Dacă aveți celular sau calculator (laptop sau desktop) trebuie să vă preocupe acest material. Dincolo de asta, există o preocupare constantă legată urmărirea online, securitatea datelor noastre, controlul populației, despre cipuri, injectarea acestora prin vaccinuri etc.
La toate aceste teme precum și la altele ne răspunde Marius Voilă un hacker cu mare experiență provenită și din lunga perioadă de activitate și din firmele de renume la care a lucrat și lucrează.
Pentru cei interesați, pagina de LinkedIn este aici: https://nl.linkedin.com/in/mariusvoila
Notă: Da, Marius este un hacker real. Există hackerii bine intenționați. În jargon se numesc „white hat” sau „ethical hacker”.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Părintele Teologos: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere și securitatea cibernetică
Dragii noștri suntem aici cu Marius Voilă pe care îl iubesc foarte mult și îl cunosc de nu știu câți ani…
Marius Voilă: Mulți.
Părintele Teologos: Mulți, așa. De obicei eu nu-i prezint pe invitații mei sau mă rog foarte pe scurt în clipa de față eu o să îl prezint pe Marius așa puțin mai extensiv decât pe ceilalți. De ce? Pentru că o să discutăm cu el o problemă foarte serioasă și avem – voi nu-i vedeți, dar avem în jurul nostru foarte mulți închinători și care ei sunt interesați de problema asta. Este vorba de problemă securității, despre problema factorului uman, despre problema patimilor umane în securitate informatică, în securitatea cibernetică.
Marius trebuie să știți că este de mulți ani sysadmin linux, specialist în securitate Google, TomTom, eBay, RackSpace o mulțime de lucruri. Da, dacă vrei să aflați mult mai multe despre el căutați-l undeva pe net așa și o să-l găsiți, vă rog. Contează mai puțin asta. Nu o să discutăm despre lucruri tehnice, o să discutăm despre lucruri duhovnicești, despre lucruri legate de Dumnezeu și despre patimile umane în lumea asta a informaticii.
Și acuma, fraților, din păcate cum discutam puțin înainte cu băieții, cu ceilalți, să nu spuneți că nu aveți tangență cu lumea informaticii și cu securitatea pentru că dacă aveți un celular aveți tangență cu informatica, aveți tangență cu securitatea fără măcar să știți. Fără măcar să știți. Și prima întrebare – eu am chiar un laptop pentru prima dată am un laptop, mă rog, după Sorin Gadola, am un laptop în care am adunat întrebările de la băieți, nu sunt întrebări dure sau așa mai departe, dar ca să clarificăm anumite lucruri pe care cei mai mulți dintre voi nu le știu din cauza asta l-am prezentat pe Marius și ca să aveți încredere în ce spune el că lucrurile sunt foarte serioase.
Veriga slabă
Și cum spunea prima întrebare, Marius, și spun asta efectiv ca la spovedanie, gândul meu este – mă spovedesc ție din punct de vedere profesional bineînțeles – eu cred că cea mai mare vulnerabilitate a unui sistem informatic cred că e factorul uman, că e omul nemulțumit, femeia de serviciu… Poți să spui ceva pe tema asta?
Marius Voilă: Da, într-adevăr, ca în orice sistem, ca într-o familie, omul e cel care poate să fie problematic. Orice sistem e construit de om pentru om și într un final într-o companie, într-un sistem cibernetic, într-un sistem informatic, orice om care nu e mulțumit de situația lui financiară, de jobul pe care-l are, de cum se comportă lumea cu el, poate să dea în vileag lucruri voit sau ne-voit.
Părintele Teologos: Da…
Marius Voilă: Unii oameni vorbesc mai mult decât e nevoie să vorbească, au discuții la o bere, într-un bar vorbesc despre niște strategii, de exemplu, ale corporațiilor lor pentru că ei cred că nimeni nu-i aude, oricând pot fi ascultați și atunci automat există leak-uri, cum se numesc…
Părintele Teologos: Scurgeri…
Marius Voilă: Scurgeri de informații din anumite părți care uneori sunt voite. De exemplu, lansarea unui anumit telefon mobil – cineva pierde un telefon mobil într-un bar, altcineva îl găsește și apare pe internet. Și mai sunt cele care nu sunt voite, sunt din greșeală – cum ziceam, la o bere sau o femeie de serviciu poate fi una dintre cele mai mari vulnerabilități într-o companie pentru că are acces peste tot chiar dacă nu multă lume dă importanță chestiei ăsteia. E unul dintre angajații pe care ai vrea să-l plătești îndeajuns de mult încât să nu îți cauzeze probleme.
Dar în același timp oricine poate să… chiar dacă are un nivel de acces foarte jos. Vezi Snowden era una dintre tehnicienii nu cu un acces foarte înalt la NSA și totuși a reușit să adune date care pot să cauzeze destul de mult rău. Dar în același timp nu doar plătindu-i poți să îi ajuți pe oamenii ăștia să fie cu tine, ci să le câștigi încrederea.
Atitudinea profesională
Părintele Teologos: Încrederea și dragostea. Adică să le dai timp…
Marius Voilă: Cum ziceam, ca într o familie.
Părintele Teologos: Da, da, ca într-o familie, da. Pentru că de ce am pus întrebarea asta? Pentru că, în general, oamenii, de prin filme și așa mai departe, au ideea că deci hacker-ul e acela care butonează și încearcă să…
Marius Voilă: Nu există.
Părintele Teologos: Da.
Cine este hacker-ul și ce patimi exploatează el
Marius Voilă: Hacker-ul nu e ca în filme. Nu stăm 7000 de secunde și spargem un server. Nu se întâmplă… se întâmplă în șase luni, șapte luni, opt luni, nouă luni de research se… Ne uităm la cod, scriem cod, încercăm vulnerabilități și cea mai mare vulnerabilitate din 99% din cazuri este omul.
Părintele Teologos: Omul…
Marius Voilă: Calculatorul are o căruță de vulnerabilități, dar cel mai ușor și cel mai ieftin e omul. De exemplu, să spargi o parolă cât de mică ar fi ea – bine în zilele noastre avem Cloud-ul care ne ajută să scalăm mai mult – dar dacă ar fi să o folosim local, costă un pic mai mult decât sa te duci să pui trei întrebări la cineva sau să asculți o conversație între două femei în autobuz sau, bine, targetate, știind că persoana respectivă lucrează acolo și vrei să înțelegi un pic care e dinamica firmei. În general oamenii vorbesc, cum ziceam, mai mult decât trebuie. Așa ca mine…
Părintele Teologos: Da și eu cred că una din principalele patimi pe care pe care hackerii le exploatează este curiozitatea. Curiozitatea e iubirea de slavă deșartă, de a merge pe site-uri, de a vedea, toate astea.
Marius Voilă: Sau sunt într-unele dintre testele făcute în urmă cu trei luni…
Părintele Teologos: Testele de penetrare, adică să intre pe un site…
Marius Voilă: Da, companiile te angajează, respectiv firma pentru care lucrez ne angajează să găsim anumite vulnerabilități la nivel de informațional, adică un laptop un telefon mobil, un fax – chiar și fax-urile pot fi foarte inteligente și ele au SSH (protocol de rețea criptografic ce permite ca datele să fie transferate folosind un canal securizat intre dispozitive de rețea) – sau personalități, oameni care sunt, cum ziceam, cel mai ușor de exploatat. Și atunci, s-a întâmplat de exemplu, șeful IT-ului, șeful securității zicea că ei sunt impenetrabili – o falsă idee de securitate pentru că nu există așa ceva. Tot ce poți face pe partea de securitate e să faci foarte scump (to make too expensive to be exploited). Adică să faci foarte scumpă exploatarea ta.
