Vizionați un interviu surprinzător cu dl. secretar general adjunct al Senatului României, dl. Ciprian Bucur. Ca monah fiind, nu suntem interesați de politica părții, politica parțială, cea de partid ci de politica lui Hristos – de iubire de Dumnezeu și de neam. Socotim că aici veți avea o surpriză plăcută.
În acest interviu sperăm că veți căpăta speranța de a merge, totuși, mai departe și de a nu judeca pe toți la fel. Fiecare om este judecat de Dumnezeu după dragostea pe care o are față de Acesta și față de semeni.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere invitat
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm aici cu Ciprian Bucur care este secretar general adjunct al Senatului României,nu? Senat, așa. Eu nu mă prea pricep la politică, sunt monah însă mă pricep la oameni puțin și chiar îl iubesc pe Ciprian de foarte mult timp decât ne cunoaștem. Îl știu ca om, nu-l știu ca om politic și din cauza asta l-am rugat să facem un podcast, un podcast duhovnicesc. Nu o să vorbim foarte mult despre politică, cum spuneam nici măcar nu știu dacă face parte dintr-un partid sau din ce partid face parte, dar aș dori să ne împărtășească puțin din experiența lui duhovnicească și bineînțeles și din expertiza lui ca și om politic, dacă doriți și ca și om care se învârte, are expertiza în aceste domenii.
Și prima întrebare, Ciprian, este – Sfântul Munte – tu vii de foarte mult timp în Sfântul Munte, ce te-a determinat să vii și cum…?
Ciprian Bucur: Bună ziua și sunt încântat să facem acest podcast. Nu mi-l doream, dar se pare că lucrurile așa au fost.
Părintele Teologos: Așa s-a nimerit, așa s-a potrivit.
Venirea în Sfântul Munte
Ciprian Bucur: Da… puse. Într-adevăr, vin de mai mult timp în Sfântul Munte. Evident, îndrumat și adus de un prieten. Recunosc, nu știam foarte multe despre Sfântul Munte sau, mă rog, știam frânturi care mă distorsionau un pic din ceea ce aș fi vrut eu să găsesc. Dar ce am găsit real în Sfântul Munte depășește orice credeam eu că va fi aici.
Ce m-a adus? M-a adus cred că în primul rând dorința și nevoia de cunoaștere. Cunoașterea mai mult decât aveam până atunci în ceea ce privește abordarea duhovnicească. Lucrurile s-au întâmplat peste măsura puterii mele de a înțelege lucrurile; după prima experiență în Sfântul Munte am plecat bulversat, nu prea știam (ce se întâmplă) eram așa într-un efect de halou. În drum spre casă s-au așezat, s-au sedimentat trăirile și mi-am dat seama că trăisem un moment deosebit din toate punctele de vedere. Mi-am dorit să revin și am tot revenit și cred că o să tot revin câte zile voi avea.
O minune de la Maica Domnului
Părintele Teologos: Amin! Să ajute bunul Dumnezeu! O minune, o întâmplare minunată, o prezență a lui Dumnezeu în viața ta?
Ciprian Bucur: Una notabilă… Au fost mai multe, dar palpabilă una sau prima de altfel a fost chiar după prima vizită. De obicei, nu-I cer nimic lui Dumnezeu, Îi mulțumesc pentru ce am, dar în puzzle-ul meu la momentul la care am venit în Sfântul Munte lipsea o piesă: lipsa unui copil.
Am rugat-o pe Maica Domnului, dacă sunt vrednic, să mă binecuvânteze cu un copil. Copilul a venit imediat.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Imediat a venit copilul!
Părintele Teologos: Știu că v-ați străduit nu știu cât timp, nu?
Ciprian Bucur: Da. Ni l-am dorit, o fetiță care evident poartă numele Maria.
Părintele Teologos: Maria. Ce frumos! Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: A fost o minune pe care sau pentru care nu sunt vrednic să-i mulțumesc Maicii Domnului. Adică a fost copleșitoare din toate punctele de vedere.
Părintele Teologos: Și cred că dincolo de minunea asta, cred că Sfântul Munte acționează foarte intens asupra ta și asupra oricăruia… asupra ta și asupra familiei tale.
Ciprian Bucur: Evident. Cu ceea ce plec din Sfântul Munte în diriguiește așa viața atât în ceea ce înseamnă activitatea profesională, cât și cea familială. Mă ghidez. E un reper.
