Vizionați un dialog plin de dragoste cu Ionuț Gurgu, directorul editurii Predania, în care încercăm să vă convingem să citiți cărți – și asta nu numai de la editura Predania, ci orice carte duhovnicească vă cade în mână. Este o mare dramă ceea ce se întâmplă astăzi pe plan cultural în societatea noastră.
Poate că ar fi bine să menționăm aici că nu urmărim niciun interes material oricât de mic ar fi pentru că suntem concentrați pe interesul duhovnicesc de neam. Dacă sunt și alți directori de edituri duhovnicești din țară suntem interesați să-i promovăm.
Ionuț povestește cu mult har o mulțime de întâmplări extraordinare legate de cărțile pe care le-a publicat și nu numai.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm aici cu Ionuț Gurgu, directorul de la editura Predania. Voi nu vedeți că pe masă avem mai multe cărți de la editură, o să vi le arătăm la sfârșit.
Pentru mine este ceva foarte important acest podcast. De ce? Pentru că vreau foarte mult să promovez nu atât pe Ionuț – bineînțeles și pe Ionuț pe care îl iubesc foarte mult, ci ceea ce îl face și cartea. Pentru că astăzi este o mare problemă – oameni buni, cu tot dragul vă spun, nu mai citiți… Nu se mai citește astăzi, toată lumea este pe net. Una din marile mele dureri este faptul că eu trebuie să fac podcasturi, eu aș dori să scriu și aș dori ca oamenii să citească și asta nu se întâmplă.
Pe de altă parte trebuie să știți fraților că acest lucru este foarte nociv pentru mintea umană și o să-l las pe Ionuț să comenteze pe tema asta. Am și niște întrebări aici. De ce? Că e foarte important să punem întrebările astea. Însă ceea ce pe mine mă impresionează este faptul că aceste cărți pe care Ionuț le-a dus în urmă cu cât timp?
Ionuț Gurgu: O, cred că două-trei luni…
Părintele Teologos: Da, ceva de genul ăsta. Conțin în ele o carte care este aici, se numește „Dumnezeu dragoste este. Viața și învățătura starețului Dionisie de la Colciu”. Sfântul Dionisie, da.
Și filmarea asta nu știu când o să intre, mă rog, în programul nostru editorial, în orice caz fraților chiar ieri a fost deshumarea Sfântului Dionisie. Deci astăzi când ne-am uitat peste pachetul pe care Ionuț ni-l trimisese în urmă cu două, trei luni, am fost foarte impresionați când am găsit exact cartea aceasta. Deci oameni buni, nu știu unde se vede, cumpărați cartea asta! E foarte foarte important să citiți viața acestui mare sfânt român.
Românii și lectura
Ionuț cum e cu cartea, cum e cu editura…?
Ionuț Gurgu: Slavă Domnului! Slavă Domnului pentru toate! Ce să vă zic?
Părintele Teologos: Faptul că oamenii nu mai citesc….
Ionuț Gurgu: Da, chiar zilele trecute vorbeam cu niște prieteni și mi-au trimis niște statistici și noi suntem campioni în Europa, trebuie să fim și noi campioni la ceva, noi în general suntem pe ultimul loc, dar la televizor suntem pe primul loc și la internet suntem pe primul loc, dar bineînțeles la cart…
Părintele Teologos: Pe ultimul…
Ionuț Gurgu: Nu o să vă vină să credeți.
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Am citit mai demult legat de piața de carte din România și din Europa în general, la fel, ultimul loc cu detașare sub Bulgaria sub Slovenia care are 2 milioane de locuitori, dacă vă dați seama.
Părintele Teologos: Da? Da, știu că e o țară mică, dar și sub ei…?
Ionuț Gurgu: Da, suntem sub pământ.
Părintele Teologos: Cred că România este o țară foarte progresistă, dar nu în sensul bun al cuvântului.
Cărți căutate
Ionuț Gurgu: Da, dar slavă Domnului, cărțile cumva circulă, ar putea circula mai bine, ar putea ajunge că, de fapt, aici e și tristețea și cumva durerea că așa am ajuns la sfinția voastră… Pentru că mă tot plângeam că îmi pare rău pentru că sunt niște cărți care sunt bune bine. Bine, sunt cărți care merg foarte bine, nu trebuie să le facem absolut nimic, deci cred că și dacă le-am scrie de la dreapta la stânga tot s-ar citi – Starețul Tadei, să zic așa. Și sunt cărți la fel de bune sau inclusiv volume din Starețul Tadei care, să zic nu știu, au avut un titlu mai puțin bine ales, să zic. Și atunci, în Serbia există o singură carte de vreo 800 de pagini, dar am zis să nu…
Părintele Teologos: A, să nu dați…
Ionuț Gurgu: Și am zis să-l împărțim pe volume. Primul volum „Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața” trage toată editura, slavă Domnului. Al doilea volum, aproape inexistent.
Și atunci a trebuit să-i schimbăm titlul și când s-a schimbat titlul, surpriză! Eu nu am pornit la drum în ideea asta de a face marketing, inclusiv aici sunt într-o situație mai mult decât stânjenitoare…
Părintele Teologos: Da, eu l-am chemat pe Ionuț, nu el a venit.