Părintele Teologos: Adică deci rezultatul să nu merite de efortul de a intra…
Cum acționează
Marius Voilă: Exact e ca și la o casă – oricâte ziduri ai avea, cineva tot o sa le sară pe toate dacă chiar vrea. Ideea e să-l faci atât de scump pentru el, să sară atâtea ziduri, să treacă prin atâția câini, sisteme de alarmă, încât să nu se merite rezultatul final. Ceea ce se întâmplă și în securitate…
Ei, și omul zicea că e impenetrabil… din cauză că și eu sunt la fel de mândru ca și el i-am spus că el o să fie target-ul. Întâmplător i-am găsit soția pe Facebook, am văzut că își dorea foarte mult să meargă într-un concediu, el fiind un CISO (om care se ocupă de securitate într-o companie, la un nivel destul de înalt). În general, sunt oameni foarte ocupați în companiile mari, că au foarte mult de muncă.
Și atunci, i-am trimis un mail targetat cu o ofertă de concediu în zona în care și-ar fi dorit soția lui conform Facebook-ului – mulțumim Facebook. Un mail foarte targhetat, cu o ofertă aproape de nerefuzat ca și preț, ca și timeline (=timpul în care ar putea el să meargă în concediu).
El a dat click, au apărut niște scripturi în browserul lui care i-au furat parola de la ID. În Windows, ID este sistemul de autentificare și în care să țin userii. I-am luat parola de la ID și automat am putut să exploatez tot sistemul. La sfârșit se scrie un raport, un minim de 18 pagini în care explici cum a fost exploatată vulnerabilitatea și la sfârșit el făcea scandal mare că o să dea afară persoana care….. M-a bucurat foarte mult chestia asta…
Părintele Teologos: Era soția lui…
Marius Voilă: Nu neapărat că o să fii dat afară, că n-o să se dea pe el afară, dar ideea e că îl liniștești așa pe om, îi arăți că nu e invulnerabil și nimeni nu e invincibil în lumea asta.
Prin hățișul internetului
Părintele Teologos: Și asta înseamnă că toți toți oamenii aceștia care merg pe site-uri rău famate sau pe site-uri care sunt care au oferte prea bune ca să fie adevărate, foarte probabil că în spate sunt niște exploit-uri.
Marius Voilă: În general, sunt blind-exploit-uri. Ce înseamnă asta? Nu ești targetatul ca persoană, dimpotrivă, tu devii un proxy adică ca cineva să își ascundă oarecum identitate – nu există să ascunzi identitatea total pe internet decât… în securitate trebuie să stabilești cine e cel care te atacă. Dacă atacantul e un guvern, să-ți iei adio de la a-ți ascunde identitatea. Guvernele au nelimitat resurse și materiale și oameni și plus că mai este încă un secret, este un exploit foarte mare sunt niște rangă adică te ia cineva de acasă te duce undeva și te bate…
Părintele Teologos: A, ranga… Credeam ca este un acronim. Ciomagul.
Marius Voilă: Te bate până când ai ceva de zis Și atunci, ca să ascunzi identitatea trebuie să treci prin mai multe proxy-uri de genul acesta și tu o să ai IP de Grecia, după aia IP de România și tot așa…
Părintele Teologos: Te ascunzi ca și într-o ceapă.
Atenție la cum navigăm pe internet
Marius Voilă: Exact. Și tu o să fi parte ca și omul care a intrat din greșeală pe un site mai mult sau mai puțin cunoscut, ești exploatat. Asta înseamnă – ca să nu fii exploatat, ține-ți browser-ul up to date, adică de câte ori vezi că este o update (actualizare), nu zii că îl faci altădată, e mai bine să-l ai făcut. Sistemul de operare la fel. Și încearcă să nu dai click pe orice porcărie pe care o primești pe mail. În general, dacă e ofertă e prea bună să fie adevărată – întotdeauna așa e: e prea bun să fie adevărat.
Și decât să fii parte din asta, pentru că legal poți să fii adus într-o instanță, nu ajungi în închisoare Doamne ferește sau alte nebunii, dar îți poate face viața un mic iad pentru o săptămână două, pentru un exploit sau cineva care a exploatat o instituție guvernamentală folosind proxy-uri.
Părintele Teologos: A, deci tu… fiind de acasă poate să-i fie folosit calculatorul sau, mașina de spălat sau frigiderul, să atace guvernul… Se poate întâmpla treaba asta.
Atacuri
Marius Voilă: S-a întâmplat. Se întâmplă foarte multe atacuri DDoS, unele foarte cunoscute au fost cele de la Anonymous, acum câțiva ani, prin care încurajau utilizatorii să-și instaleze o aplicație pe calculator și ei făceau parte dintr un botnet (înseamnă o rețea de roboți) care aplicația asta pornea și dădea ping-uri. Ping e trimiterea unui număr de pachete, îl trimiți calculatorul funcționează în sistemul ăsta: tu trimiți un pachet. Exact ca și oamenii – Hei, Gheorghe! Da, Ion! S-a făcut acknowledgement-ul (cunoștința) și după aia , începe conversația. Pachetele astea țin server-ul respectiv ocupat ceea ce înseamnă că nu funcționează el în parametri normali.
Părintele Teologos: Da, dacă strigă un milion de Hei, Gheorghe!
Marius Voilă: Vor fi mulți Ioni
Părintele Teologos: Da, o să fie mulți Ioni și va ieși fum din…
Marius Voilă: Anonymus a făcut chestia asta, oamenii au fost conștienți de ceea ce fac pentru că au instalat aplicația, mulți în America au ajuns în închisoare din cauza asta pentru că legislația în America este un pic diferită de Europa, dar sunt cei care nu sunt conștienți de chestia asta, adică tu faci asta fără să-ți dai seama…
Mai sunt crypto-minerii, minatul crypto-monedelor nu mai e atât de profitabil, adică, la cât costă curentul în zilele noastre și la cât curent consumă un rig (o instalație de minare) nu mai e atât de profitabil și atunci folosind mai multe laptopuri din toată lumea asta devine profitabil că tu nu plătești curentul. Și atunci la crypto se instalează anumiți crypto-mineri – mici aplicații, minuscule – în browser și computer-ul tău va începe să consume foarte multe resurse. Mulți oameni necunoscând la ce se uită…
Părintele Teologos: Da îl vede că merge calculatorul și că face trafic. Și asta provine din…
Marius Voilă: Și lumea face bani din chestia asta.
Părintele Teologos: Da și asta provine din faptul că el navighează pe site-uri pe gratis (dodge).
Marius Voilă: Nu neapărat gratis. Ideea e de exemplu, noi, cum folosim sistemul e pentru că și noi știm la rândul nostru, nici noi n-am da click pe ceva ce prea frumos să fie adevărat, atunci creezi acel frumos adevărat, îl faci cât mai real.
Părintele Teologos: A, articole….
Marius Voilă: Niște articole, niște produse de vânzare, care sunt sau nu sunt ceea ce sunt. În general la un preț… De exemplu, un produs de genul să zicem paharele astea costa 10 lei. Ai cumpărat produsul asta, nu te doare atât de tare că ai pierdut 10 lei, oricât de sărac ai fi sau oricât de bogat ai fi, nu e o problema așa de mare. Dar în timpul în care ai făcut check out-ul ceva s-a downloadat, sub formă de factură într-un pdf, ai dat dublu click să vezi factura respectivă și automat s-a instalat ceva mic, un mic script în calculatorul tău, nu ți-ai dat seama de treaba asta și asta e.
Protejarea
Părintele Teologos: Și omul cum se poate proteja?