Impactul Sfântului Munte
Părintele Teologos: Da, e un reper . Crezi că alți politicieni ar fi bine să vină sau cum vezi…?
Ciprian Bucur: Cred că fiecare e chemat la un moment dat, important e să vrea, dar pentru a decela bine lucrurile mai ales când ești în funcție de înalt funcționar public, în funcție de decizie în statul român a trece prin Sfântul Munte poate însemna o liniște pe care nu ți-o dă altcineva. Pentru că în funcțiile publice frământările sunt multe și mari și agresive câteodată.
Ceea ce așterne Sfântul Munte peste sufletul fiecărui trecător pe aici poate fi benefic oricui. ȘI da îndemn, evident. Îndemn pe toată lumea, pe toți bărbații care se simt atrași de Duhul Sfânt, de Maica Domnului, de Hristos îi îndemn cu toată ființa să vină…
Părintele Teologos: Deci, totuși, funcția de demnitar se îmbină cu Sfântul Munte pentru că apare așa un…, cum să spun, oamenii zic „ce caută un politician sau ce caută o demnitar?” Dar cred că se îmbină pentru că asigură o oarecare liniște, nu?
Ciprian Bucur: Sunt două planuri: trăirile pe care le ai în Sfântul Munte îți așează viața ta, viața ta personală pe un făgaș normal și îți împlinește și viața profesională pentru că sunt momente în care ai nevoie de o lumină, ai nevoie de ceva care să-ți spună care-i calea.
Părintele Teologos: Da, da. Și atunci Sfântul Munte te împlinește ca și persoană, personalitate…
Ciprian Bucur: Pe de o parte și în planul doi, ca profesionist te ajută ca în momentele delicate să iei decizia cea mai bună.
Biserica și Statul
Părintele Teologos: Da, da, da. Slavă lui Dumnezeu! Extraordinar. Am niște întrebări aici, pe laptop, mi le-am pus așa ca să fie totul… Da, relativ la Biserică, cum vezi relația Biserică – Stat, ca om politic și, mă rog, cu funcție importantă?
Ciprian Bucur: Ar trebui să fie o relație și sper să fie o relație de interdependență. Fiecare dintre cele două instituții, să nu le spun puteri, ar trebui să se sprijine reciproc. Se întâmplă. Nu în totalitate, dar se întâmplă. Statul român sprijină Biserica. Sprijină și celelalte culte, 18 culte recunoscute, dar sprijină În mare parte Biserica Ortodoxă Română.
Părintele Teologos: Pentru că cei mai mulți cetățeni români sunt ortodocși.
Ciprian Bucur: Da, 80 și ceva la sută din cetățenii români sunt ortodocși. Nicio politică publică ce are acțiuni asupra Bisericii nu se face fără a se discuta cu Biserica. Adică nicio abordare publică, nici o abordare legislativă sau de politică publică sau economică nu se face dacă acea politică publică nu este discutată cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe.
Părintele Teologos: Asta este foarte bine…
Ciprian Bucur: Și e o convergență oarecum în sensul ăsta.
Părintele Teologos: Da, pentru că este foarte dificil ca Biserica să-și aroge expertiză politică, dar și politicul să-și aroge expertize bisericești…
Ciprian Bucur: Sigur, evident.
Părintele Teologos: Mă gândesc că, țin minte că în urmă cu câtva timp, era acel curent împotriva Bisericii – cu vrem spitale, nu vrem catedrale – și acum cred că este exact pe dos. Ce a determinat?
Ciprian Bucur: Ce frumos întoarce Dumnezeu paradigmele și lucrurile…! Păi, contextul, nevoia, situațiile au întors piramida invers.
Părintele Teologos: Da. Cred că Biserica este prin excelență spitalul…
Ciprian Bucur: Fără echivoc. Se spune că dacă treci pe la biserică, nu ajungi la spital.
Părintele Teologos: Exact.
Ciprian Bucur: Și eu cred în asta. Adică e un fapt consacrat.
Părintele Teologos: Dovedit, da.
Ciprian Bucur: Și dovedit.
Situația din România
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Din Sfântul Munte se vede România ca și o oază de stabilitate. Nu zic că lucrurile n-ar putea să fie mai bune. Ar putea să fie mai bune, dar este clar că relativ la celelalte țări din lume, să zic așa, în general vorbind, România este o oază de stabilitate. Aveți ca și obiectiv treaba asta? Luptați pentru așa ceva? Ce se întâmplă?
