Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Schitul Sfântului Ilie în timp ce îl filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Așezarea Schitului Sfântul Ilie
Următorul nostru obiectiv în pelerinajul nostru pe la mănăstirile, schiturile și chiliile din Sfântul Munte Athos este Schitul Sfântul Ilie de pe teritoriul mănăstirii Pantocrator. Aveți o imagine de ansamblu a schitului văzut din partea vestică și două alte obiective deasupra sa, în partea dreaptă sus: este schitul Bogorodnița, prima așezare rusească din Sfântul Munte Athos care nu demult a împlinit 1000 de ani. Și o chilie românească închinată Maicii Domnului unde este stareț părintele Timotei.
Continuăm cu mașina încă 1 km până o să ajungem la schit.
La schit
Iată-ne ajunși lângă Schitul Sfântul Ilie de unde putem observa în vale mănăstirea care stăpânește toată împrejurimea aceasta, Mănăstirea Schimbarea la Față Pantocrator. Cuvântul Pantocrator din limba greacă se traduce Atotțiitorul.
Intrarea principală în schit se află sub turnul clopotniței, turnul cu ceas. Schitul chinovial al Profetului Ilie.
Atunci când vrei să te închini în biserică și nu este nimeni, părinții au pus acest clopot pentru a fi bătut de pelerini, cei care vor să se închine.
Istorie și sfinți
Din spatele altarului bisericii centrale este o frumoasă priveliște spre mare de unde spun părinții că venea și ctitora mănăstirii să privească cu binoclul bună desfășurare a lucrărilor construite din dania ei – zidirea schitului. Jos se vede impunătoare mănăstirea Pantocrator.
În această latură de sud-est a locuit Sfântul Paisie Velicicovski care, adunând în jurul sau mai mulți călugări, printre ei numărându-se și Sfântul Stareț Gheorghe al Cernicăi, a ridicat Chilia Sfântul Ilie la rangul de schit.
Intrarea în biserică cu o frumoasă ușă de fier, cruci rusești pe ea și o încuietoare rusească pe care pelerinii, mulți dintre dumneavoastră au cunoscut-o. O s-o descoperiți și dumneavoastră.
Biserica schitului și sfintele moaște
Biserica este deosebit de frumoasă. Din păcate, nu este pictată. Părinții spun că iminența revoluției bolșevice nu a mai oferit ocazia ctitorei mănăstirii – această principesă Alexandra a Kievului – să o și picteze.
Putem remarca însă frumoasa catapeteasmă poleită cu aur și cele două baldachine care adăpostesc două racle cu sfinte moaște, precum și icoana Maicii Domnului Înlăcrimata. De asemenea, în partea dreaptă, vedem și icoana Sfântului Paisie Velicicovski. Pornind de la icoana Sfântului Paisie Velicicovski, altarul din dreapta este închinat Sfântului Apostol Andrei, altarul central Sfântului Ilie, iar cel din stânga Sfintei Alexandra.
Lângă racla din dreapta, sub o Răstignire pictată în stil realist se află prima raclă cu sfinte moaște. Vedem scena Nașterii deoarece în interior se află părticele din scutecele Mântuitorului Hristos și reprezentați în interiorul capacului sunt sfinți mari ai Ortodoxiei, care au părticele din moaștele lor, din trupurile lor în interiorul raclei.
De asemenea și la racla din stânga avem Învierea Domnului în același stil realist, des întâlnită în Rusia. Racla are în centru Răstignirea deoarece este o părticică din lemnul Sfintei Cruci și sfinții ale căror părticele se regăsesc în această raclă.
De asemenea, icoana ocrotitorului spiritual Sfântul Ilie Proorocul dăruită de ctitorița mănăstirii.
Iată și altarul din stânga al Sfintei Alexandra.
Altarul
Intrând în sfântul altar, putem observa cele trei sfinte mese.
Cu toții suntem impresionați de mărimea și frumusețea bisericii, de ecoul deosebit care ajută cântăreții, psalții să interpreteze cântările bisericești într-o frumoasă acustică, dar și de binecuvântarea pe care o dă părintele stareț de aici atât pentru filmare cât și pentru fotografiere. Cu toții care am fost în Sfântul Munte avem o mulțime de poze și filmări din acest loc deoarece este voie să facem acest lucru, ni se dă binecuvântarea.
Ne luăm rămas bun aici de la frumosul schit de pe teritoriul Mănăstirii Pantocrator, Sfântul Ilie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Omul sfinteste locul, de fapt Dumnezeu o face atunci cand suntem fericiti. Toata lumea e sfanta, e rai. Noi cu totii sfinti care cateodata ne ascundem de noi insine din joaca iar viata e o mare de iubire in care Tatal ne poarta si ne are in grija prin Hristos!