Ionuț Gurgu: Da și și într-un fel, eu am vrut să stau undeva în spate să-mi văd de treaba mea acolo și altcineva ar trebui să facă lucrurile astea cum e și firesc adică traducerea e traducere, redactarea e redactare și promovarea e promovare. Adică și să fii omul orchestră să le faci pe toate iarăși… Sunt oameni care fac lucrul ăsta, dar eu nu.
Părintele Teologos: Da, nu e cazul…
În România nu se citește, dar cărțile duhovnicești parcă merg mai bine…
Ionuț Gurgu: Eu nădăjduiesc că da pentru că da pentru că în lumea bună, se zice, un best-seller în România e 5000 de exemplare pe la Humanitas…. La cărțile duhovnicești sunt tiraje mult mai mari.
Părintele Teologos: Da? Slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Da, cu siguranță, dar și asta e o discuție – ce intră în statisticile astea, adică cum să fac ele? Da, pentru că sunt cărți și Starețul Paisie – sunt sute de mii de exemplare vândute, dacă nu chiar spre milioane. Adică există oameni doritori. Problema e cum ajunge mesajul la acești oameni, aici e problema și nu cred că e numai a mea.
Lectură, imagine, online
Părintele Teologos: Da, da, așa este. În general a bisericii. Care e diferența între a citi și a vedea un mesaj audio-video și așa mai departe….?
Ionuț Gurgu: Cred că aici cu Virgiliu Gheorghe trebuie să faceți un podcast separat cu el.
Părintele Teologos: Evident.
Ionuț Gurgu: De-abia aștept să-l văd. Da, el explică mult mai bine lucrurile și n-aș vrea să intru…
Părintele Teologos: Să intri…
Ionuț Gurgu: Nu mă pricep să explic, dar e cert există o…
Părintele Teologos: O mare problemă…
Ionuț Gurgu: Da și este documentat științific că este o diferență de la cer la pământ între a citi o hartă pe ecran și a o citi fizic.
Părintele Teologos: Tocmai din cauza asta dorim noi să promovăm pentru că sunt niște influențe foarte nefaste în clipa în care cineva citește online sau nu numai citește online, ci aude un mesaj gata prelucrat audio sau video și așa mai departe.
Ionuț Gurgu: Da, nu știu să intru în detalii, dar cert e că e mai bine….
Părintele Teologos: Vezi rezultatele.
Ionuț Gurgu: Pe de altă parte, noi am pus cărțile online de când am început editura. Acum în fine, într-un într un alt context a trebuit să fragmentăm, să punem doar începutul și sfârșitul, din politici comerciale dictate nu de noi.
Mă gândesc că omul citește o pagină, două, zece, douăzeci, dacă îi place ia carte. Nu o să o citească niciodată… Și eu am arhive întregi, biblioteci întregi de online, nu le citesc. Deci când vrei să citești, citește așa. Bine, poate există și excepții, asta nu mai știu.
Prietenii Predania
Părintele Teologos: Da, dar de obicei e mult mai bine ca oamenii să citească fizic, pe hârtie. Ai spus că ai pus pe online niște cărți pe gratis, ai site-uri?
Ionuț Gurgu: Da, sunt o sumedenie de site-uri, acuma, probabil m-am și răspândit într-o mie de site-uri și s-a întâmplat chiar în timpul poveștii cu pandemia să scoatem site-ul acesta – Prietenii Predania. Da și acolo am făcut o rubrică, un buton cu bibliotecă și acolo sunt puse cărțile și să pot descărca gratuit.
Părintele Teologos: Fraților, năvăliți!
Ionuț Gurgu: Da, dați buzna…
Părintele Teologos: O să punem pe burtieră site-ul, pentru că e păcat de munca pe care o face Ionuț.
Ionuț Gurgu: Și soția. Slajana…
Părintele Teologos: Da, și soția. Te rog să mă ierți.
Ionuț Gurgu: Da, fără soție se alege praful și de editură și de familie. Stâlpul societății, până la urmă.
Familia
Părintele Teologos: E adevărat. O soție foarte vrednică, dar până să ajungem la familie, am vrut să spun referitor la…. Dar de fapt, hai, să vorbim despre familie! Cum vezi familia? Cum e familia?
Ionuț Gurgu: Sub asalt.
Părintele Teologos: Sub asalt?! Da…
Ionuț Gurgu: Chiar mă gândeam care e diferența dintre familiile dinainte și familiile noastre când am copilărit noi și familia asta. Și îmi dau seama că e o presiune foarte mare, din ce cauză? noi stăteam pe maidan, pe stradă până la 10:00 noaptea și părinții nu simțeau sau era o familie extinsă, mai ales la țară și atunci, presiunea se difuza. Ei, acum, eu mă uit cu copiii noștri și nu găsești copii pe stradă sau dacă îi găsești pe stradă stau pe telefon.
Părintele Teologos: De fapt, ei nu sunt pe stradă, sunt pe telefon.
Ionuț Gurgu: Sunt în metavers.
Părintele Teologos: Exact, da….
Ionuț Gurgu: Atunci, e foarte greu și pentru ai noștri până la urmă, că da, poți să-i protejezi, dar cât să-i protejezi? Adică e foarte foarte complicat.
Părintele Teologos: Foarte dificil, da. Câți copii ai?
