Citiți rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” constând în comentarii cărora le-am răspuns, despre teme care vizează viața duhovnicească și conduita în diverse situații de viață.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Prin a nu da atenție acestora. A nu discuta cu ele și a ne concentra pe rugăciune.
Prin trecerea tuturor la ortodoxie pentru că ortodoxia este modul corect de a fi. Nu dorim voturi. Nu dorim stăpânire. Duhovnicește vorbim.
Nu. Să facem ascultare doar de cei pe care Dumnezeu îi validează Dumnezeu în fața noastră.
Eu zic să le iei la rând – să fii constant în rugăciune. Ajută mult. De asemenea, paraclisul Maicii Domnului ajută în acest caz. E o slujbă specială în acest sens.
Posibilitatea de a muri și afectele nepăcătoase (foamea, setea, oboseala etc.)
E încă o dovadă a distorsiunii societății în care trăim. Să nu luăm aminte și să avem curaj în Domnul!
Să fii SIGURĂ. Dumnezeu este atotputernic și atotștiitor. ÎNSĂ să nu te bucuri de răul altuia, că o să pățești și tu. Roagă-te mai bine pentru el. Să fim iubitori. Așa vom găsi pacea
Puturoșenie = Păcat!
Acesta este mecanismul. Să mulțumim Domnului!
Da, desigur. Să-l cerem de la Mămica Domnului și Stăpâna ni-l va da!
Din faptul că te vezi cu sinceritate mai prejos decât ceilalți și faci ascultare.
Da – Maica Domnului NU a avut păcate personale, nici măcar cu gândul.
Este la origine – și acum încă este, însă nu declarat, o sărbătoare păgână care îl duce pe om departe de Dumnezeu prin promovarea indirectă a vrăjitoriei, a iubirii de argint și a „plăcerii” de a-ți bate joc (indirect) de personalitatea celuilalt.
Teoretic și în general, da. Însă dacă este o foaie veche, de exemplu un pomelnic sau un calendar expirat, atunci, da, se ard.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Non-creștinii se pot ruga cu Tatăl Nostru? Întreb deoarece soția e interesată de Ortodoxie, a început să se roage cu Tatăl Nostru și Rugăciunea lui Iisus, dar recent am citit că în Biserica primelor secole doar creștinilor botezați li se îngăduia să-l numească pe Dumnezeu „tată”. De asemenea am citit opinia unui preot Ortodox din SUA, care la fel crede că doar creștinii se pot ruga cu Tatăl Nostru din același motiv. Așa să fie? Nu e o interpretare cam strictă? Eu n-aș vrea să-mi descurajez soția din a se ruga, tocmai acum când a început…
Doamne ajută!
Nu contează, totuși, să se roage. E dificil de explicat și, în ultimă instanță, Dumnezeu e Tatăl tuturor.
Mulțumesc pentru răspuns, minunat, Doamne ajută!
De ce ni s-a dat imaginația? Cum ar trebui să o folosim? Multumesc
Sarut mana Parinte. Am strans acasa mai multe sticle cu uleiuri sfintite (de la Sfantul Maslu si altele primite in dar care nu stiu de unde mai sunt) pe care nu le-am foslosit in totalitate si care s-au ingrosat. Ce pot sa fac cu ele? Doamne ajuta!
Părinte, de ce sunt diferențe între parohii sau între preoți în Biserica Ortodoxă cu privire la frecvența oferirii împărtășaniei? Unii preoți împărtășesc săptămânal, alții doar în cele 4 posturi. De ce nu este o rânduială unitară în toată Biserica Ortodoxă, în acest sens, sau, cel puțin, în cea română, în una autocefala?
Și o a doua întrebare: cum să înțelegem înălțarea trupească a lui Hristos și așezarea Sa „la dreapta Tatălui”, în condițiile în care Hristos are trup, dar Tatăl nu are trup (cel puțin nu material); sau, altfel spus, în condițiile în care „la dreapta tatălui” are sens simbolic, dar trupul și înălțarea lui Hristos sunt concrete, nu simbolice? Când Tatăl nu are și nu e în spațiu, dar trupul lui Hristos are spațialitate. Se află sau poate fi Hristos într-un anumit loc, de o anumită natură (asemeni naturii corpului Său de slavă)?
0. Te rog mult nu pune mai multe întrebări pe comentariu. Scrie două comentarii. 🙂
1. Există această rânduială, însă nu se cunoaște decât de unii. De cei care împărtășeșc săptămânal. Avem un clip nou pentru asta. Vezi până atunci https://www.chilieathonita.ro/2021/09/21/ce-stiati-si-nu-stiati-despre-sfanta-impartasanie-parintele-teologos/
2. Are sens simbolic, de cinste. Înălțarea Domnului a fost, însă, concretă. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2022/05/31/inaltarea-raiul-iadul-si-universul-parintele-teologos/
Mulțumesc! Văzusem videoul despre Sfânta Împărtășanie și l-am revăzut și acum. La un moment menționați că cei care nu vroiau să se împărtășească creau neoranduiala în Biserică. Dar acum impresia asta o am și eu, că dacă vreau sau cer să mă împărtășesc la fiecare liturghie sau, oricum, mai des decât doar în posturi, provoc neoranduiala, in condițiile in care rânduiala și obișnuința locală e împărtășirea în posturi. Și am impresia că aș cere un statut special față de ceilalți credincioși. Mai ales dacă simt (sau poate e doar impresia mea) și o oarecare reticență din partea preotului de a împărtăși mai des. Dar îmi spuseseti la un moment dat ca dacă vrem sa ne împărtășim mai des putem sau chiar trebuie să îi cerem asta preotului. Deci poate că ține și de inițiativa și de îndrăzneala (în sensul bun: „îndrăzniți!”) credincioșilor, de a se pregăti, de fi în stare și de a-și dori cu adevărat să se împărtășească. Și poate că asta s-a întâmplat și în cazul meu: nu m-am împărtășit mai des pentru că, deși aș fi vrut să urmez îndemnul și porunca lui Hristos, nu am îndrăznit cu adevărat sau nu am fost cu adevărat în starea potrivită.
Desigur, e vorba și de smerenie și de răbdare în aceste situații. Spunea Sfântul Paisie Aghioritul că, la un moment dat, nici pe el nu îl lăsa un monah să se împărtășească săptămânal.
Ce rugaciuni ar fi bine sa citeasca o femeie insarcinata?