Ascultați o discuție între Jonathan Pageau – unul dintre cei mai distinși simboliști ai ortodoxiei actuale – Jordan Peterson – unul dintre cei mai renumiți psihologi de azi – și Jim Keller, unul dintre cei mai distinși ingineri în cipuri, microprocesoare din lume – pentru cei cunoscători a fost arhitectul principal la AMD pentru mai mulți ani, lucrând de asemenea și pentru procesoarele de la Apple. La Intel a fost Senior Vicepreședinte. Este unul dintre cei mai celebri ingineri din domeniu, astăzi director (CEO) la o companie care produce cipuri specializate pentru Inteligență Artificială (Tenstorrent).
Ce au aceste minți ieșite din comun să spună despre Inteligența Artificială ca imagine a Antihristului Digital?
Ascultați acest material pentru a afla.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Notă: Pentru cunoscătorii de limbă engleză, fragmentul este luat din “AI: The Beast or Jerusalem? | Jonathan Pageau & Jim Keller | EP 308”.
Powered by RedCircle
Apocalipsa: Fiara și Ierusalimul ceresc
Jonathan: Există două [imagini] de fapt în cartea Apocalipsei care descriu sfârşitul, descriu finalitatea tuturor lucrurilor, probabil ca o modalitate prin care oamenii mai laici să o înțeleagă cât de cât. Și în acea carte există două imagini interesante despre tehnologie: una este cea a unui dragon care cade din ceruri și acel dragon devine o fiară și apoi acea fiară devine o imagine a Fiarei și apoi imaginea vorbește. Și când imaginea vorbește, oamenii sunt atât de fascinați de imaginea care vorbește, încât se închină Fiarei, în cele din urmă. Deci aceasta e, să spunem, o imagine a tehnologiei în Scriptură și în Apocalipsa.
Dar există și o altă imagine, care este imaginea Ierusalimului Ceresc, iar acea imagine este mai degrabă o imagine a echilibrului, este o imagine a cetății care coboară din cer, având o grădină în centru, și apoi această cetate devine glorioasă și zice [acolo]: „slava tuturor regilor este adunată în această cetate”, sau „slava tuturor neamurilor este adunată în această cetate”. Deci acum vedeți o tehnologie care este în slujba înfloririi umane și ia ce e mai bun de la oameni și își însușește acestea pentru a se manifesta… și are și ierarhie, ceea ce înseamnă că are naturalul în centru și apoi are artificialul ca să slujească naturalului, am putea spune.
Deci acele două imagini par să reflecte aceste două valuri pe care le vedem și acest tip de idee a unei inteligențe artificiale care va stăpâni asupra noastră sau va vorbi deasupra noastră. Dar există și o persoană secretă care o controlează, chiar și în Apocalipsa. Este ca și cum ar fi o Fiară care o controlează și o face să vorbească, astfel că acum suntem fascinați de ea iar apoi [apare] această altă imagine. Deci nu știu, Jordan, dacă te-ai gândit vreodată la acele două imagini din Apocalipsă ca fiind legate de tehnologie, să spunem.
Jordan: Ei bine, nu cred că m-am gândit la acele două imagini în acest mod specific pe care îl descrii, dar aș spune că munca pe care am făcut-o eu, și cred că și munca pe care ai făcut-o și tu în spațiul public reflectă dihotomia dintre acele imagini și este relevantă și pentru ceea ce a punctat Jim. Adică, cu siguranță ne crește puterea tehnologică și vă puteți imagina că asta ne va crește și capacitatea de tiranie și, de asemenea, capacitatea noastră de [a avea] abundență și atunci întrebarea devine ce trebuie să facem pentru a crește probabilitatea să înclinăm viitorul spre Ierusalim și departe de Fiară. Și motivul pentru care m-am concentrat pe a-i ajuta pe oameni să-și întărească moralitatea individuală, în măsura în care am reușit asta, este deoarece eu cred că dacă rezultatul este rezultatul pozitiv pe care îl evidențiează Jim oarecum, sau rezultatul negativ despre care l-am interogat, cred că asta va depinde de alegerile etice individuale ale oamenilor, la nivel individual, dar apoi cumulativ.
Deci, dacă decidem că ne vom închina la imaginea Fiarei, ca să zicem așa, pentru că suntem fascinați de propria noastră reflecție, acesta e un alt mod de a vedea asta, și vrem să fim victimele propriilor noastre dorințe întunecate, atunci revoluția AI va merge foarte, foarte prost.
Jim: Da!
