Vizionați un cuvânt al părintelui Pimen Vlad care ne relatează în stilul caracteristic plin de har viața Sfântului Dumitru precum și o parte din multele minuni pe care acest sfânt le face.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Sfântul Dimitrie ocrotitorul Schitului Lacu
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși. Vedeți în spatele meu biserica mare a schitului, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Îl vedeți aici pe Sfânt călare pe cal, omorându-l pe Lie, cum se povestește în viața lui. De ce am venit aici? Schitul nostru este exact ca un sat, are 17 chilii, fiecare chilie cu bisericuța ei, iar în centrul schitului avem biserica mare, la care ne adunăm de la toate chiliile, în fiecare duminică și de sărbători și facem slujbele împreună. Această biserică este închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, deci ocrotitorul schitului nostru. De aceea schitul se mai numește Schitu Lacu – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Venirea pe lume a Sfântului.
Pentru că se apropie sărbătoarea sfântului, voiam să vă spun câteva lucruri despre viața lui, chiar dacă mulți o cunoașteți. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut în Tesalonic sau Solun (cum era denumit în timpurile vechi). Părinții lui erau din neam bun, oameni înstăriți, dar oameni creștini cu frică de Dumnezeu. Tatăl lui era voievodul Tesalonicului. Dar în acea perioadă de dinainte de împăratul Constantin, creștinii erau prigoniți de toți împărații vremii de atunci. Din cauza asta, părinții lui își ascundeau credința. Într-o cameră ascunsă aveau o icoană cu Mântuitorul, una cu Maica Domnului și acolo își făceau ei rugăciunile în taină. O durere a lor era că nu aveau copii. Și atunci s-au rugat mult la Maica Domnului și lui Dumnezeu, iar Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile văzând evlavia și credința lor. Astfel, le-a dat un copil: pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
L-au crescut așa cum trebuie până a ajuns la vârsta la care putea înțelege mai multe și atunci l-au dus în acea cameră și i-au spus: ”Uite care este adevăratul nostru Dumnezeu, uite care adevărata viață a noastră, nu aceea pe care o trăim.” Și Sfântul Dimitrie, fiind foarte înțelept de mic, a înțeles tot și a primit cu mult drag credința creștină și a fost botezat și el.
Neascultarea față de crudul împărat
Trecând timpul, crescând, a venit timpul ca părinții sfântului să plece la Domnul. Atunci, împăratul știind că aveau un fiu priceput și înțelept l-a chemat la el și i-a zis: „Uite, a plecat tatăl din lumea asta. Am aflat despre tine că ești înțelept și viteaz și vreau să preiei tu conducerea Tesalonicului și să mergi să-i ucizi pe toți creștinii.” Toate astea se întâmplau pe vremea împăratului Maximilian. Marele Mucenic Dimitrie a plecat la Tesalonic, dar nu a făcut ce i-a spus împăratul, ci din contră, a început să propovăduiască credința creștină și să întoarcă oamenii la credință. Bineînțeles că, trecând timpul, s-a auzit și la împărat și acesta a mers la Tesalonic să se încredințeze dacă e așa. Cum tocmai biruise într-un război, venea din cetate în cetate și făcea praznice pentru a mulțumi zeilor.
A aflat Sfântul Dimitrie că vine împăratul și la Tesalonic și știa că împăratul aflase de situația lui. Astfel, l-a chemat pe Lupu, un slujitor creștin al lui, i-a încredințat toată averea și i-a spus să meargă să o împartă toată săracilor pentru că el trebuia să se pregătească că vine împăratul. S-a închis într-o cameră și s-a pus pe post și pe rugăciune pentru a se întări duhovnicește, în timp ce slujitorul lui împărțea toată averea săracilor pentru a fi sigur că averea va ajunge la săraci și nu la împărat, în caz că se află că e creștin.
„Sunt creștin și Îl mărturisesc pe Isus Hristos”
A venit împăratul, l-a chemat pe Sfântul Dimitrie și l-a întrebat dacă e adevărat ce se aude, că este creștin. Acesta a recunoscut: „Da, împărate, e adevărat. Sunt creștin și îl mărturisesc pe Iisus Hristos. Și îți spun și ție să nu te mai închini la bolovanii ăștia.” Auzind acestea, împăratul s-a supărat și l-a băgat în închisoare. În această perioadă, prin toate cetățile pe unde mergea împăratul, se organizau jocuri. Unul din aceste jocuri era heptatlonul, cine reușea să învingă în 7 lupte era declarat câștigător și primea de la împărat daruri multe. Între cei care se luptau era și Lie, un luptător de doi metri jumătate, foarte puternic, luat dintr-o țară barbară biruită de împărat. Luptele se desfășurau pe un pod înalt, care era mărginit de sulițe ascuțite, iar Lie, fiind puternic, îi lua pe cei cu care se lupta și îi arunca în sulițe și astfel câștiga de fiecare dată.