Ciprian Bucur: Părinte, lucrurile sunt complicate, sunt convulsive în genere și nu doar în spațiul ăsta în care ne aflăm, ci la nivel mondial.
Părintele Teologos: Mondial, exact.
Ciprian Bucur: Sunt lucruri asimetrice care se întâmplă și la care câteodată suntem actori, câteodată suntem spectatori. Din punctul ăsta de vedere, România încă este un factor de stabilitate. Poate și relația asta cu Biserica ajută la…
Părintele Teologos: Și eu la asta mă gândesc.
Ciprian Bucur: La eficiența acestui principiu și acestei situații de fapt pentru că lucrurile în România deocamdată sunt relativ stabile.
Părintele Teologos: Da, da. Pentru că văd, tocmai asta mă îngrijorează foarte mult și lucrul care mă înfrică pe mine cel mai mult este apariția unor certuri între voi. Pentru că un neam nu poate fi învins, dar un neam poate să comită suicid. Și spun între voi – nu spun între tine personal, ci între voi. Ar fi extraordinar dacă oamenii ar putea, dacă casa politică ar putea de dragul stabilității, de dragul înțelegerii, să se unească oarecum, bineînțeles fiecare pe poziția lui și să mențină această stabilitate astfel încât oamenii să fie liniștiți.
Ciprian Bucur: Da. Se întâmplă în România chestia asta acum. Adică lucrurile sunt pe șablonul pe care mi l-ați relatat. Există o stabilitate politică, o stabilitate care oferă premisele unei abordări statale corecte în perioada următoare, având în vedere, încă o dată spun, contextul destul de convulsiv.
Părintele Teologos: Exact, e foarte convulsiv…
Ciprian Bucur: Evident, România nu e ruptă de contextul european, de contextul mondial, sunt crizele care sunt, avem refugiați, avem o criză economică, o criză energetică pe alocuri pentru că România are valența de a fi un stat independent energetic…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Ceea ce o face independentă și îi conferă de altfel un statut destul de confortabil.
Părintele Teologos: Da, asta e foarte important, foarte important că România este independentă din punct de vedere energetic și asta e o mare reușită a voastră, adică slavă lui Dumnezeu, să vă binecuvânteze Dumnezeu!
Da și deci oamenii ar trebui să fie relativ liniștiți. Bineînțeles că prețurile o să crească și cresc, dar totuși socotesc că n-o să fie… Am înțeles că în alte țări o să fie mare dramă iarnă asta.
Ciprian Bucur: Da. În România, deocamdată, lucrurile sunt stabile. A mai crescut și acolo cota adică nivelul prețurilor pentru că v-am spus depindem de un context mai larg, dar nu cred că se va ajunge la nivelul altor sate. Acum ce o… Dumnezeu știe.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Suntem la depozitul unor lucruri făcute și dinainte și actuale de decizie politică care au fost bune și care acum se văd.
Părintele Teologos: Apropos de asta, mi-ai spus de o minune și într adevăr să o binecuvânteze Dumnezeu și pe Maria și pe doamna ta!
Ciprian Bucur: Doamne ajută!
Intervenția lui Dumnezeu
Părintele Teologos: Ai văzut prezența lui Dumnezeu în politică? O intervenție în treburile cetății, hai să nu zic un politică în sens restrâns, ci în cotidianul tău.
Ciprian Bucur: Până la urmă faptul că…. O minune poate fi și o semnătură pe un act administrativ.
Părintele Teologos: Evident.
Ciprian Bucur: Și o semnătură pe o lege și un amendament adus la o lege poate fi o minune.
Părintele Teologos: Da, la astea mă refer…
Ciprian Bucur: De-astea sunt multe.
Părintele Teologos: Da? Slavă lui Dumnezeu! Nu știu pentru că eu nu am contact…
Ciprian Bucur: Da. Sau a te opune unui proiect de lege care e de nesusținut cu argumente. Argumentele îți pot veni poate nu din filosofia ta de viață, pot veni pronie divină.
Părintele Teologos: Așa este.
Ciprian Bucur: Și atunci asta poate fi interpretat pe orizontală, că pe verticală probabil că sunt minuni care se întâmplă…
Educația civică și tinerii
Părintele Teologos: Apropos de asta, referitor la educație pentru că mă interesează foarte mult problema tinerilor, cum este cu educația tinerilor și care este viziunea, să zic așa, a Senatului sau… Care este duhul sau…? Și mai ales referitor la problemele de păcat.
