Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă oferim o frumoasă discuție de suflet între Florin Piersic, Dan Negru și părintele Constantin Necula despre Crăciunul copilăriei, despre Dumnezeu și curajul de a-L mărturisi.
Vizionare plăcută (după clip aveți și podcastul)
Powered by RedCircle
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
„Unde o să slujești?” De ce? Pentru că fiecare dintre noi, fraților, trebuie să slujim la Sfânta Liturghie adică fiecare dintre noi trebuie să ne jertfim la Sfânta Liturghie. Înțelegeți? Este capital. Deci noi nu trebuie să mergem la Liturghie și să așteptăm când se termină sau să așteptăm să ne luăm anafura sau să așteptăm să ne împărtășim, dacă dă bunul Dumnezeu. Pentru că Liturghia întâi de toate, cum spuneam, este jertfire în fața celorlalți și în fața lui Dumnezeu și deci este prin excelență comunitară și prin excelență este slujba împărtășirii.
Uite, eu zic numai un lucru – în afară de ce am spus: dacă s-ar duce toți și s-ar spovedi, ar însemna o împăcare cu Dumnezeu. În momentul în care te-ai spovedit, s-au șters păcatele, adică te-ai căit pentru ele (pentru că te-ai spovedit), te-ai dezlegat și te-ai împăcat cu Dumnezeu. Ia gândiți-vă că se duc 5 milioane de oameni să se spovedească. Și apoi încep în fiecare seară să facă nu mai mult de trei mătănii, dar trei mătănii mari, cu fruntea până la pământ – pe care poate oricine să le facă, de la un copil până la un om de 90 de ani – și să spună o mică rugăciune: ”Doamne, ai milă de noi!”. Atât! Sau: ”Maica Domnului, ajută-ne!”.
Este evident de ce pentru că datorită faptului că asta este o poziție de foarte mare răspundere și este o poziție de foarte mare cinste, e poziția lui Hristos, poziția arhiereului. Din cauza asta sunt puși acolo, după voia lui Dumnezeu, cei care urmează lui Hristos. Bineînțeles că Dumnezeu știe asta cine urmează lui Hristos și cum urmează lui Hristos și dacă este vrednic, însă într-adevăr, din experiența mea personală cu un Înaltul Athanasie, el a trecut cel puțin de două ori prin crucea lui Hristos.
(…)ei apasă asupra creştinismului ortodox şi în special în România, pentru că aici ştiu că există o esenţă şi un elan pe care nu-l pot stăpâni. Nu-l pot stăpâni pentru că este de la Dumnezeu şi se manifestă în lumea aceasta creştină, pe care o conduce spre idealurile Lui.
Raiul este plin de păcătoși care s-au pocăit. Raiul este deschis și pentru noi. E de ajuns să facem primul pas. Pasul pocăinței… Atunci Dumnezeu-Omul aleargă și face 10 pași, ca să ne îmbrățișeze. Pașii Lui sunt plini de milă și iertare. Este gata să ne dea [raiul].
Asta-i nebunia luptei împotriva lui Dumnezeu, fraților! De fapt, acesta este chinul iadului: duci cu toată puterea ta o luptă împotriva Cuiva în fața Căruia sigur pierzi și asta nu pentru că este, așa zicând, mai tare decât tine în sens de Rambo sau Schwartzenegger, ci pentru că Cel cu care lupți este pe un cu totul alt plan existențial decât tine. Este atotputernic prin totală depășire. De fapt, este Existența de sine, este Ființa, este Cel ce este. Cel care Îl luptă pe Dumnezeu, primește de la Acesta nu numai puterea ca să-L lupte, în virtutea libertății sale, ci primește chiar existența în sine. Asta-i marea dramă a diavolului: că primește chiar existența de la Cel pe care dorește să-L anihileze.
(…) pe măsură ce credința creștină scade în Occident, vedem abandonarea progresivă a libertății. (…) Pentru că îl iubim pe Dumnezeu și iubim oamenii, creștinii nu ar trebui să facă nimic decât a spune adevărul în dragoste, indiferent de consecință, Dumnezeu este apărătorul adevărului și va avea ziua Lui și va câștiga.
Cred că civilizația occidentală are un fel de mândrie în a căuta aceste răspunsuri, și cred că aceasta explică de ce vrăjitoria și acele forme radicale de misticism sunt așa populare în [cultura] vestică, care conduc la ideea că prin mine însumi pot să fac ceva care să mă ridice mai sus, tot mai sus.
Numele Sfântului Nicolae tâlcuit înseamnă „învingătorul poporului”, nume pe care acesta l-a împlinit cu prisosință. Sfântul Nicolae a învins cu adevărat poporul, însă nu prin forță, pentru că această victorie este iluzorie, ci prin dragostea sa, că această victorie rămâne în veșnicie.
Dragii mei, nu are valoare pentru noi Nașterea Domnului, dacă nu ne-am spovedit, nu am ținut un pic de post, nu ne împărtășim! Vedem că toți în lumea asta, chiar și cei care nu cred în Hristos, serbează Crăciunul sub formă de daruri, de întâlniri, de chefuri. Să nu facem și noi așa! Să ne pregătim un pic sufletește și să ne prindă Nașterea Domnului în biserică! Să nu fie creștin care să nu se ducă la Sfânta Liturghie de Nașterea Domnului!
(…) Ar trebui să ne fie milă de toată făptura și atunci n-ar mai fi răutate în lume. Toți am avea dragoste, toți am fi mai buni, toți am încerca să-i privim cu dragoste pe ceilalți și să le facem bine.
Sunt multe exemple despre (puterea) rugăciunii și, în mod special, în Noul Testament, și la Părinții Bisericii și la Părinții Pustiei, vedem că cele mai mari reușite (duhovnicești) s-au realizat prin rugăciune fierbinte, prin plecarea genunchilor la rugăciune. Deoarece când plecăm genunchii la rugăciune și omul plânge în timpul rugăciunii sale, primește răspunsul pozitiv la problemele și cererile sale.
În sărbătoarea Crăciunului toți suntem la casele noastre, în atmosfera caldă a familiei, însă să nu uităm că la această oră există oameni cum nu ne așteptăm acolo unde nu ne așteptăm. Dumnezeu să-i miluiască pe toți acum de sărbătoarea Milei!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Să vă dea Bunul Dumnezeu din Bucuria și înțelepciunea Sa. Crăciun fericit vă doresc.