Ionuț Gurgu: Cinci.
Părintele Teologos: Cinci copii! Să-ți trăiască!
Ionuț Gurgu: Și cu mine șase. Soția…
Părintele Teologos: Da, corect, săraca…. Are grijă doamna.
Deci soția, pentru cine nu știe, este de origine sârbă și chiar tu traduci și pe aici avem pe Nicolae Velimirovici și pe starețul Tadei, da, vedeți…
Ionuț Gurgu: Starețul Tadei este tradus de finul nostru că este o editură de cumetrie….
Sfinți sârbi
Părintele Teologos: Să ajute bunul Dumnezeu! Foarte frumoasă grafica. Ai o evlavie foarte mare legat de sfinții sârbi!
Ionuț Gurgu: Da, cumva a fost firesc pentru că am avut foarte mulți și încă am mulți prieteni în Serbia și am avut contact cu sfinții aceștia, cu cărțile respective și am zis, hai, să le aducem în România. Și cumva așa am început – adică am adus niște cărți, au tradus, au apărut la altă editură și după aia eu tot împărțeam cărți în stânga și în dreapta.
V-am povestit istorioara cu ardeleanul care ajunge în gară și pierde trenul și a zis: de-asta, e bine să aibă omul lucrul lui! Deci asta este și povestea mea într-un fel cu editura cu editura că mi-am făcut de lucru….
Părintele Teologos: Ai o experiență personală cu sfinții sârbi cumva?
Ionuț Gurgu: Stați să mă gândesc, un moment de pauză…
Părintele Teologos: Da. Să te ajute în ceva?
Ionuț Gurgu: Nu știu, interesant a fost cu o carte. Eu nu știam foarte bine sârba atunci. E vorba despre un roman despre un ucenic al Sfântului Nicolae Velimirovici, Kalist monahul, probabil știți așa. Și am început să buchisesc eu acolo că, da, fiind și chirilică vă dați seama… Atât de bine te prinde povestea încât am citit aproape jumătate de carte, nu știu cât am înțeles, dar te prinde foarte mult, da.
Și, nu știu, Sfântul Nicolae Velimirovici fiind mare iubitor de carte probabil și așa s-au legat…
Recomandări
Părintele Teologos: Da, da, te-a atras în direcția respectivă. Ce cărți ai recomanda?
Ionuț Gurgu: Of, asta iar ar trebui să fie o meserie separată. Ca la farmacie – noi producem medicamentele, dar un farmacist ar trebui să știe să personalizeze rețeta, exact, că fiecare are nevoie de altă carte. Chiar acum vorbeam cu un părinte de la un schit de aici și îmi spunea „domnule, când citesc cartea asta mi se scorojesc pereții, deci nu…” Și mie îmi plăcea cartea. Pe de altă parte unuia îi folosește, unui alt om. Noi nu am mai scos-o pentru că au zis domne, nu se citește cartea asta, nu o scoatem de niciun fel.
Și Mihai Neșu, de fiecare dată când ne întâlnim cu el ne întreabă „dar de ce nu scoateți cartea aia? cartea e fabuloasă!” Deci fiecare are alte gusturi, altceva îi e de folos, alt medicament îi e de folos.
Pași spre editură
Părintele Teologos: Și tu cum de te-ai apucat? Bun, să-ți faci trenul tău, ți-ai făcut editura ta da, ok, dar…
Ionuț Gurgu: Așa am ajuns în biserică – prin cărți și prin oameni, după aia prin oameni pentru că bun, citești citești, dar să vedem și în realitate dacă se întâmplă ceva. Da și după aia, tot citind citind, în fine, am ajuns și într-o mănăstire, nu prea bătea ce scria într-una și ce era în alta și am ajuns în cele din urmă, într-un fel anume, la părintele Iustin Pârvu.
Părintele Teologos: Aha!
Ionuț Gurgu: Și atunci am zis „stai, stai puțin aici ce în cărți e și în realitate”…
Părintele Teologos: Aici e altă poveste…
Ionuț Gurgu: Da, deci nu sunt povești așa din secolul III, IV. Și atunci cam așa s-au legat lucrurile cu cărțile și cu oamenii și am simțit-o cumva ca pe o datorie. Și să vedeți așa cum se întâmplă lucrurile!
Etape
Bunicul meu făcea puțuri și după revoluție decolmata puțuri pe la diverse mănăstiri. Nu mai știu ce mănăstire… Pasărea de pe lângă București de pe undeva. Maicile de acolo i-au dat o cutie, au venit cu cutia de cărți așa, i-au dat o cutie de cărți așa. Și m-am uitat eu. Cred că eram 14, 15 ani aveam pe atunci, cu multe întrebări. Și printre cărțile respective – studii teologice, Glasul Bisericii, m-am uitat la ele… Și era o carte cu părintele a părintelui Cleopa, un catehism, nu mai știu cum se numea…
Părintele Teologos: A, ce frumos!
Ionuț Gurgu: Ceva cu credința ortodoxă, în fine. Și era exact cu întrebări – răspunsuri întrebări – răspunsuri. Eu aveam întrebări și aveam răspunsul. Și asta a fost o carte și după- aia nu mai știu, mergând pe munte, așa, am ajuns și la Lainici și nu vreau să vă povestesc când am intrat în Lainici cu plete, cu…
Părintele Teologos: Da, de ce?