Ciprian Bucur: La nivel tehnic, din punct de vedere legislativ, suntem într-un proces național de elaborare a unui nou pachet de legi pe ceea ce înseamnă educația. O nouă filosofie de educație – mai modernă, adaptată nevoilor actuale. Dar din punct de vedere practic, știm foarte bine că lucrurile nu merg în direcția care trebuie. Tinerii sunt asediați din toate părțile de tot felul de filosofii contrare unor principii reale și sustenabile de viață.
Părintele Teologos: Da. Creștine, cu atât mai mult ortodoxe.
Ciprian Bucur: Creștine, da.
Ciprian Bucur: Da, adică tinerii din România și mă gândesc că nu doar din România…
Părintele Teologos: Așa este…
Ciprian Bucur: Sunt asaltați și asediați de tot felul de… filosofii contrare principiilor… care îi distorsionează de la calea cea dreptă, din păcate. Și aici știți la ce mă refer.
Părintele Teologos: Știu
Ciprian Bucur: Rețele de socializare, context, nu știu, relații intersociale…
Părintele Teologos: Dar problema de trupească, să zic așa, probleme sexuale care sunt…
Ciprian Bucur: Da, da, da, da sunt asimetrie extraordinară, se întâmplă lucruri inimaginabile în urmă cu câțiva ani.
Părintele Teologos: Exact.
Tinerii și
Ciprian Bucur: Și toate puse așa într-un șablon creează oarecum în tânăr o metamorfoză pe care eu, tânăr fiind la 40 și ceva de ani, nu o mai înțeleg…
Părintele Teologos: Da, așa este…
Ciprian Bucur: Dacă ăsta-i tânărul modern, atunci nu îl vreau, nu-mi place.
Părintele Teologos: Da, așa este. Și există pârghii să se oprească treaba asta sau cum vezi?
Ciprian Bucur: Pârghia cred că poate fi exemplu personal al mai multor oameni cât de cât aliniați din punct de vedere duhovnicesc și creștinesc și de ce nu și moral, care să fie exemplu pentru marea masă. Statul contribuie, statul vine și creează măsuri legislative, executive de a ține lucrurile, dar până la urmă cred că exemplul personal e cel mai viabil în contextual.
Părintele Teologos: Și deci este nevoie de o educație nu numai atât în școli, ci de o educație civică.
Ciprian Bucur: Sigur.
Părintele Teologos: Și asta cum ar fi, cum s-ar putea face sau cum concret? Prin presă sau cum ai vedea? Nu zic că tu personal.
Ciprian Bucur: Educația civică evident începe pe baze primare în școală, ea se continuă în societate, dar cred că educația civică ne-o luăm… iarăși fac apel la doctrina creștină ortodoxă
Părintele Teologos: Da, în Biserică.
Ciprian Bucur: Doctrina creștin-ortodoxă îți oferă cea mai corectă pârghie de educație civică.
Părintele Teologos: De fapt, cred că Biserica trebuie să facă politică dar nu politica părții, politica parțială, politica de partid, ci politica globală a omului nou.
Ciprian Bucur: Sigur, da.
Părintele Teologos: Cred că asta este și ăsta este rolul Bisericii, de fapt.
Ciprian Bucur: Evident.
Părintele Teologos: Nu este… eu știu? Aprinsul de lumânări și colacii… Sigur și aia, dar…
Ciprian Bucur: Da, dar ăla e un rol complementar. Rolul esențial, laitmotivul ăsta este.
Părintele Teologos: Ăsta este: de formare a unui om nou, de vindecare a omului, da.
Ciprian Bucur: Iar biserica are și obligația, dar are și pârghiile de o face.
Părintele Teologos: Da, da și trebuie folosită Biserica în sens bun.
Ciprian Bucur: Exact.
Dreptul de vot
Părintele Teologos: Și apropo de asta, văd că oamenii nu mai ies la vot, nu mai votează – că nu avem pe cine vota, că nu știu ce… Eu totuși cred că oamenii trebuie să iasă la vot.
Ciprian Bucur: Cred că e un efect într-adevăr, dar e și o falsă impresie. E un efect al politicilor de-a lungul anilor defectuoase. Din păcate, partidele politice sau baza de resurse umane n-a mai fost cea de calitate pentru că oamenii buni nu s-au dus în politică. Eu îmi fac mea culpa. Oamenii buni nu s-au dus în politică. Oamenii buni stau și realizează ceva în afara politicii, știind că politica e așa o oază în care lucrurile se petrec oarecum invers decât ar trebui. Ei, nu-i chiar așa! Dacă vrei să faci politică la modul corect cu frică de Dumnezeu, poți să faci și pentru oameni.