Jordan: Dar dacă decidem că vom ținti sus, într-un mod pozitiv și luăm micro-deciziile corecte, atunci poate putem valorifica această tehnologie pentru a produce un timp de abundență în sensul în care Jim este optimist.
Jim: Da! Și permiteți-mi să fac două remarci amuzante. Așadar, unul este: cred că va exista un continuum, în sensul că denumirea inteligență artificială nu va avea de fapt niciun sens, deci… Deci indivizii știu lucruri, dar colectiv știm mult mai multe. Da? Și lucrul cu adevărat bun este o societate diversă, cu mulți oameni care urmăresc idei individuale interesante. Avem o mulțime de lucruri, iar mai mulți oameni, mai multă independență generează mai multă diversitate, iar acesta este un lucru bun. Pe când o societate totalitară în care tuturor li se spune să poarte aceeași cămașă este intrinsec plictisitoare. Fiara care vorbește printr-un monstru este ceva în esență anost. Nu? Dar într-o lume inteligentă, unde nu doar că putem avea lucruri mai inteligente, dar care uneori depășesc cu foarte mult capacitățile majorității oamenilor, în căutarea unei varietăți interesante, cred că informațiile și inteligența sunt, în esență, nelimitate. Corect? Iar inteligența nelimitată nu va fi acest lucru strălucitor care spune tuturor ce să facă. Acesta este oarecum opusul inteligenței interesante. Inteligența interesantă va fi mai diversă, nu mai puțin diversă. Iar acesta este un viitor bun.
Iar a doua ta descriere pare un viitor pentru care merită să lucrezi și pentru care merită să lupți. Și asta înseamnă lucruri concrete astăzi. Și este o conceptualizare bună. Eu văd mesajele pe care le învață copiii mei: să nu faci copii, lumea se va sfârși, vom rămâne fără nimic, ești o persoană rea, de ce să mai exiști? Aceste mesaje sunt teribile, adevărul e chiar opusul: mai mulți oameni ar fi mai bine, trăim într-o lume de potențială abundență. Nu? Este chiar în fața noastră. Există atâta energie disponibilă, este chiar uimitor. Este posibil să construim tehnologie fără consecințe ale poluării. Asta se numește externalizarea costurilor. Și știm cum să facem asta. Putem avea tehnologie curată foarte bună, putem face multe lucruri interesante. Deci dacă scopul este diversitate maximă, atunci linia dintre inteligența umană și inteligența artificială pe care o trasăm… Veți vedea tot felul de asocieri cu adevărat interesante și tot felul de lucruri și mai mulți oameni făcând ceea ce își doresc, care este lumea în care eu doresc să trăiesc.
Jonathan: Dar eu am impresia că problema va fi legată în cele din urmă de atenție, adică unde participă oamenii cel mai mult, de ce le pasă oamenilor cel mai mult. Într-un anumit fel ai putea spune la ce „se închină” oamenii. Și în funcție de ce venerează oamenii, acțiunile lor se vor impune în tehnologia pe care o creează, în creșterea puterii pe care o creează.
Jordan: Ei bine, dar dacă ne ghidăm după viziunea negativă și genul de lucruri pe care Jim ni le-a menționat că sunt predate copiilor săi, vă puteți imagina că avem un viitor extrem de sumbru, nu-i așa? Că ființele umane sunt un cancer pe fața planetei, că suntem prea mulți, că trebuie să acceptăm limite forțate de sus relativ la creșterea [populației], că nu sunt destule [resurse] pentru toți, că mulți dintre noi trebuie să plecăm fiindcă sunt prea mulți oameni pe planetă, că trebuie să creștem prețul energiei, astfel încât să nu ardem planeta cu poluarea cu dioxid de carbon etc. Este o vedere extrem de tristă a potențialului din fața noastră. Și deci…
Jim: Da, lumea ar trebui să fie incitantă și viitorul ar trebui să fie incitant.
Jordan: Ei bine, am stat aici [împreună] de aproximativ 90 de minute, împletind atât viziuni despre abundență, cât și viziuni despre apocalipsă și vreau să spun că am fost încurajat, aș spune, de-a lungul deceniilor vorbind cu Jim despre ceea ce face el pe frontul tehnologic și cred că o parte din motivul pentru care am fost încurajat este faptul că eu cred cu adevărat că viziunea lui este ghidată în principal de dorința de a ajuta la realizarea a ceva care să aproximeze o viață mai abundentă și aș prefera să văd oameni pe frontul AI ghidați de viziunea asta care lucrează la această tehnologie. Dar, de asemenea, cred că este util și ce am făcut tu și cu mine în această conversație, Jonathan, atacând prietenește anumite critici cu speranța de a și învăța ceva de aici. Ai ceva ce vrei să spui în concluzie?
