Ascultați pe IPS Athanasie de Limassol ținând un cuvânt scurt și neașteptat, spărgând un mit, o prejudecată încetățenită legată de Sfânta Împărtășanie.
Care este? Ascultând acest material veți afla!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
– Gheronda, este limpede că în pilda evanghelică Hristos ne cheamă la un ospăț, adică la Sfânta Împărtășanie. Nu ne spune doar: „Veniți la biserică!”, El ne cheamă: „Veniți să vă împărtășiți din viața Mea prin Taina Sfintei Împărtășanii.” Vorbiți-ne puțin despre Sf. Împărtășanie. De ce se împărtășește creștinul? Înțelegem ceea ce facem? Mai bine zis, pricepem ce pierdem?
– Cu siguranță Sf. Împărtășanie, după cum și cuvântul spune, este împărtășire. Ne împărtășim cu Hristos, Îl luăm înlăuntrul nostru și devenim una cu El. Nu putem exista fără această sfântă împărtășire. Prin această taină Hristos vine în ființa noastră. După cum nu poți trăi dacă nu mănânci și nu respiri, nu poți trăi dacă nu te împărtășești. Dacă nu te botezi, dacă nu te mirungi, și dacă nu te împărtășești permanent. Toată viața noastră în Hristos începe și se termină cu Sfintele Taine ale Bisericii. Nu e vorba de o viață morală, de o ideologie, de un lucru academic, ci e o viață ființială de relație dintre om și Hristos. Și acest fapt se împlinește în cadrul Sfintei Împărtășanii. Dacă omul va pricepe și va trăi acest lucru, atunci nu va putea trăi fără Sfânta Împărtășanie. Dar, ca să trăiască acest lucru, trebuie să îl experieze zilnic sau, cel puțin duminica, în ziua Domnului, să se împărtășească – dacă are, desigur, binecuvântarea părintelui duhovnic.
– Prin urmare, Gheronda, Sf. Împărtășanie nu e știință rațională: cineva mi-a spus, sau că am citit într-o carte că e bine, sau că mi-a spus bunica. Este experiență.
– Este experiența vieții veșnice.
Nu avem Sf. Împărtășanie ca prioritate
– Gheronda, permiteți-mi să vă întreb câteva lucruri practice – ne-ați mai răspuns de multe ori. Cum se leagă mersul la biserică de împărtășire? Trebuie să mergem la biserică cu scopul de a ne împărtăși? De multe ori nu avem ca prioritate Taina Sfintei Împărtășanii.
– Acestea sunt simptomele unei vieți duhovnicești comode și bolnăvicioase. Când merg [cu gândul] să mă împărtășesc simt că Hristos este acolo și mă cheamă lângă El. Acum, dacă eu nu mă pot împărtăși – din diferite motive – mă voi smeri si voi spune: „Trebuia să mă împărtășesc, aș fi vrut să mă împărtășesc, dar nu pot să o fac din diverse motive, nu sunt pregătit.” Și voi merge la Sfânta Liturghie cu evlavie, cu sfială, cu smerenie, fără să mă împărtășesc. Lucru pe care trebuie să-l depășim, însă. Scopul meu este să fiu prezent la Sfânta Liturghie și să mă împărtășesc. Aceasta este ținta și scopul meu real al participării mele la Sf. Liturghie.
– Gheronda, Părinții spun că trebuie să răspundem chemării din pildă, dar să ne facem vrednici acestei chemări, după cum ați spus înainte. Părinții spun să fim cu luare-aminte toată săptămâna și să ne pregătim pentru liturghia de duminică. E posibil acest lucru, în condițiile de viață ale omului contemporan? Îmi aduc aminte de Sf. Efrem Katunakiotul, care a fost întrebat cum se pregătește pentru Sfânta Împărtășanie, și a spus că: „de îndată ce se termina liturghia de duminică, mintea mea se duce la următoarea liturghie și încerc să fiu cu atenție.” Cred că suntem mai atenți la ce nu vom mânca înainte a ne împărtăși – și asta ar fi fost următoarea întrebare – decât la premisele împărtășirii. Cum trebuie să ne pregătim?
