Citiți rubrica din această săptămână – „Întrebări și răspunsuri” – alcătuită din comentariile selectate de pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Am primit multe întrebări, iar răspunsurile pe care le-am scris sperăm să fie de folos unui număr cât mai mare dintre cititorii acestei rubrici de pe site-ul nostru.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Ca să ne aducem aminte de faptul că Dumnezeu e la cârmă.
În general da, însă nu cu amănunte pentru că diavolul ne spurcă mintea și ne poate împinge în aceleași păcate și/sau în deznădejde.
Tot timpul este valabilă iubirea de vrăjmași.
Toți psalmii sunt folositori. O să înțelegi în timp mai mult – niciodată în totalitate; doar în rai se va întâmpla asta.
Asta e smerenia. Cere-o de la Dumnezeu și mult te vei folosi. Fă ascultare pentru Dumnezeu și vei ajunge încet-încet acolo.
Spovedanie, rugăciune și osândire de sine.
„Tatăl nostru” și „Doamne Iisuse…” pe metanier.
Ne rugăm și întrebăm în jur cine este duhovnicesc. După aceea vedem cine ne odihnește. Încercăm.
Da, însă nu din cauza ta ci din cauza iubirii dumnezeiești.
Sigur sunt eretice. Pentru dezvoltare spirituală vezi Avva Dorotei și Sf. Ioan Scărarul (Filocalia 9) sau Ioan Ianolide – „Întoarcerea la Hristos”. De asemenea, vezi toate cărțile Sf. Paisie.
Irațional este atunci când trebuie să credem o informație împotriva rațiunii noastre fără ca sursa informației să-și dovedească raționalitatea. Acel „Crede și nu cerceta” din Coran.
Supraraționalitatea este atunci când trebuie să credem o informație sau un fapt împotriva rațiunii noastre când însă sursa informației își dovedește raționalitatea și, mai presus de asta, puterea de a acționa suprarațional. De exemplu, Dumnezeu ne spune „cine are două haine să dea o haină unuia care nu are”. Și alte porunci care sunt raționale. Odată ce acceptăm înțelepciunea acestor porunci, Dumnezeu ne arată și minuni care nu pot fi explicate rațional, însă produc efectele pe care Acesta le pretinde că le vor produce. De aici, mai departe, ne dă și porunci supraraționale – „Iubește pe vrăjmașii tăi” – pe care trebuie să o facem pentru că știm pe baza rațiunii noastre, prin inducție din celelalte două etape anterioare, că această poruncă va avea efectul bun pe care Dumnezeu ni-l promite.
Să ne gândim la veșnicia noastră și că dacă ajungem în rai ne vom întâlni cu toți acolo.
Da, din cauza patimilor. Din cauza păcatelor – nu atât a culturii; da – și asta.
Cel care iubește mai mult e mai mare. Milostenia este dovada iubirii.
Da și nu numai: diavolul ajută dând o excitare, o exaltare care atrage pe cei neîntăriți în viața duhovnicească.
Cu program duhovnicesc constant. Să nu primim gândurile la început când apar. Curaj!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
8 Comment
Draga Părinte,
Vă rog frumos să-mi spuneți dacă, pe parcursul unei zile, putem să alternăm formele Rugăciunii lui
Iisus (de ex. forma scurtă când ne rugăm cu metanierul si cea completă in restul zilei) sau e mai bine să folosim întotdeauna forma scurtă („Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă”)?
Mulțumesc !
Doamne ajută !
E cel mai bine să fim constanți.
Doamne ajută!
Cred că la intrebarea „Părinte, cum putem trece peste suferința provocată de lipsa persoanelor care nu mai fac parte din viața noastră?”,
durerea provine de la rudele de care stim ca au murit nespovedite, cu sanse slabe de mantuire, nebotezate, eretice sau necredincioase, etc.
Cum putem, Parinte, sa ne gandim veseli la viitor cand fiecare dintre noi avem astfel de rude?
Chiar daca ajungem in Rai si ei sunt in Iad vom putea fi fericiti?
Sau trebuie sa ne lepadam de amintirea dureroasa a lor, asa cum ne indeamna Mantuitorul (parafrazez):
„Cine iubeste pe mama sau tatal sau mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.” ?
Mulțumesc.
Sărut mâna, Părinte, dacă am Noul Testament cu Psalmii, îi pot citi și de acolo, ținând cont de împărțirea lor în Catisme, sau e bine sa citesc din Psaltire separat?
Mulțumesc
Se pot citi și de acolo.
Doamne ajuta
Dragi părinți locuiesc în Italia in zona unde locuiesc este doar un preot am fost și m-am spovedit pentru prima oară în viața mea la dânsul dupe ce am făcut-o mia dat un canon și mia spus că nu poate să mă inpartasasca pt că nu sunt cununat cu femeia cu care trăiesc împreună de 4 ani aproape,problema este că ea nu își dorește să ne căsătorim ma tot amână.
In situația asta eu nu am dreptul să mă împărtășesc nici o data???
Nu, decât dacă trăiți în curăție trupească, ca frații – ceea ce nu cred să se întâmple.
Dupe cum spunea părintele Vlad eu sunt un suflet bolnav și în unele cazuri pt a salva sufletul se poate face excepție,oare eu nu asi putea beneficia de o excepție pt că nu e din rea voință eu chiar îmi doresc.
Fără sa arunc vina pe ea ea să convertit la catolici înainte sa fim împreună și nu vrea sa se întoarcă la ortodoxie,spune că nu simnte să se întoarcă.
O iubesc nu pot să mă despart de ea în plus are și fiul bolnav de autism care sa atașat de mine.
Cum ar trebui sa procedez