Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Mănăstirea Dionisiu în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Sfinți și ctitori
La intrarea principală în curtea mănăstirii ne întâmpină acest frumos mozaic care ni-l înfățișează pe Sfântul Ioan Botezătorul deasupra stâncii și pe care se află astăzi mănăstirea. În dreapta sa este Sfântul Dionisie ctitorul. La picioarele sale îngenunchiat se află Alexie al III-lea Comneanul, împăratul Trapezundei cel care l-a ajutat pe Cuviosul Dionisie să zidească mănăstirea. În cealaltă parte este înfățișat în picioare Sfântul Patriarh Nifon al Constantinopolului și drept credinciosul Neagoe Basarab ighemon Vlahias.
Curtea interioară a Mănăstirii Dionisiu este foarte îngustă, puțin mai mare ca cea de la Mănăstirea Satvronichita care într-adevăr are cea mai mică curte interioară din toate mănăstirile din Sfântul Munte Athos. Aproape toată curtea este ocupată de biserica centrală închinată Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Ioan Botezătorul – hram
Coborâm scările pe la arhondaric, avem în fața noastră locul unde s-a arătat Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul se arată lângă această stâncă pe care este făcută mănăstirea cuviosului Dionisie și poruncește să zidească în locul acesta o mănăstire închinată lui. Sfătuindu-se din smerenie cu Cuviosul Grigorie, vecinul lui, ctitorul Mănăstirii Grigoriu, împreună hotărăsc să pună bazele acestei mănăstiri – Mănăstirea Dionisiu.
Hramul este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită pe 24 iunie pe calendarul nou. Avem această sărbătoare pe 7 iulie, cu alte cuvinte diferența aceasta de 13 zile când este 24 iunie în Sfântul Munte noi avem data de 7 iulie.
Icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist și moaște
Interiorul bisericii unde nu am primit binecuvântare să filmăm se află intrând din acest frumos pridvor, după această ușă, icoana Maicii Domnului a Imnului Acatist, cea care a izbăvit orașul Constantinopol de atacul avarilor, iar în fața ei patriarhul a cântat pentru prima dată acatistul Buneivestiri. Este realizată din ceară și mastic, conform tradiției de însuși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și acoperită cu culori naturale care nu s-au mai păstrat până în ziua de astăzi. Are într-adevăr o imagine întunecată, dar are toată această încărcătură duhovnicească a unei icoane făcătoare de minuni.
Tot în interiorul bisericii, cei care vin la Mănăstirea Dionisiu, se închină la mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul și la o bucată din lemnul Sfintei Cruci. Părinții mai scot moaște de la Sfântul Gheorghe, mâna Sfintei Mucenițe Paraschevi precum și racla care are moaștele Sfântului Patriarh Nifon al Constantinopolului care a trăit în această mănăstire.
Din pridvor se intră în pronaos. Iar icoana Maicii Domnului a Imnului acatist se află în paraclisul din stânga, aparte de biserica centrală, cu intrare separată atât din pronaos cât și din pridvor.
Reprezentare celebră a Apocalipsei
Ieșind din biserică, spre apus, găsim trapeza mănăstirii, sala de mese, având pe peretele ei exterior una dintre cele mai detaliate reprezentări ale Apocalipsei, din întreg Sfântul Munte Athos. Pe tot peretele sălii de mese și pe aceste arcade ce duc spre stăreția mănăstirii se află detaliat după fiecare capitol ultima carte a Sfintei Scripturi a Noului Testament, Apocalipsa.
Spre ieșirea din curtea interioară pe latura de sud avem clopotnița și ceasul care ne arată ora bizantină. Noi avem acuma ora 10:15, ceasul bizantin ne arată o altă oră – 5:50. Ora bizantină desparte de fapt lumina de întuneric, măsoară ceasurile de lumină și ceasurile de întuneric.
Iată interiorul naosului bisericii.
Sfântul Neagoe Basarab, ctitor
Această scenă a Deisisului este spre ieșirea din curtea interioară a mănăstirii spre afară, în partea dreaptă pe latura de nord, nord-est se află Turnul care este ctitorit de Neagoe Basarab.
Iată și inscripția care ne arată faptul că Sfântul Neagoe Basarab a ctitorit acest turn de apărare și corpurile de chilii. A participat prin dania sa bineînțeles și la restaurarea Katolikonului bisericii centrale unde se adună obștea mănăstirii pentru Sfânta Liturghie.
Vedere de pe balconul exterior al mănăstirii situat pe partea sud-estică a ansamblului. Vedere spre portul Mănăstirii Dionisiu.
Împrejurimi…
Ieșind spre sud din mănăstire, spre latura de sud, îndreptându-ne spre Mănăstirea Sfântul Pavel – iată avem acolo și indicatorul spre Mănăstirea Sfântul Pavel. Se poate merge pe jos spre Mănăstirea Sfântul Pavel, pe această cărare. Noi vrem să intrăm în cimitirul Mănăstirii Dionisiu.
Iată-ne ajunși în cimitirul Mănăstirii Dionisiu. Coborâm câteva trepte și vedem locul unde se află osemnintele părinților în această clădire, iar sub paraclisul din cimitir avem craniile părinților și în partea stângă mormântul Sfântului Patriarh Nifon. Moaștele sale au fost scoase bineînțeles din cavou și se află spre păstrare în biserică. Sfântul Patriarh Nifon, Mitropolit al Țării Românești și duhovnic al bine credinciosului Voievod Sfântul Neagoe Basarab.
În cimitirul mănăstirii Dionisiu… sub acest frumos baldachin străjuit de craniile părinților viețuitori din mănăstire. Aici locul nu permite să fie cimitire mari și astfel există aceste osuare. Sunt într-adevăr și câteva locuri de veci, câteva morminte însă spațiul nepermițând mai multe, părinții la un moment dat sunt dezgropați și așezați în osuar.
Pentru că nu am putut să filmăm originalul, iată aici iconița icoanei Maicii Domnului a Imnului Acatist. În partea stângă este fotografia celei originale, iar în dreapta, așa cum părinții cred că a arătat icoana când era acoperită cu culori naturale care s-au deteriorat în timp. Vă reamintesc că a fost pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. De fapt, baza e confecționată din ceară și mastic, iar culorile erau din pigmenți naturali.
Frumoasa Mănăstire Dionisiu…
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!