Părintele Teologos: Da? slavă lui Dumnezeu! Chiar se poate, auziți, oameni buni!
Ciprian Bucur: Se poate. Și știu multe cazuri.
Părintele Teologos: Și eu știu câteva cazuri, da.
Ciprian Bucur: Adică dacă vrei să faci politică gândindu-te la neamul tău, la țara ta și la Dumnezeu, poți să faci.
Mărturisirea
Părintele Teologos: Apropos de iubirea de neam și iubirea de Dumnezeu – cred că astea sunt soluția, dar văd că oamenii sunt foarte fricoși, le este frică să-L iubească pe Dumnezeu, să-și iubească neamul, să nu deranjăm, să nu…
Ciprian Bucur: Da, am observat și eu același lucru. Nu știu de unde rezistă. Probabil și din dintr-un curent propriu-zis așa care…
Părintele Teologos: Da, este și nu este cum trebuie…
Ciprian Bucur: Da, da, da. Dar eu sper ca lumea să înțeleagă. A te face cunoscut iubitor de Dumnezeu e cel mai frumos lucru. A-ți mărturisi credința, a-L pune pe Hristos înainte de toți și de toate mi se pare cel mai bun, corect și frumos lucru pe acre îl poți face pentru neamul și țara ta.
Părintele Teologos: Da. Exact pentru că Hristos este salvatorul, Mântuitorul.
Ciprian Bucur: Așa este. Nu care cumva crezi că tot acest curent progresist este de faptul o mare manipulare, adică nu are nimic în spate, adică are…
Ciprian Bucur: Nu știu, sunt școli de gândire…
Părintele Teologos: Eu sunt pentru progres, dar nu fără Hristos, nu așa.
Ciprian Bucur: Evident. Progresul poate fi întru Hristos și întru cele sfinte. Progresul disociat de Hristos nu-i progres, e regres de fapt.
Părintele Teologos: Exact.
Ciprian Bucur: Ce vând unii ca fiind progres e de fapt un regres.
Părintele Teologos: Da, esteo disoluție a sufletului uman.
Ciprian Bucur: Așa este. Apropos de anterioara întrebare cu ieșitul la vot, eu sper… Cineva spunea că votul e mai tare ca glonțul. Votul este dreptul primar pe care îl avem ca cetățeni. Prin vot poți să îți manifești un drept constituțional suprem.
Părintele Teologos: Mărturisirea ta.
Ciprian Bucur: Exact. Și sper ca lumea și sunt convins că așa va fi, atunci când vor fi cele trei patru cicluri electorale în 2024, să iasă la vot.
Părintele Teologos: Deci oameni, ieșiți la vot, nu ziceți că nu contează că voturile sunt manipulate…
Ciprian Bucur: Nu sunt manipulate. Voturile sunt așa cum sunt, așa cum votează fiecare și e corect așa, e corect să voteze , e civic.
Părintele Teologos: Da, e mărturisirea ta că vrei ceva, vrei un lucru bun. Asta este foarte important.
Minciuna și politica
Altă întrebare referitoare la patimi. Eu înțeleg, nu validez, dar înțeleg – e vorba de hai să nu zic minciună, ci de umflarea și ascunderea adevărului. Lucrurile sunt foarte complexe. Noi spunem că politicienii mint. Cred că este o … cum să spun? O palmă prea groasă peste toată treaba. E adevărat că unii politicieni mint, posibil, nu știu, nu-i judec pe oameni – din interes, dar altădată trebuie ascuns adevărul și din motive de securitate personală și națională și uneori chiar oamenii sunt duși de val. Cum se poate gestiona lucrul ăsta, astfel încât omul să fie integru?
Ciprian Bucur: Politicieni care mint sunt și vor fi mereu, dar eu știu și politicieni integri care își respectă statutul și care spun lucrurile așa cum sunt. Evident că sunt situații în care nu poți să spui chiar totul pentru că creezi emoții, creezi tensiune. Cred că lucrurile trebuiesc echilibrate cumva și găsit un punct comun în care să rămâi și integru și să și…
Părintele Teologos: Cum asta? Pe baza conștiinței sau cum vezi?
