Ascultați cum trăiește cineva care este dependent de un joc în care jucătorul vede numai mâna sa cu pistolul îndreptată în față (un „first person shooter”). Pentru referință, jocul se numește Duke Nukem și este un joc vechi. Boala se numește boala Duke Nukem. Există și alte cazuri, chiar mai grave cu jocuri mai vechi și, mai ales, mai noi.
Din păcate problema este foarte serioasă – și eu personal cunosc astfel de cazuri care se plâng că nu mai pot să scape de acest mod de comportament obsesiv.
Vizionare cu folos! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
ACTUALIZARE: Ne spun anumiți cititori (mulțumim!) că materialul ar fi o parodie. Dorim să precizăm că au venit destui tineri la noi care plângeau la spovedanie, făceau crize de nervi sau se chinuie sub diferite forme că nu puteau să scape de astfel de probleme.
Pentru un fenomen asemănător, însă pe un alt plan, puteți să urmăriți materialul de aici: https://www.chilieathonita.ro/2022/08/31/tiktok-ticuri-cat-de-grav-se-poate-ajunge/
Sau de aici:
https://www.pcgamer.com/study-suggests-first-person-shooters-may-be-damaging-your-brain/
Ceea ce a început sub formă de parodie, a ajuns un fenomen foarte grav.
Powered by RedCircle
Haideți să-l cunoaștem pe Gene Simpkens, un bărbat de 33 de ani ca oricare altul, care trăiește în America, cu excepția faptului că Gene are o tulburare genetică rară de care mulți dintre noi nici măcar nu știm există. Demielinizare moto-neuronală sau, pe înțelesul tuturor, boala Duke Nukem.
– Practic, abilitățile mele motorii sunt identice cu cele ale protagonistului din jocurile video cu arme.
Noi i-am atașat o cameră video lui Gene pentru a vă arăta cum arată viața văzută prin ochii săi proprii. Pentru Gene chiar și încercarea de a trăi o viață obișnuită poate fi provocare. Chiar și un lucru simplu, cum ar fi de a-și menține în continuare serviciul, este o continuă încercare.
– Din fericire, recent am primit un loc de muncă pentru a participa la o scenă din noul joc „Call of Duty” [„Chemarea la Datorie”], care va apărea în noiembrie.
„Foarte bine, a fost într-adevăr foarte bine. Acum o să îți dau 5 minute de pauză, te relaxezi, poți să lași mâinile în jos și totul are să fie bine.”
„Aaa, nu pot.”
„O, Doamne, îmi cer scuze!”
„E ok, …”
Dar chiar și un om cu o problemă de sănătate așa de rară cum are Gene nu e niciodată cu adevărat singur.
– Recent am început un grup de sprijin pentru oameni ca mine. Rob își poate mișca brațele doar într-o mișcare de aruncat butoaie din jocul „Donkey Kong” [„Măgarul Kong”]. Justin vede lumea ca în jocurile 2D cu mișcări de la stânga la dreapta. Azi este o întâlnire un pic mai tristă pentru că exact în urmă cu un an, un prieten de-al nostru, Darren, care se mișca aidoma unui personaj din jocul video „Street Fighter”, [„Luptătorul stradal”] a murit în urma unui atac cerebral.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Cât de puține lucruri știm despre această lume, habar nu aveam că există astfel de bolnavi. Vă mulțumim, rugați-vă pentru noi și Maica Domnului să vă binecuvânteze!
Doamne ajută!
Jocurile au tot felul de efecte negative, dar videoclipul acela e o glumă, un fel de păcăleală de 1 Aprilie.
Cum am spus și în alt comentariu, cunosc cazuri reale – chiar oameni care au venit în Sf. Munte. Dacă știi clipuri care arată astfel de cazuri suntem foarte interesați.
Parinte, filmul asta era o gluma facuta acum 13 ani de cei de la IGN (ign.com – un site de jocuri).
Glumă sau nu, am întâlnit copil care a spus colegului său de clasă că „vreau să îţi tai capul cu fierăstrăul ca în jocul Y” – nu reţin cum se numeşte jocul. Şi nu este un caz singular mai ales la copiii preşcolari. Că filmul este actual sau de acum 13 ani, nu are relevanţă pentru că este o situaţie actuală. Importantă este percepţia mesajului transmis de Părintele, consecinţa gravă pe care jocurile pe calculator în exces, repet în exces, le creează asupra dezvoltării cognitive a individului, în special a preşcolarilor. Comportamentul violent al acestora preluat din jocurile agresive, devine o problemă acută transpusă prin diverse forme de bullying. Fraţilor, bullying-ul devine o problemă majoră în şcoală primară !!! Şi un fapt generator al acestuia este tocmai jocul pe calculator în exces, necontrolabil, care a creat o dependenţă copilului.
Absolut de acord.
Daca vreti, putem sa discutam despre consecintele nefaste ale jocurilor asupra intelectului copiilor, insa acest film NU este o dovada a acestor consecinte.
In plus, discutia era despre cat de adevarat sau fals este acest film. Care este un fals de la un capat la celălalt. Si sper ca sunteti de acord ca doua falsuri nu fac un adevar.
Sunt multi dintre cei care l-au vazut din 2009 si pana acum, care l-au luat de adevarat. Eu doream doar sa semnalez acest lucrul.
@ Călin, chiar dacă este un fake acest filmuleţ, este cât se poate de adevărat din nefericire ! Manifestarea externă a unui individ dependent de jocuri pe calculator poate îmbrăca forme mult mai grave. Eu personal am trăit aşa ceva, relatez situaţia şi închei comentariul cu aceasta: într-o vizită la un prieten, copilul se juca NFS pe calculator, avea volan, pedale. L-am rugat să mă lase şi pe mine, m-a lăsat, dar a stat lângă mine. Când am început cursa, bineînţeles că am ieşit în decor la primul viraj. Reacţia copilului m-a îngrozit: mi-a dat peste mâini (copilul avea atunci 5-6 ani, eu, pe atunci, adult de 35 de ani), mi-a smuls din mâini volanul şi m-a împins de pe scaun, efectiv m-a dat jos. Nu îmi mai aduc aminte exact ce mi-a spus, dar a folosit expresii de o violenţă verbală nejustificată. Să ne ferească Bunul Dumnezeu să ajungă cineva ca cel din filmuleţ, dar din păcate nu mai este mult. Sau poate s-a şi ajuns?
Din păcate eu cunosc cazuri foarte reale care fac asta. Chiar cineva plângea la spovedanie că nu poate să scape de asta.
Dl Călin Cosma. Sunt convinsă că mulți dintre cititori și eu, am înțeles exact ce spuneți și suntem de acord cu dvs.
Foarte clar este și faptul că unele jocuri pe calculator lasă amprente foarte nesănătoase în mințile fragede.
În altă ordine de idei, bănuiesc că mulți dintre dniile voastre au observat că in fiecare an la începutul postului de Crăciun se deschid ” iadurile”: furie, confuzie, ură, controverse, frică, disperare se năpustesc asupra noastră. Să fim atenți și în rugăciune.