Marius Voilă: În primul rând, prin atenție. În general, site-urile trimit facturile pe mail, nu îți apar în browser… Și prinr-un antivirus, cât de slăbuț ar fi, are capacitatea să detecteze marea majoritate… Bineînțeles că sunt exploatările 0 days, adică sunt exact 0 zile de reparare la ele, deci când apare ceva… Închipuiți-vă o țeavă în care cineva dă gaură în ea întâmplător și ai zero zile să o repari sau altfel se inundă valea asta. Aceeași chestie se întâmplă și cu vulerabilitatea de genul asta, developerii au zero zile să o repare, că exploatarea e deja pe internet și poate să o folosească oricine. Sunt cei care se numesc script-kiddies, adică niște copilași care folosesc scripturile altora, sunt cei care le exploatează pentru diverse beneficii: bani, crypto-monede…
Părintele Teologos: Dincolo de script-kiddies există și organizații malefice, adică există și organizări…
Marius Voilă: Da, Anonymus, dar sunt mai multe organizații N-am să numesc organizații că sunt zeci, sute, dar…
Criminalitatea cibernetică și mitul hacker-ului singuratic
Părintele Teologos: Vreau să spun deci criminalitatea cibernetică este ceva foarte serios. Deci nu mai există, eu știu cum să zic, hacker-ul ăla singuratic… Bine, mai există câte unul.
Marius Voilă: N-a fost niciodată un hacker singuratic.
Părintele Teologos: Nu?
Marius Voilă: Nu.
Părintele Teologos: De obicei prin filme… și oamenii așa au ideea…
Marius Voilă: E exact ca și hoții. Nu există neapărat un hoț care acționează singur. În general, trebuie să fie mai mulți oameni care să facă chestia asta. Hacker-ul acela singuratic e o imagine romanțată sau mai mult din cauza frustrării oamenilor. Pentru că cibernetica și atacurile cibernetice nu sunt ceva foarte ușor de identificat tocmai din cauză că e atât de largă și de variată aria de nu poți să zici ca o să te atace cineva prin zona. O să fie, o să te atace cineva.
Părintele Teologos: De undeva, nu știm de unde.
Marius Voilă: Și atunci oamenii, cred eu deci asta este opinia mea nu este o definiție sau ceva, dar să creadă ființa asta că omul e un om izolat, un om asocial, un om care nu e capabil să socializeze – dimpotrivă un hacker este foarte capabil să socializeze, de-aia e capabil să-și exploateze angajați. Pentru că doar un om care cunoaște un pic de psihologie, cunoaște un pic de interacțiune umană poate să interacționeze cu un om în care să-l convingă să vorbească niște chestii pe care nu le-ai vorbi cu un străin.
Și atunci cam asta ar fi dovada că hacker-ul acela singuratic nu este doar un hacker singuratic… Noi suntem o companie, de exemplu, deci nu suntem un hoț.
Aplicațiile de pe telefon…
Părintele Teologos: Și aplicațiile astea care sunt pe gratis, eu știu, pe android, cât de safe sunt?
Marius Voilă: Marea majoritate sunt safe, dar mai sunt clonele lor.Aacelea nu sunt safe. Clonele de exemplu, iei aplicația tiktok, pe care toata lumea o știe, are milioane de download-uri (de descărcări) și mai este aplicația… bine, nu pot să zic că există, dar eu pot crea o aplicație care să se numească tiktok, dar în loc de K să fie C – Ticctocc – pun aceeași siglă, același logo și poți să prostești cel puțin 30 de utilizatori să dea click pe chestia asta să instaleze. O să aibă aceleași filmulețe, o să le downloadeze de pe tiktok doar că o să facă și alte chestii: citire de mail-uri, de exemplu, plățile cu cardul poți să le citești.
La ce ajută toată informația asta? Ai zice de ce mă interesează pe mine? De exemplu, multă lume, discutam cu multă lume, zicea cu ce te ajută pe tine că știi ce am plătit cu cardul data trecută? Mă ajută foarte mult pentru că eu pot să sun banca și să spun că mi-am uitat numele de utilizator și parola de la login, dar îmi aduc aminte ultimele tranzacții pe care le-am avut. Ceea ce e foarte important și atunci banca nu în 100% din cazuri dar în 50% din cazuri o să îți dea informațiile necesare și de-aia telefonul e un tool (=instrument) foarte periculos în buzunarele noastre. Adică e o armă să zic așa.
Părintele Teologos: Și tiktok, că tot a venit vorba de tiktok, nu ne urmărește?
Marius Voilă: Nu este aplicație care să ne urmărească… cu varii motive, deci nu neapărat motive paranoice, malefice în care vrea să știe ce facem la fiecare secundă, dar în general aplicațiile folosesc sistemul ăsta de tracking, Analytic se numește, să vadă cum interacționează user-ul (=utilizatorul) cu aplicația respectivă: cum dă click pe un anumit filmuleț, la ce filmulețe se uită mai mult dacă se uită mai mult la comice sau mai mult la nu știu la funny (=amuzante) cu animale sau cu pisici sau cu alte nebunii ca să știe ce să-i targeteze mai mult utilizatorlui respectiv și reclamele să fie cât de cât mai mult targetate.
Bineînțeles că sunt aplicații și relativ malițioase, mai malițioase, cum ar fi tiktok-ul care ia un pic mai multe date decât ar trebui să dea. Tiktok-ul de exemplu în China prezintă mult mai mult filmulețe educaționale pentru tineri. De exemplu, arată foarte mult foarte mult foarte multe filmulețe despre cum nu știu ce tânăr reușește în viață făcând nu știu ce investiții. Pe când în restul lumii prezintă brain-dead movies – filme pentru oameni morți mental, cum ar veni.
Părintele Teologos: Pentru prăjit mintea.
Marius Voilă: Nu, neapărat. Eu consider că oamenii sunt deja prăjiți la minte, adică dacă stai așa și te uiți la niște filmulețe în care nu vezi o grimasă pe față, atunci e clar că nu e ceva în regulă. Pe urmă, sunt aplicațiile care sunt total malițioase, care fură, cum ziceam, mail-uri, parole, date, pot să citească tastatura – de-aia multe aplicații de banking creează o tastatură în aplicație, tocmai ca să nu se poată citi.
Părintele Teologos: Tastatura lor. Am înțeles că la un moment dat, cei de la FBI și-au aruncat tastaturile la propriu pe geam.
Securitatea și eficiența ei
Marius Voilă: Da, acum ideea e, cum ziceam, securitate nu există pe motiv că lumea asta evoluează în permanență ca și lumea războiului ca și toată lumea, a medicinei și astea tot timpul evoluează. O tastatură și ca și un hard disk nu contează cât de mic sau de mare e, el emite un anumit sunet. În momentul în care cineva tastează, fiecare tastă are un anumit pitch. E ca în muzică, asculți muzică, Metallica, de exemplu, o să aibă un anumit ritm, Megadeth un anumit ritm, Guță are un anumit ritm, în fine, înțelegeți asta… Și atunci s-a descoperit că anumite tastaturi de exemplu anumite tastaturi – de tip Dell – poți să asculți și să identifici ce taste se tastează și atunci poți să folosești sunetul ăsta și poți să emulezi ce a făcut builder-ul respectiv.
Părintele Teologos: Am înțeles…
Marius Voilă: Mai este și cea dacă ești într o cameră vizavi sau la o distanță relativ micuță cu nu foarte mult zgomot în jur poți să citesc click-ul la hard-disk-uri.
Părintele Teologos: Serios?
Marius Voilă: Hard disk-ul e ca un pick-up, basically (= este asemănător unui pick-up), bine, simplific foarte foarte mult din cum funcționează el, dar e o placă așa care scrie datele așa de la mijloc spre exterior. Scrie datele pe el și ăsta are un cui efectiv și cuiul face un anumit zgomot la o anumită frecvență care poate fi identificată și poți să știi cam ce bit s-a scris acolo.