Ionuț Gurgu: Lucruri serioase. Și un părinte m-a tras deoparte și hai să stăm de povești. Și ne-am luat la povești în fine și după-aia la sfârșit mi-a dat două cărți.
Ionuț Gurgu: Două palme…
Ionuț Gurgu: Da, așa trebuia să înceapă… Și una era Serafim Rose – „Ortodoxia și religia viitorului” și alta era „Viețile sfinților” nu mai știu ce volum.
Părintele Teologos: Într-o lună, da.
Ionuț Gurgu: Iarăși citind Serafim Rose, iarăși….
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! O palmă, da, ți-a dat chiar o palmă.
Ionuț Gurgu: Chiar un șut în fund, câțiva pași înainte… Serafim Rose iarăși a fost foarte apropiat de mine și, nu mai știu, un profesor mi-a dat „Mărgăritarele Sfântului Ioan Gură” de Aur. Dacă știți edițiile acelea din ’90 care sunt scrise cu bold și fără paragraf…
Părintele Teologos: Da, da, așa o halcă
Ionuț Gurgu: da, o citeai dintr-o suflare, nu mai respirai. Excepțională.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Și cam astea au fost cărțile și cumva de-asta am simțit ca sunt dator cumva – am primit lucrurile astea, hai, să le împrăștii cumva.
Părintele Teologos: Da, le dai mai departe.
Ionuț Gurgu: Da și așa ușor ușor din aproape în aproape, ba cu sârbii și după-aia când încep să se miște lucrurile, mai vine unul: uite, am o traducere, m o propunere…
Părintele Teologos: Da și se mișcă….
Ionuț Gurgu: Da, se mișcă, nu trebuie să-ți propui tu că vin ele cumva…
Părintele Teologos: Ajută…de la Dumnezeu, da.
Ionuț Gurgu: De la sine, da…
Cultura română
Părintele Ioan: Chiar cum vezi în viitor cultura românească, orientarea culturii românești, a cărții? Am înțeles… dificil.
Ionuț Gurgu: Nu-s profet….
Părintele Teologos: Nu, nu, nu pe cum să zic…?
Ionuț Gurgu: Pe persoană fizică.
Părintele Teologos: Pe persoană fizică, da, fără răspundere.
Ionuț Gurgu: Nu știu, nu știu ce să zic, cultura ține de oameni și depinde de ei cumva. Dacă ei o să se schimbe și o să înțeleagă rostul cărților… Și aici e un lucru, iarăși, când lucram la revista Scara, într-un număr am avut un manuscris al unui stareț de la Neamț, cred că a fost cel care i-a urmat starețului Paisie. Și el povestește la un moment dat, printr-o minune a lui Dumnezeu, i se arată necuratul și rămâne șocat, în fine. Și ajunge la un dialog și îl întreabă: „ce cauți aici?” „Păi, pe vremea starețului Paisie aici erau zeci de legiuni, dar acuma se împuținează.” „Dar ce s-a întâmplat, care e explicația?” „Păi, în felul următor – după moartea Sfântului Paisie ați început să vă certați cu strana, cu slavona, cu româna în slujbă și atunci când a început râca a mai trimis două, trei regiuni și după aceea, ați început să vă îngrijiți de metoace, de vii, de restaurări de nu știu ce, atunci a mai trimis câteva legiuni.”
Părintele Teologos: Să plece de acolo.
Ionuț Gurgu: Să plece de acolo, să elibereze frontul că mai era treabă și în altă parte și să nu-i țină ocupați că…
Părintele Teologos: Da, da, că se războiau singuri, da.
Ionuț Gurgu: Da și după aceea începe să-i spună: „după aia ați început să primiți vilegiatură, familii și să stea aici și să faceți seminar în mănăstire și atunci ha-ha a trimis legiuni, legiuni.” Și atunci starețul: „băi, dar de ce mai stați aici? Poate aveți treabă și noi vă ținem, știți cum e?” Și atunci îi spune: „uite pentru terfeloagele astea de cărți, că ia câte un călugăr o carte și învață cum să se roage și arde inima stăpânului.” Deci asta e ultimul război, ultima…
Părintele Teologos: Da, ultima este învățătura și cred că într-adevăr astăzi este o luptă acerbă pe tema învățăturii, pe tema educației, pe tema tradiției.
Ionuț Gurgu: Da și pe tema izvoarelor pentru că nu mai sunt părinți și Sfântul Ignatie Brancianinov, el asta se zicea: „măi, sau împuținat părinții duhovnicești, soluția, șansa voastră este să puneți mâna pe cărți să citiți!”
Părintele Teologos: Citiți, da… Experiența
Ionuț Gurgu: Da și starețul Tadei spun zicea asta: „domnule, când Dumnezeu nu are prin cine, trimite o carte și te mângâie, te ajută.”
randuiala.ro
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Chiar am văzut că ai scos un nou site acum, ai publicat un nou site – Rânduiala. rânduiala.ro
Ionuț Gurgu: Da, Rânduiala e mai vechi, e un site… Într-o conjunctură am primit manuscrisele lui Ernest Bernea și am avut nevoie de voluntari să digitalizeze că e foarte mult, au fost cred că 10 000 de pagini. Deci ce a scris omul ăsta cât n-o să citim noi… și numai lucruri bune, adică nu a scris așa să… Da și atunci am făcut un site ca să înțeleagă lumea cumva și contextul și oamenii care au fost atunci generația lui. El împreună cu câțiva intelectuali din epocă au scos o revistă, Rânduiala și am publicat-o tot așa.