– De vreme ce Sfânta Împărtășanie este unirea mea cu Hristos, trebuie ca mintea, și inima, și atenția noastră să se afle în stare de rugăciune, de smerenie și de pocăință, astfel încât, aflați în pocăință, să ne putem înfățișa înaintea lui Hristos în clipa Sfintei Împărtășiri. Și să-L rugăm pe Hristos să ne dea simțirea Sfintelor Taine, ca să putem și noi să ne împărtășim cu Preasfântul Său Trup și Sânge cu simțirea de care avem nevoie și să ni se facă spre viața de veci, după cum spunem atunci când împărtășim „spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.”
Postul
– Gheronda, există și o înțelegere greșită, aș spune, în ceea ce privește postul. De aceea vă pun întrebări practice – la cele mai multe s-au dat răspunsuri. Depinde mult de duhovnici. Este sâmbătă seara… Dacă este joi sau sâmbătă dimineață, știm că miercuri și vineri am postit. Să o punem mai pe înțelesul tuturor: am postit, am conștiința împăcată, mă voi împărtăși. Există o confuzie foarte mare în ceea ce privește ziua de sâmbătă seara. Unii mănâncă de dulce, alții de post… Când însemnam întrebările acestea mi-am adus aminte de o familie din Atena care avea legături cu Pr. Iosif Vatopedinul. Îmi aduc aminte că odată Pr. Iosif a venit în Atena. Au mâncat împreună la prânz ouă, brânză, salată… Și seara Părintelui îi era foame și i-au dat ceva de post cu ulei. Și le-a spus Gheronda: „Nu mai aveți puțină mâncărică de la prânz?” „Gheronda, mâine ne vom împărtăși.” Nu îi dăduseră mâncare de dulce cu gândul că se vor împărtăși ziua următoare. Și Părintele le-a spus: „Bine, preoții au altă Evanghelie și voi alta?” Explicați-ne puțin acest lucru.
– De-a lungul vremii, în special, cu stăpânirea turcilor, și puțin înainte, din cauza neștiinței oamenilor și a unei rețineri de la Sf. Împărtășanie în mod regulat în fiecare duminică, oamenii aveau obiceiul să postească înainte de a se împărtăși. Nu este un lucru rău. Însă, acest lucru le-a adus o altă poziționare, încât nu voiau să se împărtășească dacă nu posteau înainte. Și în Sf. Munte au fost probleme până în vremea Sfântului Nicodim Aghioritul, a Sfinților Părinți Colivari, aproape până în vremea noastră. Când am ajuns noi în Sf. Munte, în primii ani am întâlnit adesea acest fenomen. Sfânta Împărtășanie nu presupune post. Duminica este ziua Domnului și suntem „datori” să ne împărtășim. Sâmbătă nu e zi de post. Dimpotrivă, se impune, cel puțin, dezlegare la ulei. Nu poți impune postul sâmbătă seara. Unde scrie asta? Ce canon? Ce Părinte al Bisericii o zice? Undeva scrie: „Să vă înfrânați de cu seară.” Însă acest lucru nu presupune postul [de bucate]. Nu putem instituționaliza și legaliza posturi în plus.
Să ținem posturile Bisericii
Măcar ca oamenii să poată țină posturile Bisericii: 40 de zile înainte de Crăciun, 50 de zile înainte de Paște, 15 zile pentru Adormirea Maicii Domnului și pentru Sfinții Apostoli, miercurea și vinerea săptămânal. Și, practic, pentru că trăiesc în lume și eu, observ o mare problemă. E împotriva lucrării pastorale să impui sâmbătă seara post. Poate că oamenii au niște obligații comunitare. Vineri seară nu merg pentru că e zi de post. Sâmbătă seara nu se duc pentru că postesc din nou. Când se vor împărtăși acei oameni? Și ce vor face? Aceste lucruri nu sunt corecte. Nu pot sta în picioare. Așa cum ne spunea cu înțelepciune Gheronda foarte des: „Noi, preoții, mâncăm de dulce și ne împărtășim. Foarte rar să întâlnești un preot să postească înainte de a se împărtăși. Și nu trebuie să se întâmple acest lucru.