Nu vă închipuiți că e mega-ușor. De-aia vă spun că un hacker nu e ca-n filme – gata le-am furat banii și mergem în Bahamas și ne distrăm. Nu. E cum ziceam: asculți tastaturile și le înveți să vezi. O să iei o tastatura acasă și te apuci să apeși pe A de 30 de miliarde de ori până înveți sunetul respectiv și o să încerc să asculți: A! Ok, deci a apăsat A, acum a apăsat M,… e foarte mult research (=documentare).
Părintele Teologos: Deci chiar nivelul ăsta de dedicare! Fantastic! De ce? Pentru că i se pare că se merită cum să zic rezultatul?
Marius Voilă: Deci pentru ethical hackers (hack-eri bineintenționați, căciulile albe), cum suntem noi, de exemplu, firma pentru care lucrez eu și eu implicit, ethical hacking înseamnă că încercăm să te ajutăm.
Părintele Teologos: Adică deci te hack-uim, dar nu îți facem rău.
Marius Voilă: Dar nu-ți furăm nimic. Îți spunem că te-am hack-uit prin metoda asta, asta, asta mai sunt evident și altele, așa poți să-ți repari găurile pe care le ai și așa poți să faci viața mea mai grea, dar sunt ceilalți care nu sunt foarte „ethical”
Părintele Teologos: Căciulile negre.
Marius Voilă: Da.
Părintele Teologos: Voi sunteți căciulile albe?
Marius Voilă: Un fel așa. Că ninge alb și ninge negru, dar din nou și aia nu toți sunt… De exemplu, pe Anonymus toată lumea îl ridică în slăvi că, vai de mine , cât bine face, dar Anonymus a furat foarte mulți bani din băncile oamenilor doar că oarecum…
Părintele Teologos: Deci este o romanțare a….
Marius Voilă: E romanțarea asta a hacker-ilor care fac bine pentru că la un moment dat a făcut un DDoS împotriva nu știu ce pedofil sau alte nebunii și s-a creat ideea asta că… Exact cum face acuma Anglia, de exemplu și alte țări din Europa vor să diminueze criptarea – SSL. Ați văzut fiecare site pe care intrați are https bla.com asta e o criptare, ceea ce înseamnă că, eu dacă stau între calculatorul ăsta și mă uit în ecran, pot să văd ce e. Acum, prin criptarea asta eu pot să văd doar niște bazaconii pe ecran nu pot să mi dau seama ce se întâmplă exact. Așa cum în Anglia au început o procedură foarte de luptă împotriva SSL (Secure Sockets Layer – este un protocol pentru stabilirea de legături securizate între calculatoarele din rețea) pentru că zice că și end-to-end encryption (un proces de comunicare securizat care împiedică terții să acceseze datele transferate de la un punct final la altul) a aplicațiilor de chat.
End-to-end encryption înseamnă că eu când scriu un mesaj se criptează cu cheia mea, mesajul respectiv. În momentul în care-l trimit, serverul în care ajunge, de exemplu, pe Signal sau altele sau WhatsApp… WhatsApp-ul din păcate nu-i așa, dar… în fine… când ajunge informația aici nu știe ce informație e el. El primește un bulk (=volum) de informație, primește un bulgăre de bla-uri care dau mai departe și transmit mai departe. Noi din cauză că ne cunoaștem fiecare avem cheile noastre publice bineînțeles și atunci mesajul se decriptează la capăt, asta înseamnă end-to-end encryption.
Părintele Teologos: Adică vreau să spun că există un tunel sigur între cei doi…
Marius Voilă: Da. Și atunci ei ziceau că în lupta împotriva pedofililor trebuie să distrugem criptarea asta, sub un motiv foarte… E adevărat că e un domeniu foarte greu și sensibil de discutat, dar dacă e să fim realiști și e foarte straight forward (=pe față) pedofilii… A fost exemplu prins un rig de pedofili din în Europa acum ceva timp, folosind sms-uri, o aplicație pe care toată lumea o folosește nu folosește criptarea. SMS-ul este ca și o scrisoare scrisă de mână fără plic. Nu i-a prins nimeni. Deci nu e niciun motiv nu i a prins din cauza SMS-ului. I-a prins din cauză că cineva i-a dat în vileag la un moment dat, ceea ce arată încă o dată că nu e nevoie să distrugem criptarea, e nevoie să începem să urmărim anumite chestii…
Părintele Teologos: Am înțeles…
Marius Voilă: Dar din păcate oamenii neștiind, nefiind informați, pentru că nu stă nimeni să informeze… Fiecare țară are oamenii ăștia ai ciberneticii, să-i numim așa, dar nu stă nimeni să informeze pe om de ce și cum să folosesc anumite chestii și pentru că toată lumea crede că un hacker, cum multă lume cu care vorbeam: „cu ce te ocupi? A, ești hacker. A, tu spargi bănci.” Nu sparg. Dacă aș sparge bănci probabil n-aș fi aici aș fi undeva în Bahamas, m-aș distra și eu sau nu, nu știu… Nu există, ca și hoții, nu neapărat toți hoții sunt răi. De exemplu, Mercedes sau alte companii angajează un hoț își spargă mașina ca să vadă pe unde și cum ca să pot să îmbunătățească sistemul de securitate.
Rețele de comunicare
Părintele Teologos: O altă întrebare. Hai că pe YouTube mai înțelegi că sunt reclame, dar WhatsApp de exemplu sau altele n-au reclame. Ăștia au nevoie niște servere foarte serioase. WhatsApp e pe gratis.
Marius Voilă: Nimic nu e gratis, pe lumea asta nimic nu este gratis. WhatsApp-ul e deținut în momentul de față de Facebook. Dacă Whatsapp-ul la început când a fost cumpărat de Facebook a fost o să zicem o companie independentă, acum nu mai este o companie independentă și au o legătură foarte strânsă cu Facebook și se poate întâmpla o conversație – că de aia am spus că Whatsapp-ul nu e end-to-end encrypted, pentru că mi s-a întâmplat chiar mie cu tatăl meu acum ceva timp și am mai avut și alți prieteni, după am început să facem experimente cu chestia asta. Discutam că noi am cumpărat o casă la țară în România, dar eu lucram în Olanda, am luat o casă în România… și tata se ocupa pe acolo și discuta despre un topor pe WhatsApp. După care, pe Facebook, am găsit tot felul de reclame cu topoare. Folosesc Facebook. Nu e nimic rău să folosești anumite tool-uri pentru anumite scopuri, e rău să devii dependent de ele.
Părintele Teologos: Am înțeles. Deci vrei să spui că de fapt ei folosesc…
Marius Voilă: Tu ești produsul. În moment în care ceva e gratis tu ești produsul. Fie că e vorba…
Părintele Teologos: Adică e vorba despre un algoritm de cunoaștere a vocii
Marius Voilă: De recunoaștere a vocii, de recunoaștere a anumitor cuvinte și atunci îți oferă reclame pe tema asta și am înțeles că asta nu este numai la WhatsApp este peste tot.
Beneficii și probleme
Marius Voilă: Da. Trăim într o lume în care toate device-urile din jurul nostru ascultă și ne place foarte mult pentru că e foarte ușor să zici: hei, Alexa, caută-mi pâine!/hei, Siri, pune alarmă pentru mâine dimineață la ora 7:30! În loc să scoți telefonul să scrii chestia asta. S-a creat comoditatea asta și ușurința asta în a face anumite chestii, dar uităm că cu beneficiile astea vin și alte probleme exact ca și cu geamuri deschise și discuții foarte tare în casă poate să cauzeze ca vecinii tăi ori să plângă ori să audă tot ceea ce vorbești în casă.
Au fost cazuri în care, de exemplu, televizoare Samsung au pornit camerele în timpul nopții și au filmat tot ce s-a întâmplat în casă, remote și n-au fost exploatate. Pur și simplu firmware-ul a fost destul de prost scris. Nu, n-au fost malițioase la început chestiile astea, au fost pur și simplu bug-uri – probleme cu software-ul respectiv – dar ideea e că dacă software-ul poate să facă chestia asta, oricine poate să le controleze remote (= de la distanță).