Și Predania a fost o revistă în perioada interbelică și am scanat-o să fie acolo. De maximă actualitate, vă spun, dacă citiți e…
Părintele Teologos: Da? Uitați-vă pe Predania. predania.ro?
Ionuț Gurgu: Da, predania.ro, la butonul „revistă”.
Părintele Teologos: Da, dați, fraților.
Ionuț Gurgu: Da și primul număr. Nici nu trebuie să citiți. Doar primul articol. Ziceți că a fost scris acum 20 de minute.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Crezi că generația din vremea respectivă este mult mai… hai, să nu zic actuală că deja ai răspuns asta, mult mai serioasă sau cum compari generația de atunci cu generația de astăzi?
Ionuț Gurgu: Știți cum? Nu o să zic eu, dar am citit un interviu cu Radu Ciuceanu și tot așa, în interviu îl întreabă: „puteți face o comparație între generația de atunci și generația de acum?” Și foarte simplu a zis: „da, bineînțeles că pot. E ca și cum ai compara Vârful Negoiu cu Măgura Odobeștilor.”
Părintele Teologos: Da, am înțeles.
Ionuț Gurgu: Dar asta atunci. Acum cred că e…
Părintele Teologos: E sub, sub nivelul mării, da…
Ionuț Gurgu: Ne ducem ușor ușor.
Educația copiilor
Părintele Teologos: Ferească bunul Dumnezeu! Apropos de asta și de generații – dacă se duc generațiile în jos înseamnă că generațiile se duc în jos pentru că se depărtează de Dumnezeu.
Ionuț Gurgu: Noi ne ducem în jos, adică problema e a noastră, a fiecăruia dintre noi că asta am văzut cu copiii. Practic, sunt tot felul de cărți de parenting, cum să-ți educi copiii și de fapt, problema e a ta, nu e a copiilor. Problema este strict personală. Dacă tu îți rezolvi problemele, nu ai probleme cu copiii. Într-un fel e spovedanie în direct, deci te uiți la ei și vezi toate patimile tale.
Părintele Teologos: Deci nu există aceea, că zice: „dar nu știu de la cine a învățat.”
Ionuț Gurgu: Da, dar oare de la cine? Noi făcând și acasă școala nu avem pe cine da vina.
Părintele Teologos: Credeți-l pe Ionuț, cum spuneam, că are cinci copii, fraților, da.
Ionuț Gurgu: Ei, nu… Nu știu, încercați pe pielea dumneavoastră.
Despre libertate
Părintele Teologos: Dacă generațiile se duc în jos și se depărtează de Dumnezeu, crezi că România va mai fi liberă?
Ionuț Gurgu: Păi, nici acum nu știu… și de cât timp oare nu suntem liberi? Nici nu cred că avem o definiție foarte serioasă a libertății. Nu știu, dacă mă întrebați acuma, dar vă rog să nu mă întrebați care e definiția libertății.
Părintele Teologos: Da, cred că libertatea este libertatea de patimi, cum spunea Mântuitorul, cunoașteți adevărul și adevărul vă va face liberi. Asta este…
Ionuț Gurgu: Cred că am și eu o carte aici: „Am vrut libertatea și am ajuns robi”. E o carte foarte interesantă a unui actual părinte, s-a călugărit în cele din urmă. El a fost într-un anturaj din Iugoslavia anilor ’80, al unei formații de rock celebră în anii respectivi Ecaterina Velika se chema și acolo, în fine, toți cei care cântau erau artiști desăvârșiți, adică oameni foarte foarte buni și anturajul lor era practic o parte din protipendada Iugoslaviei comuniste a anilor 80. Din păcate, toți prietenii lui mor din cauza drogurilor,
Părintele Teologos: Chiar mor?
Ionuț Gurgu: Da, chiar mor și cel mai bun prieten al lui moare și atunci el scrie aceste rânduri ca o mărturisire pentru prietenul lui și este tulburătoare, absolut tulburătoare. Din păcate, uitați, altă carte de care îmi pare extrem de rău, am scos două ediții, a trebuit să schimbăm și coperta și formatul și titlul doar doar o ajunge…
Părintele Teologos: „Am vrut libertatea și am ajuns robi. Însemnările monahului Arsenie”. La Predania, fraților. Neapărat să o cumpărați. Da.
Ionuț Gurgu: Mai ales pentru familiile care au adolescenți tineri pentru că e o experiență de viață cutremurătoare, adică în general, copiii la vârsta asta sunt foarte teribiliști și măcar e o șansă să vezi că au fost și alții teribiliști înainte și nu au sfârșit tocmai fericit.
Părintele Teologos: Da, corect, cunoaște, da, da…
Ionuț Gurgu: Repet, oameni absolut excepționali, artiști desăvârșiți.
Părintele Teologos: Ecaterina Velika? Cum se numește?
Ionuț Gurgu: Ecaterina Velika – Ecaterina cea Mare.
