Vizionați un scurt cuvânt care ne explică pe scurt care sunt originile acestei sărbători și evoluția sinuoasă a acesteia în decursul istoriei.
Este trist și îngrijorător faptul că astăzi sărbătorile cu origini păgâne sunt mai atractive decât cele ale sfinților.
Vizionare cu folos! (după clip aveți podcastul transcriptul)
Powered by RedCircle
Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la Halloween, ei se gândesc ca la un joc: „Ne dați (tratați) sau vă păcălim (speriem)”, parade, jocuri ca cel de a mușca dintr-un măr care plutește într-o găleată cu apă, și alte activități haioase cu familia. Dar pariez că nu știați povestea adevărată din spatele originii antice a Halloween-ului.
Începuturile
Totul a început cu aproximativ două mii de ani în urmă la vechiul festival celtic cunoscut sub numele de Samhain, sărbătorit pe 1 noiembrie. Cu o noapte înainte de Samhain, oamenii credeau că morții se întorc printre noi ca fantome. Lăsau mâncare și vin în fața ușii pentru a ține la distanță spiritele care bântuiau în jur; de asemenea, purtau măști când ieșeau din casă ca să fie confundați cu fantomele altor oameni. Biserica a transformat Festivalul Samhain în „Ziua Tuturor Sfinților” și, din secolul al 8 – lea, în „Ziua Tuturor Sufletelor”. Seara de dinainte, a devenit „Ajunul Tuturor Sufletelor”, care, mai târziu, a luat numele scurtat la Halloween.
Ați auzit de „Trick or treat”, [„Ne dați sau nu ne dați”,] dar ce ziceți despre obiceiuri ca „însuflețirea” sau „deghizarea”? Toate aceste trei tradiții își au originea în Marea Britanie medievală. De Ziua Tuturor Sfinților, pe 2 noiembrie, nevoiașii cerșeau dulciuri, care erau denumite „prăjiturile sufletului”. În schimb, aceștia se rugau pentru rudele decedate ale oamenilor. Acest lucru a fost numit „însuflețirea”, un fel de „pomenirea morților”. În tradiția medievală numită „deghizare”, copiii se îmbrăcau în costume și primeau mâncare, vin, bani și alte daruri, în schimbul cântecelor, poeziilor sau glumelor. În America sec. al 19-lea, imigranții irlandezi și scoțieni au reînviat aceste vechi tradiții. Rezultatul a fost „colindatul” de Halloween.
Afacerea
La început, a fost mult mai mult despre șiretlicuri, glume sau caraghioslâcuri, decât despre recompense. A trebuit să ajungem în anii ’50 când obiceiul a luat forma sa actuală de focalizare pe familie și pe copii. Astăzi, Halloween-ul este o mare afacere, consumatorul american cheltuind pe costume mai mult de 2.5 miliarde pe an. Adăugați și dulciurile și astfel se ajunge ca americanii să cheltuie peste 6 miliarde de dolari în fiecare an, făcând Halloween-ul cea mai mare sărbătoare comercială, după Crăciun. Deci, dacă îndrăgiți trucurile, dulciurile sau doar banalitățile, asta este un pic din istoria Halloween-ului pe care nu o știați.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Părinte, dar ce anume este așa malefic in „sărbătoarea” asta, că după descrierea de mai sus nu se înțelege, in afară de interesele financiare ale comercianților, pare destul de lumească?
Mulțumesc!
Vă rog să mă iertați dar mesajul este clar…trucuri adică vrăjitorie,dulciuri adică poftele,plăcerile și haosul!
Toate ne sunt permise dar nu toate ne folosesc…
Nu am reținut cuvântul Sfântului Pavel… vă rog Părinte să ne ajutați!
Suntem atât de împietriți că nu putem înțelege Cuvântul Lui Dumnezeu!
Dacă îl iubești pe Dumnezeu te îmbraci in Pacea și Cuvântul Lui Dumnezeu … restul nu contează!
De ce să primim urâțeniile altor popoare?
Este la origine – și acum încă este, însă nu declarat, o sărbătoare păgână care îl duce pe om departe de Dumnezeu prin promovarea indirectă a vrăjitoriei, a iubirii de argint și a „plăcerii” de a-ți bate joc (indirect) de personalitatea celuilalt.
Da. Si sa stiti ca diavolul nu stie de gluma. Mai demult, cand nu aveam habar de ortodoxie si eram adolescenta, m-am luat dupa colegii care nu stiu ce joc aveau cu o tabla din aceea care cica cheama spiritele din morti. Era un joc aparent naiv. Dar asa o stare de neliniste aveam dup-aceea, parca si pe drum eram urmarita de cineva si simteam asa o frica. Diavolul nu tine cont ca tu te joci, adica eu in joaca ma mai uit la filme porno si ce e cu asta, in joaca mai citesc horoscopul si nu e nimic. Nu e asa. E o energie demonica in spate care iti cuprinde sufletul, chiar daca pare ca tu faci in joaca. Daca incepi in joaca, o sa vina momentul cand iti suceste mintea diavolul si te face sa crezi in cine stie ce lucruri periculoase la modul serios.
Sărut mâna, mulțumesc pentru răspuns!
În unele zone chiar și în ortodoxie se face pomenirea morților în 1 noiembrie, se dau dulciuri, doar ca nu se deghizează nimeni. Deci nu e tocmai păgână, din moment ce o sărbătorește și un ortodox. Ziua asta a morților se tine în funcție de zona, dar mulți o țin de Halloween.
Sărutăm dreapta Părinte!
Bogdaproste pentru tot Cuvântul dăruit nouă din dragoste de Dumnezeu pentru noi cei plini de neputințe!
Informatiile sunt intentionat „imbracate” in ceva dragut. Adevarul este ca Samhain este una din cele 4 mari sarbatori (sabaturi) din magia neagra (Wicca, magick) si reprezinta cea mai „sfanta” zi a vrajitoarelor – anul nou al vrajitoarelor. Noaptea din ziua sarbatorii se considera a fi cea mai potenta pentru ritualuri satanice de tot felul, inclusiv dintre cele mai oribile. Sunt foarte multe informatii care nu sunt stiute legate de acesta SARBATOARE SATANICA. Multi crestini sarbatoresc si ei ca asa au vazut la televizor. Habar nu au ce pacate fac.
Buna seara!
Parinte, ce recomandati sa fac pt un amic, care se promoveava si se identifica inclusiv pe Fb a fi pagan, nu numai zilele astea, deci nu in joaca?
Multumesc anticipat pt un cuvant, DACA se poate!
Sergiu
Rugăciune, exemplu personal și abia pe ultimul plan un cuvânt de zis. De obicei astfel de oameni sunt foarte triști, neliniștiți înăuntrul lor – uneori chiar scandalizați.