Ciprian Bucur: Pe baza pregătirii tale profesionale, pe baza înălțării tale duhovnicești…
Părintele Teologos: A, virtutea…
Ciprian Bucur: E un cumul de rațiuni care conduc către a fi un politician și un om echilibrat. N-ai de ce să minți în politică. N-ai de ce. Nu pentru că tu ești un funcționar în slujba unora – apropos vorbeam de vot care te-a trimis acolo să creezi și să realizezi niște lucruri pentru el, pentru cel de acasă. De ce să minți?
Părintele Teologos: Cred că minciuna nu o să iasă bine. Poate o să iasă bine pentru cinci minute, dar după aceea nu o să iasă bine.
Ciprian Bucur: Minciune în politică nu ține.
Părintele Teologos: Nu ține. Mă bucur tare mult. Slavă lui Dumnezeu! Asta e foarte… mă impresionează foarte mult. Tot legat de asta, sunt anumiți oameni, anumiți politicieni, o mare problemă care e problemă duhovnicească de fapt asta – care promit sau lucrurile irealizabile sau promit lucruri realizabile, dar fără gândire strategică. Știi la ce mă refer. Adică promit ceva să facă acuma, dar în viitor nu se gândesc și…
Ciprian Bucur: În efervescența asta de a obține voturi, ființa umană cade într-un plan în care probabil și creierul începe să soluționeze niște lucruri într-un mod negativ și atunci în efervescența obținerii și în vâltoarea aia a obținerii voturilor, omul uită de niște lucruri și începe să promită de toate doar doar să-o pricopsi cu un mandat de ceva.
Părintele Teologos: Am înțeles…
Ciprian Bucur: Nu agreez o astfel de abordare. E o abordare care nu face cinste nu politicianului român, nici unui politician, nici unui până la urmă.
Părintele Teologos: Da, da
Ciprian Bucur: Am spus și spun în continuare – trebuie disociate lucrurile, trebuie să-i spui omului ce poți și ce nu poți, pentru că, știu din practică, sunt parlamentari care merg… sau candidați la funcția de parlamentar, merg să ceară voturi – îți fac drum, îți fac școala. Aia nu e atribuția parlamentarului. Aia e atribuția primarului, a președintelui Consiliului Județean. Atribuția primară și laitmotivul activității de parlamentar, spre exemplu, este funcția de legiferare, de a face legi, de a face politici publice pentru cel de acasă.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Și atunci nu-i mai bine să te duci în fața omului și să-i spui: domnule, uite, știu că avem niște probleme în zona, nu știu, asistenței sociale, că avem probleme nu învățământ. Uite, eu le-am identificat, astea sunt, eu mă angajez că fac cinci proiecte de lege într-un mandat care să reglementeze cinci probleme din societate. Și dacă fiecare parlamentar ar reglementa și ar rezolva cinci probleme din societate ar fi minunat.
Părintele Teologos: Ar fi raiul pe pământ cred.
Ciprian Bucur: De-asta spun că minciuna nu și are rostul.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Și până la urmă cetății înțeleg că parlamentarul parlamentar, primarul e primar, ministrul e ministru. Fiecare constituțional cu abordare lui.
Compromisul
Părintele Teologos: Contribuția lui, da. Apar compromisuri între credința ortodoxă și exercitarea puterii?
Ciprian Bucur: Depinde la ce vă referiți.
Părintele Teologos: Uneori e vorba de niște situații mai delicate sau în care trebuie să alegi…
Ciprian Bucur: Să prioritizezi una dintre cele două?
Părintele Teologos: Da, da.
Ciprian Bucur: Sper să nu-mi apară mie vreodată una.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Da, și eu sper. Dar e fenomenal pentru că tu ai o funcție de foarte mare răspundere și dacă spui „sper să nu-mi apară” înseamnă că până acuma nu ți-a apărut.
Ciprian Bucur: Nu.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Nu, păi, nu, cum să… Cele două trebuie să meargă împreună, nu există să alegi între una și alta. Acționând în filosofia și în ființa mea. Cele două lucruri sunt interdependente, eu nu pot să și n-aș vrea, de-asta spun că n-aș vrea să fiu pus vreodată în situația de a alege între stat și credință.
Părintele Teologos: De a face compromis.
Ciprian Bucur: Nu. Și nici n-aș face.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Să te binecuvânteze bunul Dumnezeu!