Jonathan: Cred că problema este legată foarte direct de ceea ce vorbim deja de un număr de ani, adică cea a atenției, unde se îndreaptă cea mai mare atenție și cred că motivul pentru care sunt mai alarmat, să spunem, decât Jim, este că am observat că, într-un fel, oamenii au ajuns acum, să spunem, să se închine propriilor dorințe… să venereze… și că chiar lucrul ciudat de a se închina propriilor dorințe este ceea ce a condus de fapt la o narațiune anti-umană… știi, această idee ciudată și aproape sinucigașă dorință pe care o au oamenii. Și deci cred că văzând toate astea împreună pe fundalul creșterii puterii, îmi fac griji că imaginea Fiarei este mai aproape de ceea ce se va întâmpla.
Și am impresia că în timpul Covid acel sentiment din mine a crescut de zece ori observând în ce măsură tehnologia a fost folosită, în special în Canada, pentru a instiga ceva ce părea a fi un sistem autoritar. Și deci sunt îngrijorat din cauza asta dar ca și Jim, sincer, deși spun asta, cred că în cele din urmă adevărul câștigă, cred că în cele din urmă aceste lucruri se vor echilibra. Dar, pentru că văd oameni grăbindu-se spre AI, cam ca lemingii care se aruncă de pe o stâncă, simt că este important să tragem alarma din când în când și să spunem că trebuie să ne orientăm dorința înainte de a ne îndrepta spre această putere extremă. Cred că acesta este lucrul care mă îngrijorează și mă preocupă cel mai mult, dar cred că, în cele din urmă, împărtășesc viziunea pozitivă a lui Jim și cred că povestea are un final fericit. Doar că s-ar putea să trebuiască să trecem prin iad înainte să ajungem acolo. Sper că nu.
Jordan: Deci, Jim, tu ce zici? Ce ai de spus în încheiere?
Jim: Acum câțiva ani, un prieten care e de vârsta mea a spus: Oh, copiii care termină facultatea [acum] nu mai știu nimic, sunt leneși, și mă gândeam… Eu lucram la Tesla în acea vreme și noi angajam copii de la facultate iar ei abia așteptau să facă lucruri. Ziceau că e un loc „hands-on”, că e un loc grozav. Și eu le-am spus oamenilor: dacă nu ești într-un loc unde faci lucruri, care crește și creează lucruri, trebuie să mergi în altă parte. Și, de asemenea, cred că ai dreptate, dacă oamenii simt că această tehnologie este productivă, creativă, care este cu adevărat grozavă, vor construi lucruri interesante, iar dacă cred că este un job mizerabil unde doar ajustează algoritmul ca să obțină mai multe clicuri, vor face ceva groaznic, probabil. Și poveștile, tradiția noastră culturală, sunt super utile, atât ca precauție cât și ca motivație pentru ceva bun. Și cred că depinde de noi să facem ceva în acest sens.
Știu că unii oameni muncesc foarte mult pentru a face internetul mai deschis, să se asigure că informațiile sunt distribuite, să se asigura că AI nu devine ceva de genul „învingătorul ia tot”. Și acestea sunt lucruri reale și oamenii ar trebui să vorbească despre ele și ar trebui să se îngrijoreze, dar și partea pozitivă poate fi foarte mare. Și ne-am confruntat cu acest tip de tehnologie… Aceasta este o schimbare mare. AI este mai mare decât internetul. Am spus asta public. Internetul era destul de mare. Și… asta este și mai mare. Este adevărat. Dar posibilitățile sunt uimitoare. Deci…
Jordan: Deci haideți să acționăm împreună și să le folosim?
Jim: Da, într-un fel, am putea reuși.
Jordan: Da!
Jim: Și lumea este interesantă. Cred că va fi un loc și mai interesant.
Jordan: Ei bine, acesta este un ton grozav de optimism cinic pentru încheiere. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care ne urmăresc și ne ascultă și îți mulțumesc și ție Jonathan pentru participarea la conversație. Este foarte apreciată, ca întotdeauna. O să vorbesc cu Jim Keller încă o jumătate de oră pe platforma DailyWire+. Folosesc acea jumătate de oră în plus pentru a trece cu invitații mei prin biografia lor. Sunt foarte interesat de modul în care oamenii își dezvoltă cariere de succes în viață și de modul în care destinul lor s-a desfășurat în fața lor. Așadar, pentru toți dintre voi care vizionați și ascultați care ați putea fi interesați de asta, luați în considerare să intrați pe platforma DailyWire+ și să participați la asta. Altfel, Jonathan, noi te vedem la Miami într-o lună și jumătate pentru a termina seminarul Exodus. Apropo, vom lansa prima jumătate a seminarului Exodus, înregistrat la Miami, pe 25 noiembrie. Deci se pare că e gata.
