Ascultați un cuvânt plin de iubire a părintelui arhimandrit Efrem Panausis care ne vorbește despre prezența ortodoxiei în Africa și despre faptul că traiul bun ne face foarte duri.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ce să vă spun despre Africa? Atunci când te întorci din Africa, te asemeni creștinilor care se întorc din primul pelerinaj în Sf. Munte și, în prima zi, când sunt pe punte și coboară în Ouranoupoli, primul gând ce le vine în minte este: „Unde merg? De ce plec?”
Când te întorci cu avionul din Africa, găsești în buzunar o bomboană uitată printre sutele de milioane ce au fost împărțite, și una a rămas și s-a lipit de buzunarul rasei… Și o ții în mână și-ți rulează în minte, ca pe un ecran, tot ceea ce ai trăit, pornind de la nenumărații copii pe care, în primul an, nu îi poți distinge, pentru că toți sunt la fel. Și ai impresia că știi pe cutare, dar nu știi pe nimeni, dar apoi începi să-i cunoști pe toți pe nume, îți dai seama cum au crescut. Îți amintești de piciorușele lor desculțe, de tălpile lor aspre, pentru că nu au încălțări și calcă direct pe pământ. Și când se joacă îți spun: „Scoateți papucii, albule! Tu poți să umbli desculț?” Și râd…
Îți amintești de bidoanele ce le cară de la distanțe mari, purtându-le pe cap. În școlile lor, câte funcționează, cei care nu încap în bănci, stau pe jos. Într-o sală de clasă, ca a noastră, unde încap 25 de copii albi, în Africa pot fi în jur de 150 de copii. O școală poate avea cam 1.500 de copii, foarte mulți… La ora 12 vor bate de masă în janta unei roți de mașină. Fiecare copil va merge cu farfuria sa de plastic să mănânce „kaunga” și fasole. Kaunga e o mâncare albicioasă făcută din făină de porumb. Dacă întorci farfuria invers, nu se împrăștie, este o mâncare solidă. Și o vor mânca lacom cu „furculița africană”, care este mâna lor. Vreme de 13 ani, cât durează educația în școli, nu vor mânca altceva, ci doar această mâncare.
Ce altceva vom păstra în amintire? Ne vom aminti de mame – cele mai nefericite ființe din Africa – îmbătrânite înainte de vreme. „Tsatsamutsara” sunt bunicile satului. Nu vă imaginați că sunt [bătrâne], media de vârstă e 40, 45 de ani. Permanent cară un copil în spate, și vor săpa ținându-l astfel mereu. Genunchii lor sunt foarte înăspriți deoarece cară foarte multe greutăți. Femeile muncesc cot la cot cu bărbații – aceștia se ocupă îndeosebi de munca câmpului. Copiii nu au multe ocazii să plece de la sate. În orașe sunt alte greutăți. Noi, „albii”, am deschis acolo afaceri prospere, am dezvoltat multe lucruri exploatând și materialele prime și sudoarea oamenilor. „Comerțul” de oameni înflorește, adică comerțul de suflete.
În același timp, există o Ortodoxie care înflorește, o credință a oamenilor care face minuni. La Lunguzi, acolo unde am început o misiune frumoasă, avem hramul Sfântului Spiridon, și în Africa de Nord o avem pe Maica Domnului Mirtidiotissa și pe Sfântul Porfirie. Le spui că Sfântul Spiridon face minuni. Și le-o spui, nu pentru că trăiești întotdeauna [acest adevăr], ci pentru că ești preot. Ce altceva să le spui? Și în ziua următoare auzi: „Ai dreptate, acel părinte, despre care ne-ai spus, care poartă un coșulet din nuiele pe cap – care este Sfântul Spiridon -, a venit ieri la spital și mi-a vindecat copilul. Ai rămas fără cuvinte ! Și spui acelei mame care ieri era [păgână] și azi a devenit ortodoxă: „Spune-mi și mie ce ai văzut? Unde? Cum s-a petrecut?” Și înveți din nou credința ta, ca în primele secole creștine, când oamenii ieri erau în întuneric, iar astăzi sunt lumină.
Acest lucru descoperi în Africa: că noi am făcut multe compromisuri. Și poetul Seferis a spus-o la timp și din timp: „Am apucat un drum greșit în viață”. Africa îți spune: „N-ai făcut nimic [în viață]? Ia-o de la capăt!”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
E o mare bucurie ca atatia africani sunt botezati….si chiar ajung sa-L cunoasca pe Domnul. Am ascultat mai demult si conferintele tinute de pr Damaschin Gregoriatul, care a fost mai mult timp misionar in Africa si a tinut si in Romania conferinte despre minunile de acolo.