Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă prezentăm o înregistrare rară cu întâlnirea a doi oameni sfinți: Sfântul Cleopa și Cuviosul Tadeu. Vă rugăm remarcați marea dragoste și smerenie a celor doi.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vă prezentăm un foarte bun, echilibrat și documentat film documentar realizat de TVR1 despre viața părintelui Arsenie Boca.
Ionuț Gurgu: Asta zic: sfatul e să-și vadă de sfințenia lor. Părintele Porfirie cred că zice cel mai bine: băi, vedeți-vă de sfințenia voastră, de viața voastră, fiți voi desăvârșiți. Sau nu desăvârșiți, măcar…
Părintele Teologos: În direcția respectivă…
Și aceasta este metoda care se folosește și acum în școli. De mic copil, i se spune copilului că anormalul este normal, că Dumnezeu nu există niciun fel de rost al tău, tu poți să ți-l schimbi, așa cum îți schimbi sexul, îți schimbi și rostul. Deci tu ești Dumnezeu.
Deci copilului i se introduce în cap ceea ce au făcut primii îngeri care au vrut să doboare pe Dumnezeu și să fie ei Dumnezeu, de fapt asta trebuie să facă el acum, el trebuie să fie Dumnezeu. Și în felul acesta…de fapt, diavolul are un singur scop, de când l-a făcut Dumnezeu pe om. Să distrugă creația. Și o urmărește prin toate metodele.
Piedica [în calea schimbării] este modul meu de viață. Dacă mă încred în modul meu de a fi și cred, în final, că asta înseamnă viața am pierdut urcușul duhovnicesc, am pierdut transformarea, am pierdut iluminarea, L-am pierdut pe Dumnezeu, mi-am prăpădit sufletul și pe aproapele. Le-am pierdut pe toate! Pentru că ceea ce numesc eu viață nu e nimic altceva decât un mormânt.
Mintea trebuie să fie adunată în sine și să se roage, așa îi ajutăm cu adevărat pe ceilalți. Mintea rugătoare va ști să spună cuvântul la momentul potrivit. Că tot mă întreabă unii cum să-i aducem pe alții la credință, mai ales pe copiii celor care mă întreabă – zic „ce să mă fac cu copilul? cum să-l aduc la biserică?” – adică el vrea niște cuvinte magice, vrea să fac conferințe și așa mai departe. Fraților, cred că aici se potrivește zicala – nu știu dacă o știți – mai bine să discuți cu Dumnezeu despre ceilalți, despre copiii tăi, decât să discuți cu ceilalți despre Dumnezeu. Slujba, rugăciunea este esențială pentru că acolo discutăm cu Dumnezeu pe când afară discutăm despre Dumnezeu. La fel și canonul. Da, ok, e nevoie și de asta, de vorbit. Altfel nu aș mai vorbi aici. Dar întâi de toate rugăciunea, da!
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prin excelență evenimentul dedicării omului lui Dumnezeu prin cea mai înaltă expresie a umanității: Maica Domnului. Aceasta a adus ca și consecință firească a iubirii lui Dumnezeu, dedicarea Acestuia omenirii. Vizionați secvențe de la hramul chiliei noastre, intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în care puteți viziona heruvicul și axionul Sfintei Liturghii dimpreună cu „Veșnica Pomenire” de la Parastasul Ctitoricesc.
Mă gândesc uneori la câte un copac din acesta, câte furtuni a prins, câte zăpezi, ploi, de toate, și au stat liniștiți, au crescut frumos. Și-au înfipt rădăcinile adânc în pământ să ajungă la sursa de apă necesară, mai ales vara când nu plouă, ca să poată trăi. La fel și noi, trebuie să ne înfigem adânc rădăcinile în smerenie ca să ne hrănim prin smerenie. Că prin smerenie, ne apropiem de Dumnezeu. Că și Dumnezeu, ca Dumnezeu, S-a coborât pe pământ și s-a smerit aici pe pământ între noi, a răbdat toate de la noi.
Pr. Alexander Schmemann scria, „Lumea… e o epifanie a lui Dumnezeu, un mijloc a revelației, prezenței și puterii Sale”. Și bineînțeles, această parte fizică e chiar ceea ce constituie Tainele Bisericii. Apă pentru Botez, ulei pentru Mirungere, pâine și vin pentru Sf. Euharistie. Și totuși nu doar că aceste Taine ni-L revelează pe Dumnezeu, aceste Taine dezvăluie de asemenea că materia normală, cotidiană, din viețile noastre, e ceva mai mult, ceva mai măreț. Așa cum noi putem să-l cunoaștem pe Dumnezeu prin creația Sa, putem începe să înțelegem creația așa cum a fost menită să fie doar prin legătura cu Domnul.
Ascultați o poziție tranșantă și – din păcate sau din fericire – foarte corectă a cunoscutului Jordan Peterson referitoare la realitatea acidă a toxicității online cu o referire specială la Twitter, în lumina faptului că această platformă de pe care a ieșit el însuși cu puțin timp înainte a fost cumpărată de magnatul american Elon Musk.
Vizionați un caz tulburător care descoperă o mică parte din ceea ce se întâmplă în lumea trangenderilor – a persoanelor care își schimbă sexul. (…) vă prezentăm – dincolo de cazul în sine – și o mică analiză a factorilor motivaționali de ordin psihologic în această temă. Este bine să fim informați în acest domeniu.
Într-o paradoxală și trist de potrivită confirmare a postării anterioare și o oarecum tristă avampremieră a sărbătorilor de iarnă, vă oferim o producție foarte actuală – un videoclip muzical – din partea lui Moby & Void Pacific Choir care descrie, de fapt, drama societății actuale înecate în electronică. Ne transformăm în terminale.
Mulți tineri sunt vrăjiți de influențatorii sau influențatoarele (influencerii) de pe TikTok. Cu toate că această aplicație este atât de strălucitoare, dincolo de poleiala curtinei se ascunde o realitate dură. Urmăriți acest material pentru a afla.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!