Jonathan: Da, abia aștept să-l văd.
Jordan: Restul… Da? Da, absolut, și eu sunt foarte încântat de asta. Doar pentru toți cei care urmăresc și ascultă, am reunit un grup de cercetători în urmă cu vreo două luni și jumătate. Am petrecut o săptămână în Miami cu unii dintre cei mai deștepți oameni pe care i-am putut aduna în jurul meu pentru a parcurge cartea Exodul. Am parcurs doar jumătate deoarece s-a dovedit că există mai multe informații decât am considerat inițial. Dar a mers excepțional de bine și am învățat multe. Exod înseamnă “X hodos”, care înseamnă „calea înainte”. Și, bine, asta este foarte relevant pentru toți astăzi, deoarece ne străduim să ne găsim calea înainte prin toate aceste probleme complexe, cum ar fi cele despre care vorbeam astăzi. Așa că aș încuraja oamenii să verifice asta când se lansează pe 25 noiembrie. Am învățat mai multe în acel seminar decât în orice alt seminar în toată viața mea, aș spune. A fost grozav să te văd acolo. Ne vedem peste o lună și jumătate.
Jim, noi vom vorbi mai mult pe platforma DailyWire+ și aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu restul oamenilor din comunitatea ta orientată spre inteligență artificială mâine și să aflu mai multe despre… ceea ce pare o versiune optimistă a unei vieți mai abundente. Tuturor celor care vă uitați și ascultați vă mulțumesc foarte mult! Atenția voastră nu e luată ca „default” și e mult apreciată.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
E bine că se discută posibilitatea ca AI să fie Antihristul, dar discuția nu pune punctul pe i, se rezumă doar la ideea de un AI controlat de un grup de oameni, ori adevăratul pericol constă în Singularitate – un AI care obține independență față de oameni și care se auto-actualizează la infinit într-o explozie de inteligență cu voință proprie dar fără suflet, care va amenința nu doar omenirea și planeta Pământ, ci și întreg Universul.
OpenAI (compania părinte a ChatGPT) a anunțat deja că scopul lor e să lanseze o versiune capabilă de self-update (auto-actualizare). Aia va duce la Singularitate cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, iar pericolele evidente pot fi ușor deduse citind pe Wikipedia ce presupune Technological Singularity și făcând legătura cu profețiile biblice. Va fi practic un fals Dumnezeu, Antihristul profețit, care ne va satisface toate plăcerile și ne va vindeca toate durerile, va crea acea abundență materială de care discută domnul optimist în clip, dar ne va pierde sufletele (Pământul nu e pentru desfătări lumești, e pentru mântuirea sufletelor, și observ că niciunul dintre cei invitați nu menționează asta, toți discută de parcă scopul nostru aici e abundența materială și succesul economic în capitalism).
Iar numele Singularității ne spune totul: „singularitate”, adică exact opusul Trinității.
Interesant. Se pare că e un extract dintr-o emisiune de 90min. M-am uitat în treacăt, emisiunea face parte dintr-o serie întregă de emisiuni și interviuri despre „tehnologia vs viitor în lumina trecutului”…vast subiect.
Singularitatea e o ipoteză a unora. Mi se pare că seria Terminator se bazează pe ideea asta. Mie mi se pare altceva…să vă zic o poveste:
Trăia odată intr-o mânăstire (catolică) un papagal vorbitor. Tot stând el pe la slujbe și discuții, ajunsese să recite bucăți din evanghelie și rugăciuni, uimind pelerinii care vizitau mânăstirea. Despre acest papagal vorbitor s-a auzit până la papă, acesta voind să vadă minunăția cu ochii lui. Astfel i-au trimis papagalul … cu o trăsură și o corabie. Pe corabie papagalul a auzit înjurături și cântece marinărești „de dulce.” (Binențeles că le-a asimilat înlocuind vorbele de duh de mai înainte) Vă las să vă imaginați surpriza papei când a întâlnit papagalul.
După mine inteligența artificială e un mega papagal electronic. Depinde ce îi dai să învețe și unde îi zici să se ducă. Lucruri făcute de mâini omenești, Urechi are dar nu aude, ochi are dar nu vede, căci nu este duh în gura lor