Uneori lucrurile sunt spuse frontal. Alteori – cu subînțeles. Mai există și o altă categorie în care chiar dacă lucrurile sunt spuse frontal, cu date, dacă suntem atenți vedem că în spate, totuși se ascunde altceva: ce se întâmplă cu civilizația departe de Dumnezeu.
Urmăriți acest material pentru a afla.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
J.P.: Bine, vedem această întoarcere către o abordare mai conservativă în diverse locuri din lume care are loc concomitent. Se întâmplă în Italia. Arată că se va întâmpla și în Franța. S-a întâmplat în Suedia în toate domeniile. Iar acum cu schimbarea de după alegerile intermediare [din SUA] apare că se va întâmpla și în Statele Unite. Deci este o oportunitate pentru conservatori de a veni cu o viziune alternativă, una care așteaptă să se focalizeze pe responsabilitate. Ceva care să fie o replică a dreptei la zgomotul constant al stângii cu privire la drepturi. Deoarece, într-un anumit sens, drepturile sunt obținute în detrimentul altcuiva. Nu te poți concentra numai pe drepturi, deoarece drepturile fiecărei persoane reprezintă o responsabilitate colectivă sau, hai să zicem, individuală.
O altă problemă pe care ai adus-o în discuție este aceea a demnității muncii și a serviciilor [publice], iar dacă este vorba numai de drepturi și de nici o responsabilitate, pentru că motivația în viața noastră este în fapt bazată pe responsabilitate, atunci tot acest zgomot pentru drepturi îți face viața lipsită de sens. Iar aceasta este ceea ce îmi atrage atenția ca are șanse mari să se întâmple, având în vedere că sensul cel mai înalt este acela de a te sacrifica tu însuți. Să ai un țel este să mergi și să faci ceva corect. Nu numai să te miști în cerc și să aștepți, eventual, la un cadou oarecare, ci să te străduiești să mergi înainte pentru a obține ceva ce merită și care întotdeauna intră în domeniul responsabilității.
Cum definim dreptul unui om?
Johnny Bigger (J.B.): Cred că atunci când vine vorba de stânga și dreapta, când vine vorba de drepturi, stânga și dreapta au vederi fundamental diferite. Dreapta zice că ceea ce este [stipulat] în Declarația de Independență este adevărat și anume că drepturile ne sunt oferite, urmare a faptului că suntem creați după chipul lui Dumnezeu; drepturile ne sunt oferite deoarece ne sunt date de Dumnezeu, iar drepturile noastre evidențiază responsabilitățile noastre. Avem drepturi care ne deschid nouă câmpuri de acțiune unde putem să ne facem datoria.
Știi ceva? Avem dreptul de a ne urma propria conștiință, spre exemplu. Dar ce înseamnă asta? Hai să zicem că sunt obligați să urmăm adevărul iar așa cum simțim asta, așa înțelegem și adevărul. Așa cum Lincoln a zis: „Voi urma dreptatea așa cum Dumnezeu îmi va da mie să văd dreptatea.” Aceasta înseamnă drepturile, care înseamnă și responsabilitate. Aceasta este perspectiva drepturilor. Părerea noastră, a conservatorilor, este aceea a responsabilității drepturilor. Perspectiva stângii este aceea că drepturile sunt privilegii oferite de către stat, și, în consecință, statul are nevoie de a-și extinde puterea ca astfel să-ți ofere ție mai mult drepturi.
Ce mesaje se transmit oamenilor?
Iar problema cu asta, Jordan, este aceea că mesajul adevărat transmis oamenilor este acela că „tu ești slab și ai nevoie de ajutor de la stat. În mod fundamental ești slab iar statul te va ajuta dându-ți toate aceste lucruri și va avea grijă de tine prin oferirea tuturor acestor drepturi.” Conservatorii le zic: „Nu ești slab, ești puternic. Ai capacitatea în tine însuți de a face ceva, de a schimba lumea, de a aduce o contribuție la societate. Haideți să ne trezim și să trecem la treabă. Haideți să facem ceva împreună. Haideți să ne ridicăm și să ne oferim pe noi înșine pentru un obiectiv mai mare decât fiecare dintre noi.” Să luam aminte la diferență. Este una fundamentală, și are ca rezultat aplicarea de politici [publice] diferite. Vrei să întărești oamenii, să meargă și să-și asume responsabilitățile, să preia mai multă responsabilitate, să fie capabili de a face mai multe pe cont propriu, ori vrei ca guvernul să aibă grijă de tine în timp ce același guvern reformează societatea în mod fundamental?
J.P.: Ei bine, presupun că depinde de felul în care îi privești pe oameni, de sunt aceștia victime sau cetățeni. Dacă aceștia sunt victime, atunci trebuie să se remedieze opresiunea, iar asta necesită o autoritate centrală care să facă asta. Bineînțeles, că aceasta implică existența unui clopoțel de alarmă. Dar unde în lumea asta poți să ai încredere într-o instituție centrală când ai orice motiv ca să n-o faci. Ca alternativă, ai putea zice că viața este dificilă, nu te poți îndoi de asta. Iar unii oameni sunt mai nepricepuți decât alții, în diverse situații. dar asta nu înseamnă că nu poți să faci ceea ce poți mai bine în slujba ta și să-ți găsești scopul în viață prin lupta împotriva aceea ce te încătușează. Iar aceasta este ceea ce mă frapează ca un adecvat mesaj de marketing, în special pentru bărbații tineri.
Ce spun datele statistice?
