Ascultați un cuvânt documentat referitor la foarte cunoscutul obicei al bradului împodobit de Crăciun. Este sau nu bradul de Crăciun o tradiție păgână?
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
O tradiție anuală de Crăciun pentru mii și mii de familii din întreaga lume este împodobirea unui brad de Crăciun în perioada Crăciunului. Unii oameni spun că tradiția are origini păgâne, iar acest lucru afectează bucuria lor pentru ea. Deci, este bradul de Crăciun păgân?
Aveam de gând să grupăm acest episod cu ultimul pe tema „E Crăciunul păgân?”, dar acel episod este deja suficient de lung și ne-am gândit că aceasta este o întrebare suficientă pentru a primi un răspuns separat. Acum încă o dată: Crăciunul a luat simboluri și practici și elemente din religiile precreștine. Nu avem nicio ingrijorare sau vreun sentiment negativ pentru asta. Și probabil că unele tradiții de Crăciun au origini păgâne. Ironia este: bradul de Crăciun NU ESTE UNUL DINTRE ELE. Pomul de Crăciun nu este păgân.
De fapt, este copacul greșit. Sincer, aproape că îmi pare rău pentru păgâni. Noi ne gândim că ei pur și simplu s-au închinat la tot. Și îmi pare rău pentru primii creștini pentru că noi părem să credem că ei nu aveau nicio imaginație pentru a crea simboluri proprii ci pur și simplu le-au furat pe ale tuturor celorlalți. Nimic din toate astea nu este corect. Ar trebui să respectăm păgânii pentru că ei au devenit primii creștini și ar trebui să-i respectăm pe primii creștini pentru că sunt strămoșii noștri indiferent dacă ești sau nu creștin.
Spiritualitatea păgână
Acum, păgânii aveau spiritualitate. Aveau o logică a însemnătăţii lucrurilor în înțelegerea lor despre cosmos. Și este adevărat că părți ale bradului au fost folosite în unele zone ale Europei de Vest păgâne ca parte din religia păgână. Este adevărat că iarna își împodobeau casele cu ramuri de brad, pentru că era ceva verde și frumos chiar și iarna. Dar arborele sacru era de fapt ceva cu totul diferit. Avem o mulțime de povești în Germania, din timpurile precreștine, despre stejari sacri. Avem povestea lui Yggdrasil, arborele păgân al vikingilor nordici. Acesta a fost un copac al cunoașterii, un copac al istoriei și, în general, era reprezentat ca un frasin. Copacii aceștia erau mari. Erau bătrâni. Aveau rădăcini și ramuri întinse. Exista o formă diferită de simbolism. Puteți vedea cum au înțeles ei modul în care funcționează cosmosul uitându-vă la ramurile acestor copaci mari. Acesta nu este același cu bradul, care a fost folosit de creștini în mod destul de diferit, tocmai pentru că era un brad.
Deci, chiar dacă bradul a fost folosit de alte religii, nu acesta este motivul pentru care creștinismul l-a adoptat. L-am adoptat doar datorită lui însuși. Lumea copacilor și a religiei este de fapt mare ca să intrăm în asta. Unul dintre motivele pentru care creștinismul a înflorit în aceste țări precreștine din Europa Centrală și de Vest precum și în Scandinavia a fost din cauza diferitelor semnificații ale copacilor. Pentru vikingii nordici care aveau un copac [ca simbol] al întregii existențe să afle brusc despre pomul cunoașterii și că Hristos a murit pe un copac (așa cum era adesea descrisă crucea) a fost unul destul de puternic. Dar asta este o discuție foarte diferită.
În creștinism
Bradul a fost adus în creștinism pentru multe simboluri vizuale pe care le avea. Există o poveste a unui fel de război între copaci care a avut loc în jurul secolului al VIII-lea, cu un Sfânt Bonifaciu, care a sosit în Germania și, vrând să-și întărească puțin argumentul, a tăiat un stejar sacru care era venerat ca idol de către păgânii locali. Voia să le demonstreze că nu aveau de ce să se teamă, că el o poate face și nu i se va întâmpla nimic. Și nu i s-a întâmplat nimic, a fost bine, iar din rădăcinile stejarului tăiat a crescut un brad. Și acest brad a fost văzut ca un simbol al creștinismului.
Crestinii tăiau adesea brazii în forme triunghiulare, pentru a reprezenta Sfânta Treime. Și acești copaci oricum arătau [ca niște săgeţi] către cer. Merită remarcat că Sf. Bonifaciu distruge nu numai moștenirea sau arta altei religii ci ceea ce încerca să facă era să spargă teama pe care o simțeau membrii acestei religii față de zeii și demonii pe care copacul îi reprezenta. Și a vrut să demonstreze că nu aveau de ce să se teamă în Hristos. Principalul lucru pe care încerc să-l arăt cu acest videoclip este că bradul a fost adoptat ca simbol creștin în sine. Și doar pentru sine însuși. Și acum lucru ăsta este bine stabilit în cultura europeană.
De fapt, asta îmi oferă o scuză perfectă pentru a aduce în discuție pe unul dintre artiștii mei preferați. Romanticul german Caspar David Fredriech a fost un artist luteran al secolului al XIX-lea, iar multe dintre imaginile sale au metafore vizuale pentru teme și povești creștine. Și unul dintre lucrurile care apar în mai multe imagini este stejarul muribund, cu rădăcinile sale în jurul unui dolman care se prăbușește, ca exemplu al dispariției păgânismului. Și în aceleași imagini, și în altele, el înfățișează adesea brazi care cresc plini de vitalitate. Brazii sunt copaci veșnic verzi care reprezintă eternitatea credinței creștine.
Împodobirea unui brad de Crăciun cu mere, decorațiuni și lumini vine probabil din Germania de dupa Reforma Protestanta. Și se crede că Martin Luther a fost primul care a pus lumânări sau lumini într-un pom de Crăciun. Germanii au dus această tradiție în întreaga lume, dar în țările în care era o noutate a fost văzută cu suspiciune. Deoarece era ceva diferit „trebuia așadar să fie păgân”, chiar dacă nu existau dovezi că acest lucru ar fi adevărat. Acest lucru s-a schimbat pentru țările vorbitoare de engleză când prințul Albert s-a căsătorit cu Regina Victoria. O imagine într-un ziar important cu Familia Regală adunată în jurul unui pom de Crăciun a marcat faptul că tradiția s-a prins, și toată lumea își dorea un brad. Și desigur, cu toții avem unul acum.
Dar rețineți: în acest episod nu încerc să vă fac să vă simți mai bine dacă aveți un brad de Crăciun. Dacă ar avea un trecut păgân, chiar nu ar conta. Mulți dintre sfinții noștri cei mai mari au început ca niște păcătoși teribili. Mulți dintre noi în Biserică suntem încă păcătoși! Și totuși, venim în Biserică și suntem transformați de Hristos. Și astfel aceste tradiții și aceste simboluri sunt exemple în acest sens. Dar acest episod vrea doar să pună un pic de bază istorică și să arate că bradul de Crăciun pur și simplu nu este un simbol păgân și nu are origine păgână.
Așa că bucuraţi-vă de bradul vostru de Crăciun! Lăsați forma acestuia să vă amintească de Sfânta Treime! Lăsați direcția către care se îndreaptă să vă amintească de Dumnezeu! Lăsați faptul că este veșnic verde să vă amintească de eternitatea credinței creștine și să vă reamintească că în acest Crăciun sărbătorim nu doar nașterea pruncului Iisus, ci și nașterea Creatorului întregii creații!
Crăciun fericit!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!