Îndrăzneala lui Nestor și binecuvântarea Sfântului Dimitrie
Împăratul, fiind un om sângeros, se veselea văzând aceste lupte. Creștinii prinși erau aduși acolo și erau siliți să se lupte cu Lie. Tot în acele vremuri trăia un tânăr pe nume Nestor, care avea doar 20 de ani. Și văzând acesta ce face Lie, s-a dus la Sfântul Dimitrie în închisoare și i-a zis: „Sfinte, te rog să mă binecuvântezi să mă duc să mă lupt cu Lie, acesta omoară mulți creștini și nu mai pot răbda lucrul ăsta.” Atunci, Sfântul Dimitrie l-a binecuvântat: „Pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi.”
Și bineînțeles, Nestor s-a dus și a cerut să se lupte cu Lie. Când l-a văzut împăratul că e jumătate din adversar, i-a zis:
– Dacă ești amărât sau ești sărac, hai la mine să te îmbogățesc. Nu te duce să te omoare ăsta. Mai degrabă hai la mine, în armata mea.
– Nu, împărate, eu vreau să mă lupt cu Lie. Sărac nu sunt, amărât nu sunt, dar sunt creștin.
– Atunci du-te să te omoare și pe tine.
Și a intrat Nestor în arenă făcându-și o cruce mare și spunând: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mă!” Apoi a mers spre Lie, l-a luat în brațe, cât era de mare și l-a aruncat în sulițe din prima, fără prea multă luptă. Văzând asta, împăratul s-a mâniat tare și a mers la Nestor să îl întrebe cu ce vrăji a făcut asta.
– Nu cu vrăji, ci cu puterea lui Hristos.
– Luați-l și tăiați-i capul lui Nestor.
Sfântului Dimitrie moare și devine Mare Mucenic
Nu după mult timp, împăratul a aflat că Nestor a făcut asta cu binecuvântarea lui Dimitrie și atunci a zis: „Mergeți la închisoare și omorâți-l.” Între timp, în închisoare Sântul Dimitrie fusese vizitat de Hristos și un înger care i-a zis: „Nu-ți fie frică. Îl vei birui pe împărat și te vei încununa.” Când, din porunca împăratului, au venit soldații cu sulițele la el ca să îl omoare, el a ridicat mâinile în sus și a fost însulițat tot în coastă precum Mântuitorul. Și așa și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos. Creștinii au luat trupul Sfântului și cu acesta s-au făcut multe minuni. După ce a trecut perioada asta de prigoană, s-a ctitorit o biserică pe mormântul lui.
Un om înstărit de prin meleagurile noastre, undeva la nord de Dunăre, pe nume Leon, aflând de minunile Sfântului Dimitrie, a venit și a poruncit să sape ca să se facă o biserică mai mare. Și când s-a săpat, s-au găsit moaștele Sfântului, întregi, înmiresmate, cu mir pe ele. Când biserica a fost gata, a vrut și el să ia o parte din moaște, iar atunci a ieșit o voce din mormânt care a spus: „Nu îndrăzni” și i s-a arătat Sfântul Dimitrie, care i-a zis să nu ia din moaște. Atunci Leon a luat doar o parte din veșmânt, iar din moaște nu a luat. Întorcându-se în patria lui, a construit și acolo o biserică.
Sfântul Dimitrie Izvorâtor de mir
Moaștele scoase la închinare, scoteau mireasmă și de multe ori izvorau mir de se umplea racla de mir. Din cauza asta e și numit Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir, iar lumea venea cu mare evlavie să se închine.
După un război cu barbarii, aceștia au luat prizoniere și două tinere fecioare ce brodau foarte frumos. Conducătorul barbarilor a venit la ele și le-a spus:
– Am aflat că la voi în țară este un Dumnezeu pe nume Dimitrie. Să îmi faceți chipul lui brodat pe o pânză ca să mă închin și eu lui.
– Știm pentru ce vrei, vrei să îl brodăm și la urmă să îl batjocorești tu. Dar să știi că el nu e Dumnezeu, el e slujitor al lui Dumnezeu.
– Dacă nu brodați chipul, vă iau capetele!