După aceea au fost camerele Ring cele de la Amazon. Amazon la un moment dat vindea sau încă vinde niște camere se numesc Ring. Sunt ca și niște sonerii cu video pe ele foarte micuțe, foarte ușor de montat, folosesc wireless unele sau poți să folosești un cablu UTB. Sunt mult mai faine și mai distractive decât o sonerie din aia banală cu ding-dong și poți să vezi pe telefon când te sună cineva. Problema e că aceste camere, la un moment dat, foloseau o parolă default (=prestabilită) și au fost exploatate de pe internet în care la un moment dat chiar un hacker, l-aș numi script-kiddies, la nivelul ăsta n-aș putea să îl numesc hacker, dar în fine, le-a vorbit prin Alexa oamenilor că vă filmez, vă văd copilul în momentul de față și oamenii oarecum bineînțeles că s-au speriat de chestia asta. Am văzut că au reparat problema respectivă și acuma e ok, cât de ok o fi până la următoarea vulnerabilitate Dumnezeu știe, dar ideea este că toate chestiile astea legate în cloud, tu n-ai control (asupra lor).
Caracterul privat
Părintele Teologos: Da și ce se întâmplă în care un guvern ajunge să fie malițios?
Marius Voilă: Dacă un guvern e malițios, nu ai scăpare nici măcar cu cash. Singura scăpare ar fi să te muți undeva în munți să nu cobori niciodată să …
Părintele Teologos: Grădină….
Marius Voilă: Nici măcar, pentru că dacă ești targetat, o grădină ar fi foarte ușor de văzut undeva în munți, că nu găsești roșii pe oriunde pe munți. Ar trebui să devii un călugăr ascet prin pustie pe undeva prin munți. Deci nu există. E un mit că tu poți să devii invizibil. Sigur, born identity și 07 și 007 (agentul 007) și alte nebunii de filme nu au nicio treabă cu realitatea. Tu nu poți deveni invizibil. Nu există nici hackeri care au ridicat firewall – nu ridici un firewall… îl pornești, e o aplicație care pornește și se ocupă de anumite chestii, deci nu.
Părintele Teologos: A, și deci tema asta cu privacy (intimitatea) pe internet…
Marius Voilă: Nu există privacy pe internet. E o alegere ce faci pe internet. De exemplu, sunt anumite business-uri vorbim de artiști, vorbim de anumite domenii de activitate care au nevoie de reclama asta pe internet, au nevoie să fie acolo. Acuma e asta: influencer – orice copilaș de 15 ani poate fi influencer. Nu e capabil să vorbească nu e capabil să… n-ar fi capabil să fie un influencer, n-are o experiență de viață sau ceva, dar e un influencer și câștigă niște bănuți din chestia asta. Dar ca artist, de exemplu, nu știu Andra sau oricine altcineva, dacă n-ar fi pe internet, oricât de bine ar cânta ar atinge un număr mic de oameni relativ cum ne gândim la anii 80 când nu exista internet și era un pic mai greu trebuia să-ți cumpere o casetă sau un LP sau alte nebunii pentru asta: Pe când acum e simplu: ești pe YouTube, te vede pe YouTube, Andra e super nu știu ce, am downloadat un mp3…
Părintele Teologos: Deci în clipa în care i se taie accesul la platforma asta, ea de fapt colapsează.
Marius Voilă: Da, mulți colapsează, mulți ajung la depresii, ajung la chestii foarte urâte, dar din nou nu toată lumea are nevoie să fie acolo și viața noastră nu trebuie să se compare cu a influencerului x. Pentru că influencer-ul x, de exemplu, foarte multe cazuri de influenceri care se prostituau în Arabia Saudită, fătuci din -stea ce făceau poze cu mașini super Ferrari Lamborghini și contra cost la ce servicii prestau ele, aveau voie să facă niște filmulețe pe tiktok sau pe YouTube cu un Lamborghini nu știu care, nu mă pricep la mașini, n-am permis și atunci tu nu poți să te raportezi la persoana respectivă. Sau e un copilaș, un tip acuma în România vreo doi sau trei mai tinerei așa care vorbesc pe tiktok și pe Facebook cum ei au reușit în viață făcând nu știu ce investiții au câștigat nu știu câți bani și acuma și tu poți să faci la fel. Nu!
Trebuie să-ți înțelegi situația ta, trebuie să înțelegi locul în care ești, locul mental în care ești. Ești pregătit să faci o mică investiție, ești pregătit să pierzi totul la un moment dat sau nu? Ești destul de puternic mental să faci chestia asta sau nu? Nu oricine e pregătit să facă business. Eu am încercat și n-am fost capabil de așa ceva și nu înseamnă că toată lumea așa, dar nu trebuie să ne comparăm. De-asta internetul e problematic, pentru că în viața reală nu ne comparăm așa de ușor.
Inteligența artificială și falsificarea
Părintele Teologos: Da, apropos de asta deci cât de periculoasă este inteligența artificială, cum o vezi?
Marius Voilă: Foarte periculoasă. Ea în sinea ei, inteligența artificială e bună creează artă, s-au creat câteva tablouri care tocmai s-au vândut. Un tablou care credeam că a fost pictat de mână, dar a fost pictat de un AI. Deci poate face și chestii bune, dar inteligența artificială creează deep-fake-uri. Un deep-fake este: eu iau acuma fața lui Putin, creez un video pe YouTube în care Putin vorbește să zicem despre cățelul lui că e iubitor de câini și în deep-fake-ul respectiv gura lui se mișcă altfel decât sunetul vocii lui, e altceva prin adunarea multor cuvinte și crearea frazelor și zic ok mâine o să dau drumul la bombe pe România, China și nu mai știu ce altă țară. E atât de realist de e aproape imposibil să-ți dai seama dacă e real sau ireal. Asta este un deep-fake… sau a patriarhului sau oricine vrei tu. Sunt multe cazuri pe internet în momentul de față în care s-au făcut exemple de genul ăsta.
Părintele Teologos: Adică deci clipuri cu oameni cărora li s-au pus în gură cuvinte pe care ei nu le-au spus de fapt.
Marius Voilă: Din păcate da și e foarte greu să-ți dai seama care e un fake și care e un real.
Părintele Teologos: Ferească bunul Dumnezeu, ferească bunul Dumnezeu! Și ce se întâmplă în clipa în care, de exemplu, inteligența artificială gestionează un un sistem critic: sănătate, bancă…
Marius Voilă: În momentul de față i-ar fi foarte greu să facă chestia asta, dar dacă ar reuși la un moment dat să fie atât de matur încât să facă și chestia asta aș zice că e cel puțin problematic, pentru că inteligența artificială învață din exterior.
Exemplu
Am dat un proiect de inteligență artificială câțiva ani în urmă, care era folosit de studenți, de doctoranzi să își scrie lucrările. Cineva pe Twitter a aflat care este handler-ul, username-ul robotului/ AI-ului respectiv și ce caută el să învețe și l-a învățat să înjure și au apărut foarte multe lucrări de doctorat cu înjurături în ele, dar asta nu a fost cea mai mare problemă. Problema cea mai marea fost că după vreo două luni a devenit foarte rasist robotul respectiv. Într-un final a trebuit să îl oprească, să-l restarteze, dar închipuiți-vă într-un sistem în care n-ai opțiunea să-l oprești. De exemplu, într-un sistem medical în care sunt atâtea informații despre oameni… bine, slavă Domnului că în România sistemul medical este încă pe hârtie, dar în alte țări unde sistemul medical e foarte centralizat, un AI să o ia razna și să nu știu să dea un tweet despre boala ta venerică…
Identitatea digitală
Părintele Teologos: Ce părere ai despre identitatea digitală, faptul că o să se implementeze, că toate tot ceea ce știm despre om o să fie într-un singur CNP?
