Vă prezentăm un foarte bun interviu cu părintele Zaharia Zaharou luat de părintele Constantin Coman despre isihasm și despre tradiția ortodoxă. După aceea, ca de obicei, vă prezentăm sinteza săptămânii.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Ieșit pe ecranele Rusiei în august 2015, este primul lungmetraj animat rusesc dedicat în întregime unui sfânt și primul lungmetraj de animație misionar ortodox.
Bineînțeles că Nașterea, așa cum spuneam, creștinii de pe calendarul nou o prăznuim pe 25 decembrie și creștinii de pe calendarul vechi pe 7 ianuarie, dar în fond este aceeași dată. Diferă doar mineiul, adică o carte de slujbă în care prăznuim ziua și sfântul și există această diferență.
Dar uitați-vă în Sfântul Munte Athos avem calendarul vechi, dar Sfântul Munte Athos se află sub canonicitatea Patriarhului ecumenic Constantinopolul care are calendarul nou.
Părintele Teologos: Da și este episcopul nostru direct.
Pr. Ioan Meiu: Și este episcopul direct și nu arată nicio diferență și nicio ură și nicio sfâșiere, schismă – în greacă, așa cum Petru al Alexandriei L-a văzut pe Mântuitorul cu cămașa ruptă. Noi nu am rupt nimic pentru că am păstrat unitatea prin sfințirea episcopilor până la apostoli.
Păstorii au fost chemați de înger să vadă Nașterea Domnului pentru că privegheau și erau trezvitori cu ei și cu cele ce le erau date în grijă. Trebuie să urmăm exemplul pentru a se naște Domnul și în noi.
Vizionați un reportaj cu fotografii și axionul Nașterii Domnului cântat de părinții de la Schitul Lacu la sărbătoarea Nașterii Domnului, 2022.
(…) paza să nu cazi niciodată în deznădejde! Că asta-i biruința diavolului. La asta trebuie să te gândești. Adică L-ai pierdut pe Hristos. Așa cum spunea doamna Aspazia, să-L ținem pe Hristos cu amândouă mâinile lipit de noi că nu El se depărtează de noi. Noi ne îndepărtăm de El prin păcatele noastre, prin gândirea noastră.
Dacă I-am fi dat mână liberă în viața noastră lui Dumnezeu, Care este foarte nobil, nu deschide cu forța uși. Bate și așteaptă să Îi deschizi. Și dacă Îi închizi iarăși ușa, iese afară din nou. Apoi bate din nou și Îi închizi din nou ușa. Îi spui: „Vino puțin.” Apoi Îl dai afară din nou. Dumnezeu ne face multă ascultare cu adevărat. Mă uimește acest lucru! Dacă am fi spus: „vremea este a lucra Domnul”, am fi trăit minunea în continuu, la nesfârșit. Și atunci nu am fi avut multe îndoieli și multe probleme lăuntrice. Lucrurile ar fi decurs lin și frumos.
Moartea care este simbolizată prin afundare… trebuie să înviem prin ridicarea din apă și ca să nu înviem tot în singurătate, ridicarea din apă și, deci și afundarea este întreită. Chiar și cuvântul „botez” – βάπτιση în greacă – înseamnă afundare, scufundare. Vedeți că botezul este intrarea, afundarea în unitatea de viață făcătoare și eliberarea de sub imperiul singurătății. Această trecere de la moarte la viață este simbolizată și mai accentuat de apa în care suntem „omorâți” afundați și din care ieșim adică înviem.
Nicio asceză, nicio reușită sau ispravă duhovnicească nu poate să-L oblige pe Dumnezeu să vină în viața noastră și să ne dăruiască, prin trăire, experiența prezenței Sale. Nu putem să-L forțăm. Doar Acela va hotărî cum, în ce măsură, și când va veni la noi. Altfel, nu am fi vorbit de o relație, ci de un regulament care aduce rezultate. (…) El nu se câștigă, ci Însuși se dăruiește acolo unde se odihnește. Adică, în cei smeriți.
Noi acum urmărim mintea, ținem mintea trează și urmărim: ce este ceea ce a venit acum în minte? Este ceva irațional? Atunci spunem: „Înapoia mea, satano! Noi suntem oamenii lui Hristos.” Respingem iraționalul și astfel evităm disperarea, păstrăm mărturisirea și ne îndreptăm spre reușită. Fiindcă nu am acceptat iraționalul. Ai înțeles? Aceasta este poziția noastră, una mărturisitoare. Ai înțeles? Să fim atenți la minte fiindcă dacă în mintea noastră deschidem un dialog cu ceea ce este irațional și consimțim, atunci ce mai rămâne?
(…) imnografia e darul lui Dumnezeu. Nu este un produs al invenției omenești. Ca imnele să fie desăvârșite, așa cum se cade trebuie să fie scrise cu inspirația Duhului Sfânt.
Să gândească bine conducerea țării noastre ce face, ca să nu fie mai târziu blestemați de nepoți și de strănepoți pentru ceea ce au făcut și să-și piardă și sufletul! Să se gândească bine și să se ancoreze mai mult în Dumnezeu cu toții, pentru că fără Dumnezeu nu facem nimic, suntem pierduți! Toată nădejdea noastră este în Dumnezeu, în Maica Domnului, în Sfinți! Avem psalmul care ne spune: ”Nu vă nădăjduiți spre boieri, spre fiii oamenilor întru care nu este mântuire!”.
(…) noi trebuie să ne judecăm pe noi înșine și faptele noastre. Și atunci când vedem păcatele noastre, nu le vom mai vedea pe ale fratelui.
E nevoie de multă atenție. Să nu-ți permiți niciodată să rănești prin cuvânt pe aproapele. Și dacă o faci, să-ți ceri iertare! Și chiar de va fi nevoie să spui ceva, să o faci în modul cel mai frumos. Să găsești un mod de a spune prin care celălalt se va îndrepta. Însă să nu-i omori inima, să nu-i scoți sufletul.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Valoros interviul cu părintele Zaharia Zaharou. Foarte valoros, foarte, foarte valoros pentru mine. Sărumâna.