Preotul care săvârșește Taina Sf. Euharistii, care consumă Sfintele, el nu postește, dar alții să postească? Nu trebuie să se întâmple acest lucru! E o poziționare cu totul greșită. Slavă Domnului că noi am trecut peste acest fenomen. Păstorii Bisericii au înțeles că trebuie să-l gestioneze corect, după Sf. Părinți. Aceasta este poziția patristică: să lași lumea sâmbătă seara să mănânce ceea ce vrea. Sâmbătă nu este deloc zi de post. Nu poți legiui postul acolo unde nu există. Acum, dacă intervine duhovnicul să pună un canon de post, poate să o facă. Dar aceasta nu poate fi o normă în Biserică.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Ne bucuram ca publicati materiale lamuritoare despre importanta desei impartasiri. La cat mai multe si la cat mai dese astfel de materiale! Aceasta este o lucrare importanta de apostolat pe filirea Sf Munte. In Romania, in anumite regiuni, inca exista practica gresita a postului de sambata (uneori se dau si cate trei zile de post inainte de sf Impartasanie, lucru care descurajeaza crestinii sa o faca mai des). Intr-adevar, si eu posteam sambata fara sa spun asta duhovnicului, crezand ca asa este normal. Vazand reticenta mea sa ma impartasesc in fiecare duminica, i-am spus si cauza…aveam evenimente la care nu puteam sa mananc de post si nu ma mai impartaseam a doua zi. In cele din urma, mi-a explicat faptul ca preotii NU postesc sambata si, deci, nici noi nu trebuie sa postim sambata. Asta mi-a dat curaj si bucurie ca pot sa particip activ si prin rugaciune si prin acces la sf Impartasanie. De cate ori se intampla sa nu reusesc sa ma impartasesc, dar particip la sf Liturghie, simt durere mare in inima, o mahnire asa, o tanguire, nici nu stiu cum sa o numesc. Simt ca orice sf Liturghie fara sa ma impartasesc este o Liturghie pierduta. Chiar si atunci cand se intampla sa NU am binecuvantare sa ma impartasesc si o fac din ascultare, eu tot o consider o Liturghie pierduta. Multumim!
Personal Mă lupt foarte mult cu frica de Sf Împărtășanie fara postul de sâmbătă (sau dinafara perioadelor clasice de post). Mi se pare că dacă nu postesc macar 3 zile înainte (miercurea și vinerea oricum le țin) săvârșesc o mare greșeală și blasfemie. Vreau tare mult sa ajung la acel „nivel” în care sa nu mai fiu constrânsă de aceste preconcepții. Din acest motiv niciodată nu m-am împărtășit in Săptămâna Luminata (pt că mă gândesc că mănânc ouă roșii seara și a doua zi nu mă mai pot împărtăși).
E posibil oare ca acesta sa fie nivelul meu și de asta sa nu reușesc să mă împărtășesc fara să țin post sâmbăta? Sau E doar ispita.
Dar duhovnicul dvs ce a zis?
Fara teamă! Să vin
Dacă a spus duhovnicul să nu ai teamă, să nu ai. Ești prizoniera propriei tale încrederi cu adevărat oarbe în sine. Asta e marea ta greșeală și nu faptul că te împărtășești fără să ții 3 zile de post sau orice altă preconcepție îți spune diavolul în mintea ta. Du-te pur și simplu.
Doamne ajută.
Dar postul de carne sambata in perioadele din afara celor 4 posturi?
Unii duhovnici asa recomanda. Este bine sau este exagerat?
Mulțumesc mult.