Părintele Teologos: Da, da, velika… Da, slavă lui Dumnezeu! Ce sfaturi ai da tinerilor familiști?
Ionuț Gurgu: N-aș da sfaturi! Să vă duceți la părinți și să-i întrebați de sfaturi că acolo e ghișeul cu sfaturi.
Părintele Teologos: Păi, ești părinte!
Ionuț Gurgu: Asta zic: sfatul e să-și vadă de sfințenia lor. Părintele Porfirie cred că zice cel mai bine: băi, vedeți-vă de sfințenia voastră, de viața voastră, fiți voi desăvârșiți. Sau nu desăvârșiți, măcar…
Părintele Teologos: În direcția respectivă…
Ionuț Gurgu: Cum zice Patriarhul Pavel: fiți oameni!
Părintele Teologos: Da! Extraordinar!
Omenia
Ionuț Gurgu: Că toți vorbim de sfințenie, de lucruri mărețe așa, hai, s-o luăm, „Omenia și frumusețea cea dintâi”. O altă carte.
Părintele Teologos: Unde? Este?
Ionuț Gurgu: Da, asta a lui Racoveanu care este și cel care a înfundat revista Predania în anii 37.
Părintele Teologos: Despre ce e vorba în ea?
Ionuț Gurgu: Omenia și frumusețe cea dintâi.
Părintele Teologos: Deci chiar asta este.
Ionuț Gurgu: Exact ce e pe coperta asta este și în interior. Și e un buchet de virtuți, e ca o icoană a neamului românesc, ce ar trebui să fie românii.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Și te uiți în ea și vezi cum nu suntem. Uitați, aici, sunt titluri cu…
Părintele Teologos: Da credința în Dumnezeu, cununa tuturor virtuților omenirii este credința în Dumnezeu. Evident.
Ionuț Gurgu: Titlurile – onoarea, umilința, iubirea de străini, în fine, multe multe lucruri care…. Citești o cărțulie așa de mică și vezi cât de departe am ajuns în partea cealaltă, unde nu trebuie.
Părintele Teologos: Da, unde suntem, da. Într-adevăr, slavă lui Dumnezeu, pentru că eu văd că există foarte multe experiență, foarte multă trăire, foarte mult Duh Sfânt în aceste cărți, dar nu ajung la oameni!
Ionuț Gurgu: Asta este problema mea și știi cum e – ai grijă ce îți dorești că asta ți se va întâmpla.
Părintele Teologos: Exact.
Ionuț Gurgu: Eu tot plângându-mă cum să ajungă cărțile așa, un prieten, îl știți, Horia a ajuns la dumneavoastră și hai, să-l ajutăm pe Ionuț. Păi, vedeți unde am ajuns deci…
Sfântul Dionisie. Exemple bune
Părintele Teologos: Da, are grijă Maica Domnului. Ai spus de Patriarhul Pavel.
Ionuț Gurgu: Da, chiar l-am cunoscut.
Părintele Teologos: Serios? Trebuie povestit neapărat. Cum?
Ionuț Gurgu: Da, uitați și pe părintele, că vorbeam de părintele Dionisie și acum s-a citit viața lui așa și era o situație cu un om care tot căuta sfat sfat sfat, nu îi deslușea nimeni problema și a ajuns la părintele Dionisie. Și când a ajuns acolo, în fine, transformat total, se întoarce „domnule, ăsta-i sfânt, e, treaba e clară”. „Zi, domnule, ce ți-a zis că e sfânt și așa?” „domnule, nu mai știu ce mi-a zis, dar asta vă spun eu că ce am simțit…”. Cam așa e și experiența mea cu părintele Dionisie. Când l-am cunoscut, mi-a spus lucruri, dar nu știu ce mi-a spus, dar rămâi cu o imagine de-asta… Cum e în pateric, știți, mi-e de ajuns să vă văd.
Părintele Teologos: Exact.
Ionuț Gurgu: Deci asta e. Cred că și asta ne lipsește cumva: să vezi niște modele.
Părintele Teologos: Evident. Biserica e făcută din modele în trăire, asta e ortodoxia.
Ionuț Gurgu: Da, problema e că se împuținează modelele astea văzând cu ochii.
Părintele Teologos: Din păcate, din păcate…
Ionuț Gurgu: Și la fel, asta cred că a fost o mare șansă de la Dumnezeu, nu știu cât o să mi se ceară la judecată, la sfârșit, da pentru șansele astea că am cunoscut duhovnicii ăștia care sunt chiar cum scria și în pateric și în cărțile de care zici că e așa ceva care nu mai există…
Părintele Teologos: În vremea aia și a trecut, da…
Ionuț Gurgu: Dar nu, nu, slavă Domnului! De-asta zic că i-ai cunoscut și atunci ce faci?! Cât ți se va cere?
Părintele Teologos: Da, exact.
Ionuț Gurgu: Că așa zici, domnule, am cunoscut pe cineva care nu era cine știe ce de capul lui, atât s-a putut. Da, dar când îi cunoști pe cei mari, atunci e…
Părintele Teologos: Foarte dificil…
Ionuț Gurgu: Da, e și bine și rău, dar e mai mult bine!
Părintele Teologos: Mai mult, da! Neapărat și din cauza asta să-i cinstim!
