutăm pe cei mai tineri decât noi – cum sunt eu profesor, cum îi ajut pe elevii mei. Și în grădina mea, să propovăduiesc adevărul care bineînțeles este unul. Dar îl propovăduiesc și eu acolo și în privința acestei probleme și acestui fenomen de digitalizare trebuie luate măsuri urgente și de conștientizare, în primul rând, a părinților că trebuie să facă ceva, să petreacă mai mult timp cu oamenii, cum spunea într-un podcast domnul Cristian Filip, să le ofere mai multă iubire și noi ca profesori, ca dascăli să fim model în acest sens și să părăsim un pic era digitală în lucrurile pe care le putem face altfel.
Îi punem să scrie în loc să scrie pe calculator….
Părintele Teologos: Da, da, să scrie pe hârtie…
Cristian Ciorăneanu: Exact. Eu am clase de caligrafie, de șah…
Părintele Teologos: Da? Slavă lui Dumnezeu!
Cristian Ciorăneanu: Iubesc caligrafia și au început și tinerii să fie foarte aplecați către caligrafie pentru că e ceva deosebit și e frumos și pentru creier. Formează o minte mai ordonată. Șahul, de exemplu, care într-adevăr ajută și el pe partea lui. Cititul. Îi îndrumăm să-și folosească mintea și creativitatea că ea e diluată de la digital, dar dacă tu te apuci să citești, să compui poezii, să te joci cu cuvinte. Sunt lucruri și exerciții pe care le facem și, dacă le fac cu conștiinciozitate, acești tineri pot fi un model către alți tineri. Și se pot însănătoși pentru că vin și oameni și tineri care deja sunt din păcate într-o stare degradantă a sănătății din cauza erei digitale – telefoane și tot felul de ecrane.
Ei, și noi trebuie să îi ajutăm și ei văd că se pot regenera. Și se pot regenera. Har Domnului!
Părintele Teologos: Da, se poate, slavă lui Dumnezeu!
Promovarea documentarului
Mă bucur tare mult de astea. Am un ghimpe acum. E vorba de – da pui pe Netflix, puneți pe Netflix, adevărat că trebuie să câștigați și bani. Ceva pe YouTube pentru publicul larg nu o să puneți?
Cristian Ciorăneanu: Ba da, ba da.
Părintele Teologos: Sau pe gratis, asta e ideea.
Cristian Ciorăneanu: Pe gratis. Eu, de ziua mea, 9 noiembrie, am pus filmul gratis la toată lumea. Au fost 40.000 de oameni, l-au văzut și îl văd și acuma gratis pe YouTube integral.
Părintele Teologos: Noi l-am pus pe site-ul nostru, da, îl promovăm.
Cristian Ciorăneanu: Nu am nicio problemă. Știu, s-a lucrat mult, unii au zis „păi, domnule, stați că n-ai luat nici…” Dar eu le am zis acolo, a fost o singură persoană care a zis „domnule, da, îți donăm pentru proiecte viitoare”, dar nu mă aștept neapărat să primesc de la oameni așa.
Părintele Teologos: Deci o singură persoană ți-a donat?
Cristian Ciorăneanu: Da, într-un an de zile, o singură persoană și nu i-am știut niciodată numele și tot timpul mă gândesc și pomenesc persoana respectivă, dar nu-i știu numele.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Să o binecuvânteze Dumnezeu! O să punem și noi pe burtieră contul lui Cristian dacă dorește cineva să să doneze.
Concluzii și îndemnuri
Cristian Ciorăneanu: Da, sunt proiecte, dar ajută Dumnezeu și în privința asta. Însă oamenii din biserică, din păcate, nu înțeleg că trebuie să se implice și civic și să se implice în viața cetății în care trăiesc, să oprească televizorul, să discearnă mai bine ceea ce fac și, cum ziceam, implicările civice. Domne, eu am demnitate, eu am o demnitate pe care trebuie s-o apăr. Românul trebuie să-și recapete demnitatea.
Părintele Teologos: Așa este, că din păcate astăzi…
Cristian Ciorăneanu: Da și ăsta este mesajul Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost, dacă nu putem să nu-l jignim, spunând că a fost un om politic de mare demnitate românească, un model pentru politica românească a tuturor timpurilor și un model de verticalitate creștină pentru toți oamenii.
Părintele Teologos: Exact. Așa să ne ajute Sfântul!
Cristian Ciorăneanu: Vă mulțumesc!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!