De ce? Pentru că există această prejudecată, știi. Adică eu sunt credincios, dar până aici.
Ciprian Bucur: Nu poți să fii până aici. Ori ești total, ori nu ești.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Da. Pentru că am făcut iarăși foarte multe podcasturi cu tinerii, tinerii se simt stânjeniți de credința lor.
Ciprian Bucur: Ce trist, cât de trist!
Părintele Teologos: Foarte trist.
Ciprian Bucur: Cât de trist să-ți fie rușine de tine până la urmă.
Părintele Teologos: Da, de cine ești tu de fapt.
Ciprian Bucur: Tu ești tu ești fiul lui Dumnezeu. Cum să-ți fie rușine de tine ca fiu al lui Dumnezeu.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Și deci cei din Senat știu că tu ești credincios, ești ortodox și așa mai departe.
Ciprian Bucur: Și dacă nu știu or să afle, dar da, eu nu-mi ascund credința, nu o să o ascund niciodată.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Mi se pare valoarea supremă la care mă raportez. Familia, credința, țara spre aceeași orizontală.
Părintele Teologos: Iubirea de neam și toate celelalte.
Ciprian Bucur: Da, da, da
Părintele Teologos: Da, și pe primul plan sunt virtuțile.
Ciprian Bucur: Am depus un jurământ, am spus că îmi respect țara, Constituția, legile și am încheiat: așa să-mi ajute Dumnezeu ceea ce înseamnă că respect și credința pe care o am .
Părintele Teologos: Da. Cum este… deci am înțeles de la tine că virtuțile sunt centrale, ar trebui să fie coloana vertebrală în politică și în exercitarea puterii și în viața ta. Cum se îmbarcă virtutea smereniei, a ascultării într-o poziție de conducere ca a ta?
Ciprian Bucur: Eh, aici e mai greu.
Părintele Teologos: Da…
Ciprian Bucur: Trebuie să fii foarte atent cum le îmbini pentru că smerenia e înțeleasă câteodată într-un mod defectuos
Părintele Teologos: Așa este…
Ciprian Bucur: Eu o înțeleg bine, dar altcineva poate înțelege într-un alt mod și atunci ele trebuie echilibrate. Dar îți poți menține virtuțile și în funcții publice fără nicio problemă.
Părintele Teologos: Da, pentru că omul se poate mântui oriunde de fapt.
Ciprian Bucur: Așa este. Dar în vâltoarea evenimentelor și a situațiilor, câteodată…
Părintele Teologos: Toți oameni suntem…
Ciprian Bucur: Apare iubirea de sine, iubirea de… nu se poate pentru că suntem oameni, suntem ființe slabe intrinsec atunci mai cazi câteodată. Important e să știi, să observi și să te ridici.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Da. Pentru că dacă nu te ridici… De fapt, cred că așa cum spunea cineva to fail is not fo fall, to fail is to stay down. Adică a rata nu înseamnă a cădea, ci a rata înseamnă să stai jos.
Ciprian Bucur: Așa este.
Frica din societate
Părintele Teologos: Cred că asta este foarte foarte important pentru că astăzi, oamenii săracii, există această frică și cred că n-au de ce să le fie frică românilor.
Ciprian Bucur: Motive de frică? Nu văd.
Părintele Teologos: Nu există. da, pentru că ei spun că sunt foarte foarte fricoși. Apropos de frică și apropos de aceste vremuri tulburi – cum se poate educa responsabilitatea individuală a omului? Sau crezi că astăzi oamenii sunt responsabili?
Ciprian Bucur: Sunt situații în care dovedit se vede că responsabilitatea este cea care guvernează anumite momente și politice și administrative și economice, dar cred că responsabilitatea poate să vină iarăși. Mă raportez la exemplul personal.
Părintele Teologos: Cred că e nevoie de exemplul personal, de om care să stea în față, de lider.
Ciprian Bucur: Exact. Sunt din ce știu eu oameni responsabili în ceea ce privește exercitarea autorității de stat și vă vorbesc de domeniul în care eu activez. Cvasi-totalitatea celor pe care eu îi am și-i știu și pe unii îi coordonez, cu alții sunt coleg – sunt responsabili.
Părintele Teologos: Da, să ajute bunul Dumnezeu pentru că în general există această idee că și în popor și în casa politică nu este responsabilitate și lucrurile să meargă…
Ciprian Bucur: Până la urmă responsabilitate e la nivel individual, trebuie să fii tu personal responsabil de acțiunile tale care trebuie să întindă până acolo unde intri în incidență cu libertatea celuilalt. E un principiu și creștinesc și de drept.