Patriarhul Pavel
Pe Patriarhul Pavle l-ai cunoscut?
Ionuț Gurgu: Da, eram într-o tabără cum sunt acestea cu tinerii ortodocși din Balcani, în fine. Și ne-am dus în Belgrad și era și el, a slujit acolo și la fel, când te uiți la el zici: băi, e din alt film, din altă galaxie, n-are nicio legătură cu ce este în jurul tău.
Părintele Teologos: Slava lui Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Nicio legătură, vă spun.
Părintele Teologos: E om ceresc.
Ionuț Gurgu: Și vedeți, sârbii sunt un neam care a trecut prin comunism, a ieșit Doamne ferește, deci jale. Și la înmormântarea lui a venit 1 milion de oameni.
Părintele Teologos: Serios?
Ionuț Gurgu: Deci n-a fost niciun eveniment public în Belgrad și nu știu dacă în Belgrad sunt jumate botezați, ca să înțelegeți ce impact…
Părintele Teologos: Serios? Da!
Respectul față de biserici
Ionuț Gurgu: Da și tot în excursia respectivă am primit o carte despre bisericile distruse în războaie în Bosnia, în Herțegovina, în fine, în Croația și când am le-am luat am zis „băi, dar cine știe de lucrurile astea?” Adică eu nu știam, eram student în anul I la Teologie, habar nu aveam că a fost distruse cred… În Croația, în Bosnia Herțegovina, cred că au fost distruse la nivel de 700 de biserici, dacă vă închipuiți.
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Și am zis: hai, să fac ceva, hai, să încep să o traduc. Până am terminat-o eu de tradus mai distruseră, începuseră și Kosovo și au mai distrus acolo încă cred că vreo 300 – 400 de biserici, dar acolo chiar monumente de Ev Meniu. Acolo, în Bosnia, hai, să zic că erau și de-astea mai noi, să zic că nu aveau o valoare culturală, că oamenii sunt foarte sensibili la valoarea culturală, dar când au distrus biserici de secol XII, XIII, XIV nici măcar atunci nu au fost sensibili. Adică nu exista subiectul.
Atunci a fost distrusă statuia lui Buddha, dacă țineți minte.
Părintele Teologos: Nu, nu știu.
Ionuț Gurgu: Talibanii au venit, afgani, nu știu ce și au distrus o statuia lui Buddha. Și pe Euronews – Euronews, nu CNN – era cum au ei știrile, din 10 în 10 minute, din 15 în 15 minute, vestea asta: în Kosovo, în Europa deci, erau distruse biserici de secol XII, XIII, XIV. Tăcere.
Părintele Teologos: Doamne ferește! Deci fraților, ipocrizia la maximum, mai pe românește.
Ionuț Gurgu: Da, bine, ipocrizia e peste tot, să nu credeți că în altă parte nu e ipocrizie.
Părintele Teologos: Dar, dar vreau să spun… ce mari distrugeri au fost în Serbia.
Ionuț Gurgu: Da și practic așa am început cumva cu cărțile. Atunci eram la revista Scara, dacă țineți minte pe vremuri, în fine. Și nu știu dacă n-a fost chiar prima carte scoasă – Scara. Că ei aveau revista Scara și au zis dacă avem revistă, de ce să nu fie și o carte?
Părintele Teologos: A, și ai scos cartea asta…
„Ruinele Ortodoxiei” și părintele Iustin
Ionuț Gurgu: Cartea asta cu „Ruinele ortodoxiei”. Chiar părintele Iustin i-a pus titlul, că ea se chema în primul volum cel despre Bosnia și despre Croația era „Genocid duhovnicesc” și cea despre Kosovo, „Kosovo răstignit”. Și părintele le-a luat, s-a uitat, bine: „Ruinele Ortodoxiei”. Și așa a rămas numele.
Părintele Teologos: Da, din păcate, oamenii, cum spuneam, nu știu, nu știu, trebuie promovate astea. Să vedem cum să facem.
Ionuț Gurgu: Iar părintele Iustin avea un mare drag de cărți. Deci asta iarăși ne-a apropiat foarte mult și cumva cartea asta care a fost prima pe care am tradus-o împreună cu soția.
Părintele Teologos: Da, da, da, Dumnezeu să o binecuvinteze, tot respectul nostru!
Ionuț Gurgu: Și dragostea.
Părintele Teologos: Da, și dragostea, da.
Ionuț Gurgu: Și i-am dus părintelui manuscrisul, i l-am trimis, în fine și după câțiva ani, niște părinți îmi povesteau cum părintele avea manuscrisul sub telefonul îl lua și când venea câte un părinte sau oricine, că bănuiesc că au fost mai mulți, lua și citea din ea și asta a făcut….
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Poți să mai continui că editura doar pe mărturia asta….
Părintele Teologos: Da, exact.
Ionuț Gurgu: El cred că a scris și cuvântul înainte.
Părintele Teologos: Părintele Iustin Pârvu, serios?