Marius Voilă: Acum, e și nu e ceva extra. Adică noi în momentul de față avem un număr alocat se numește CNP, numărul ăsta spune totul despre noi: data de naștere, sex, preferințe, o căruță de alte chestii e mult mai centralizat decât am vrea noi să credem. Ce face o identitate digitală? Doar ia numărul ăsta și mai multe de date și le pune pe un cip, adică le face ușor de scanat așa pentru anumite sisteme.
Părintele Teologos: Deja am înaintat destul în direcția asta…
Marius Voilă: Da, sincer nu știu dacă aș fi pro sau contra chestiei ăsteia. Nu cred că suntem în… fapt, nu cred, sunt aproape sigur, că nu suntem faza în care să ne implantăm cipuri pe sub piele…
Părintele Teologos: Da, că asta e ideea…
Marius Voilă: Da, dar pașapoartele deja sunt electronice, deja au un CIP în ele care are anumite informații pe ele, anumite date biometrice cum ar fi amprenta. Dar într-un final ne cramponăm așa despre atât de mult de identitatea asta, dar uităm de telefonul mobil care are ori fața noastră ori amprenta noastră în buzunar, are toate datele despre noi mail-uri, texturi, sms-uri, WhatsApp-uri, poze tot, toată viața noastră e pe un telefon…
Părintele Teologos: Și în China îi urmăresc pe oameni la sânge fără CIP-uri fără nimic, adică…
Marius Voilă: Da, din camere. Au un sistem foarte inteligent de urmărire facială. S-a creat sistemul ăsta bancar (social) în funcție de câte credite (credit social) și se folosește fața să te urmărească deci nu e neapărat o nevoie de un CIP să îți facă ceva. Acuma înțeleg că mulți părinți aveau probleme în trecut cu asta, părerea mea personală de exemplu, mulți s-a luat după Sfântul Paisie când zicea nu luați noile buletine, dar el se referea la greci când s-au scos buletinele vechi pe care scria dacă ești ortodox sau nu și s-au înlocuit cu cele noi în care nu scria nimic despre… nu mai avea nicio treabă, pentru că grecii încă nu au cipuri pe bucata aia de hârtie pe care o folosesc… cred eu
Părintele Teologos: Nu, au. Nu știu pe buletin, dar pe pașaport există CIP.
Marius Voilă: Pe pașaport, da. Dar și la noi există de ceva timp. Dar cred că problema trebuie să fie mai mare referitor la cât de multe date dăm pe gratis decât să zic așa identitatea asta digitală.
Părintele Teologos: Da și pe intenții, care sunt intențiile? Acolo cred că e problema cea mare.
Marius Voilă: Din nou, niciodată nu o să știi intențiile unui guvern, ce vrea un guvern cu tine de ce vrea… E clar că nu vrea să te piardă de tot pentru că într-un final guvernul trăiește pe noi, să zic așa, dacă noi plătim taxe și impozite…
Părintele Teologos: Și din voturile tale sau economice sau politice. Când spun voturi – nu neapărat voturi politice și asta, dar voturi economice, adică plătești taxele.
Datele personale
Marius Voilă: Acum, că se lucrează mult la centralizarea chestiilor ăstora și ușurarea mai mult… e adevărat din nou nu aș vrea să zic eu ceva rău sau ceva bun. Cred totuși că ar trebui să ne cramponăm mai mult despre faptul că nu avem un sistem digital medical care ar fi mult mai util. De exemplu, să te muți de la un doctor de familie la altul, când te duci la celălalt să știe totul despre tine în momentul în care ai intrat acolo zice: Da ok ai avut asta, asta, asta nu să te întrebe ai avut și din asta? Am avut sau n-am avut nu îmi mai aduc aminte că am fost prea mic sau chestii de genul ăsta.
Părintele Teologos: Și deci problema este de fapt dacă toate aceste date intră în mâini străine.
Marius Voilă: Nu sunt atât de ușor de intrat mâini străine, adică nu vă închipuiți orice om cu un scanner poate să scaneze buletinul să ia datele respectiv. Exact cum s-a creat și nebunia asta în pandemie, văzusem la un moment dat niște clipuri pe net, am rămas super uimit, cu oameni care ziceau: nu vreau să-mi iei temperatura pentru că îmi scanezi datele din buletin.
Părintele Teologos: Sau că dacă ești vaccinat ți se pune bluetooth sau lucruri de genul ăsta.
Problema CIP-ului
Marius Voilă: Adică s-a ajuns la niște aberații în sensul că adică dacă am ajuns la nivelul ăla de lipsă de logică și de creier, eu zic că avem alte probleme decât că avem un CIP în buletin.
Părintele Teologos: Ți se poate injecta printr-un vaccin anti-covid sau prin orice alte vaccinuri un CIP…
Marius Voilă: Nu, nu sunt la nivelul ăla de miniaturizare atât de mare încât să putem să facem chestia asta. Aș vrea să fie la nivelul ăla de miniaturizare să avem la nanoboți care ar rezolva cancerul și alte nebunii, dar nu suntem la nivelul ăla.
Părintele Teologos: Și mă gândesc că principalul lucru nu este miniaturizarea, ci este antena adică…
Marius Voilă: Felul de comunicare, baterie, miniaturizare sunt mult mai multe care se leagă întotdeauna.
Părintele Teologos: Nu numai tranzistorii sunt… Pentru că oamenii zic că da, că nu mă vaccinez că îmi bagă CIP-ul și îmi bagă pecetea.
Marius Voilă: Nu te vaccina din alte motive, dar nu asta-i motivul. Pecetea într-un final, din nou…
Părintele Teologos: Lepădarea ta de Hristos, n-are legătură cu…
Marius Voilă: Nu știu ce CIP ai tu în tine. N-am văzut niciunde, n-am citit prea mult în Biblie să zic că sunt mare cunoscător, dar n-am văzut nimic despre CIP-uri acolo, nici despre Intel, nici despre AMD-uri, nimic.
Părintele Teologos: Nici despre ARN, nu?
Marius Voilă: Bun și era interesant să vezi că anumiți părinți care luptau împotriva CIP-urilor au pașapoarte biometrice adică cu CIP în ele sau un telefon mobil și o făceau pe YouTube plini cu CIP-uri
Părintele Teologos: Și mașina are nu știu câte CIP-uri în ea, zeci…
Marius Voilă: Lipsă de cunoștință să zic așa.
Sisteme de operare și siguranța lor
Părintele Teologos: Da. O întrebare așa din public pe care au spus-o băieții mai înainte: care este mai sigur iOS sau Android? Pentru că a fost un scandal acum, nu știu dacă știi, în Senatul SUA referitor la Facebook și toate astea că iOS și-a ridicat nivelul de securitate.
Marius Voilă: Da și nu. Asta a fost mai mult pentru că Apple se mută destul de mult în direcția reclamelor destul de mult. Facebook e un concurent în toată povestea asta și părerea mea personală din nou, nu cred că e… nu sunt în temă neapărat cum ziceam domeniul meu e total diferit de cel de business, dar eu așa face dacă aș fi, aș încerca să sugrum cât mai mult pe toată lumea care mi-ar putea omorî business-ul. Apple fiind o companie care își permite să facă asta e una dintre cele mai mari companii din lume la momentul de față. ca și securitate, Apple are avantajul de a dezvolta un singur device, un singur telefon, un singur hardware, un singur OS.
Părintele Teologos: Toate sunt „în casă” – in house, cum se spune.