J.B.: M-am uitat la situația dificilă a bărbaților din America. Când analizezi datele [statistice] observi că tot mai mulți bărbați renunță la serviciu, tot mai mulți renunță la școală. Haideți să ne uităm la unele cifre. Comparativ cu anul 1965, în Statele Unite, există 500 % mai mulți bărbați care nu sunt capabili de muncă, trebuie să subliniez, care nu sunt capabili de muncă, au vârsta de muncă dar nu sunt incluși pe piața muncii. Acesta înseamnă că în comparație cu anul 1965, cu 500 % mai mult din bărbații de ziua de azi nici măcar nu-și caută un loc de muncă! Această cifră este uluitoare. Când te uiți la numărul bărbaților care urmăresc să absolve un liceu sau o facultate. [Numărul] se prăbușește. În momentul de față în Statele Unite se înregistrează o proporție de 60:40 în favoarea femeilor în privința înscrierii la facultate, ceea ce este minunat. Minunat pentru femei!
J.P.: Este minunat pentru femei dacă nu se uită după un bărbat, în care caz nu mai este așa de minunat. Am citit statistici recente care sugerează că atunci când raportul ajunge la 65/35 în favoarea femeilor, acestea vor înceta și ele să se mai ducă la școală!
J.B.: În curând vom afla deoarece tendința este ca participarea bărbaților să scadă. Atunci când te uiți la rata de sinucideri la bărbați, sau la rata consumului de droguri la bărbați, toate acestea sugerează existenței unei patologii, sau a unei serii de patologii care îi deprimă pe bărbații din Statele Unite, și, în mod special, pe bărbații tineri. Cred că aceasta este una dintre cele mai mari provocări pe care o trăim ca societate. Deci, vreau să mă gândesc la asta, doresc să-mi fac partea mea și să spun ceva constructiv despre asta.
Care sunt marile probleme?
Cred, Jordan, că una din marile chestiuni aici este aceea că bărbații nu mai au prea des aceea viziune a vieții pe care ar fi putut-o avea. Și li se spune fără încetare, așa cum ai afirmat și tu cu un minut în urmă, din momentul când intră în școală că sunt o cauză a problemei. Iar dacă încearcă să facă ceva și să-și aducă contribuția în acest fel la [mersul] societății, să încerce ceva și să-și exercite astfel vreun rol de conducere, în orice domeniu al cunoașterii, li se spune că susțin patriarhatul, contribuie la dezastrul climatic și că participă la nedreptățile sistemice din Statele Unite. Acesta este mesajul constant care se transmite bărbaților. Și cred că acesta este fundamental greșit. Cred că ar trebui să le spunem ceva cu totul diferit la bărbați. Ar trebui să le spunem că această țară are nevoie de voi, familiile voastre au nevoie de voi, vecinii voștri au nevoie de voi, că puteți să construiți o lume mai bună, și că sunteți născuți pentru a face asta.
Ce spune Sfânta Scriptură?
La ce am vrut să fac trimitere în carte a fost să mă duc în urmă, cu mult timp în urmă, chiar la început, la „Facere”, în Biblie, să văd ce a fost la început, idea fundamentală, și să verific care a fost menirea bărbatului [pe Pământ]. Iar dacă te uiți în Cartea Facerii, atunci când Dumnezeu îi spune lui Adam ce are de făcut, constați că misiunea lui Adam a fost să lucreze cu El pentru a construi lumea, să-L ajute pentru a o face perfectă și s-o aducă la perfecțiune; fără a intra în detalii prea adânci aici, dar așa cum știi și tu, în „Facere”, [capitolul] 1 și 2, Grădina Raiului se aseamănă în multe feluri cu un templu. Este un templu în care locuiește Dumnezeu și în care locuiește și Adam, și Eva, cooperând și lucrând cu El. Acesta este un simbolism. Care ce vrea să arate? De la Adam se așteaptă să lucreze cu Dumnezeu pentru a face restul lumii un templu, să extindă Grădina Raiului și, dacă vrei, să construiască o lume minunată, să clădească o lume cum ar putea să fie, să aducă lumea la perfecție și să lucreze cu Dumnezeu pentru asta. De asta evoc acum că este cu adevărat o chemare înaltă care sugerează că, uau, bărbatul poate fi esențial în viață noastră și că bărbatul are o chemare înaltă în această viață. Aceasta este viziunea pe care ai putea-o împrumuta și tu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Să încerci să afli cum este lumea urmărind părerile unora de pe internet, mi se pare foarte periculos.
https://www.contributors.ro/biserica-la-vremea-deosebirii-duhurilor/
Anul nou cu sănătate, cele bune să se adune, cele rele să se spele!
Mă dau și eu cu părerea.
Pe vremuri politica era făcută de un suveran care încerca să facă voia lui Dumnezeu (sau ceea ce credeau ei că e Dumnezeu). Așa aveam regi/împărați și monarhii mai mult sau mai puțin absolute. Între timp l’am omorât pe Dumnezeu, am mazilit suveranii și am inventat social-democrația. Deci acum politica e făcută de grupări cu responsabilități limitate, care se iau după o linie politică, sau o viziune a binelui comun. Așa avem stângiști progresiști, dreptaci conservatori, ecologiști anti-oameni, centrişti pe extreme etc. Toți ne promit raiul pe pământ, 1000 de ani de pace și prosperitate dacă votăm pentru ei. Și cetățeanul liberat de obscurantismul trecut și luminat de știință pe YT alege pe cel mai breaz. Vin ai noştrii, pleacă ai noştrii noi rămânem toți ca ….
JP face parte dintr-un curent împotriva rătăcirile stângiștilor progresiști americani. El zice bine ce zice… dar e cum ar băga benzină bună într-o mașină care a luat-o de mult pe râpă…
De n’ar zidi Domnul casa ….De n’ar păzi Domnul țarina.
Iertăciune dacă v-am necăjit