Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă oferim un scurt cuvânt duhovnicesc a Sfântului Cleopa în care, printre altele, acesta ne vorbește despre o minune care tâlcuiește un loc dificil la Psaltire ce se referă la depășirea timpului și trăirea veșniciei.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Se viralizează online clipul pe care îl prezentăm aici cu explicația că „în urmă cu o săptămână” a apărut pe Athon „Maica Domnului” sau „un pustnic nevăzut”.
E expresia aia din interior, sunt ecouri ale iadului interior. E o mare nedreptate, e o mare distorsiune în lume și aici tinerii ripostează foarte dur la treaba asta și prin droguri și prin muzică și prin artă. Dar problema cea mare a tinerilor nu este faptul că nu văd această distorsiune, că o văd. Ci soluția! Soluția e Hristos.
Evenimentele mari care vin, evenimentele mondiale, legate de războiul general, nenorocirile care au început deja și altele, și altele, și altele, acestea, spune [părintele], deși vor răni și vor înspăimânta oamenii, vor face și anumite lucruri bune.
Vor trece peste noi toți apusenii și răsăritenii, iar noi românii vom avea această soartă a unui popor de jertfă. Dacă mă duc la Aiud să văd acolo mărturisitorii noștri, mucenicii noștri, dacă mă duc la Sighet, dacă mă duc la Gherla, dacă mă duc la Pitești, voi vedea peste tot mărturii ale eroilor noștri și numai prin ei, așa după cum plămânul transpiră, aceștia sunt plămânii prin care respiră neamul nostru și credem că toți, în sfârșit, care au trecut pe aici și ne-au vrut mai mult sau mai puțin binele, s-au stins iar noi am rămas o mărturie, un adevăr veșnic.
Cu cât noi stăruim să ne încredem în „virtuțile” și în „viața noastră morală”, în izbânzile și reușitele noastre duhovnicești, pe atât Dumnezeu nu va înceta să umple cerul cu desfrânate și vameși. „Adevărat vă spun vouă că vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră în Împărăția lui Dumnezeu.”
Să vă spun un caz: la un moment dat cineva care era foarte vânat pentru adevăr stătea și se ruga tânguindu-se cu brațele îmbrățișate și zicea „Ce va fi, Doamne, ce va fi?…” Și cum stătea așa îmbrățișat, vede în îmbrățișarea sa o scândură, un lemn. Și zice: „ce-i cu asta?” Și când se uită în sus Îl vede pe Hristos răstignit, mare, mare în lumină și Hristos îi spune de sus: „Așa trăiesc cei care spun adevărul!”. Înțelegeți?
R. – Ce v-a determinat să lăsați cele lumești și să vă dedicați ascezei?
P.V – Ceea ce m-a determinat s-o părăsesc (lumea) este dragostea lui Dumnezeu… aceasta m-a apropiat și în special dragostea Preasfintei Născătoare… care m-a atras prin mijloacele Ei.
Vedeți câte minuni face Sfântul Nicolae, bunicuțul nostru? Să vă rugați la el cu credință, să știți că nu ne lasă niciodată! E un Sfânt minunat, un Sfânt milostiv! Mai ales săracii, rugați-vă la el! Să vedeți, cei care aveți necazuri rugați-vă la el! Fetele care aveți probleme, să n-ajungeți să faceți ce voia omul acela, rugați-vă la el și o să vă ajute să vă căsătoriți, să vă găsiți ce trebuie!
Le spui că Sfântul Spiridon face minuni. Și le-o spui, nu pentru că trăiești întotdeauna [acest adevăr], ci pentru că ești preot. Ce altceva să le spui? Și în ziua următoare auzi: „Ai dreptate, acel părinte, despre care ne-ai spus, care poartă un coșuleț din nuiele pe cap – care este Sfântul Spiridon -, a venit ieri la spital și mi-a vindecat copilul. Ai rămas fără cuvinte! Și spui acelei mame care ieri era [păgână] și azi a devenit ortodoxă: „Spune-mi și mie ce ai văzut? Unde? Cum s-a petrecut?” Și înveți din nou credința ta, ca în primele secole creștine, când oamenii ieri erau în întuneric, iar astăzi sunt lumină.
Poate că răspunsul este la fel de simplu precum ne-a spus. Că ne uităm la jertfa unei persoane făcută într-un act de dragoste și un act de bunătate și în care a lăsat acel Giulgiu Sfânt ca o amintire.
Reporter: Ce v-a rămas în suflet de la competiția aia?
Emilia Eberle: Că n-am luat bătaie la sfârșit!
Reporter: Că nu ați luat bătaie? Fantastic!
Emilia Eberle: Da! Deci pentru mine e foarte greu să explic la oricine, pentru că eu simt ce simt eu. Eu am trecut prin ce am trecut eu. Deci de la atâtea bătăi și înfometări și de toate, eu am fost fericită că am scăpat de la concurs fără bătaie. Că am zis Doamne ferește, dacă o să cap de pe bârnă sau chiar și dacă mă dezechilibrez, sau ratam, știam că era sfârșitul lumii, că ne bătea până-i lumea!
Ascultați o mărturisire fenomenală din partea președintelui Kenyei în fața unui reporter de la CNN. Acesta – posibil exploatând și părerea de sine a sa de american „superior” față de un kenyan, fie el și președintele acestei țări.
Canalele noastre de comunicare pe care distribuim articolele zilnice de pe site-ul „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”, precum și anunțuri despre premierele noastre.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!