Două minuni făcute de Sântul Dimitrie.
Atunci ele, de frică, au început să brodeze, dar cu lacrimi. Și se rugau: „Sfinte Dimitrie, iartă-ne, știm ce vrea să facă, dar ne e frică pentru viața noastră.” Și când au terminat ele de brodat, exact în clipa aceea s-a arătat Sfântul Dimitrie, le-a luat și le-a adus în biserica lui din Tesalonic. În acea zi era chiar ziua Sfântului și toată lumea era în biserică, la priveghere. Deodată au apărut fecioarele cu pânza brodată cu chipul Sfântului. Dându-și seama ce s-a întâmplat, lumea a început să îl slăvească pe Marele Mucenic Dimitrie și să povestească tuturor lucrurile văzute.
O altă istorioară spune că la moaștele lui era un slujitor pe nume Onisifor. Acesta era prins de o patimă. Când oamenii veneau să se închine cu lumânări, acesta ce făcea? Lua din ele și le punea de-o parte și ulterior le vindea ca să aibă și el un câștig. Și când s-a dus el ca de obicei la moaște să ia din lumânări, s-a auzit o voce care spunea: „Să nu mai faci ceea ce faci.” Dar el nu a băgat de seamă, iar data viitoare l-a mustrat din nou Sfântul: „Dar nu ți-am zis să nu mai faci?” Și în momentul acela a orbit. A început să își ceară iertare de la Sfânt, a început să spună tuturor ce îndeletnicire avea și în cele din urmă s-a vindecat, iar Sfântul Dimitrie l-a înțelepțit să nu mai facă astfel de lucruri.
Deci Sfântul Dimitrie este un sfânt mare, un sfânt care împreună cu Sfântul Gheorghe este dintre cei mai mari sfinți mucenici ai creștinismului. Amândoi au fost voievozi și au lăsat toate aceste privilegii și bogății pentru Hristos, pentru Cer.
Refacerea Schitului Lacu cu ajutorul Sfântului Dimitrie și a Maicii Domnului
Îmi mai amintesc un lucru. Când am venit aici, în urmă cu aproape 30 de ani, era o ruină tot schitul. Din cele 17 chilii, mai erau puține în picioare, dar și acelea într-o stare precară. Iar biserica mare de aici avea acoperișul rupt, ploua în ea, cădea tencuială de pe pereți, stranele erau putrezite, putem spune că era un dezastru în biserică. Noi făceam slujbă aici, dar numai noi știm cum o scoteam la capăt. Aveam o sobiță în mijlocul bisericii și stăteam iarna în jurul ei să ne încălzim un pic. În felul ăsta țineam slujbele.
La un moment dat, am ajuns la o chilie undeva la Katunakia, unde erau cei mai vestiți cântăreți și erau și pictori părinții de acolo. Și trecând pe la părintele Daniil, împreună cu un părinte de aici, din schit, i-am povestit de situația din schit, că eram adunați la o singură chilie, iar el a zis: „Eee, acolo aveți biserica mare în cinstea Marelui Mucenic Dimitrie. Nu vă lasă el! Maica Domnului și cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie o să facă o minune și o să refaceți toată biserica și schitul. Vine el călare pe calul lui și face el rânduială acolo.” Și într-adevăr, vedem în timp că a ajutat Sfântul Dimitrie, biserica s-a refăcut toată, iar chiliile sunt în număr de 17 acum, sub ocrotirea Maica Domnului și a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir și a Cuviosului Dimitrie Basarabov
Și pentru că se apropie sărbătoarea lui, cei care puteți ajunge la Tesalonic, e lucru mare. Acolo se prăznuiește cu cinste mare, și cu o săptămână înainte încep privegherile la Sfânt. Iar în Atena au un obicei, cu vreo două săptămâni înainte, încep Dimitriadele. În fiecare seară, în afară de rugăciuni se fac omilii, adică cheamă pe câte un părinte duhovnicesc și se adună lumea. Deci îl au la mare cinste pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Și pentru asta să vă rugați, că vă ajută mult. Plus de asta, la noi în țară, chiar a doua zi după Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, este Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, care la București are sfintele moaște și atâta lume merge la București să se închine. Deci este o dublă sărbătoare și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir și Cuviosul Dimitrie Basarabov. Puteți să mergeți la București să luați binecuvântarea Cuviosului Dimitrie Basarabov.
Să ne ajute Maica Domnului și Sfinții, care sunt prietenii lui Dumnezeu și mijlocitorii noștri, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Cuvios Dimitrie Basarabov.
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!