Egoismul – marea patimă ce ne luptă pe fiecare dintre noi. Date fiind consecințele distructive ale acesteia, este foarte important să știm cu ce se hrănește egoismul, de unde provine, unde se ascunde.
Ascultați un cuvânt scurt și expresiv al părintelui Haralambie Papadopoulos pe această temă pentru a afla.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Să știți că egoismul aduce căderea. Și egoismul, iubirea de sine, narcisismul sunt ca Hydra – [n.tr. monstru din mitologia greacă cu multe capete] – are capete, [ramificații] incredibile. De pildă, unul poate să postească – care e un lucru plăcut Domnului, nu? E ceva foarte frumos, binecuvântat -, dar postul lui poate conține mult egoism. Poate face milostenie pentru a plăcea mult oamenilor. Poate cultiva, de exemplu, iubirea de străini pentru a primi laude din partea oamenilor. Poate să poarte haine sărăcăcioase ca să facă pe ascetul și smeritul. Ei? Poate să facă pe mărturisitorul credinței și să aibă în interior o aroganță și o mulțumire se sine incredibilă.
Luați aminte! Toate acestea pot fi ascunse! Nici el însuși nu le poate percepe. Pot fi părți inconștiente ale sinelui său și diavolul îl poate juca pe degete, iar el nici măcar nu poate băga de seamă. Și poate să creadă că este mărturisitor al credinței, ascet, corect și desăvârșit, însă, în realitate, să se afle foarte jos. Aduceți-vă aminte de fariseu! Fariseul le face pe toate perfect: milostenie, rugăciune. Totul era perfect și, cu toate acestea, nu se coboară îndreptat din templu. Cine face aceasta? Cel care nu face nimic, dar o acceptă – vameșul. Și se bate cu pumnii în piept și spune: „Eu sunt un ticălos!” Eu nu spun că nu sunt, nu mă prefac a fi ceva ce nu sunt. Nu port o mască, nu joc un rol! Sunt eu însumi, un ticălos! Și exact pentru că sunt un ticălos și sunt fără conținut și gol, am nevoie de Dumnezeu. Cum să intre Dumnezeu la celălalt? Că este plin de egoism! Cum să locuiască Dumnezeu într-o inimă ce crede că le-a rezolvat pe toate? Se simte plin. Ca să treacă lumina printr-un zid compact este nevoie de o fisură, de o spărtură. Ca să treacă lumina e nevoie de o fereastră. Dacă nu ai o fisură, să te fi zdrobit, nu intră lumina. Dacă ești dur ca un zid, pe unde va pătrunde în tine lumina Domnului? Dacă egoismul tău, încăpățânarea ta, mulțumirea de sine sunt atât de compacte, pe unde va pătrunde Duhul Sfânt și harul?
Spunea Sf. Paisie într-un mod caracteristic: „Știi ce este egoismul? E ca și cum ai pune un material izolant în acoperișul unei casei.” Pe unde va pătrunde [harul]? Te izolezi, te însingurezi, îngheți [sufletește]. Fiți atenți! Egoismul este ascuns – de cele mai multe ori. Nu e vorba de egoismul arătat, cel de-a stânga. E vorba și de egoismul de-a dreapta, care se înfățișează îmbrăcat frumos și-ți spune că ești postitor, că te rogi, că mergi la biserică, că faci milostenie, că ești mărturisitor – acum avem mulți de felul acesta. Tu ești mărturisitor, tu ești așa și pe dincolo… Te umfli în pene, se mărește foarte tare egoismul tău și ce vine apoi? Vă voi spune ce vine. Urmează căderea. Căderea! „Oricine se înalță pe sine se va smeri!”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Parinte, de acord cu tot ce spune pr Haralambie aici. Totusi, intotdeauna primul gand/impuls cand faci binele este bun. Nu stai sa te gandesti de ce il faci. Pur si simplu il faci. Vezi pe cineva ca se zbate in lipsuri, nu stai sa te gandesti ca vei primi laude dupa. Il ajuti. Ca asa simti. Pe urma isi baga dracul coada. In cazul acesta, inteleg ca se cam pierde toata osteneala, corect? Ce va socoti Dumnezeu in marea Lui milostivire pentru noi? Va socoti primul nostru gand sau mandria de dupa? Si atunci, mai are sens toata zbaterea? Cu atat mai mult cu cat ni se spune ca dupa inaltare vine caderea( foarte adevarat!). Mai bine nu intreprinzi nimic, ca sa nu ai motiv de inaltare si astfel eviti si caderea (vatamarea) care ii urmeaza.
Iertați mă că vă răspund și eu…dar este normal gândul mândriei după. Normal în sensul că diavolul îl aduce. Dar un simplu gând nu este păcat dacă nu îl primim . Când vine trebuie să îl alungăm , și zicând rugăciunea inimii. Vrăjmașul ne aduce multe gânduri ,dar trebuie să avem atenție… și eu credeam că pentru că aveam un gând păcătuiam, și o dată aceasta m a dus la deznădejde aproape…. așa că m am dus să mă spovedesc .. și încetul cu încetul am înțeles,am citit cum este cu gândurile. Este o luptă continuă care nu se sfârșește dar care trebuie mereu menținută cu Harul bunului nostru Dumnezeu.trebuie să îl cerem și să avem răbdare
Sărutăm dreapta Părinte?
Oare ce fel de egoism este acesta la mine Părinte drag?
Mă supăr atunci când duhovnicul meu nu mai răspunde atunci când am mici probleme dar a răspuns mereu când problemele au fost mari.
Dacă suntem egoiști atunci când facem asceză atunci nu ar fi mai bine să fim liberi … așa cum sunt ceilalți în afara ortodoxiei?
Fără duhovnic și canon mai poate omul să se mântuiască?
Doamne ajută Părinte!
Mereu am tendința de a ,, păstra ” unele persoane(mai ales pe cele care m-au ajutat) în viața mea, chiar dacă ele au decis sa plece.
Am încercat să scap de acest egoism, dar nu reușesc nicicum.
Iertați îndrăzneala mea
Binecuvântați Părinte!
Doamne ajuta părinte. Daca bariera dintre bine și rău e atât de fină ca și atunci când faci un bine de fapt se pare că e rău din cauza altor gânduri, și dacă și preoti și călugări pică, pai noi ceilalți cum facem? E frumos să vorbești sa zici pilde dar daca omul de rand nu le înțelege nu știe cum să nu izoleze casa aia așa cum zice acolo. Luminati-ne părinte că suntem care vrem sa fim buni sa rămânem langa Dumnezeu in vremurile astea grele.