Sfântul Gherasim Mikraghianitul sau Sfântul Gherasim Imnograful a fost de curând canonizat de către Biserica Ortodoxă.
Ascultați-l într-un scurt clip în care sfântul ne explică modul în care acesta își compune imnele.
Marți, 10 ianuarie 2023, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat decizia trecerii Cuviosului Gherasim Mikraghiananitul în rândul sfinților.
Preacuviosul imnograf Gherasim Mikraghiananitul (1905-1991) a viețuit în Sfântul Munte Athos la Schitul Sfintei Ana, mai exact la Sfânta Ana Mică, la chilia Cinstitului Înaintemergător.
Atras de poezia liturgică și manifestând o harismă deosebită în această direcție, părintele Gherasim a compus o operă imnografică de mare anvergură, comparabilă cu cea Sfântului Roman Melodul. Acesta a compus numeroase acatiste, canoane (paraclise), condace, tropare, slujbe întregi ale sfinților și sinaxare complete pentru sfinții recent canonizați. Multe dintre compozițiile sale au fost incluse de către autoritățile bisericești în serviciul liturgic, numeroase alte lucrări inedite rămânând însă în manuscris.
A trecut la Domnul în chilia sa în dimineața zilei de sâmbătă, 7 decembrie 1991, fiind în vârstă de 86 de ani.
(necrologul preluat de la Doxologia.ro)
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Desigur, dragii mei! Să vă spun! În primul rând, vreau să vă spun că imnografia e darul lui Dumnezeu. Nu este un produs al invenției omenești. Ca imnele să fie desăvârșite, așa cum se cade trebuie să fie scrise cu inspirația Duhului Sfânt. Vreți să vă spun cum compun eu imnele care după ce le compun se folosesc la Slujbe?
După ce citesc viața Sfântului pe care urmează să-l cinstesc, ce sfânt este, ce cuvios este, ce ierarh sau ascet, o să țin în mine, în inima mea, în mintea mea datele esențiale ale vieții acestuia care folosesc la obținerea unei imagini mai complete a întregii vieți. Stau la smeritul meu birou, după cum ați văzut și după ce mă contrez înăuntrul meu și mă separ de toate relațiile, zgomotele și grijile lumii din afară și fac o rugăciune fierbinte atunci pe loc către Dumnezeu, către Mângâietorul și către sfântul pe care o să-l cinstesc și o să mă străduiesc să-mi imaginez pe sfântul respectiv cum se luptă duhovnicește. Îl am în față pe sfânt, în imaginația mea și din luptele sale, din virtuțile sale, din lucrările sale duhovnicești, din minunile sale pe care le face și le trăiește și din darurile pe care le are de la Dumnezeu o să-mi iau materialul și astfel compun imnurile.
Din fericire, cu harul lui Dumnezeu, mi s-a dat o libertate și compun cu multă larghețe imnurile. Imnurile sunt adoptate de către Biserică prin aprobarea Sfântului nostru Sinod.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Iertați!
Aveți idee când va avea loc proclamarea?