Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă oferim înregistrarea unui lung colocviu de la mănăstirea Antim din București cu tema „Părintele Daniil și Rugul Aprins”. Au participat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea Prof. Univ. Carmen Ciornea Prof. Dr. Daniel Mazilu Prof. George Enache.
Dorim să promovăm pe marele mucenic și isihast părintele Daniil astfel încât să ne învrednicim și noi de rugăciunile lui. Puteți să-l porniți și să ascultați tronsoanele care doriți.
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Sfântul Apostol Pavel spunea: când sunt slab atunci sunt puternic. Adică sunt slab în ceea ce mă văd pe mine slab și neputincios, cu probleme pe care trebuie să le depășesc, dar mă simt totuși depășit, atunci mă rog. Nu am încotro. Dar cred că Dumnezeu mă iubește și m-a pus în acea situație pe care trebuie să o depășesc, încep să mă rog. Atunci vine și smerenia, când te simți neputincios.
Vizionați un colaj reprezentativ de cuvinte duhovnicești ale Sf. Dionisie Ignat pe diferite teme predilecte în învățătura sfântului: dragostea de neam, vremurile din urmă și mai ales despre smerita cugetare – tema preferată a sfântului, cea care l-a și sfințit.
Deci și noi creștinii, când avem în sfârșit, o lucrare, când avem un început bun și se ridică împotriva noastră obstacole, să fim convinși că de-abia atunci înseamnă că noi suntem pe un drum bun. Liniștea și pacea pe care o aveau sfinții altă dată: îndată se și pregătea și de un război!
Dar rugăciunea este fără îndoială o lucrare pornind de la Dumnezeu şi care se întoarce la Dumnezeu. Duhul rugăciunii este un dar pe care Duhul Sfânt îl pune în fiecare dintre noi, mai mult sau mai puţin. (…) fără voinţa lui Dumnezeu nu am fi în stare să ne rugăm nici măcar Tatăl nostru. Pentru că, în momentul în care ne apucăm să ne rugăm, o mie de demoni ne asaltează.
„Lumina monahilor sunt îngerii iar lumina oamenilor sunt monahii” spune Sf. Ioan Scărarul. Din această cauză trebuie să-i cinstim pe Sfinții Arhangheli cum se cuvine. Aveți mai jos imagini și un video cu Axion Estin („Cuvine-se cu adevărat” în greaca veche) cântat de către părinții de la Schitul Lacu de sărbătoarea Sfinților Arhangheli.
Fraților, dacă ne ocupăm de clevetire, de rău, atunci răul crește înăuntrul nostru. Energia lui demonică, lipsa iubirii ne secătuiește și ne face foarte agresivi. Spune Sf. Ioan Gură de Aur că e mai bine să mănânci carnea fratelui tău decât să-l judeci. Dacă, însă, ne ocupăm de bine, atunci să știți că binele crește și vom înflori sub harul acestuia. Să știți că omul nu poate să devină ceea ce nu are în fața ochiului. Omul este, după cădere, o victimă a influențelor, ce vede și ce aude și așa mai departe și din cauza asta trebuie să avem tot timpul exemple bune în fața noastră și să fim noi înșine exemple bune!
Stranie minune că și osemintele goale săvârșesc vindecări. Este o mare minune că moaștele Sfinților săvârșesc vindecări. De asemenea în Faptele Apostolilor se spune că mantiile lor, până și umbra lor acolo unde se vedea, vindeca oamenii bolnavi. Ca să dovedească Biserica noastră că într-adevăr moaștele Sfinților sunt o dovadă că Dumnezeu este cu noi. Că Dumnezeu sălășluiește în trupurile Sfinților. Că Biserica noastră naște Sfinți. Este laboratorul în care (Duhul lui Hristos) ne face sfinţi.
Lucrurile sunt simple! Credința noastră e viață! Nu e teologie și filosofie… Și trăind credința vom învăța. Prin trăire dobândești cunoștințe, nu crezi pur și simplu. La început crezi, apoi știi, nu [doar] crezi. Crezi în alte lucruri mai înalte, mai grele [de pătruns] despre care înainte nici nu știai că există.
Vedeți, noi nu apreciem ceea ce avem! Avem bogății date de Dumnezeu în dar: sănătate, mâini, picioare, ochi, toate celelalte și nu le folosim cum trebuie. Trăim în lenevire, în lâncezeală, ne e greu să muncim, să ajutăm pe cineva! Pe fiecare îl mai doare câte ceva, dar având mâini, picioare, pot munci! Acela nu se poate plânge că e sărac! Și cu ziua dacă muncești, îți scoți pâinea, nu poți să te plângi că ești sărac! Dar din comoditate, ne-am învățat altfel, că trebuie să avem mult! Că dacă nu avem, atunci suntem săraci. Nu! Pe toate le lăsăm când plecăm din lumea asta!
„Slăvit să fie Domnul!” Aleg bucuria, aleg lumina, aleg nădejdea! Chiar dacă ar fi sfârșitul lumii, eu voi nădăjdui că totul va fi bine! „Cum așa?” „Nu contează! Slavă Domnului!” Fericirea nu e un sentiment ! E alegerea mea! Trebuie să te ridici și să alegi acest lucru și să-l construiești! Și să nu căutăm un rai fals [închipuit de noi].
Cu siguranță există un viitor. Există viață după moarte și există un singur mod de a ajunge acolo: acela este de a te înlănțui, de a te uni prin credință, cu Unul care a biruit moartea, care a trecut lumea prin adâncurile iadului și ale morții, către viața veșnică, și care oferă această viață oricui i se va alătura Lui.
Da, am ajuns să o vedem și pe asta: să fie legală sinuciderea asistată a unui minor. Sinuciderea este un păcat capital – cu atât mai mult la minori. Nu mai avem ce comenta.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Bogdaproste Părinți Sfințiți pentru dragostea dumnezeiască dăruită nouă celor ce avem nevoie de ajutor!