Marius Voilă: Pe când Android e scris de o companie plus bucățele (developeri open-source), dar pentru mii, milioane de telefoane – este Samsung, LG, Huawei. Acum Huawei a plecat pe altă cale, o căruță de telefoane, sunt multe de care nu au auzit nimeni Oppo, OnePlus și alte nebunii. La nivel de securitate, iOS e mai sigur, vorbesc de foarte multe instituții guvernamentale, să zic așa, din cauză că au mutat… CIP-ul de securitate e separat de restul. Cum se poate sparge un telefon? Se clonează telefonul, se pune pe alt device și se face brute force
Părintele Teologos: Un emulator.
Marius Voilă: Da și tot încerci parole până când nimerești parola respectivă. La iOS nu poți să faci chestia asta pentru în momentul în care ai luat o clonă fără cipul respectiv nu mai funcționează, se șterge. Mai ales dacă încerci mai mult de 10 ori. Bine e un feature pe care trebuie să-l activezi, deci nu e activat default. Dacă încerci mai mult de 10 ori vrut brute force, automat șterge tot de pe telefon, deci ai pierdut și dacă e criptat s-a dus totul, că șterge cheia de criptare și atunci fără ea chiar dacă tu iei datele, iei o mână de date din care nu înțelegi nimic.
Deci în punctul ăsta de vedere e mai sigur, dar din nou în momentul în care ai activat iCloud-ul pe el s-a terminat securitatea lui, pentru că în momentul respectiv cheia de criptare e salvată în iCloud, ceea ce înseamnă că Apple-ul are acces la ea, ce înseamnă că o instituție guvernamentală care are nevoie de acces la telefon tău, poate să ceară la Apple cu un mandat de percheziție poate să zică: Domnule, dă-mi și mie cheia de criptare a lui X. Uite cheia, decriptează telefonul și gata, s-a rezolvat problema. Dacă nu activez iCloud-ul, dacă îți ții mai ales că acuma s-a activat o nouă funcție… în Android chiar a fost o problemă de curând cu un caz în care și în Android și în iOS au aproape aceleași funcții e lupta împotriva pedofililor pentru că asta e noua temă a lumii.
Părintele Teologos: Da, am înțeles pretextul…
Marius Voilă: Da și cineva a făcut o poză. Copilul lui (în America s-a întâmplat asta) avea o iritare sau ceva o iritație și o umflătură undeva în jurul zonei genitale, a făcut poza a trimis-o doctorului că na, suntem în pandemie și nu putem să ne deplasăm așa de ușor, s-a uitat la poza, i-a spus că mai stai vreo două zile dacă nu se retrage vii să vedem ce se întâmplă. Toate bune și frumoase, a doua zi s-a trezit, contul lui de Google închis, contul lui de Google Voice închis, totul blocat, poliția anunțată, caz de pedofilie, pentru că era o poză pe telefonul lui cu o zonă genitală a unui copil.
Super eficient sistemul aș zice eu, dar în același timp problematic, pentru că s-a scos din context toată povestea asta, fiind făcut de un sistem automat. Sistemul automat nu înțelege contexte, nu înțelege situații, un om poate să se uite la poză și să zică nu prea pare a fi o chestie de pedofil să faci chestia asta așa, plus că e legată de un SMS care a fost trimis unui doctor, e un pic mai complicată relaționarea asta dintre obiecte.
Bine, până la urmă, omul a fost găsit nevinovat, să zic așa, dar contul lui de Google încă e blocat, Google Voice încă nu e deblocat și trebuie să meargă prin anumite sisteme… Ei, iOS are aceiași chestie, dar doar dacă ai pornit upload în iCloud, ceea ce este și la Google la telefoanele cu Android, ai opțiunea să salvezi în Google Drive toate pozele pe care le faci dacă ai chestia asta activată…
Din nou nu e încă în Europa, deci să nu o ia lumea razna că gata, se oprește și asta, dar o să vină și în Europa și te trezești fără adresă de mail, te trezești probabil cu poliția la ușă la un moment dat într-o situație banală – ai făcut o poză cu… sau pur și simplu ai făcut o poză la botez că acum la noi așa de întâmplă, la botez faci poze în toate pozițiile la copilul ăla, săracul. Nu știu dacă este sau nu greșit chestia asta și ajungi la stația de poliție în care trebuie să stai cu subsemnatul Da, o aberație, dar poți să scapi de chestiile astea dând disable la funcțiile astea și ai scăpat, nu mai e o problemă deocamdată.
Confortul și riscurile sale
Părintele Teologos: Dar doamna, femeia de 40 de ani, știe să facă disable?
Marius Voilă: Nu știe pentru că e mult mai confortabil să ai totul salvat în iCloud sau în Google Drive și în momentul în care ți-ai schimbat telefonul pac!, ai pozele înapoi și nu ți-ai pierdut absolut nimic. E mult mai ok și mult mai convenabilă chestia asta. De-aia spun – m-aș concentra mai mult pe ce am eu în buzunar, pe telefon și ce face telefonul, decât că buletinul meu are un CIP înăuntru. CIP-ul ăla nu o să aibă GPS în el, nu o să te track-uiască (=urmărească) pe unde ai mers, că ai mers în Sfântul Munte și ai stat la Lacu și nu știu unde. Nu, o să fie un CIP care o să conțină datele, CNP-ul tău, când te-ai născut, când ai, nu știu, vaccinurile,
Părintele Teologos: Sau doar CNP-ul, care e cheia de…
Marius Voilă: Poate pentru început o să aibă doar astea, poate mai încolo să se adauge mai multe chestii, dar e vorba asta în engleză „Let cross that bridge when we get there” (=hai să trecem podul ăla când ajungem acolo), nu s-o luăm razna acum că o să se întâmple vai de mine ne dăm foc la case și ne mutăm în munți… Nu o să fie mare brânză, cu cât ne mutăm mai mult în munți, cu atât o să fie target-ul mai mare pe munți, deci nu e… Și cum ziceam, o poză simplă banală la un funduleț de copil poate să te aducă în pușcărie mai repede decât un buletin cu CIP.
Lipsa de informare
Părintele Teologos: Da, eu cred că există în Biserică, cred, o exagerare în anumite…
Marius Voilă: Din cauză că nu se înțelege…
Părintele Teologos: Nu există cunoștințele de rigoare.
Marius Voilă: Și dacă vă mai aduceți aminte de discuția aia ce am avut-o noi la început… Așa, ca și context, eu am fost ateu, o mare perioadă din viața mea. Bineînțeles ca orice om, o problemă în viața te duce lângă Dumnezeu, că vorba Sfântului Paisie , stai lângă un ateu în avion și când se prăbușește zici: ce cruci mari și frumoase face…
Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, citeam la un moment dat în Vechiul Testament și zicea că n-aveau voie să mănânce carne de porc și mă cam enervase chestia asta, că stai un pic, noi suntem ca musulmanii, cum adică? Nu sunt eu ortodox? Mă gândeam un pic mai sus decât alții… Și am vrut să vorbesc cu părintele: Părinte, care-i faza cu ăsta că nu înțeleg, de ce nu avem voie să mâncăm carne de porc?
