Ascultați un scurt cuvânt a părintelui Justin Pârvu în care acesta analizează interdependența dintre răbdarea în suferință și despătimire.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ce înseamnă libertatea?
Libertatea interioară era cea mai bogată… Ce înseamnă libertatea interioară? În afara păcatului! Ori aici era vorba de despătimirea omului pus în starea de luciditate și de lumină harică. Aici era omul… pentru el pământescul nu mai exista. Aici era omul transcendent, omul care nu mai trăia el, ci Hristos trăia, El îl stăpânea – Hristos.
A fost această întrebare că de ce s-a ajuns la marii trăitori, sfinții închisorilor – Valeriu Gafencu și toți acești mari oameni. Tocmai datorită faptului că au avut această forță interioară, au avut această forță de trăire încât pentru ei lumea nu mai exista. Oamenii aceștia s-au format pentru vremuri în care trăim noi, pentru vremuri ale materialismului… Parcă a fost o conservare a lui Dumnezeu ca să fie mărturie a acestui materialism feroce care a venit asupra omenirii.
Și nimic din viață nu te călește mai mult și nu te umanizează decât suferința. Omul în suferință, atunci omul se găsește în starea aceasta a lui Hristos, a omului care într-adevăr plânge cu lacrimi de sânge.
De-abia acolo este despărțirea omului de omenesc, de lume, de păcat, de rău. Când a ajuns la această stare de regret a ceea ce a trăit el la un moment dat.
Poeți ai închisorilor și operele lor
Iar acești mari scriitori ai noștri pe care i-au format Dumnezeu în închisori – Radu Gyr, Nichifor Crainic sau alții să știți că au realizat cele mai frumoase poezii. Au fost salvarea tineretului. Poeziile lor au fost ca niște rugăciuni. Circulau în secret mai puternic versurile acestea ale marilor scriitori… De la o zi la alta apăreau tot mai multe și mai frumoase poezii. Hrana tineretului. Circulau mai mult decât Psaltirea sau Psalmii lui David, așa încât a fost o hrană spirituală și o menținere a echilibrului acestui ideal al creștinului cu adevărat.
Concluzia…
Cine a trecut prin închisori…? Care e concluzia? Domne, răbdarea, suferința sunt două aripi care te ridică la înălțime. Restul e așa o brumă pe iarba noastră a omului… Da…
Încolo nu iese nimic… Nimic. Chiar rugătorii buni ai noștri. Când îl pui oleacă la încercarea răbdării și a suferinței, dă înapoi. Dar el face programul de ascet, își face programul de Cele Șapte Laude, tot ce revine unei mănăstiri. Dar când îl pui la încercare, nu merge.
Acolo, cum am spus mai înainte, în locul mergea altul să se ducă să facă pedeapsa. Care e în celulă rămânea câte două, trei zile, făcea o gafă, apoi nu venea la tine să te ia îndată la pedeapsă, nu. Te lăsa două, trei zile. Ei, în timpul ăsta făcea un calcul: băi, tu ești bătrân sau ești mai slab? Că bătrân ești abia la 25 de ani, 30 – erai moș… Și eu merg în locul frăției tale. Merg și stau la chilie aici… Și eu mă duc când vine să mă ia – „care-i Chirulescu?” „eu sunt!” „hai, ieși!” Și te băga la subsol acolo, stăteai cele patru, cinci zile, o săptămână și era soră cu moartea o stare din asta. Cam ăsta era stilul de jertfă pentru aproapele.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
https://www.atitudini.com/2022/10/balada-parintelui-justin-si-a-sfintilor-din-inchisori/