Părintele Teologos: Evident.
Ciprian Bucur: Și responsabilitatea statală a celor pe care îi alegem să meargă să ne coordonez, să ne conducă care, personal, vă spun că există.
Părintele Teologos: Să ajute Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Există.
Libertatea
Părintele Teologos: Apropos de libertate, cum cum se poate apăra libertatea individuală astăzi? Mai este apărată?
Ciprian Bucur: Mărturisind.
Părintele Teologos: Mărturisind. Slavă lui Dumnezeu! Da.
Ciprian Bucur: Spunând.
Părintele Teologos: Da, să avem coloană vertebrală.
Ciprian Bucur: Da, spunând nu sunt de acord cu asta, nu-i bună treaba asta, nu-s de acord cu legea asta, cu ordonanța asta, cu hotărârea de guvern care creează prejudiciu, care mă văduvește de anumite drepturi și libertăți.
Părintele Teologos: Să ajute bunul Dumnezeu! Și cum poate să spună omul? Să iasă în stradă sau cum? Altfel nu văd… Sau să se viralizeze….
Ciprian Bucur: E cea mai democratică… Bun, acum avel la îndemână și instrumentele social media pe care se creează tot felul de petiții… Ele ajung la decizie…
Părintele Teologos: Da? Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: E și o lege care oferă cadru pentru… și ele devin și obligatorii pe alocuri. Da și ieșitul în stradă e o manifestare de voință contrară sau care are valențe de a fi, de a răspunde la o atitudine contrară anumitor libertăți și drepturi pe care tu ca stat le-ai încălcat prin politica pe care pe care o desfășori.
Viitorul României
Părintele Teologos: Cum vezi viitorul României?
Ciprian Bucur: Viitorul României… îl văd, mi-aș dori de fapt să fie un viitor bun.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Acum raportat la contextul geo-politic în care existăm dealtfel, eu sper ca România să fie o țară care să fie aparată de Maica Domnului.
Părintele Teologos: Da. Amin
Ciprian Bucur: Este la momentul ăsta și n-am nicio îndoială și n-am nicio îndoială că va fi și pe viitor. Dar eu cred în viitorul României, cred în tinerii din România, cred în clasa politică din România, cred în Biserica din România.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Adică sunt sunt niște pârghii pe care fiecare dintre cei enunțați le au pentru a face din România ceea ce trebuie să fie România: stabilitate, țară frumoasă, primitoare.
Părintele Teologos: Unire?
Ciprian Bucur: Unită.
Părintele Teologos: Unită. Cred că aici este problema cea mare.
Ciprian Bucur: Așa, evident că am niște temeri, am niște îngrijorări palpabile, existente pe un eșafodaj concret. Sunt lucruri care se întâmplă și pe care le știu și pe care le știm.
Părintele Teologos: Provin din interior mai degrabă sau din exterior?
Ciprian Bucur: Mai mult din exterior, din păcate.
Părintele Teologos: Din păcate, da… Și eu cred că dacă oamenii nu doresc, Dumnezeu nu o să dea…Dacă oamenii se pocăiesc, Dumnezeu o să păzească.
Ciprian Bucur: Să ne ajute Dumnezeu și să vă audă! Sper și cred în pronia divină ca singura câteodată, ca singura salvatoare din anumite situații.
Concluzie
Părintele Teologos: Da…. Pentru că numai Dumnezeu poate să … și de fapt, dacă nu mă înșel chiar asta era și sper să se întoarcă blazonul, deviza României, Nihil sine Deo, nimic fără Dumnezeu.
Ciprian Bucur: Da, e un e un principiu pe care cred că fiecare trebuie să-l purtăm în suflet.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: N-ai cum. Fără Dumnezeu nu exiști, nu poți să faci un pas, nu poți să clipești un ochi…
Părintele Teologos: N-ai speranță. Mulțumim tare mult! Dumnezeu să te binecuvânteze!
Ciprian Bucur: Și eu vă mulțumesc că a fost o bucurie, e o bucurie de fiecare dată când vă revăd și când ne așezăm așa și discutăm niște lucruri care ne unesc, care ne fac să ne gândim ce facem mai departe unii dintre noi… și care are ne țin aproape.
Părintele Teologos: Curaj, oameni bunic că ajută bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!