Înainte de sinteza săptămânii vă oferim un interviu clasic pe care Cristi Bumbenici l-a luat părintelui Pimen Vlad în care părintele Pimen vorbește despre fericirile monahilor athoniți și despre ce înseamnă a fi monah.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Cu ocazia Crăciunului vă oferim pastoralele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei precum și un potpuriu de muzică legată de această sărbătoare sfântă – singura sărbătoare creștină care mai are impact în toată creștinătatea și dincolo de ea.
Deci credința este esențială pentru menținerea omului cu mințile întregi. (…) Adică omul în cadrele credinței trebuie să se lupte și mai ales foarte decis: că da, pe mine mă ajută Dumnezeu și dacă sunt în ascultare, dacă sunt în voia lui Dumnezeu, dacă simt iubirea înăuntrul meu, mă duc înainte pe calea asta cu nădejde, cu foarte multă nădejde.
Un mesaj: să nu uitați să iubiți! Să nu uitați să iubiți în Hristos! Este foarte important. Dumnezeu iubire este și dacă nu iubim, nu suntem în Hristos.
Bradul a fost adus în creștinism pentru multe simboluri vizuale pe care le avea. Există o poveste a unui fel de război între copaci care a avut loc în jurul secolului al VIII-lea, cu un Sfânt Bonifaciu, care a sosit în Germania și, vrând să-și întărească puțin argumentul, a tăiat un stejar sacru care era venerat ca idol de către păgânii locali. Voia să le demonstreze că nu aveau de ce să se teamă, că el o poate face și nu i se va întâmpla nimic. Și nu i s-a întâmplat nimic, a fost bine, iar din rădăcinile stejarului tăiat a crescut un brad. Și acest brad a fost văzut ca un simbol al creștinismului.
Ce vă bucură astăzi?
Speranța. Și vreau să vă spun un lucru care mi-a dat o bucurie imensă. Eu sunt convinsă că Binele va triumfa. Dar când și prin ce chinuri va trebui să trecem ca să ajungem la el. L-am întrebat pe tata, tata fiind preot, fiind și el închis. L-am întrebat: – Tata, de ce este atâta ură împotriva poporului ăstuia? Și ură din afară și ură dinăuntru.
Și tata a răspuns: – Pentru că poporul acesta are un rost. Și rostul și-l va îndeplini.
(…) ca și creștini, nu suntem chemați doar să ne îmbunătățim comportamentul exterior. Suntem chemați să ne reînnoim lăuntric, să ne transformăm, să ne sfințim relativ la ceea ce suntem, să curățăm partea dinăuntru a paharului – așa cum Hristos a spus atunci când s-a adresat fariseilor. Pentru că atunci când se curăță lăuntric relativ la ceea ce este el însuși atunci acest lucru se va exprima în cuvintele sale, în faptele sale, în alegerile sale, în ceea ce transmite celorlalți, ș.a.m.d.
(…) eu sper să nu fie validat marele inchizitor, apropos de cărți. Din Dostoievski… Fraților, citiți „Frații Karamazov” dacă vă țin balamalele. Acolo este un capitol fulminant numit Marele inchizitor în care se povestește o a doua ipotetică venire a Mântuitorului pe pământ. Nu se dă numele, dar toată lumea își dă seama că e vorba de Hristos și Îl prinde marele inchizitor și urmează să fie a doua zi ars pe rug. Acolo, marele inchizitor face un monolog de fapt fulminant: Îi aduce toate acuzele posibile Mântuitorului, toate acuzele posibile, printre care Îi spune exact și faza asta, ceva de genul ăsta: Tu ai venit să aduci oamenilor fericire și libertate, ce să facă oamenii cu libertatea? Ei n-au nevoie de libertate. Ei au nevoie să fie conduși, asta au nevoie oamenii. Îi conducem noi. Noi îi învățăm. Tu să-Ți iei catrafusele și să pleci. Noi suntem cu celălalt. Adică cu diavolul. Da… și într-un final, Hristos îl sărută pe buze și pleacă…
Te poți îmbolnăvi de multe ori de aceeași boală. Și de fiecare dată când te îmbolnăvești mergi la doctor și iei medicamentele care ți se dau. Același lucru fă-l și pentru sufletul tău. De fiecare dată când te rănești, chiar dacă te rănești în același loc, pocăiește-te și te spovedește! La un moment dat, medicamentul harului te va tămădui în întregime și acea rană [va fi vindecată] în mod desăvârșit.
Deci, să încercăm să facem bine tot timpul în viața noastră și atunci o să dispară răul. Exact cum foarte frumos spunea Cuviosul Porfirie Kavsokalivitul: „Nu vorbiți de rău, nu vă ocupați cu răul și atunci răul o să dispară din viața voastră. Încercați să vorbiți de bine, de lucrurile frumoase, să faceți lucrurile bune, lucrurile frumoase și atunci o să le aveți în viața voastră”. Da, dragii mei!
(…) este în mod specific spiritualul cel care mă atrage către creștinismul ortodox și simt că este coloana vertebrală spirituală care a lipsit în societatea occidentală în ultimele secole, această spiritualitate este cea care mă atrage și care cred că va ajuta cu adevărat la transformarea societății în care trăim.
Curajul este o chestiune de control al temerilor tale, generozitatea este o formă de control asupra impulsurilor tale de achiziție, cumpătarea e o chestiune de control al poftelor tale. Bine, toate acestea sunt importante, dar creștinismul a adăugat o dimensiune cu totul nouă. Una dintre virtuțile pe care ar trebui să le căutăm este să căutăm să fim ca Hristos și Hristos este modelul în paradigma Celui care S-a dat pe Sine pentru alții și așa ne-a arătat ce înseamnă literalmente umilința, adică cuvântul pe care l-ai traduce prin „smerenie” la Aristotel.
Raiul este adevărat! Raiul este casa noastră! Și Mântuitorul nostru ne așteaptă! Și ne cheamă să luăm acel regat acea cetățenie acea destinație să o luăm extrem de în serios, mai în serios decât o facem cu orice asociație pământească sau regat sau cetățenie, asta este ceea ce ne cheamă să facem Mântuitorul nostru, dragilor! Aceasta e moștenirea voastră cuvenită, acesta este viitorul vostru. Ochiul nu a văzut și urechea nu a auzit ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru cei care Îl iubesc.
Aveți mai jos sinteza anului 2022 – cele mai populare 10 postări de pe platforma noastră în care veți remarca faptul că oamenii au câteva teme predilecte: sfințenia, pocăința, moartea și războiul.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Vorba părintelui Cleopa: ” mânca-v-ar Raiul!” pe toți și toate. An Nou bun să aveți.