Și explicația a fost simplă, adică atât de simplă încât chiar mă gândeam, bă, dar eu sunt chiar tâmpit că nu m-am gândit la asta, zicea: gândește-te la contextul timpului respectiv; cum și noi acum avem atâtea boli la porci, care le facem acuma… te duci pentru trichinelă, îți faci repede o analiză și după aceea mănânci carne de porc, nu mănânci înainte, atunci nu au existat teste de trichinelă Ei, și atunci legile au venit simple, decât să spun: „nu mânca porcul dacă are x, y, z semne și oricum, omul oricum îl mânca că na, suntem oameni… mai bine nu-l mănânci deloc, e interzis să faci chestia asta. Deci răspunsul e simplu aceeași chestie și aici – Biserica n-ar trebui să fie în domeniul ăsta, adică Biserica nu e…
Părintele Teologos: Da, peste noapte sunt specialiști în…
Marius Voilă: Mai ales că e trist să o vezi de la oameni care, din nou, au telefonul mobil în buzunar, pașaport biometric, călătoresc cu avioane, cu mașini, mașini frumușele. Deci nu e domeniul tău, domeniul tău e să te ocupi de sufletul meu, ocupă-te de el, nu de fizic… fizicul… da, bine, spune să fac metanii, să țin post să fac alte nebunii, dar nu-mi spune: domnule, ce ceas ai? Aoleu, are CIP în el, e gata… Păi, și dumneata ai ceas tot smart…și tu ți-ai pus „pecetea” pe mână, acum ce faci?
Concluzii
Părintele Teologos: Da, o întreagă poveste… Mulțumim tare mult, Marius, e foarte, foarte important și cred că e nevoie de expertiza de rigoare, e nevoie de puțină educație în Biserică. Pentru că oamenii sunt bine intenționați, doresc într-adevăr să-și salveze sufletele, dar cred că e nevoie și de puțină expertiză în anumite domenii, dar nu să-și aroge ei, adică să nu zică ei că eu sunt expert în domeniu citind două trei postări pe net, nu devin…
Marius Voilă: Nu ai cum să… și eu am citit trei, patru postări, dar nu mă face preot. Dar din păcate, nu e neapărat a Bisericii problema, problema e la nivel global… În școală nu te învăță nimeni, nu știu…, cum să-ți iei un credit în bancă și ce înseamnă asta când ai crescut mare. Le afli the hard way – ți-ai făcut un credit în bancă și te trezești în probleme imense. La fel de bine nu te învață nimeni că, ok, ți-ai instalat aplicația aia pe telefon și ai dat acolo „I agree” (=sunt de acord) fără să citești toți termenii și condițiile, fără citești că ți-ai vândut rinichiul, de exemplu, o glumă, bineînțeles, dar poate să existe chestia asta la un moment dat… și cineva poate să vină după el…
Părintele Teologos: Da, deci e vorba de o educație și cred că la ora asta într-adevăr… și asta cred că este la nivel planetar, adică copiii și noi nu suntem educați să gândim critic, adică să ne pregătim într-un anumit domeniu. Și pe de altă parte, să nu ne credem gândului – adică noi suntem specialiști în absolut orice domeniu, am fost specialiști în vaccinuri, în CIP-uri, în război acuma, adică peste noapte…
Eh, slavă lui Dumnezeu, mulțumim tare mult, Marius. Dumnezeu să te binecuvânteze! Pentru că, într-adevăr, avem nevoie să clarificăm anumite lucruri și mai ales, oameni buni trebuie să știm să nu ne credem gândurilor, că noi cunoaștem anumite probleme și să știm că problemele sunt în altă parte și din cauza asta haideți să fim puțin smeriți, să ne concentrăm pe rugăciune și să ascultăm pe cei care într-adevăr știu și – și asta este o altă mare durere a mea – să nu ne înțepenim în poziția noastră în clipa în care poziția noastră se dovedește a fi greșită. Cred că asta e o mare problemă!… Mare problemă. Mulțumim tare mult.
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Am despărțit știința de Dumnezeu așa că nu putem creea decât tehnologie grosolană, după chipul și asemănarea noastră: mincinoasă, hoață, brutală și periculoasă . Cu ce poate ne mîndrim astăzi că știm, suntem un bob de nisip la malul unui ocean imens.
Mulțjmim pentru video, interesant.
O întrebare un pic paralelă…Internet pentru public există de prin anii 1995… deci să zicem în jur de 30 ani.
L-aș întreba pe Dl. Marius Voilă, care e fiabilitatea unei astfel de infrastructuri ? O grămadă de servicii practice (bancă, formulare administrative, telefonie, cumpărat bilete, etc) sunt pe internet, în caz de Doamne ferește, ne putem baza pe infrastructura asta?
Mă gândesc că în 30 ani există un retur de experiență despre rezilierea și fiabilitatea serviciilor.
Sănătate și numai bine
E bine sa avem informatie cat mai vasta, sa stim cum sa ne ferim de anumite greseli involuntare.
In ce priveste stiinta medicala, acum isi cam da cu stangul in dreptul.
Zic sa nu mai ducem in derizoriu ce s-a intamplat in ultimii doi ani pe planeta, in conditiile in care s-a facut un experiment medical la nivel mondial.
Faptul ca acum se recunoaste oficial ca testarile nu au fost duse pana la capat si s-a stiut de la bun inceput ca asa zisele vaxxuri nu opresc nici transmiterea si nici imbolnavirea, tot nu va ridica semne de intrebare?
Sunt chestiuni discutate oficial in parlamentul european si tot o mai dati cu cipurile in vaccin….pai nu despre asta era vorba, ci despre faptul ca acele seruri nu erau sigure si eficiente si ca au murit f multi tineri in urma inocularii si nu s-a spus STOP.
Faptul ca s-a facut o frauda de miliarde, ca firmele de vax si guvernele nu au fost transparente, din contra, au indus in eroare oamenii. Ajunsese atat de penibili incat ne spuneau ca vaxxul contine vacante, mers la cinema, cafenea, spectacole si alte aberatii, reclama facuta la tv chiar de catre prim-ministrul tarii.
Daca nici acum nu ne trezim, tare imbecili mai suntem si ne meritam soarta. Este o lupta impotriva umanitatii, despre asta e vorba, iar lucrurile trebuie luate in serios, daca vrem sa mai existam ca specie, asa cum ne-a creat Dumnezeu.
Mi se pare abs umilitor si descalificant sa fim tratati ca niste animale, care nu se pot apara. Faptul ca ni se confisca libertatea, liberul arbitru, pe care ni le-a daruit Divinitatea este un fenomen antihristic, antiuman.
Daca in timpul marii minciuni mondiale ii puteati acuza de necunoastere, de conspirationism, sau prostie, pe cei care se opuneau, iata ca acum este un fapt recunoscut de aceleasi oficialitati care au creat cadrul stiintifico-medical.
Evident ca viperele locale s-au retras in gaurile intunecate, nu mai apar, nu-i mai stie nimeni pe unde sunt, sa li se piarda urma. Faptele vorbesc de la sine, nu mai avem nevoie de alte lamuriri.
E un fel de negare a holocaustului.
Chiar asa….holocaustul a existat cu adevarat? Unii spun ca nu… Nu stiu, intreb si eu, ca n-am fost pe vremea aceea, dar in aceste vremuri, chiar exist, acum si aici.
Se pare că ești frustrat și pe lângă subiect. Marius nu vorbește din punct de vedere medical ci spune că au existat și există dezinformări din punct de vedere al informaticii prin care se asociau vaccinurile cu cipurile, cu Bluetooth etc. Nu au legătură una cu alta după cum nici răspunsul tău nu își are locul aici. De fapt, chiar acest tip de reacții dă apă la moară celor ce pot să-ți ia libertatea să-ți ia libertatea.
Este destul de fiabila si rezilienta. Sigur ca orice lucru construit de om are problemele/vulnerabilitatile ei ca si infrastructura.
Mulțjmim pentru video, interesant.
O întrebare un pic paralelă…Internet pentru public există de prin anii 1995… deci să zicem în jur de 30 ani.
L-aș întreba pe Dl. Marius Voilă, care e fiabilitatea unei astfel de infrastructuri ? O grămadă de servicii practice (bancă, formulare administrative, telefonie, cumpărat bilete, etc) sunt pe internet, în caz de Doamne ferește, ne putem baza pe infrastructura asta?
Mă gândesc că în 30 ani există un retur de experiență despre reziliența și fiabilitatea serviciilor.
Sănătate și numai bine