Ionuț Gurgu: Da, să-l citiți că e…
Părintele Teologos: Da, deci fraților, părintele Iustin Pârvu este principalul susținător al…
Ionuț Gurgu: Ctitorul…
Non-valori căutate
Părintele Teologos: Al editurii Predania. Să vă ajute bunul Dumnezeu! Ne bucurăm enorm pe tema asta, enorm. Da, e crunt, Ionuț pentru că, după cum spuneam, oamenii astăzi se uită după niște non-valori și când mă uit pe YouTube că mă întrebau oamenii – „dar nu te mândrești?” Zic: „nu”. Și spun: „de ce?” „Pentru că avem noi avem nu știu câte vizualizări și văd pe YouTube niște non-valori, nici măcar linie melodică, nici nimic are sute de milioane de vizualizări, sute milioane de vizualizări. Și fraților, nu este invidie asta, ci este o mare durere pentru că sunt oameni sfinții în cărțile astea, sunt oameni care într-adevăr pot să rezolve problemele umanității, dar nu sunt citiți și sunt ascultați toți traperii și așa mai departe, cu un limbaj obscen, da și care prăjesc mințile oamenilor și îi împing pe tinerii în depresie și în la ora asta cred că tinerii sunt foarte foarte confuzi.
Ionuț Gurgu: Exact asta vorbeam cu un prieten, cel care ne-a și ajutat să facem editura și el asta îmi zicea: „uite, unul dintre copiii mei este la Vianu. Ei ascultă… Adi Minune era ceva foarte valoros, ce e acuma e Doamne ferește, e puțin zis.” Era uimit, apropos de ce ziceți de linie melodică. Ce linie melodică, ce texte, ce cuvinte?!
Părintele Teologos: Groaznic, groaznic… Eu cred că singura soluție este să ne întoarcem la duhovnicie, la cărți, la umanitate. Cum spunea Sfântul Patriarh Pavle, că eu cred că e sfânt.
Ionuț Gurgu: Și eu…
Concluzii și îndemnuri
Părintele Teologos: Să fim oameni!
Ionuț Gurgu: Da, da, să fim oameni! Să o luăm așa din aproape în aproape că poate ajungem și sfinți. Dar măcar să începem cu omenia….
Părintele Teologos: Cu viață frumoasă…
Ionuț Gurgu: Comunismul nu a fost atât de traumatizant ca în Rusia sau ca în Serbia sau ca în Bulgaria unde e jale, e prăpăd, dar nici noi nu am ieșit așa foarte bine…
Părintele Teologos: Da, cu fața curată. Și mai ales, ceea ce pe mine mă deranjează foarte mult este că nu avem modele niciunde altundeva decât numai în trecut și două trei luminițe în prezent. Nu mai există…
Ionuț Gurgu: Da, da, da.
Părintele Teologos: Eh, dar eu totuși am nădejde pentru că Hristos a spus că biserica nu o să fie biruită de porțile iadului.
Ionuț Gurgu: Păi, dacă n-avem nici nădejde, atunci e grav de tot…!
Părintele Teologos: Așa este. Eh, să fim oameni, să fim oameni. Să ne ajute bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Mulțumim tare mult! Să te binecuvânteze bunul Dumnezeu!
Ionuț Gurgu: Doamne ajută!
Părintele Teologos: Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Blagosloviți.
Am citit puțin primul număr al revistei Predania de la 1937 și ceea ce scrie acolo, cum zicea și fratele Ionuț Gurgu, e foarte actual. Fără sa vreau, ma duce cu gândul la Sinodul din Creta, deși nu sunt unul din cei care se împotrivesc Sinodului sau pomenirii ierarhilor participanți la Sinod. Ceea ce se întâmplă astăzi în Biserică (am văzut și ceva știri despre abuzurile din Man. Frasinei) ma pune tot mai mult pe gânduri, dacă nu cumva au dreptate cei care se îngrădesc și resping Sinodul din Creta. Ma gândesc ca poate e și înșelare de la diavol… Doamne miluiește! Va rog, dacă puteți, faceți un pic lumina în capul meu.
Iertați.
Nu au dreptate cei care se îngrădesc – însă asta nu înseamnă, pe de altă parte, că lucrurile sunt așa cum ar trebui să fie. Nu sunt. Trebuie să ne luptăm pentru unitatea Bisericii cu un realism iubitor plin de trezvie.
Să nu avem duh de judecată și să nu ne avântăm cu încredere în comentarii publice dacă nu avem cunoștințe de la fața locului ce se întâmplă. O să-ți șterg comentariul ca unul care face insinuări și atacuri la persoană. Lucrurile sunt mult mai complexe, să știi. Numai în cazul „marii schisme” a fost un întreg proces de ereticizare. Abordarea cu 1054 este una foarte simplistă. Recomand să ne supunem consensului Bisericii și să nu ne încredem atât în gândurile noastre. Nu e bine. Deloc.
Doamne ajuta Părinte Teologos! As dori sa propun o tema despre lectura duhovniceasca. Adică, despre importanta lecturii duhovnicesti în viata creștinului ortodox? Despre cum sa citim Sfânta Scriptura si cărțile Sfinților Părinti? Ce cărți ne puteți recomanda sa citim, cele pe care le considerați dumneavoastră esențiale ? Aceasta propunere nu este numai pentru mine, ci pentru toți oamenii care va urmăresc, astfel încât sa ne folosim cu toții din punct de vedere duhovnicesc. Va mulțumesc mult! Iertați-mă! Domnul sa ne ajute pe toți! Amin!